Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2012 09:43 - Българската държава е продала на Германия 11.363 евреи. - Част втора
Автор: aristotelis Категория: История   
Прочетен: 41664 Коментари: 59 Гласове:
-7

Последна промяна: 15.04.2012 10:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Унищожените евреи

image

Кой и как спасяваше в България евреите?

image

Иван Генов

    ЧАСТ ВТОРА


"Гръцките евреи, качени на кораби в Лом, са били под управлението и контрола на българските полицаи до Виена, където те ги предават на нацистите"


Ето текста на 116-о постановлание от 2-ри март 1943 г.:



А ето и съответната част текста на 31-во постановление от 5-и юни 1942 г. 



Видно е, че евреите от същинска България са лишени от поданство цяла година след сънародниците си от Новите земи. Видно е и защо – за да бъдат изселени. Пише си го. Намеренията за Новите земи и за стара България са били едни същи, плановете – също.

Безспорни са доказателствата, че македонските и беломорските евреи са унищожени с политическата благословия на цар Борис ІІІ. Защо в България това се премълчава? Защото унищожаването на така наречените "небългарски" евреи е само част от един страшен план за решаване на еврейския въпрос в България. Това става със знанието и съгласието на цар Борис ІІІ.

В периода от 4 до 11 март 1943 г. в ранните утрини българските административни, полицейски и военни власти, установили се като освободители в тези райони на Балканите, забират подобно на стадо овце мъже, жени, деца, бебета, бременни жени, възрастни и немощни хора.
Лъжат, че ги изпращат в България, а в действителност ги натикват в предварително подготвени етапни концентрационни лагери. Още преди да са отведени от страната евреите, участниците в акцията като лешояди се нахвърлят върху имуществото им и го разграбват.

Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Македония и Западните покрайнини е дело на българските административни власти: полиция, армия, данъчни и банкови чиновници, та дори са включени учители и органите на Българския червен кръст.

Аз искам да задам един въпрос: какво направиха българските евреи за спасяването на своите братя и сестри от Македония и Беломорска Тракия? На мен ми е известно какво българските евреи са направили за собственото си спасение и защо на много от тях не им харесва темата за "унищожените небългарски евреи".


Прав ще се окаже американският сътрудник на Управлението на стратегическите служби Виктор Кордови, който през август 1944 г. констатира: “Българите са много интересни хора. Въпреки че са наясно за своята отговорност и вина, те търсят някаква причина, извинение или поне някой, който да бъде обвиняван вместо тях за провала им.”
Само монархист-идеалист или напълно некомпетентен човек може да твърди, че цар Борис ІІІ е възстановил парламентарната система в България след 1934 г. Да сте чели в Търновска конституция някъде да пише за безпартийна монархия или за парламентарна система без партии. Цар Борис ІІІ има възможност, но не желае да възстанови партиите, защото не търпи да дели с други властта. През ноември 1942 г. реалното политическо положение в България констатира министър-председателят Богдан Филов: „Ние не можем да имаме днес в България никой друг водач, освен Върховния вожд на българския народ Негово Величество Царя.” Германците потвърждават този извод през октомври 1943 г.: „Стана ясно, че царят е бил във всяко отношение ръководният политически деец в страната”. Многопартийната парламентарна система е заменена от цар Борис ІІІ с друга – противоконституционна, но затова пък гарантираща абсолютната власт на монарха. Водещо място в нея е отредено на Държавна сигурност. Историческата справка за периода от 1936 г. до 9 септември 1944 г. разкрива следната „демократична дейност” на ДС, укрепваща парламентарната монархия в България. Служба отделение А за борба срещу комунистическата партия и ръководените от нея организации. Отделение Б за борба срещу чуждите разузнавания и влияния в България. Отделение В за проследяване дейността на закритите буржоазните партии и техните легални прояви. Отделение Г следяло за пропагандата на различните организации, партии, чужди държави и др. чрез печата, киното, театъра и читалищата. Последните две отделения нарушават основни права, провъзгласени от Търновската конституция. Държавна сигурност не е достатъчна на българския монарх, за да управлява, затова той и верните му съветници доизграждат система. За нея пише в свой доклад от февруари 1942 г. Валтер Шеленберг: „С помощта на широко разклонена система от шпиони и доносници, начело на която стои неговия специален агент Йордан Севов, той е в състояние непрекъснато да всява безредие, недоверие и разединение в политическия живот на страната.
” В американски меморандум от юли 1944 г. е описано действието на системата върху българското „гражданско” общество, каквото някой твърдят, че е имало тогава: „Поведението на българите се поддържа предимно чрез полицейски мерки, концентрационни лагери, екзекуции и арести на антигермански и антимонархически настроени елементи или чрез антисемитизъм.” Какво гражданско общество е това, в което изпълнените смъртни присъди, въз основа на съдебни постановления са по малко от броя на избитото население от жандармерията и полицията без съд и присъда. Имам предвид мирно население, жени и деца.
Какви национални интереси защитаваха българските войници, изпратени от монарха и правителството в Егейска Гърция и Сърбия да избиват чужди партизани?
Как може да бъде охарактеризирана една парламентарна система, като българската по онова време, при която кандидатите за депутати не се делегират от политически партии, а предварително се одобряват от Министерския съвет; в която се провеждат парламентарни избори на етапи; в която Народното събрание делегира права на правителството да управлява чрез постановления, имащи силата на закони и така се прави опит да се скрият решенията за депортацията на беломорските и тракийските евреи; в която питането на народния представител Петко Стайнов, на какво основание се извършва изселването на евреите от новоосвободените територии съзнателно и целенасочено е скрито от ръководството на българския парламент. Някой си задават въпроса дали цар Борис ІІІ е знаел, че евреите от Беломорска Тракия и Вардарска Македония се изпращат на смърт. През май 1943 г. цяла София го е знаела от разпространяваните по пощенските кутии позиви с призиви за обществени протести. Чуждите дипломати предупреждават и царя, и правителството, а САЩ и Великобритания отправят открити заплахи към Борис ІІІ, че ще носи персонална отговорност и че прошка няма да има. Да ви цитирам ли мнението на Чърчил, защото аз изпитвам неудобство даже като го чета.

Подходът на цар Борис ІІІ за решаване на еврейския въпрос е в типичен негов стил, най-добре охарактеризиран от нацистката Служба за сигурност: ”Той преследва своята често прилагана тактика да създава усложнения зад гърба на отговорното правителство, за да се представи след това като непричастен”. 

Цар Борис не се доверява на германците и се опитва да играе „двойна игра”, но причината не е в желанието му да защити националните интереси на българската държава, а да съхрани династията. Личната трагедията на Борис ІІІ е, че той посвещава живота си на тази цел, постигането на която се оказва невъзможно. Нацистите са наясно с поведението на българския монарх и неговите стремежи. В горецитирания доклад Шеленберг прави изводите: „...може да се констатира само неискреността му към германския съюзник.
Неговите мотиви са запазването на династията и да се държи отворен един изход, в случай че германската победа все пак не би станала действителност”. Изходът за цар Борис ІІІ се оказва невъзможен и в това е трагедията му като монарх и личност.
И на мен не ми се искаше да вярвам, че българската войска е участвала в тази, както Вие се изразявате, чисто полицейска акция. Уви, в архивите е записано, че армията участва.
В Беломорска Тракия и Македония блокира населените места, за да не бягат евреите, а в Македония акцията се ръководи и от военният комендант.
Участието на армията е обяснимо: депортацията е акция организарана и проведена от българската държава. И на мен не ми се искаше да вярвам, че българската войска е участвала в тази полицейска акция. Уви, в архивите е записано, че армията участва.
 А за нас българите остана в наследство Парижкия мирен договор, с който България е осъдена от международната общност като победена държава, съюзник на Третия райх в най-жестоката и страшна Световна война. 
Вие можете да се гордеете с това, но аз – не

Българо-немци фашисти–Jewish_Memorial_Drama-Greece
image



Гласувай:
4



1. watchtowerman - Комунистите криеха истината за спасяването на българските евреи(
08.04.2012 19:20
http://watchtowerman.blog.bg/politika/2012/04/08/komunistite-krieha-istinata-za-spasiavaneto-na-bylgarskite-e.936829
цитирай
2. watchtowerman - От документите на срещата във
08.04.2012 19:22
Ван-зее през януари 1942 , когато се взима "Окончателното Решение на еврейския въпрос", се вижда, че германското правителство е НАЯСНО с броя на БЪЛГАРСКИТЕ евреи - 48 000. Да се приписва на беломорските и македонските евреи българско поданство е съвременна комуноидно-коминтерновска игра. Казвам "съвременна", защото предишните пропагандни измами претърпяха фиаско. И заслугата на Цар Борис III, относно спасяването на българските евреи, рязко взе да изпъква напоследък... Съвременните куманоиди трябва да отговорят на въпроса как беше иззета и презапределена собствеността на изселилите се 45 000 български евреи през 1949 и как и кои от комуноидните им деди присвоиха и преразпределиха ПАРИТЕ, получени по сделката с изселването на българските евреи в Палестина, където се е плащала цена за всеки заминаващ...

