Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2020 10:58 - ПО СВЕТОВНИ НАУЧНИ СТАНДАРТИ БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК И "МАКЕДОНСКИЯ" СА РАЗГРАНИЧЕНИ ПРОИЗВОЛНО
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 8031 Коментари: 22 Гласове:
57

Последна промяна: 17.07.2020 02:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ПО СВЕТОВНИ НАУЧНИ СТАНДАРТИ БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК И "МАКЕДОНСКИЯ" СА РАЗГРАНИЧЕНИ ПРОИЗВОЛНО

(Кликването върху всяко приложено изображение може да го увеличи,а цитираните текстове от английската уикипедия са преведени чрез международния "Гугъл преводач")


   Защо "македонците" нямат собствен език,а говорят "македонски" диалект на Българския? Отговорът е прост: защото световните езиковеди казват това! Те не са го написали директно а са определили световния научен критерий,чрез който се прави разлика между ЕЗИК и ДИАЛЕКТ. Познаването на този критерий е дистатъчно за да разберем,че "македонски език" няма- има "македонски" диалект на Българския:
         image

  От английската уикипедия научаваме,че разграничението между езици и диалекти е субективно и често зависи от каприза на потребителя:

    image

  Такова твърдение няма да открием в източноевропейски учебник или електронен сайт- ще открием в английските сайтове и справочници които предпочитат да съобщят истината на своите читатели,колкото и горчива да е тя. В тях няма лицемери като "славянските"  мошеници и макар чужди хакери понякога да ги фалшифицират,истината взима връх като цяло. Затова на англоговорящите потребители се казва,че прехвалените от източноевропейската и от "нашата" лингвистика "Алтайски езици" са езиков фалшификат,съставен от няколко езикови групи:

    image

  На друго място се казва,че "Алтайското" езиково семейство е противоречиво сиреч- то е едно ненаучно менте,макар че у нас го представят за "първоизточник" на Българския език:

    image

  Примерът с измислените "Алтайски" езици,обявени на Запад за ненаучни говори,че такива ментета има и на други места по света:

    image

 От същия случай става ясно,че езиковедите още не могат да се разберат кое е отделен език и кое- езиков диалект:

    image

  В английската уикипедия са показани още конкретни примери които доказват,че разграничението мезду езици и диалекти се прави произволно и то по политически причини,а не по научни критерии:

1. Днешният "италиански" език е всъщност група от езици,обявени от политиците за единен език:

    image

2. На друго място се казва,че различни езици в Италия се представят за "италиански" диалекти:

    image

3. Споменава се примерът с Китай,където взаимно неразбиращи се езици са обявени за "китайски" диалекти:

image

4. Друг пример са Молдова и "Румъния",между които се заформя политически спор дали има "молдовски" език или молдовски диалект на "румънския",което за нас е очевидно. Конкретните думи на английската уикипедия за техния случай са твърде красноречиви и (
в преведен текст) казват буквално:

  "Има случаи, в които разнообразието на речта е съзнателно прекласифицирано, за да служи на политически цели."

    image

5. Между Русия и Украйна съществува спор за това дали има отделен украински език или украински диалект на руския. Както се оказва обаче,диалектите в Украйна имат сериозни разлики от диалектите в Русия,поради което е трудно да се говори за единен език:

    image

6. В раздела за Балканите са посочени няколко важни примера:

а) сериозните различия между английския език и американския не ги прави отделни езици.
б) разликите между сръбския език и хърватския в много случаи са нищожни,но местни езиковеди ги обявяват ту за отделни езици,ту за единен "сърбохърватски" език. Сръбски политици пропагандират че езикът е единен,но хърватските политици са категорично против и изрично настояват,че има отделен Хърватски език!
в) за езиковата норма в република Северна Македония се казва ясно,че преди създаването на литературен македонски стандарт през 1944 г.,в повечето източници във и извън България преди Втората световна война южнославянските диалекти,обхващащи територията на днешна Република Македония са се наричали Български диалекти. Казано другояче това означава,че в днешна Северна Македония 
Българският език след Втората световна война е прекръстен на "македонски",а "македонските",руски и сръбски политици държат той да си остане такъв под предлога,че днеска бил "реалност":