Цар Борис III - низвергнатия спасител на българските евреи
http://watchtowerman.blog.bg/politika/2010/03/09/car-boris-iii-nizvergnatiia-spasitel-na-bylgarskite-evrei.507780
цитирай
3. dimenzed - Ето нещо и от мен:
08.04.2012 19:48
http://dimenzed.blog.bg/history/2012/01/30/quot-holokosta-quot-edna-ogromna-zabluda.892225

http://dimenzed.blog.bg/history/2011/12/13/quot-kolkoto-po-goliama-e-edna-lyja-tolkova-po-lesno-shte-i-.866388

http://dimenzed.blog.bg/history/2011/12/14/quot-kolkoto-po-goliama-e-edna-lyja-tolkova-po-lesno-shte-i-.866517
цитирай
4. анонимен - Затова ни презират всички на Бал...
08.04.2012 20:49
Затова ни презират всички на Балканите и в Европа,включително Германия. Защото винаги сме играли ролята на най голяма балканска проститутка и си въртим дирника като фурнаджийска лопата в зависимост от къде духа вятъра.
цитирай
5. анонимен - eba4 na evrei
08.04.2012 21:40
ei 4ifutska mutro,6te te napipam maika ti deiba i bokluka deiba.6te te 6ibam pred cialata ti evreiska roda.mrasna zgan pumiarska,iztrii me pak ,az 6te te pipna savsem skoro,ti spoko
цитирай
6. aristotelis - От анонимен
08.04.2012 22:06
анонимен написа:
ei 4ifutska mutro,6te te napipam maika ti deiba i bokluka deiba.6te te 6ibam pred cialata ti evreiska roda.mrasna zgan pumiarska,iztrii me pak ,az 6te te pipna savsem skoro,ti spoko


Затова ни презират всички на Балканите и в Европа,включително Германия. Защото винаги сме играли ролята на най голяма балканска проститутка и си въртим дирника като фурнаджийска лопата в зависимост от къде духа вятъра.
цитирай
7. hatanasov - А на СеСеСеРе...
08.04.2012 22:52
е подарила елита на нацията.
цитирай
8. hatanasov - Сега очакваме да информираш...
08.04.2012 22:55
другаря гл. прокурор, той и без това нищо не работи.
цитирай
9. анонимен - Егати дезинформатора -
09.04.2012 11:20
Къде се намира това? в Гърция. Значи гръцката пропаганда успя да промие мозъкът на г-на Ивана Генова. Писнало ми е, все ние Българитте да сме виновни. Затова сме на това дередже, защото винаги поемаме вината. Не, хиляди пъти не. Господинът Генов трябва да знае, че такива като него са бич и предатели за Българския народ. Направо ме отвращава. Четете Историята, господине. Например за поробването на Хазарите от юдеите. Цели 270 години юдейско робство. А коренните хазари са Българско племе. Защо не четете, кой предаде Търнов на башибозуците през 1393 год; кой организира роботърговията през 7, 8, 9 и 10 векове с Търговски център около Марсилия. Кой организира търговията на български роби през Османотурското робство. Да си вземеш чукалата и беж някъде в други държави. Такива петна като тебе не са ни необходими.
цитирай
10. aristotelis - До анонимен - Егати дезинформатора -
09.04.2012 11:40
Един реален поглед към Българската история!

Александър Стоянов

Българите винаги обичат да се изкарват онеправдани, прецакани, а не рядко и преебани. Преебани най вече от историята и от своите съседи. Характерна за българското национално мислене е идеята, че винаги трябва да има някой виновен и, че този някой определено не сме ние. И така вече 132г. българският народ сипе хули, псувни и проклятия към всички свои съседи и към света като цяло, за техния масонски заговор да се ликвидира славният български народ.
Историята ни е изпъстрена със заблуди за несъкрушимата българска армия и за излъганите надежди на цял един народ. Разбира се, ние никога не сме виновни. Храбреци и герои, които са излъгани от подлите и безчестни съседи, а дори и да се опитаме да критикуваме собствените си недостатъци, писатели и историци рисуват образа на един наивен, як балканджия, който наритва всички задници, но накрая се оказва надхитрен и измамен.
Какво излиза – сърби, гърци, румънци и турци са виновни, че са защитавали националните си интереси (които са пълно противоположни на нашите) и са ни прекарали! Безсрамници! Боклуци! Как не ги е срам!?! От къде на къде ще извличат полза за себе си, вместо да ни оставят да оберем всичко което искаме и да ги прекараме!?!?! Ами онези двулични копелдаци руснаците? Хем ни освобождават, хем след това искат пак да ни заробят, а когато не им се връзваме, ни преебават и започват да подкрепят сърбите! Те са виновни! Трябваше да ни спасят! Трябваше да преебат цялата си световна политика, за да измъкнат малката ни държава от блатото на собствената й глупост! Длъжни бяха! Длъжни! Нали? Дали?
Истината е че никой никога не е бил длъжен на България.
цитирай
11. анонимен - Защо гръчките сополкьовци така мразят българите?
09.04.2012 12:31
Защото българите дадоха идеята на германците как да превземат Метаха.
- Не са нужни войници - казаха българите - пратете им магарета.
Това, че магарета разгадаха как може да се премине непревзимаемата Метаха и с това се оказаха по-умни от гръцките военни стратези, явно още държи влага
цитирай
12. анонимен - алчното племе на иехова пак е нап...
09.04.2012 18:02
алчното племе на иехова пак е напъплило и точи лиги за имоти,компенсации ит.н..цар борис е бил глупак,цяла европа се е подчинила на хитлер и е депортирала евреите си/комаи с прикрит ентусиазъм/.жертвите на нацизма--руснаци,поляци,сърби,украици,белоруси ит.н. са в много пъти по многоброини от многострадалните евреи.но кои прави пари от тази трагедия---единствено и само наглите чифути.
цитирай
13. анонимен - aristotelis e balgarin-smart na predatelite
09.04.2012 19:38
samoubii se
цитирай
14. aristotelis - До bulgarinut57 - ЕЙ aristotelis, СКОПЕНО БЕЗРОДНО КОПЕЛЕ,
09.04.2012 23:33
26.10.2011

"Македония е земя со бугарски народ и язик"

Македонски анализатор за патриотизма, който "ни протече от ушите"

Македонија е земја со грчко име, српска црква, бугарски народ и јазик, 25,7 отсто
Албанци од кои 120.000 фалсификат?! Ич не ни е лесно! :) Загрижен Македонец

Този текст е публикуван в македонския вестник „ Вечер “ в рубриката „Думи на деня“, като нарочно не променихме нищо в правописа.

За настроенията в съседната ни държава говори обаче и материал на професор Нано Ружин, бивш посланик на Македония в НАТО, публикуван под заглавие „И Господ бил македонец“ в „Утрински весник“.

„Точно преди месец нацията беше в транс. Първо се случи промоцията на противоречивия паметник на Александър Македонски с фонтана. След това присъствахме на еуфоричното еднопартийно кич представление на отбелязването на Деня на независимостта. Патриотизмът ни протече и от ушите. Бяхме и сити, и напити, и щастливи, и духовно изпълнени след победата на баскетболистите срещу националния отбор на южния съсед (Гърция). Скоро последва най-голямото събиране на граждани на площад „Македония“ – след победата срещу Литва. Тогава народът македонски чрез референдумско „не“ заяви на Европа: „Едно име имаме, на никого не го даваме“, пише Ружин.
„В тези пияни дни на патриотизъм си помислихме, че и Господ е македонец“, продължава авторът. „Че тази асоциация не е била обикновена метафора, потвърди и докладът на Европейската комисия (в текста на представения по-рано този месец доклад за напредъка на Македония липсва думата „македонски“ като определение за езика, на който се говори в страната). Македония разпъната като мъченик пред ЕС, подобно на Христос, остана без език, също като Исус, за когото никой не знае на кой език е говорел. Може би и той е говорел македонски“, продължава Ружин. „Политическият екстаз на премиера (Никола Груевски) беше развален от прецизния и неумолим доклад на ЕС. Таман и той започна да вярва в своята идилична приказка за Македония и лошите еврократи му развалиха..
цитирай
15. aristotelis - До фиромски чървул bulgarinut57 " Македония без грим Д-р Божидар ДИМИТРОВ"
09.04.2012 23:47
Династията на Александър е претендирала, че произлиза от Херакъл, че е дошла в Македония от южния гръцки град Аргос и че е елинска, поради което е получила право да участва в допускащите само елински атлети Олимпийски игри, а това е станало във времето на Александър I Филелин, тоест около 150 години преди раждането на Александър III Велики. Филип II, бащата на Александър III Македонски, е печелил поне три състезания в Олимпийските игри.Няма научен институт в света, който да не приема, че античните македонци са гърци. Това личи не само от имената на царете (гръцки), не само от самоопределянето им като гърци, но и от факта, че Филип и Александър Македонски работят за една гръцка политическа идея - обединението на стотиците гръцки градове държави в единна империя.
Тази империя трябва да постигне две важни политически цели. Да спре войните между гръцките градове държави и да се противопостави на Персийската империя, чиито агресивни действия през VI-IV в. пр.Хр. застрашават гръцката независимост. И Филип, и Александър успяват в действията си, подкрепяни от немалка част от гръцкото общество. Царствата, които възникват на територията на Александровата империя след смъртта му и над които застават “македонски” пълководци като Антиох, Птолемей и Лизимах, се наричат елинистически (т.е. гръцки) царства, а периода на съществуването им (края на IV-I в. пр.Хр.) - елинистически.Там цъфти гръцката образованост и култура, най-високата в света в тази епоха, постигнала интересна симбиоза с персийската и египетската цивилизация.
В Александрия се появява и най-голямата библиотека в света - 600 000 тома. На гръцки език - не на македонски, какъвто и тогава, и днес не съществува. Идиотските македонистки исторически тези днес получават отпор не само от учените по цял свят, но и в самата Македония - нещо, което не се бе случвало 65 години.
цитирай
16. rizar - Антипалестинец
10.04.2012 01:04
също означава антисемит. Но антибългарин означава , също и антимакедонец. Няма да е ваша Македония тъпи елинисти!
За 20 години не можахте да купите една малка Македония, а държахте държавен апарат да можете след като окупирате двете Българии до Дунав да имате чиновници. Черни плазмодии , осрахте---се !
Идва Видовден 10 ноември и за мама елада. Швестери .
цитирай
17. dimenzed - До СЕМИТСКИЯ ФАНАРИОТ АРИСТОТЕЛ,
10.04.2012 01:05
Твоето невежество явно няма граници, та пренаписваш историята!! Очевадно е, че ти липсват всякакви исторически познания относно Втората световна война, и по всичко личи, че си поредния заблуден от лъжата за т.н. "холокост"! Ей ГРЪКОМАНСКА НЕЩАСТНА ОТРЕПКО, вместо да пишеш лъжи и ъпсурди виж това:

http://dimenzed.blog.bg/history/2012/01/30/quot-holokosta-quot-edna-ogromna-zabluda.892225

http://dimenzed.blog.bg/history/2011/12/13/quot-kolkoto-po-goliama-e-edna-lyja-tolkova-po-lesno-shte-i-.866388

http://dimenzed.blog.bg/history/2011/12/14/quot-kolkoto-po-goliama-e-edna-lyja-tolkova-po-lesno-shte-i-.866517
цитирай
18. dimenzed - "Който каже, че не съм маке...
10.04.2012 01:11
"Който каже, че не съм македонец ще му отрежа езика, а който каже, че не съм българин, ще му отрежа главата." Тодор Александров

Ще си върнем Македония, Беломорска Тракия, Западните покрайнини и Северна Добруджа, които ни принадлежат по историческо, културно и етническо право!!!! Да живей майка България!!!
цитирай
19. bserafimova - ПОРЕДНИЯ гърчеещ се боклук
10.04.2012 04:07
Ей семитски фенерски, боклуко! Кой знае какъв си черен - като циганин, разбира се! Такива като тебе са събратя с циганьорите - най-нисшата каста преминала в Европа с първите османци, наети от мързеливите и тъпи ромеи, нещастнико. Затова и евреите сте като циганите, отвсякъде гонени - още от древността. Били сте роби на мангизите и на презрението към другите- Затова след това са ви гонили, заедно с ЦИГАНИТЕ от Европа, ако не знаеш.

Тъй, че надменни ромейски боклуко, най-добре да отидеш в някое циганско гето да видиш ближните си.

Трябвало е да ви превозят до обетонавата земя и да ви оставят да се самоизядете от злоба и егоизъм.

Ромейско - юдео-ромско изчадие.
цитирай
20. aristotelis - Македония разпъната като мъченик пред ЕС, подобно на Христос, остана без език, също като Исус
10.04.2012 08:31
dimenzed написа:
"Който каже, че не съм македонец ще му отрежа езика, а който каже, че не съм българин, ще му отрежа главата." Тодор Александров

Ще си върнем Македония, Беломорска Тракия, Западните покрайнини и Северна Добруджа, които ни принадлежат по историческо, културно и етническо право!!!! Да живей майка България!!!



Македония разпъната като мъченик пред ЕС, подобно на Христос, остана без език, също като Исус,
докладът на Европейската комисия (в текста на представения по-рано този месец доклад за напредъка на Македония липсва думата „македонски“ като определение за езика, на който се говори в страната). Македония разпъната като мъченик пред ЕС, подобно на Христос, остана без език, също като Исус, за когото никой не знае на кой език е говорел. Може би и той е говорел македонски“, продължава Ружин. „Политическият екстаз на премиера (Никола Груевски) беше развален от прецизния и неумолим доклад на ЕС. Таман и той започна да вярва в своята идилична приказка за Македония и лошите еврократи му развалиха..Идиотските македонистки исторически тези днес получават отпор не само от учените по цял свят, но и в самата Македония - нещо, което не се бе случвало 65 години. Експрезидентът Бранко Цървенковски онзи ден каза, че “античният македонизъм е обречен на тежко историческо поражение”. А експремиерът Любчо Георгиевски иронично забеляза, че следващата стъпка на управляващите ще бъде да открият “антични югославяни”.
цитирай
21. анонимен - Ми защо не вземеш да напишеш за ко...
10.04.2012 11:07
Ми защо не вземеш да напишеш за концлагерите в САЩ ,над 15 000 души са умрели в тях през 1941-1945 година
Това не е ли геноцид
Или за изгорените палистинчета , с бял фосфор от съвременната чифутска армия
Или за няколкото милиона цивилни германци избити от англо -американските бомби
ЕДИНСТВЕНИЯ ПРОБЛЕМ НА БЪЛГАРИТЕ Е ,ЧЕ ТЪРПИМ МНОГО ДА НИ ПЛЮЯТ .
цитирай
22. анонимен - Спартакос Тракидис
10.04.2012 12:09
По,Поо,Пооо! Какво става тук?
Много кафява помия се е събрала ,клоака. Вони и смърди на леш и пърчовина до небесата.
цитирай
23. oranjevia - Евреите в България ги спаси бълг...
10.04.2012 12:09
Евреите в България ги спаси българския народ.Местни българи ,заедно с патриарха и общественници се вдигнаха и спасиха комшиите си евреи.В Македония не ми е известно някои местен жител да се е впуснал да спасява евреитеЦарят само се е съобразил с волятя на гражданите и я е използвал като предтекст пред германците.Относно вината ни за втората световна война уверявям те гръкоманино,че не ние българите не изпитваме такава.Защото всичките войни,които България в водила са били за национално обединение.Защото цар Борис III няма кой знае какъв избор когато германците са на румънската граница.Ако се беше одървил на германците сега не само македонските а и тукашните евреи щяха да заминат на лагер.И ти нямаше да фарисействаш по въпроса а щеше да ти е ясно всичко.И госпожа ти Коен можеше да не се роди за да плюка и тя гомна по въпроса.Толкоз.
цитирай
24. alchemist - аристотелис-мангалис
10.04.2012 13:05
да прочете по-внимателно историята. И да види, че тези евреи са били гръцки т.е. гърците сами са ги предали на немците.
цитирай
25. анонимен - Чърчил -26. oranjevia-Защото цар Борис III няма кой знае какъв избор когато...
10.04.2012 14:59
Защото цар Борис III няма кой знае какъв избор когато германците са на румънската граница. Бла,бла,бла...