image

7. Езиковедският хаос в разграничението между езици и диалекти е толкова голям,че включва съвсем нов пример с измислен фалшив език на бъдещето. Той ще се нарича "Интерлингва" и се планувало отделните западноевропейски езици (английски, немски, италиански, френски, испански, шведски, португалски, ирландски и пр.) да бъдат обявени за негови отделни диалекти:

    image

  Тук трябва да отбележа,че разликата между съвременния Български език и старо-Българския е доста по-голяма от разликата между Българския и "македонския",но това не е станало причина старо-Българският да бъде обявен за някакъв чужд език. Същото го има при южните ни съседи: разликата между съвременния гръцки език и старогръцкия е много по-голяма от разликата между Българския и "македонския",но на никой не минава през ум да ги обяви за два различни езика!

  Основното,което научаваме от уроците на английската уикипедия обаче е едно: когато две наречия са взаимно разбираеми помежду си,какъвто е примерът с "македонското" и Българското,те не са отделни езици а отделни диалекти на един и същ общ език,представен в два различни диалекта. Дали този език е "македонски" или Български това няма да го кажат днешните политици и журналисти,а елементарните езиковедски справки и историческите хроники от преди 19-ти век,които не са заредени с политически и националистически контекст. От тях научаваме следните няколко знаменателни неща:

а) Античните македонци в ежедневното си общуване предпочитали най-вече гръцкия  език. Това личи от гръкоезичните надписи,правени по заповед на Клеопатра VII и от онези монети,които секли колониалните власти на римската провинция Македония:

                                     image

image

в) Няма никакви данни древните македони да са употребявали езикова норма,приличаща на днешните "македонски" диалекти. Някои извори споменават за древен македонски език,който имал доста разлики с гръцкия,но неговите разлики от днешния "македонски" са далеч по-големи! 

г) Няма исторически данни за съществуване на античния македонски език след Плутарх,който в началото на II век (около 105 г.) в своите Животописи казва,че Клеопатра говорела със своите приближени на майчиния си език. Какъвто и да е бил този език,след 105 г. римляните го заменят с гръцки,понеже гърците били послушковци с робски манталитет и се слагали на нашественика,а не вдигали въстания срещу него като македоните и другите Тракийски племена!

д) Македонисти твърдят,че първото споменаване на "македонския" език след Плутарх е в 1539 г. от Тезей Амброджио,който обаче бил страничен наблюдател и нямал никакви преки впечатления от реалностите в Балканските земи. Те не си дават сметка че той може да е измислил "македонския" език,а заедно с него е измислил още три фантазни езика,които разположил между Българския и гръцкия- "якобитарски", "мифиорски" и "кофтитарски",който с известно лингвистично насилие може да мине за коптски. Скопски агенти подчертават дебело македонския "език" в този текст,но странно защо не обръщат внимание на трите фантазни "езика" до него и на скобите около тях,нито показват целия текст за да видим,че там всъщност са изредени различни диалекти на Българския, еврейския и гръцкия език,както показват скобите и цифрите вдясно от тях. Тези цифри ясно говорят,че с №1 са обозначени различните диалекта на Българския език в това число "македонския", с №2 са обозначени двата еврейски диалекта на Балканите а с №3 - гръцките:

    image


   Това означава,че в 1539 г. не е ставало дума за никакъв македонски "език",а за "македонски" диалект на Българския! Затова истинското първо споменаване на такъв "език" след 105-а г. е чак в 1875 г. и се среща в една книга на влашкия Българин Георги Пулевски,който пишел по поръчка 
на руския консул в Битоля и на сръбските власти в Белград. Подведения от тях Пулевски почнал да изобретява различни езици от Българските диалекти в Македония. Така той пръв след Плутарх изобретил македонски "език",но за голяма мъка на финансиращите го измамници не се спрял дотук,а изобретил и "миячки език" от говорите на населението в родния му край,както се вижда в електронното издание на неговия "Триезичник" (т. 19, стр. 172):

    image

  Миячкия "език" не е никак драг на македонистите- затова те и дума не обелват за него! Най-лошо за техните чуждестранни покровители обаче е това,че в пасажа за мияците (стр. 160 на Триезичника) Пулевски споменава името "македонци" като географско и етнографско понятие а не като народностно,понеже го изброява наред с такива "народи" като бошняци, шумадийци и мияци,които сърби и руснаци категорично не признават за отделни етноси (http://shtaparov.blog.bg/politika/2019/03/17/pyrvite-etnicheski-quot-makedonci-quot-sled-vasilii-makedon-.1649696):

    image

  Единствената алтернатива,която този текст оставя на сърби и македонисти е да приемат съществуването на бошнячка, шумадийска и миячка "нация" редом с "македонската" и сръбската, а не да говорят за шумадийски и босненски сърби! Те обаче не се хващат на тия въдици,а съвсем злонамерено избират само "македонската" "нация" за да покажат че тя е също толкова фантазна,колкото шумадийската и миячката!

  Най-ранното споменаване на Българския език в исторически документ е в Чаталарския надпис на Омортаг (821 г.),а има и много други споменавания през следващите векове:

                     image

  Ето и превод на гръцкия текст (кликни за да увеличиш):
       image

  Ако към всичко това прибавим факта,че македонските граждани свободно се разбират с Българските стигаме до едно-единствено научно издържано заключение: наречието на тъй наречените "македонци" не може да е "македонско",понеже е единствено Българско! Няма строго научен критерий,който позволява да отделим "македонските" наречия от Българския език- те са прекръстени на "македонски" САМО по каприза на политиците,но най-вече на руските и сръбските! Политиците имат силата да спрат научните трудове на онези езиковеди,които говорят истината и те разбира се го правят,когато им стане необходимо! По всички научни критерии обаче "македонския" език си е Български диалект,но спорът между двете страни отдавна е напуснал научните рамки и се е превърнал в чисто политически. Затова той трябва да бъде решаван най-вече с политически средства,включително спиране пътя на крадците към Евросъюза! Изпуснем ли ги сега,връщане назад НИКОГА няма да има понеже ще сме признали че онова,което вече са откраднали или тепърва 
плануват да откраднат от нас си е тяхно,а ние незаконно го държим! Нека се знае че онзи политик,който им направи компромис ще бъде прокълнат от поколенията и обречен на анатема завинаги,понеже е продал душата си на дявола и е станал слуга на лъжата!




Гласувай:
57


Вълнообразно


1. ivoki - МНОГО ПОЛЕЗНО. БЛАГОДАРЯ !
20.06.2020 13:19
МНОГО ПОЛЕЗНО.
БЛАГОДАРЯ !
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
20.06.2020 15:13
Обемист труд си направил! И качествен!
Знам ,че надписите на Царете Самуил, Иван Владислав и къназ Пресиян са на Български! И, че са Български владетели- това твърдят те самите! Щом те самите го твърдят, някои други, какното ще да казват, ако нямат друго нещо, по-свястно, да кажат!
Осемстотин години по- късно учените-френски, Ламартин и Ами Буе говорят за географска област Македония , населена с Бълтари Да ,местните твърдят ,че са Българи, не македонци, като ги попитат, какви са!? Единствено ,за Самуиловата крепост-в столицата Охрид, твърдят ,че е построена от Александър? Но и за този факт има обяснение!Логично
Да ,французите, поради приетата стратегия на Великите сили за създаване на малки държавици от Отоманската империя, така ,че тя да се запази, виждат, подчернано, три Български държавици - Мизия, Тракия и Македония!
В средата на 19- ти век македонци, като етнос, все още няма! На Балканите!
Не е измислен от мръсни умове още!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей отново, приятелю!
20.06.2020 15:17
А ,че в античността е наложен гръцкия като международен, както в съвременността френски и после английски, това е нормално!
От владетелите влюбени в гръцкия са тези със сбъркана сексуалност Александър, после римските Цезар, Тиберий, Хазриан!! ......Те са най- изявените Има и други
Защо? Медицински случай, не съм компетентен, въпреки ,че имам обяснение!
цитирай
4. zaw12929 - От снагата на българската терит...
20.06.2020 15:25
От снагата на българската територия рязаха! После ги манипулираха.
В Свищов има МАКЕДОНСКИ КВАРТАЛ- ( те се съпротивляваха- срещу ръжен не се рита!
цитирай
5. shtaparov - МНОГО ПОЛЕЗНО...
20.06.2020 17:32
ivoki написа:
МНОГО ПОЛЕЗНО.
БЛАГОДАРЯ !