Чърчил:
„Отсега нататък няма да казваме, че гърците воюват като герои, а че героите воюват като гърци.”
„Благодарение на съпротивата на югославяните и гърците, Хитлер бе принуден да отложи за жизнено важно време атаката в Съветския съюз.”
====================================================
http://mavrakisbg.blogspot.de/2009/10/28-1940.html

НЕ /ОХИ/ на Тристранния пакт - Гърция 28 октомври 1940 г.
Национална гордост ли е? Едва ли. Поначало намирам за нисшe това чувство, породено от вътрешна личностна слабост или първичност. Нужда от принадлежност към множество, зад което да се скрият комплексите и от което да се вземат сили. На принципа на глутницата.
Не. Няма да е от национална гордост.
Възхищавам се на всеки народ или група хора, които в даден момент казват „НЕ”. Дори и да знаят непосредствените тежки последствия.
Възхищавам се на:
- евреите, които начело с Мойсей /ако това е историческа истина/ отхвърлиха робството на Фараона и решиха да избягат към Обетованата земя.
- на Спартак и неговите последователи
- на французите, които казаха „СТИГА” на краля през 1789 г.
- на сърбите и гърците от началото и българите от края на 19 век за смелостта да въстанат срещу Османската империя
- на американските работници на 1 май 1886 г.
……..
На гърците, които казаха „НЕ” на Мусолини.
Но всъщност какво се случи:




28 октомври 1940 г.
Час 03:00
Министър-председателят на Гърция Иоанис Метаксас е посетен извънредно в дома му от италианския посланик в Атина Емануеле Граци, който му връчва ултиматум от Мусолини, в който се настоява за свободното преминаване на италианските военни сили през Гърция и заемане на стратегически позиции с цел по-нататъшното им придвижване /разбирай към страните на петрола/. В случай на съпротива от страна на гръцките сили, тази съпротива е трябвало да бъде насилствено потушена. В ултиматума се констатира, че неутралността на Гърция е само привидна, тъй като враждебните за Италия британски военни сили са разположени на стратегически позиции на територията й, с което се застрашава сигурността на Италия. Също така Гърция е обвинена в политика на преследване на етническите албанци в Чамурия. Главната вина се хвърля върху Англия, „която се стреми винаги да намеси други държави във войната”.
На езика на дипломацията - френския, Метаксас отговаря: «Alors, c'est la guerre» („Значи сме във война”). /от мемоарите на Граци/
Така, в отговор на отказа на Метаксас, италианските войски, разположени на територията на вече окупираната Албания, атакуват в 05:30 сутринта гръцките погранични пунктове. Отговорът на Метаксас ознаменува встъпването на Гърция във Втората световна война.

Тогава се случва нещо, което учудва целия свят. Целият народ, обединен, се изправя да защити родината си от империалистическата инвазия на италианския фашизъм. Десни и леви. Генералният секретар на ККЕ /Гръцка комунистическа партия/ Никос Захариядис от затвора разпространява писмо, с което призовава всеки да се съпротиви на инвазията.
В момент, когато силите на Оста изглеждат непобедими, един малочислен народ с оскъдни средства се осмелява да се противопостави на силните на деня.
В резултат на това, плановете на фашистка Италия се провалят. Не само по-силната италианска войска не успява да завладее Гърция, а по-слабата гръцка войска превзема и територии в Албания, отблъсквайки италианците.

Подигравателни за Дучето карикатури от онова време, на фона на песен в същия дух с певицата София Вембо

От 28 октомври 1940 г. до април 1941 г. една част на военната машина на Оста е блокирана на албанския фронт.Тогава на помощ на Мусолини идва по-мощната, непобедима дотогава войска на съмишленика му Хитлер. Решението отново е противопоставяне!
На 6 април 1941 г. хитлеристка Германия, без да обяви война, напада Югославия и Гърция през България, която скоро преди това /на 1 март 1941 г., или "ХIX година на фашистката ера"/ се е присъединила към страните от Тристранния пакт.

Ожесточена е съпротивата по прословутата „линия Метакса” – укрепления по протежение на българо-гръцката граница.
На 9 април 1941 г. германците са в Тесалоники /Солун/, а на 27 април в Атина.
Следва един от най-трудните периоди в гръцката история - Гърция е в тристранна окупация от Германия, /победената/ Италия и България. Терорът, гладът, смъртта и предателствата са всекидневие през следващите години.
Не закъснява и второто „ОХИ”. Появяват се съпротивителни организации, които нанасят сериозни загуби на окупатора: ЕДЕС, ЕККА, ПАО и др., но безспорно най-многобройна и ефективна е ЕАМ с партизанския сектор ЕЛАС и младежкия ЕПОН, като инициативата за създаването й е на ККЕ, която дава най-много жертви в тази нова борба. Но темата за така наречената „Национална съпротива” е дълга и заслужава отделно внимание.

На 12 октомври 1944 г. Гърция се освобождава, идва ред на трето „ОХИ”, защото една голяма част от народа не се съгласява да се смени един окупатор с друг /Англия/. Следва гражданска война и нови перипетии, също не предмет на тази статия.

Десетилетия наред в Гърция се спори за това кой е казал „НЕ” на италианците - Метаксас или народът? Това е раздвоение, породено както от политическите пристрастия, така и от фактологията. Метаксас всъщност не е на власт с демократични процедури, той е диктатор. Така нареченият „режим на 4 август” е наложен през 1936 г. Метаксас, с благословията на крал Георгиос ІІ, разтурва парламента и забранява политическите партии. Налага режим много близък до този на Мусолини – фашистки. Точно това е учудващото за тези, които разглеждат историята без да вникват в нея. Съмишленик на Мусолини, а воюва с него. Защо? Аз, който не крия левите си убеждения, би следвало без много ровене да възприема тезата на левите, че народът е този, който казва „ОХИ”. Но все пак реших да проуча, за да съм максимално обективен. Като прочетох внимателно ултиматума на Мусолини, проучих действията на британците – шикалкавенията относно военната помощ към Гърция, заемите, активното им участие в битката за о-в Крит, колосалните военни операции в Африка, както и дневника на Метаксас, моето заключение е, че управниците в Гърция са били априори свързани с британците. Принудени са, за да си пазят властта, да бъдат на страната на „съюзниците” в тази империалистическа война с цел преразпределение на световните ресурси. Като прибавим и обществената нагласа в Гърция срещу силите на Оста и недоволството на народа от диктатурата, лесно е да разберем отговора на Метаксас. А безспорен факт е, че народът дълго след това е изричал „ОХИ”.

След победите на гръцката армия на албанския фронт и последвалата съпротива, Чърчил се подмазва на гърците:
„Отсега нататък няма да казваме, че гърците воюват като герои, а че героите воюват като гърци.”
„Благодарение на съпротивата на югославяните и гърците, Хитлер бе принуден да отложи за жизнено важно време атаката в Съветския съюз.”


28 октомври е национален празник на Гърция, както и 25 март – деня на обявяването на въстанието срещу Османската империя.
Винаги съм се питал защо гърците празнуваме, помпозно при това, началото, а не края на едно въстание или съпротива. Отдава се по-голямо значение на борбата, на въздигането, които водят до освобождение, а не на увенчаването на тази борба с победа. Така се учим, че със скръстени ръце нищо не се постига. Може би това е грешка, която системата допуска за себе си. Неволно възпитава гърците във въстанически дух. Не е ли и това причина гърците да са сред най-непокорните европейски народи, а голямото мнозинство да е антиамерикански настроено? Може би затова левицата в Гърция, въпреки ударите на Голиат, е постоянна и значима сила? Не знам…
Посвещавам на брата на баба ми, Спирос, който остави костите си на албанския фронт






цитирай
26. анонимен - Долса Карабаджак Мераклиева-до 21. bserafimova - ПОРЕДНИЯ гърчеещ се боклук
10.04.2012 16:59
Долса Карабаджак Мераклиева-до-21. bserafimova - ПОРЕДНИЯ гърчеещ се боклук
=====================================================
Браво на нашите православни братя гърците.

До един са чистокръвни тракийски атове, такива мъжкари каквито расови тракийски кобили като мен, търсим под дърво и камък.
Не са мърша а народ.
а ние...

"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
И не знаем, не можеме, не щеме
да работим за себе си със време.
Само знаем и можеме, и щеме
един други злобно да се ядеме...
Помежду си лихи, буйни, топорни,
пред други сме тихи, мирни, покорни..."

Докога?




цитирай
27. oranjevia - Няма как да сме със вас гърците през ...
10.04.2012 18:16
Няма как да сме със вас гърците през ВСВ след като сте се налапали със територии населени с българи след първата световна война.И след като сте ги прочистили етнически след това прогонвайки едни и погърчвайки други. Като куриоз мога да ти дам пример с бащата и брат му на мой колега. Единия идва тук и до ден днешен се счита за българин а другият е в гръцко и се брои за грък.Една от причините Хитлер да нападне Полша през 39 година е подобна.А Чърчил не ми го давай за пример -известен българомразец е. И за смелостта срещу османците-вярно ,но ако не бяха англичани и руснаци щяхте да сте свободни през 1829 година през крив макарон.Така,че хлапе което вместо да го пердашат му дават шоколади и го щипят по бузата е смело и леко нагло.
цитирай
28. dimenzed - Няма как да сме със вас гърците през ...
10.04.2012 19:07
oranjevia написа:
Няма как да сме със вас гърците през ВСВ след като сте се налапали със територии населени с българи след първата световна война.И след като сте ги прочистили етнически след това прогонвайки едни и погърчвайки други. Като куриоз мога да ти дам пример с бащата и брат му на мой колега. Единия идва тук и до ден днешен се счита за българин а другият е в гръцко и се брои за грък.Една от причините Хитлер да нападне Полша през 39 година е подобна.А Чърчил не ми го давай за пример -известен българомразец е. И за смелостта срещу османците-вярно ,но ако не бяха англичани и руснаци щяхте да сте свободни през 1829 година през крив макарон.Така,че хлапе което вместо да го пердашат му дават шоколади и го щипят по бузата е смело и леко нагло.