Много се радвам- благодаря и аз!
цитирай
6. shtaparov - Обемист труд си ...
20.06.2020 17:35
leonleonovpom2 написа:
Обемист труд си направил! И качествен!
Знам ,че надписите на Царете Самуил, Иван Владислав и къназ Пресиян са на Български! И, че са Български владетели- това твърдят те самите! Щом те самите го твърдят, някои други, какното ще да казват, ако нямат друго нещо, по-свястно, да кажат!
Осемстотин години по- късно учените-френски, Ламартин и Ами Буе говорят за географска област Македония , населена с Бълтари Да ,местните твърдят ,че са Българи, не македонци, като ги попитат, какви са!? Единствено ,за Самуиловата крепост-в столицата Охрид, твърдят ,че е построена от Александър? Но и за този факт има обяснение!Логично
Да ,французите, поради приетата стратегия на Великите сили за създаване на малки държавици от Отоманската империя, така ,че тя да се запази, виждат, подчернано, три Български държавици - Мизия, Тракия и Македония!
В средата на 19- ти век македонци, като етнос, все още няма! На Балканите!
Не е измислен от мръсни умове още!

Хубав ден, приятелю!

Велика приказка приятелю- "македонския" етнос наистина е измислен от мръсни умове!
цитирай
7. shtaparov - А, че в античността е наложен ...
20.06.2020 17:40
leonleonovpom2 написа:
А ,че в античността е наложен гръцкия като международен, както в съвременността френски и после английски, това е нормално!
От владетелите влюбени в гръцкия са тези със сбъркана сексуалност Александър, после римските Цезар, Тиберий, Хазриан!! ......Те са най- изявените Има и други
Защо? Медицински случай, не съм компетентен, въпреки ,че имам обяснение!

Напълно си прав,но чак сега си дадох сметка за едно: твоите коментари първо ги публикувам а после ги чета! Това се случва понеже знам,че по дефиниция са изключително добри- затова им гласувам доверие преди да съм проверил тяхното съдържание!
цитирай
8. shtaparov - От снагата на българската територия рязаха...
20.06.2020 17:43
zaw12929 написа:
От снагата на българската територия рязаха! После ги манипулираха.
В Свищов има МАКЕДОНСКИ КВАРТАЛ- ( те се съпротивляваха- срещу ръжен не се рита!

Кой срещу какво се е съпротивлявал ако може да поясниш,че не ми стана много ясно?
цитирай
9. zaw12929 - Докарваха в ДЗС -о семейства мак...
21.06.2020 08:34
Докарваха в ДЗС -о семейства македонци, които са искали да си останат българи. Настаняваха ги в хамбарите за заревицса- имаха покрив- стените решетка от летви.Започваше зимата на 1950 година В улицата където живеехме в Свищов настаняваха македонци. Имаше столетник със внука си скулптор на единия главата бяла- на другия жълта. Когато се върнах след института в ДЗС-то където ме пратиха гл счетоводител бе македонез- мниго действен, инициативем нъж!
цитирай
10. shtaparov - Докарваха в ДЗС -о семейства мак...
21.06.2020 10:32
zaw12929 написа:
Докарваха в ДЗС -о семейства македонци, които са искали да си останат българи. Настаняваха ги в хамбарите за заревицса- имаха покрив- стените решетка от летви.Започваше зимата на 1950 година В улицата където живеехме в Свищов настаняваха македонци. Имаше столетник със внука си скулптор на единия главата бяла- на другия жълта. Когато се върнах след института в ДЗС-то където ме пратиха гл счетоводител бе македонез- мниго действен, инициативем нъж!

Разбрах те приятелко драга- те не са искали да станат от Българи на "македонци",затова са били интернирани! Благодаря за чудесния спомен: той може да бъде полезен на България!
цитирай
11. prirodnajena80 - Интересна статия за Македонците!
21.06.2020 18:04
Поздрави от Prirodnajena! :)
цитирай
12. shtaparov - (Интересна статия за Македонците!)
22.06.2020 01:55
prirodnajena80 написа:
Поздрави от Prirodnajena! :)

Blagodarq- sarde4en pozdrav i na teb!
цитирай
13. slavimirgenchev1953 - Нане Славуте:
22.06.2020 08:08
"В Македония който не е българин, не е македонец."
цитирай
14. shtaparov - "В Македония който не е българин, не е македонец...
22.06.2020 14:00
slavimirgenchev1953 написа:
"В Македония който не е българин, не е македонец."

Велика приказка приятелю и много мъдра- поздравления!
цитирай
15. nedovolen - Присъединявам се към Ивоки! М...
23.06.2020 19:55
Присъединявам се към Ивоки!
Моето село и с произход от три села от Битолско, не знам от кой район на България е, тъй като е единствената страна в света, граничеща със себе си /време е Гинес да го каже/.
Моите предци, до където ми стига проучването, са били и се държали не като, а българи.
:)))
цитирай
16. shtaparov - Присъединявам се към Ивоки...
24.06.2020 09:12
nedovolen написа:
Присъединявам се към Ивоки!
Моето село и с произход от три села от Битолско, не знам от кой район на България е, тъй като е единствената страна в света, граничеща със себе си /време е Гинес да го каже/.
Моите предци, до където ми стига проучването, са били и се държали не като, а българи. :)))

Идеята е отлична приятелю- благодаря,но Гинес е гръкоманска организация и никога няма да обиди крадците на Гърция с такова разобличаващо решение.
цитирай
17. nedovolen - Извинявай
24.06.2020 17:30
Че пак се намесвам. Вообще не ме интересуват гърчавите. От Горе всичко е видно.
Смеят ни се, даже и на Еньовден!
:)))
цитирай
18. shtaparov - Че пак се намесвам. Вообще не ...
25.06.2020 18:13
nedovolen написа:
Че пак се намесвам. Вообще не ме интересуват гърчавите. От Горе всичко е видно. Смеят ни се, даже и на Еньовден! :)))