Прав си оранжев, че Хитлер 1 септември 1939 напада Полша по подобни причини! Полското правителство насъсквано от Великобритания започва репресии, гонения, насилвания срещу етническото германско население в т.н. "Полски коридор" - това е германския град Данциг и Източна Прусия, откъснати от Райха и дадени на тази изкуствена държава!
цитирай
29. анонимен - проф.д-ръ Бай Ганьо Ценовъ - 30. oranjevia - Няма как да сме със вас гърците през ...
10.04.2012 19:14
проф.д-ръ Бай Ганьо Ценовъ
30. oranjevia - Няма как да сме със вас гърците през ...

Ние като "дошляци" на Балканите,трябва да сме
благодарни на византийците,че са ни дали земя под аренда и все още не са поискали обещетение от нас, за безчинствата които сме вършили в Северна Гърция по времето на Втората Световна Война, като васали на хитлеристите. Отгоре на всичко ни хранят и спасиха половин България от гладен геноцид и мизерия. А ние лаем,като неблагодарни кьопеци.

цитирай
30. dimenzed - проф. д-ръ Бай Ганьо Ценовъ 30. ...
10.04.2012 19:19
анонимен написа:
проф.д-ръ Бай Ганьо Ценовъ
30. oranjevia - Няма как да сме със вас гърците през ...

Ние като "дошляци" на Балканите,трябва да сме
благодарни на византийците,че са ни дали земя под аренда и все още не са поискали обещетение от нас, за безчинствата които сме вършили в Северна Гърция по времето на Втората Световна Война, като васали на хитлеристите. Отгоре на всичко ни хранят и спасиха половин България от гладен геноцид и мизерия. А ние лаем,като неблагодарни кьопеци.



Боже опази от такива анонимни "историци" и компетентни разбирачи!!!
цитирай
31. анонимен - ХИПОКРАТ-До dimenzed и всички автохтонисти тракедонисти.
10.04.2012 19:40
ХИПОКРАТ-До dimenzed и всички автохтонисти тракедонисти.
====================================================
Прегледайте се спешно за Деменция т.н.Dementia
(Алцхаймер),защото по всичко личи, че имате дълбоки ментални увреждания на мозъчната кора в напреднал стадий със съпътващата я параноя.

цитирай
32. dimenzed - ХИПОКРАТ-До dimenzed и всички а...
10.04.2012 19:56
анонимен написа:
ХИПОКРАТ-До dimenzed и всички автохтонисти тракедонисти.
====================================================
Прегледайте се спешно за Деменция т.н.Dementia
(Алцхаймер),защото по всичко личи, че имате дълбоки ментални увреждания на мозъчната кора в напреднал стадий със съпътващата я параноя.



Ако имаш да ми казваш нещо, дай на лични, ще те "уважа" - иначе по темата недей да спамиш!
цитирай
33. oranjevia - проф. д-ръ Бай Ганьо Ценовъ 30. ...
10.04.2012 20:58
анонимен написа:
проф.д-ръ Бай Ганьо Ценовъ
30. oranjevia - Няма как да сме със вас гърците през ...

Ние като "дошляци" на Балканите,трябва да сме
благодарни на византийците,че са ни дали земя под аренда и все още не са поискали обещетение от нас, за безчинствата които сме вършили в Северна Гърция по времето на Втората Световна Война, като васали на хитлеристите. Отгоре на всичко ни хранят и спасиха половин България от гладен геноцид и мизерия. А ние лаем,като неблагодарни кьопеци.


Анонимния :
Първо - византиец и грък не са едно и също нещо и национализма на второто през 13 и 14 век е отчасти причина за изчезването на първото,разцепвайки империята.
Второ абсолютна лъжа е че гърците не са искали обезщетения за периода на ВСВ-
45 милиона долара а платени на Гърция,25 на Югославия и поради изплащането по цени за 1939 година задължението става 119 милиона общо.Превърнато в днешни пари това е огромна сума при това платена за 8 години само.Благодарение на руснаците/които някои българи толкова много плюят/ са отхвърлени гръцки териториални претенции за значитени части от южна България.Така ,че не се изкарвайте ангели небесни.
цитирай
34. анонимен - проф.д-ръ Бай Ганьо Ценовъ - 36. oranjevia
10.04.2012 21:31

Братя горди пра-пра-пра-турак-вулгари. Престанете да си избивате комплексите! Напълно ви разбирам,не е леко за вас да преработите миналото си! 2 века под гръцко владичество(Ренесанса за България), 5 века мръсно османско робство. Ашладисване на вашите женки. Освобождение благодарение на братушките.Балканска,Междусъюзническа война,първата светона война.Втората световна война,лизахте до края гъзовете и ботушите на чичко Адолф и фашистите,като се надявахте че ще ви подари за лакейството Северна Беломорска Гръцка Тракия!После изведнъж,като фурнаджийски лопати си припомнихте за любовта към СССР и станахте всички ,активни борци против фашизма и капитализма и така...цели 45 години!От 22 години демокрация, правите свирки на класовия враг,хамериканските кравари!Цвета на нацията напусна България,търсейки препитание,жените и сестрите ви проституират в Гърция и Европа.За 20 години демокрация ви стопиха с 3 милиона от етноса, Планът "Ран Ът" е приложен с пълна сила, драги послушни опитни мишлета!Това се нарича ГЕНОЦИД! Циганизирането и радикално мюсюлманизиране на България се провежда с пълна пара!Страх ви е да погледнете трагичнострашното близко бъдеще което ви очаква, благодарение на новите си покровители!Сигурно сте виждали уплашения поглед на зайчето,преди да го погълне змията!


цитирай
35. анонимен - Хипократ-35. dimenzed
10.04.2012 22:39
"Ако имаш да ми казваш нещо, дай на лични, ще те "уважа"...
====================================================
Хипократ:

Внимавай много добре с приказките си кафяво педерунгелче,защото аз от шегички не разбирам. Ако те посетя лично, обещавам ти, че Д-р.Менгеле ще ти се види като Д-р.Ох Боли дето са те боцкали в детската градина.

цитирай
36. анонимен - Хипократ - dimenzed
10.04.2012 23:06
ШАЛОМ !
цитирай
37. dimenzed - До анонимното гърче,
10.04.2012 23:11
анонимен написа:
"Ако имаш да ми казваш нещо, дай на лични, ще те "уважа"...
====================================================
Хипократ:

Внимавай много добре с приказките си кафяво педерунгелче,защото аз от шегички не разбирам. Ако те посетя лично, обещавам ти, че Д-р.Менгеле ще ти се види като Д-р.Ох Боли дето са те боцкали в детската градина.



И аз какво, трябва да се засегна от това така ли? С тези твои махленски полюции е повече от ясно, колко ти е умствения "багаж", а ако ми го кажеш това лично няма да е здравословно за тебе! Всички вие хипократчовци, аристотелчета и прочие семитска предателска измет с мания за величие, не си знаете циганските корени, та тръгнал тук един умствено осакатен индивид да "пробива небето с глава"! Дерзай "сволоч"!
цитирай
38. анонимен - Като почнеш сега стари рани чоплиш.
11.04.2012 10:49
Пич,в България има доста еврей.Една от най-добрите ми семейни приятелки е полу-еврейка полу-туркиня.Всешност си е чиста българка ама държа да бъда точен.Та-нейното семейство си е живуркало дъълго време по времето на Борис III и никой не ги е предавал нито убивал или тормозил били са богато и уважавано семеиство с северна България.Имали са си къща и големи градини.Така че стига рева кооолко много еврей са били предадени на фашистите.Ако искаш да знаеш и Хитлерюгата е бил парче еврейн , не парче ми май повече от парче.После по-времето на 9-то септемврийските промени некви затворници са утрепали баща и за отмъщение-дали са били мангали дали,гърци,дали румънци еврей или българи един Бог знае.Некви боклуци са убивали семейства с деца за нищо.Ето това са лоши хора така че хайде не заклеймявай за неща който когато са се случвали и двамата не сме били родени.Има много гадни хора на тоя свят и дявола не прави разлика между пол,възраст,цвят на кожата.Всички са качествен материал за ада стига да са съгласни да му "играят по свирката".
цитирай
39. osiris1002 - Апокалипсис
11.04.2012 12:09
“…И видях, когато Агнецът отвори един от седемте печата и чух едно от 4-те живи същества да казва като с глас от гръм : дойди и виж. И видях бял кон, и яздещият на него имаше лък и даде му се корона и той излезе побеждаващ и да победи. И когато отвори вторият печат излезе друг кон, червен, и на яздещият него се даде да отнеме мира от земята, та човеците един друг да се избиват, и даден му бе голям меч…. И когато сне третият печат, видях, ето вран кон и видях на него ездач с везни в ръка. И когато сне четвъртия печат.. видях блед кон, и върху него ездач, чието име беше смърт и адът следваше подире му. И им се даде власт над четвъртата част на земята да умъртвяват с меч, и глад, с мор и със земни зверове.”
цитирай
40. анонимен - aristotelis май даде фира.
11.04.2012 16:42
Та сега защитава блогчето си анонимно или чрез много си гречески никове, що е нацвъкал тъдява.
цитирай
41. kostadin - Този човек - аристотелис е психи...
14.04.2012 04:22
Този човек - аристотелис е психически болен.
цитирай
42. alexanderherzdorf - До обладания от гръкофилско-фа...
14.04.2012 14:37
До обладания от гръкофилско-фанариотски бяс другар Аристотелис:

1 - Тези евреи не са били български граждани и България няма юрисдикция над тях. Факт!

2 - Тези земи са били под общо командване. Това го знае всеки средношколник, но не знам защо разни "обективни" историци все го отделяте на страна. Факт!

3 - Подобни приказки стил "Леа Коен" и "Трето полувреме" са до болка познати на нормалните хора. Затова спестете съзлзивите клишета на преопакована пропаганда...
цитирай
43. dimenzed - Този човек - аристотелис е психи...
14.04.2012 17:16
kostadin написа:
Този човек - аристотелис е психически болен.


Не само той, всички гърчеещи се семитски субекти в блога са такива!
цитирай
44. alexanderherzdorf - Като стана дума за лудост бесният ...
14.04.2012 17:27
Като стана дума за лудост бесният другар ми пише на лично съобщение следното:


Братя горди пра-пра-пра-турак-вулгари. Престанете да си избивате комплексите! Напълно ви разбирам,не е леко за вас да преработите миналото си! 2 века под гръцко владичество(Ренесанса за България), 5 века мръсно османско робство. Ашладисване на вашите женки. Освобождение благодарение на братушките.Балканска,Междусъюзническа война,първата светона война.Втората световна война,лизахте до края гъзовете и ботушите на чичко Адолф и фашистите,като се надявахте че ще ви подари за лакейството Северна Беломорска Гръцка Тракия!После изведнъж,като фурнаджийски лопати си припомнихте за любовта към СССР и станахте всички ,активни борци против фашизма и капитализма и така...цели 45 години!От 22 години демокрация, правите свирки на класовия враг,хамериканските кравари!Цвета на нацията напусна България,търсейки препитание,жените и сестрите ви проституират в Гърция и Европа.За 20 години демокрация ви стопиха с 3 милиона от етноса, Планът "Ран Ът" е приложен с пълна сила, драги послушни опитни мишлета!Това се нарича ГЕНОЦИД! Циганизирането и радикално мюсюлманизиране на България се провежда с пълна пара!Страх ви е да погледнете трагичнострашното близко бъдеще което ви очаква, благодарение на новите си покровители!Сигурно сте виждали уплашения поглед на зайчето,преди да го погълне змията!
Изпратено: 16:22 От: aristotelis

Вадете си сами изводите за какъв човек иде реч...
цитирай
45. alexanderherzdorf - И моят отговор на личното съобщение ...
14.04.2012 17:28
И моят отговор на личното съобщение на другаря Аристотелис:

Уважаеми обладан от гръко-фанариотски бяс другар Аристотелис!

Как успявате с толкова много думи да не кажете нищо?

Щом говорите за "нас" и "вас", значи работата е ясна. Тук става дума за самосъзнание, което очевадно не е българско.

Следва:

1 - Хитлер не е фашист. Той е националсоциалист. Има разлика, която очевидно не разбирате.

2 - Тогава не съм бил жив.

3 - Тогава отново не съм бил жив. Нито пък имам комун.онанисти и активни борци в рода си.

4 - Правенето на свирки подхожда повече на такива като вас - гръкофилски циганета без национално самосъзнание.

5 - "Ран-Ът" не е план. Това е доклад с препоръки, от който нищо не е изпълнено. Доклад, който вие не сте чели, защото действате по старата поговорка "Аз не съм чел книгата, но сега умно ще кажа, че не съм съгласен с нея.".

6 - Мен не ме е страх да погледна нищо. Имам си приоритети, които отстоявам и идеал, за който се боря.

7 - Вие сте галфон.

Хайде сега, отивайте си със здраве!
цитирай
46. dimenzed - И моят отговор на личното съобщение ...
14.04.2012 19:40
alexanderherzdorf написа:
И моят отговор на личното съобщение на другаря Аристотелис:

Уважаеми обладан от гръко-фанариотски бяс другар Аристотелис!

Как успявате с толкова много думи да не кажете нищо?

Щом говорите за "нас" и "вас", значи работата е ясна. Тук става дума за самосъзнание, което очевадно не е българско.

Следва:

1 - Хитлер не е фашист. Той е националсоциалист. Има разлика, която очевидно не разбирате.

2 - Тогава не съм бил жив.

3 - Тогава отново не съм бил жив. Нито пък имам комун.онанисти и активни борци в рода си.

4 - Правенето на свирки подхожда повече на такива като вас - гръкофилски циганета без национално самосъзнание.

5 - "Ран-Ът" не е план. Това е доклад с препоръки, от който нищо не е изпълнено. Доклад, който вие не сте чели, защото действате по старата поговорка "Аз не съм чел книгата, но сега умно ще кажа, че не съм съгласен с нея.".

6 - Мен не ме е страх да погледна нищо. Имам си приоритети, които отстоявам и идеал, за който се боря.

7 - Вие сте галфон.

Хайде сега, отивайте си със здраве!


Това племе семитски цигани наричащо се "гърци" е наистина доста проклето - гледат по всякакъв начин да изкривят историческата истина, прокарвайки лъжи и измами, само и само да "нахранят" комплексарското си самочувствие на "древен народ"!
цитирай
47. alexanderherzdorf - Dimenzed
14.04.2012 19:44
Днешните гърци нямат нищо общо с византийците, още по-малко с елините. Нито един византийски император например не е бил грък. Чудно ми е, защо продължават така да се изхвърлят с имперски амбиции и стремежи. Но разбира се и сред тях има свестни хора, които също като българите са се борили срещу османските поробители. В един етап от живота си Раковски е бил техен съратник, а лорд Байрон е загинал по време на гръцкото въстание.
цитирай
48. dimenzed - Днешните гърци нямат нищо общо с ...
14.04.2012 19:50
alexanderherzdorf написа:
Днешните гърци нямат нищо общо с византийците, още по-малко с елините. Нито един византийски император например не е бил грък. Чудно ми е, защо продължават така да се изхвърлят с имперски амбиции и стремежи. Но разбира се и сред тях има свестни хора, които също като българите са се борили срещу османските поробители. В един етап от живота си Раковски е бил техен съратник, а лорд Байрон е загинал по време на гръцкото въстание.


Разбира се има изключения сред тях, но те са рядкост!
цитирай
49. bserafimova - Ето какво казва Рафаел Камхи за ахейците-цигани през 2-та Световна война:
28.04.2012 01:49
СПОМЕНИ И РАЗМИСЛИ


Именувам се Рафаел Моше Камхи от Битоля, [роден съм на] 15.ІІ.1870 г.
Биографични бележки за нашето семейство останаха у нашия племенник Я. Рафаел Камхи, при когото имахме доста много семейни предмети от изселването ни от Испания: един Сефер-Тора, тежащ 60 кгр., сега в Солунската синагога на Битолчани, Стари Парохет, Римонин, Кефарим и др. Сребърните предмети на синагогата са били заровени на известно нам место от Шамаша.
Ели Мосот, който живее сега в Солун като ръководител на днешната община, ми съобщи, че всички тия неща днес още съществуват. Сеферимите са били намерени в един обущарски дюкян, откъдето са били прибрани от ръководящите общината лица.
Тия предмети ги взехме от синагогата Арагон на Битолчаните в Солун и ги пренесохме в синагогата на Битолчаните, а именно: Исак Ароети, сега в Тел Авив, ул. „Рехов Левантин” № 21, Рафаел Камхи и Ели Масот - Солун.
Сефера Кол-Нидре имаше привилегията да прави агбаа през деня на Кипур. Тежи 60 кгр., голям шрифт колкото десет... всяка буква, кафен цвят.
Аз притежавам в Солун една голяма библиотека от много стари книги, наследени от прадедите ми, донесени още от Испания. Има такива напечатани върху пергамент или писани на ръка. Тази библиотека е във владение на гърка Яни Лапса, който живее в моята къща и там държи дюкян, ул. „Птоломей” № 16 - аперитив.
Моя племенник Жозеф Камхи го очаквам тези дни и него можем да го пратим в Солун.
Въпрос: Какво знаете за евреите от Ксанти?
Отговор: Италия е обявила войната на Гърция на 28.Х.1940 г. през Албания. Мнозина евреи са взели участие като добри патриоти на страната на гърците, които са имали големи успехи, почти половината от Албания е била завзета. Това е траело до края на април 1941 год., когато и Германия се намесила и обявила и тя война на гърците. На 9 април 1942 год. вече са били в Солун и гръцкият генерал Чолакоглу тогава се видял принуден да поиска примирие.
В Солун съществуваше едно гръцко дружество с инициали Е.Е.Е. - „Гръцко Национално Единство” - „Еленики Етники [Етерия]”, най-силната антисемитска организация. Щилянос Ганатос, който още е жив, сега е губернатор на Тесалия.
През 1926 год. е бил изгорен еврейският квартал [Камбил], гдето са живели около 300 еврейски семейства.
Тогава великите сили се намесиха. Венизелос е бил в Брис. Повикал е при себе си една еврейска комисия, която накарал да признае, че това е било извършено от пияни евреи.
Същото това гръцко дружество излязло да посреща германските войски с големи почести и голям шум. Същия ден Е.Е.Е. е обявило с обяви по всички кафенета, ресторанти, дюкяни и по трамваите следното: „Забранено е за евреите.” Имаше квартални кафенета, които се посещават само от евреи. Те се оплакали на генерал Лист, който отговорил, че това не е негова работа, когато същевременно дружеството Е.Е.Е. казвало, че това е дело на германците. Собствениците на тия локали махнали тия плакати и така това нареждане пропаднало. Обаче същото дружество започнало с още по-голяма енергия да работи през 1926 година и да обявява с памфлети да не купуват от евреи.
Това е траяло до май 1942 год., след което започнали да събират трудоваци евреи за принудителна работа по заповед на германците, от 18 до 45-годишна възраст.
Много гръцки бежанци от Тракия и Македония настаняваха в нашите еврейски къщи, откъдето ни изхвърляха нас. Взимаха ни пари, уж за да не бъдат иззети къщите ни и въпреки това пак настаниха гръцки бежанци.
Отправихме един апел до германците. Те ни поискаха 5 милиарда драхми обезщетение, за да не вземат евреи трудоваци. Нашите се съгласиха на 2,5 милиарда драхми, които бяха разпределени между нас като араха.
Аз бях обложен с 300 000, други с още по-големи суми. Който не внасяше тия суми, биваше интерниран от германците в затвора „Павло-Мелас”.
От този момент започна труден живот за нас. Поставиха високоговорители по улиците, от които през деня слушахме тия думи: „Смърт на евреите.”
На края на януарий 1943 год. една сутрин ни дигнаха и всички еврейски гробища бяха [разровени и] пълни със скелети, ограбени, въпреки че тия места бяха откупени веднъж от турците и втори път от гърците. Гърците настоявали, че им трябвали места, за да настанят бежанците си и да им строят къщи. Така са били унищожени еврейските гробища, съществували от повече от триста години.
Градът бе твърде голям. От него умираха по 30-40 души, които нямаше къде да погребем. Поискахме място за това и ни посочиха едно такова в с. Симитли на 15 км от Солун, песъчливо място, в което всяко погребение ни струваше много пари за пренасяне на умрелите и за данъци. По-богатите плащаха разноските за погребение на бедните.
На 10/17 януарий 1943 год. в еврейския квартал „Барон Хирш” започнаха да строят 8 врати, за да се образува едно гето.
На 1 февруарий с.г. главният равин Цеви Корес издаде едно напечатано обявление, с което нареждаше щото всеки евреин в тридневен срок трябва да даде една подробна декларация, за да бъдем зарегистрирани, без да се каже за каква цел. Това гръцкото правителство не можеше да го направи даже за една година.
На 10 февруарий с.г. всички евреи, живущи извън еврейския квартал, бяха принудени да се нанесат в еврейски къщи на 3 определени квартали, които даже са били обградени с голями врати, за да бъдем разпознати, въпреки че магазините ни бяха извън тоя квартал.
цитирай
50. bserafimova - Р.Камхи: как гърците-египетски цигани, пардон, "роми" продаваха евреите - 2 част:
28.04.2012 01:53
Поставиха ни едни 17 сантиметрови ленти - 1 шадай и номерът на всеки евреин, даже и на 2-годишните деца. Останахме без никаква храна. Гърците ни носеха такава и ни я продаваха на баснословни цени.

На 20 февруарий почна изнасянето на евреите от квартал „Барон Хирш” с вагони на всеки два дена, със 70 души във всеки вагон, по-лошо даже от добитъците, и веднага биваха настанявани там от други квартали евреи и от там ги товареха по вагоните.
Виновниците за това са били д-р Корес и двама други евреи, които са знаели добре немски.

Опразнените къщи веднага биваха завзети от гърци.

Германците задигнаха всичко онова, което бе по-ценно, а останалото биваше ограбвано от самите гърци.

До края на май 1943 год. почти не бяха останали никакви евреи в Солун. Мнозина евреи даваха огромни суми на гърците, за да се спасят, обаче гърците им взимаха парите и пак ги предаваха на германците.

Братята Либалах малтретираха евреите, за да кажат къде са оставили богатствата си и всичко да декларират. Накрая тия братя Либалах си заминали с германците като германски офицери с еполети.

Д-р Корес, когато поел поста главен равин [бе полски поданик], станал гръцки поданик и дал големи обещания на гърците.
Първото нещо, което той е направил, е това, че всички книги, на които е имало надпис: „У [...] на злите гърци”, всички книги напечатани.

Второто нещо, което е вършил, бе да организира и да държи сказки всяка събота и неделя, с които възхваляваше гърците, и пропагандираше в гръцките вестници за правителството. Той не познаваше нито гръцки, нито испански езици, френски твърде малко. Знаеше немски и полски жаргони.
цитирай
51. bserafimova - Рафаел Камхи: как гърците-египетски цигани продаваха евреите през 2-та св. война
28.04.2012 01:55
Скоро бе обявена войната. Някои атински професори правели пропаганда против Германия и Италия. Д-р Корес в една своя реч нападнал германците и италианците, като ги нарекъл „варвари”, което прозвище са заслужавали.

Още от първия ден на идването на германците, 1.IV.1941 година, те са потърсили д-р Корес и са му поискали обяснение защо не е излязъл да ги посрещне. Два дена по-рано д-р Корес забягнал в Атина, като оставил семейството си и 2-годишното си дете.

Обаче изминали 1-2 месеца, докато германската войска да стигне в Атина. Когато са навлезли в Атина, взели го и го изпратили, но къде именно не знаем. По неговите думи било е във Виена. След 8 месеца отсъствие германците го довели в Солун с големи почести. Неговото довеждане бе, за да подготви „гетото” и всички ограничения против евреите.

Той е имал на разположение един автомобил заедно с братята Либалах, всецяло предани на германците, като жертвуваха еврейските интереси в полза на германците.

Въпреки това, след като са били взети всички евреи за изгнание, били са взети семействата на главния равин и на братята Либалах и пренесени не знаем къде.

Но чух и научих после, че братята Либалах и жената и детето на д-р Корес са в Солун, а самият той не знаем къде е.
цитирай
52. bserafimova - Рафаел Камхи: как гърците-египетски цигани продадоха евреите през 2-та св. война
28.04.2012 02:00
Разказва очевидец: РАФАЕЛ КАМХИ

В Солун имаше четири еврейски големи квартала - населени почти изключително еврейски. Тия квартали бяха:
І квартал 151 - живееха работници, по-бедни евреи.
ІІ квартал - „Керим Ефенди”, на испански „Лас кампанас”- живееха изключително богати хора.

ІІІ квартал - „Колобмо” - смесено богати и еснафи.
ІV квартал - „Реджи Вардар” и „Барон Хирш” - работници, еснафи и най-бедни.

Най-напред започна изселването от четвъртия квартал, понеже гарата беше насреща. Тия къщи на „Барон Хирш” станаха лагер, който беше обкръжен с телени мрежи. Имаше една голяма врата. Това беше улицата - самата врата.

Всеки влак имаше 40 товарни вагона, като на всеки вагон имаше по 70 души. Значи всеки влак взимаше 2800 души. Всеки два дена тръгваше по един влак. Влакът тръгваше сутринта. През деня докарваха нови хора и на другия ден ги товареха и ги изпращаха.

Започваха най-напред с най-бедните, които си взимаха само по едно преобличане. Имаше отворени, имаше и затворени вагони.

В лагера в зимниците на къщите на „Барон Хирш” направиха затвор. Там викаха заможните, след като ги обискирваха и ги биеха, за да признаят къде са скрили златото и скъпоценностите.

Това правеха Албалах (двама братя) и Хасон, двама гърци и германците. Това беше една банда за обири и крадене на скъпоценностите.

Най-напред главният равин Цеви Корис и общинарите - пак бяха горните. Им казваха, че те отиват в Полша да работят и затова ги съветваха да си оставят парите и ще им дадат чекове в злоти. Много евреи си оставяха парите и им даваха чекове.

Шест месеца преди изселването германците и гърците запечатаха всичките касетки в банките, принадлежащи на евреи. И изпращаха известия да се явят в банката. И там комисия от гърци и германци взимаха бижутата и златото, и валути, а дребни книжни драхми не взимаха.

След „Реджи Вардар” изселиха квартала „Коломбо”. Той е на главната чаршия.
След това изселиха квартала на богатите „Лас Кампанас” и най-накрая - последния квартал 151.
цитирай
53. bserafimova - Рафаел Камхи: как гърците-египетски цигани продаваха евреите през 2-та св. война
28.04.2012 02:07
В Солун съществуваше едно гръцко дружество с инициали Е.Е.Е. - „Гръцко Национално Единство” - „Еленики Етники [Етерия]”, най-силната антисемитска организация. Щилянос Ганатос, който още е жив, сега е губернатор на Тесалия.
През 1926 год. е бил изгорен еврейският квартал [Камбил], гдето са живели около 300 еврейски семейства.

Тогава великите сили се намесиха. Венизелос е бил в Брис. Повикал е при себе си една еврейска комисия, която накарал да признае, че това е било извършено от пияни евреи.

Същото това гръцко дружество излязло да посреща германските войски с големи почести и голям шум. Същия ден Е.Е.Е. е обявило с обяви по всички кафенета, ресторанти, дюкяни и по трамваите следното: „Забранено е за евреите.” Имаше квартални кафенета, които се посещават само от евреи. Те се оплакали на генерал Лист, който отговорил, че това не е негова работа, когато същевременно дружеството Е.Е.Е. казвало, че това е дело на германците.

Собствениците на тия локали махнали тия плакати и така това нареждане пропаднало. Обаче същото дружество започнало с още по-голяма енергия да работи през 1926 година и да обявява с памфлети да не купуват от евреи.
Това е траяло до май 1942 год., след което започнали да събират трудоваци евреи за принудителна работа по заповед на германците, от 18 до 45-годишна възраст.

Много гръцки бежанци от Тракия и Македония настаняваха в нашите еврейски къщи, откъдето ни изхвърляха нас. Взимаха ни пари, уж за да не бъдат иззети къщите ни и въпреки това пак настаниха гръцки бежанци.

Отправихме един апел до германците. Те ни поискаха 5 милиарда драхми обезщетение, за да не вземат евреи трудоваци. Нашите се съгласиха на 2,5 милиарда драхми, които бяха разпределени между нас като араха.
цитирай
54. bserafimova - Рафаел Камхи: гърците-египетски цигани грабеха и унищожаваха
28.04.2012 02:11
Аз бях обложен с 300 000, други с още по-големи суми. Който не внасяше тия суми, биваше интерниран от германците в затвора „Павло-Мелас”.

От този момент започна труден живот за нас. Поставиха високоговорители по улиците, от които през деня слушахме тия думи: „Смърт на евреите.”

На края на януарий 1943 год. една сутрин ни дигнаха и всички еврейски гробища бяха [разровени и] пълни със скелети, ограбени, въпреки че тия места бяха откупени веднъж от турците и втори път от гърците. Гърците настоявали, че им трябвали места, за да настанят бежанците си и да им строят къщи. Така са били унищожени еврейските гробища, съществували от повече от триста години.

Градът бе твърде голям. От него умираха по 30-40 души, които нямаше къде да погребем. Поискахме място за това и ни посочиха едно такова в с. Симитли на 15 км от Солун, песъчливо място, в което всяко погребение ни струваше много пари за пренасяне на умрелите и за данъци. По-богатите плащаха разноските за погребение на бедните.

На 10/17 януарий 1943 год. в еврейския квартал „Барон Хирш” започнаха да строят 8 врати, за да се образува едно гето.

На 1 февруарий с.г. главният равин Цеви Корес издаде едно напечатано обявление, с което нареждаше щото всеки евреин в тридневен срок трябва да даде една подробна декларация, за да бъдем зарегистрирани, без да се каже за каква цел. Това гръцкото правителство не можеше да го направи даже за една година.

На 10 февруарий с.г. всички евреи, живущи извън еврейския квартал, бяха принудени да се нанесат в еврейски къщи на 3 определени квартали, които даже са били обградени с голями врати, за да бъдем разпознати, въпреки че магазините ни бяха извън тоя квартал.
цитирай
55. анонимен - Ей, Боклукис Кукумицинис Циганьорос плачеш точно като ромски отрепък.
28.04.2012 19:15
alexanderherzdorf написа:
Като стана дума за лудост бесният другар ми пише на лично съобщение следното:


Братя горди пра-пра-пра-турак-вулгари. Престанете да си избивате комплексите! Напълно ви разбирам,не е леко за вас да преработите миналото си! 2 века под гръцко владичество(Ренесанса за България), 5 века мръсно османско робство. Ашладисване на вашите женки. Освобождение благодарение на братушките.Балканска,Междусъюзническа война,първата светона война.Втората световна война,лизахте до края гъзовете и ботушите на чичко Адолф и фашистите,като се надявахте че ще ви подари за лакейството Северна Беломорска Гръцка Тракия!После изведнъж,като фурнаджийски лопати си припомнихте за любовта към СССР и станахте всички ,активни борци против фашизма и капитализма и така...цели 45 години!От 22 години демокрация, правите свирки на класовия враг,хамериканските кравари!Цвета на нацията напусна България,търсейки препитание,жените и сестрите ви проституират в Гърция и Европа.За 20 години демокрация ви стопиха с 3 милиона от етноса, Планът "Ран Ът" е приложен с пълна сила, драги послушни опитни мишлета!Това се нарича ГЕНОЦИД! Циганизирането и радикално мюсюлманизиране на България се провежда с пълна пара!Страх ви е да погледнете трагичнострашното близко бъдеще което ви очаква, благодарение на новите си покровители!Сигурно сте виждали уплашения поглед на зайчето,преди да го погълне змията!
Изпратено: 16:22 От: aristotelis

Вадете си сами изводите за какъв човек иде реч...

цитирай
56. bserafimova - Етиопските ромчета Арестотелчо и Хипократчето явно са едно и също лице.
29.04.2012 00:59
анонимен написа:
По,Поо,Пооо! Какво става тук?
Много кафява помия се е събрала ,клоака. Вони и смърди на леш и пърчовина до небесата.


Ха-ха-ха-ха! Надлъгвайте се етиопски циганьори.
цитирай
57. анонимен - Кой кого презира?
19.07.2012 12:16
анонимен написа:
Затова ни презират всички на Балканите и в Европа,включително Германия. Защото винаги сме играли ролята на най голяма балканска проститутка и си въртим дирника като фурнаджийска лопата в зависимост от къде духа вятъра.


Аз като съм работил 7 години с Германци не съм забелязал да ни презират - напротив - възхищаваха ни се колко сме умни, колко чиста нация сме, колко сме възпитани и гостоприемни.
цитирай
58. bserafimova - Голямата лъжа - холокост! Червеният кръст разсекретява архивите
07.09.2012 23:29

Червеният кръст разсекретява архивите от ВСВ. Според архива, 271 301 евреи загинали в лагерите.

by ExtremeCentrePoint on Friday, 8 June, 2007 · 2 comments

in История,Разни

Доста голямо разминаване между даннитете на ЧК за 271 000 загинали еврей в лагерите на национал-социалистическа Германия и до сега тиражираната цифра от 6 000 000. Да се чуди човек на кого да вярва.
цитирай
59. shtaparov - Продала им е гръцки тарикатлъци- ти ...
12.03.2019 06:40
Продала им е гръцки тарикатлъци- ти да не помисли че тази идея е единственото нещо,което без ваша помощ сме измислили?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aristotelis
Категория: История
Прочетен: 1853034
Постинги: 266
Коментари: 1484
Гласове: 303
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930