Знам,знам- гръцките крадци не са драги на никой честен Българин,прогонен от родното огнище на дедите му!
цитирай
19. kolevdobri - Много текст, много нещо.
06.07.2020 13:06
Но бях упорит и го прочетох целия. Македонския език, ако има такъв, няма граматически различия от българския, за разлика от сръбския. Появата на една две латински букви в кирилицата го прави македонски толкова, колкото появата на една нова буква в черногорския език или две букви в хърватския, различен от сръбския. По-важното е друго - македонците не искат да са българи, защото години наред са живели по-добре при Тито, отколкото ние при Живков. Защо им е да са българи, след като и заплатите им са били по-добри и къщите и колите? И сега толкова много се различаваме в културно отношение. Македонците масово гледат хърватска и сръбска телевизия, а от българските гледат само Пайнер, заради хубавите каки. А иначе все още битува мнението за нас, че сме конекрадци, татари и т.н. Малко ли македонци останала без коли, идвайки в България. Ние сме виновни, че се делят от нас. То от лошотията всеки гледа да избяга. Плюс от мен.
цитирай
20. shtaparov - Но бях упорит и го прочетох целия. ...
07.07.2020 05:47
kolevdobri написа:
Но бях упорит и го прочетох целия. Македонския език, ако има такъв, няма граматически различия от българския, за разлика от сръбския. Появата на една две латински букви в кирилицата го прави македонски толкова, колкото появата на една нова буква в черногорския език или две букви в хърватския, различен от сръбския. По-важното е друго - македонците не искат да са българи, защото години наред са живели по-добре при Тито, отколкото ние при Живков. Защо им е да са българи, след като и заплатите им са били по-добри и къщите и колите? И сега толкова много се различаваме в културно отношение. Македонците масово гледат хърватска и сръбска телевизия, а от българските гледат само Пайнер, заради хубавите каки. А иначе все още битува мнението за нас, че сме конекрадци, татари и т.н. Малко ли македонци останала без коли, идвайки в България. Ние сме виновни, че се делят от нас. То от лошотията всеки гледа да избяга. Плюс от мен.

Ние ОПРЕДЕЛЕНО не сме виновни- чужденци ги разделиха от нас,те направиха живота у нас по-лош от този при тях,те крадяха колите им за да ги отблъснат,те удавиха нашите туристи в Охрид,за да ни отблъснат от там! Чужденците от север,които ни окупираха направиха нашите заплати по-лоши от техните,и то съвсем умишлено! Те въведоха разлики между културата тук и културата там,те им набутаха сръбска телевизия и им забраниха нашата и пак те ги лъжат,че ние сме конекрадци и татари! "Македонците"- това сме ние: аз и ти,всеки от нас! Всеки можеше да попадне под Титовия нож и като побегне от него да се натъкне на Сталинския,вместо на нашите прегръдки! Да оправдаваш резултата от този кървав геноцид е все едно да оправдаеш турчин,който те е обрал,изхвърлил от дома ти и е откраднал дъщерите ти,като го защитаваш с думите:

"Ами те вече не искат да съм им баща понеже онзи ги води на курорт,а аз не мога дори да им купя хляб,в техните очи съм клошар и бездомник,който се опитва да вземе къщата на турчина,те свикнаха да гледат само турска телевизия а като тръгнат да ме търсят,кучето на турчина ги хапе и им къса дрехите!"

Това е логиката,която искаш да призная за коректна- НИКОГА няма да да я приема!!!
цитирай
21. kossef - Щапарка, о, не! - уважаеми, дълбоко уважаеми г-н Щапаров...
16.07.2020 09:53
Сърцето ми щеше да изхвръкне от патриотично вълнение и патриотична ярост докато четях публикуваното!... Но коментара ти /№20/ в съпровод от муз. клип на Невена направо ме разплака... Не си сам, дълбоко уважаеми!... Радва ме, че в този Сайт усилията ти за Историческа образованост на българите с увяхващ български Дух те подкрепят достойни съмишленици, които не са оведени /да не употребявам порно понятието/ нито на Изток нито на Запад. Приветствам те!.
цитирай
22. shtaparov - Сърцето ми щеше ...
17.07.2020 02:19
kossef написа:
Сърцето ми щеше да изхвръкне от патриотично вълнение и патриотична ярост докато четях публикуваното!... Но коментара ти /№20/ в съпровод от муз. клип на Невена направо ме разплака... Не си сам, дълбоко уважаеми!... Радва ме, че в този Сайт усилията ти за Историческа образованост на българите с увяхващ български Дух те подкрепят достойни съмишленици, които не са оведени /да не употребявам порно понятието/ нито на Изток нито на Запад. Приветствам те!.

Благодаря- добре дошъл отново сред нас драги приятелю,радвам се че си тук и подкрепяш борбата за правда!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4815508
Постинги: 267
Коментари: 9063
Гласове: 136733
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи