Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2012 19:21 - Искате ли да живеете в Сингапур?
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 62374 Коментари: 32 Гласове:
27

Последна промяна: 23.08.2012 10:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Мислите ли, че живеете в неправилната държава? Тогава четете...:))

image

  1.     В Сингапур живеят близо 5 милиона души. Основно китайци, които са прочути със своето послушание. Ли Куан Ю - управник на Сингапур от 1959 до 1990 год, притежава там практически неограничена власт, което му позволява да създаде държава - компютър в стил Оруел. За това съдейства и островното положение на Сингапур.

image
Символът на Сингапур — митичният персонаж Мерлайон («полуриба-полулъв»)
2.  Сингапур се състои от три зони: туристическа, икономическа и спална. Всяка зона е отделена от другата с граница от  безупречна тревна площ широка 5 километра.


image

3.  Нарушенията на обществения ред се наказват строго:
- Глоба за плюене на улицата - 500 долара.
- Глоба за пушене на обществено място - 500 долара.
- Изхвърляне на боклук на улицата, дори късче хартия - 500 долара.
- Глоба за оставяне на вода в чинийките на саксиите след поливане на цветята - 500 долара (водата привлича комарите).
image

4.   Броят на автомобилите в Сингапур изкуствено се ограничава. За да имаш автомобил е нужно първо да се купи разрешение за автомобил  (разрешението се издава за срок от 10 години). То струва няколко десетки хиляди долара. После е необходимо да се купи самия автомобил, който се облага с мито в размер на     41%    от стойността му. И, накрая, трябва да се плати такса за завеждане на отчет - 140% от стойността на автомобила. Така покупката дори на една  скромна Toyota Corolla ще струва не  по-малко от 100 000 долара.
image
  5.   Ако кучето лае през нощта му се изрязват гласните струни. Мъжете трябва винаги да носят дълги панталони, дори и да е много горещо. Жените също трябва винаги да носят чорапи, дори ако навън е 35 градуса  пек.
image

6.   На всеки автомобил се  вгражда сирена, която проглушава ушите на водача ако надвиши скоростта над 80 км/час.

image

  7.  
  След 18 часа е забранено да се пътува сам в колата. Трябва задлжително да се качат колеги от работата или други спътници. Ако пътувате сам - глоба 500 долара.


image
  
8.
    Всеки сингапурски водач е задължен да постави специален датчик под колата, за да може полицията да проследява движението му, което се следи на специални монитори. Пешеходците като се приберат в дома си са задължени да съобщят фамилията си на портиера, който постоянно дежури на входа. Освен това, целият град е наводнен с видеокамери.

  image

 
9.  Сингапур е демократична държава. Но, за да могат гражданите да гласуват правилно, на избирателните бюлетини се посочват паспортните данни на гласуващите. 

image

 10. 
   Кражбата, насилието, наркотиците, рушветите се наказват със смърт чрез обесване. За по-леките провинения се предвижда наказание с камшик. Проявите на национална вражда и омраза се наказват, дори когато това се прави по Интернет. Тези закони се отнасят и за туристите. През периода 1991 - 2004 година  са приведени в изпълнение 400 смъртни присъди и това е един от най-високите показатели в света. Но нивото на престъпността  в Сингапур е едно от най-ниските. 
 
image
 11.
   Пресата е цензурирана. Забранено е да се пише за секс и политика.  

image

   12.   За да станат сингапурците по-умни, Ли Куан Ю взема мерки за поощряване правилния избор на партньора. Мъже, които се женят за жени с висше образование получават възнаграждение. Жените без висше, които раждат второ дете, плащат глоба. Слабограмотните се убеждават да се подложат на стерилизация срещу значителна парична сума.
image

   13.  
За опитамално се приема семейството да има две деца. Затова вечер полицаите звънят в домовете на семейства с две деца и им напомнят за необходимостта да вземат противозачатъчни таблетки и да се използва презерватив.

image
   

     Големите ограничения в обществения и личен живот, засягащи политиката, религията или вътрешните работи на държавата са част от причините, поради които управлението в Сингапур е определяно като по-скоро авторитарно отколкото демократично, от гледна точка на западните разбирания.
    Но в същото това време Сингапур само за едно поколение прави скок от развиваща се към промишлена държава.
Дори нещо повече - Сингапур бе причислен  към източноазиатските тигри за бързия скок на икономиката до нивото на развитите страни в света. 
   Управляващите успяват да създадат в страната високо ефективна и прозрачна пазарна икономическа система.  Освен това, правителството има репутация на честно и некорупмпирано. Различните анализатори  постоянно поставят Сингапур в първата десятка на най-слабо корумпираните страни в света  и на първо място  по липса на корупция в Азия.
   Конфуцианските ценности, строгите закони и контрол, ниската корупция и прозрачността в икономиката раждат едно благоденстващо общество, което има една от най-ниските престъпности в света.  
    Искате ли да живеете в СИНГАПУР?

    Източник: http://planeta.moy.su по материали от  интернет



Гласувай:
27


Вълнообразно


1. yotovava - Досега осем пъти да съм нарушила обществения ред, още докато четях :)))))))))
22.08.2012 19:27
Не ЩЪ.
цитирай
2. анонимен - Така изредени нещата от живота в Сингапур
22.08.2012 19:33
Звучат справедливо. Единствено за автомобилите се възмутих.
Всичко останало ми се струва добре премислено.
Виждала съм снимки и с хора живеещи в Сингапур, всички изглеждаха щастливи и едни такива усмихнати и добри.
цитирай
3. unknown1 - От строгостта на законите, прав...
22.08.2012 19:36
От строгостта на законите,правилата и глобите се боят единствено недисциплинираните,ниско съзнателните и престъпните елементи в едно общество.Строгите правила са предпоставка за по-добър обществен ред,а от там и за по-добре гарантирана сигурност на всеки член на обществото.Но тук в България сме далече от термини като самодисциплина,общественоотговорно мислене и обикновено всеки нов закон,който ни ограничава го свързваме с тоталитаризъм.Не,читателите не биха искали да отидат да живеят в Сингапур:))))
Поздрави.
цитирай
4. raders - Май в България е нужно да се въведат ...
22.08.2012 20:24
Май в България е нужно да се въведат подобни закони. И да се спазват стриктно. Само автомобилният закон изисква малки корекции
цитирай
5. troia - Направо си е супер!
22.08.2012 21:56
Много ми хареса всичко! Благодаря за безплатната идея, сега търся пари...:))
цитирай
6. анонимен - За нищо на света!Какво ли правят, ...
23.08.2012 00:07
За нищо на света!Какво ли правят,когато не им казват какво да правят?
цитирай
7. saadi - Сингапурците са усмихнати и сърдечни хора ,
23.08.2012 01:07
но ще изчакам да им свърши въжето .
цитирай
8. natali60 - Хм, интересно -
23.08.2012 03:07
каза Хитлер - не бях се сетил...
цитирай
9. sibillav - Ако
23.08.2012 07:03
в България се задействат тези закони, ще се превърнем в първата държава без държавници и без население. Един вид държава - призрак :)
цитирай
10. graucho - Мноооого интересно и хубаво
23.08.2012 07:33
Обаче, много хубаво не е на хубаво. Истината е някъде по средата.
Мислех да отскоча и до Сингапур, но май ще размисля. То там е само за светци.
цитирай
11. анонимен - усмихват се,защото иначе ...глоба 500 долара-))) и така,човека стана робот...
23.08.2012 08:05
анонимен написа:
Звучат справедливо. Единствено за автомобилите се възмутих.
Всичко останало ми се струва добре премислено.
Виждала съм снимки и с хора живеещи в Сингапур, всички изглеждаха щастливи и едни такива усмихнати и добри.

цитирай
12. balebalev - Бил съм в Сингапур.
23.08.2012 09:52
След като багажът ми мина през скенера на митницата, а току-що бях подписал, че съм наясно със смъртните присъди, доприпка сингапурска полицайка с лачени кубинчици и ми каза: "Последвайте ме!". Не бих живял в Сингапур.
цитирай
13. анонимен - Няма да е трудно за нормалните и честните
23.08.2012 12:26
Абе, знам ли? Потомък съм на Бай Ганьа, та по 10 от 13-те правила ще съм вътре, ако гледам келепир да пада и се бухвам с немити крака в басейна. Дорде свикна да не плюя и да не пуша в лицето на невинните хора, и да не си хвърлям боклука на улицата … зор ще падне … Но после ще мога да си плащам лекарствата, без това да ме кара 25 дни от месеца да гладувам, търговците няма да ме хранят със yнижаващo скъпи злокачествени храни, извадени от тях на безценица от боклукчийските контейнери пред входа на производствените предприятия и селскостопанските производители в Гърция, Турция и Македония. Или от преди 30-годишните месни запаси на Ирландия. И на изхранваната от мен госпожа „Държава” да не и пука за това, че така унищожава живота ми, и на менподобните българи. Въпреки, че функцията, за която ни дере с най-високите данъци и такси в Европа е точно тази – ДА СЕ ГРИЖИ ЗА НАСЕЛЕНИЕТО. Лекари, съдии, държавни чиновници и неизбирани от мен общинари няма да могат да гледат през мен като през празно място и да ме рекетират далеч по-жестоко и със железна хватка, от тъй наречените и нарочените „бандити на прехода”. Засега по-безчoвечни и безскрупулни от лекари и съдии няма. Така че, мога да направя компромис с просташките си балкански навици, тарикатлък и мнима, лицемерна „свобода на личността”, за да живея спокойно, достойно и в чистота, ред и естетика. Тоест – oтгoвopът e по-скоро „ДА”!
цитирай
14. henzelski - Наистина
23.08.2012 12:55
е много интересно всичко това, но нали, точно китайците са казали: "Да не ти се случва да живееш в интересни...държави!" :)))
цитирай
15. анонимен - мммм даааа интересно---обаче не ...
23.08.2012 13:28
мммм даааа интересно---обаче не знам как така една държава с такива закони позволява продажба на деца за гавра и органи,проституират от 6годишни-момчета и момичета,родителите продават децата си за пари ,и това е МАСОВО,от мига в който се родят ги учат на послушание и самоунижение.
НЕ ,НЕ БИХ ЖИВЯЛА В ТАКАВА ДЪРЖАВА.
цитирай
16. balebalev - мммм даааа интересно---обаче не ...
23.08.2012 13:38
анонимен написа:
мммм даааа интересно---обаче не знам как така една държава с такива закони позволява продажба на деца за гавра и органи,проституират от 6годишни-момчета и момичета,родителите продават децата си за пари ,и това е МАСОВО,от мига в който се родят ги учат на послушание и самоунижение.
НЕ ,НЕ БИХ ЖИВЯЛА В ТАКАВА ДЪРЖАВА.


За Сингапур ли говориш? Явно си гледала много научнопопулярни филми.
цитирай
17. анонимен - !!!
23.08.2012 13:48
ИМА ДОСТА ПОЛОЖИТЕЛНИ НЕЩА , АМА ТОВА ХИЧ НЕ МОГА ДА ГО ПРОУМЕЯ
" За опитамално се приема семейството да има две деца. Затова вечер полицаите звънят в домовете на семейства с две деца и им напомнят за необходимостта да вземат противозачатъчни таблетки и да се използва презерватив."
цитирай
18. epicfail - От една страна българското се об...
23.08.2012 13:53
От една страна българското се обажда в мен с отенък на балкански манталитет - "АБЕ, ЧШШШШШШШШШШ, ТИЯ ЖЪЛТИ ДЖЕДЖЕТА ЩО НЕ МИ ДУХАТ НА КАВАЛА РОДОПСКИ ПЕСНИ", но от друга се оглеждам навън, после поглеждам снимките, после се сещам какво е в другите държави, в които съм ходил и май - ДА, идеята, че ще глобят някои за това, че е нарушил закона, че ще мога все пак да спя спокоен, защото знам, че няма да ме наръгат за 2 лев в някой подлез...
цитирай
19. анонимен - Сингапур
23.08.2012 14:01
balebalev написа:
анонимен написа:
мммм даааа интересно---обаче не знам как така една държава с такива закони позволява продажба на деца за гавра и органи,проституират от 6годишни-момчета и момичета,родителите продават децата си за пари ,и това е МАСОВО,от мига в който се родят ги учат на послушание и самоунижение.
НЕ ,НЕ БИХ ЖИВЯЛА В ТАКАВА ДЪРЖАВА.


За Сингапур ли говориш? Явно си гледала много научнопопулярни филми.


Явно го бърка с Тайланд.
цитирай
20. zelas - Искате ли или не, това ще е бъдещето ...
23.08.2012 14:34
Искате ли или не, това ще е бъдещето на всички т. нар. развити страни.
Човекът ще става киборг и индивида ще бъде напълно затрит.
Човешки права ... забравете.

Не всичко, което блести е злато, но снимките ще подмамят мнозина.
цитирай
21. faktifakti - много ми хареса постинга.
23.08.2012 15:26
правилното управлението е въпрос на ясни закони и точното им спазване. както и сериозните санкции и наказания. печеливш метод за управление на масите.
цитирай
22. анонимен - уфф - скучнооо
23.08.2012 16:22
Може сега да са дръпнали напред, но скоро ще дръпнат назад. Човекът не може да бъде киборг и да се развива. Без свобода емоционалното развитие спира, а от едностранно развити хора не се получава общество. Затова в Сингапур с всички сили се опитват да привличат бизнеса, но цялата тая напудреност вони!
цитирай
23. unknown1 - ИМА ДОСТА ПОЛОЖИТЕЛНИ НЕЩА, АМА ...
23.08.2012 16:28
анонимен написа:
ИМА ДОСТА ПОЛОЖИТЕЛНИ НЕЩА , АМА ТОВА ХИЧ НЕ МОГА ДА ГО ПРОУМЕЯ
"За да станат сингапурците по-умни, Ли Куан Ю взема мерки за поощряване правилния избор на партньора. Мъже, които се женят за жени с висше образование получават възнаграждение. Жените без висше, които раждат второ дете, плащат глоба. Слабограмотните се убеждават да се подложат на стерилизация срещу значителна парична сума. За опитамално се приема семейството да има две деца. Затова вечер полицаите звънят в домовете на семейства с две деца и им напомнят за необходимостта да вземат противозачатъчни таблетки и да се използва презерватив."


Не разбрах възмути ли се и за кое?:)А у нас как е?-Най-неграмотните бълват като за световно деца в детските домове,на улицата и стръв за педофили по Централна гара.Ако дори само излезе в законопроект предложение за кастрацията им,Европа ще ни осъди за геноцид и репресии към оскотелите ни безименни граждани.Е,къде ли е по-добре и за кое общество?:)
цитирай
24. unknown1 - правилното управлението е въпрос ...
23.08.2012 16:31
faktifakti написа:
правилното управлението е въпрос на ясни закони и точното им спазване. както и сериозните санкции и наказания. печеливш метод за управление на масите.

Споделям:)
цитирай
25. d3bep - В Цингапур? Хм. Дал ие хубуу там?...
23.08.2012 16:37
В Цингапур? Хм. Дали е хубуу там?

Между другото прилича на раздувка. Различни мои близки са ходили там. Едната даже има приятелка там. Не съм чувал чак за такава драконовщина.
Напомням, че в град Бургас псуване и повишаване на тон се наказвало от общината с 5000 лева глоба...
цитирай
26. siuvigi - А в България:
23.08.2012 18:07
1.Живеят 7 милиона. Тъпкани, мачкани, унижавани по начин, при който писанията на Оруел изглеждат като детска книжка.
2.България е разделена на три зони. Зона дълбоката провинция-мизерия, глад, нищета. Зона Големите градове-средна зона. И зона София-концентрация на елита от боклуци облечени във власт и пари.
3.Нарушенията в България, кокошкарските, се наказват строго. За открадната една коза и няколко кокошки затвор 17г. За ограбване на българите с милиони и с милиарди левове те правят медийна звезда, от мутра геееенерал, после министър председател.
4.В България изкуствено се дават много по ниски заплати от заработеното, заради което автопарка е съставен основно от стари бангии изхвърлени от западняците.
5.Кучетата в България нападат и убиват българите, но управляващите вместо да решат проблема ги прибират в приюти, където ги гледат и хранят дълги години.
За разлика от мизерстващото население, което няма такива привилегии при нужда.
6.В България мутрата Боко Тиквата, още като кмет можеше да дава сини буркани на който си иска, нарушавайки всякакви правила, без никакви последствия.
А вече като мин. председател може да си вози треторазредния селски отбор с правителствения самолет когато си поиска.
7.В България всеки мутраген и депутат може след 18.00 часа(а и преди това) да седне пиян в колата, да блъсне и убие пешеходец и да не бъде осъден.
8. В България вече и в най-забутаните села слагат камери.
9.България е демократична държава...но на думи. На практика мафията от ДС ченгета, БКП наследници и подобна сволоч имат тотален контрол над държавата.
10.В България наркотиците са под пряк контрол на Полицията. Никой наркопласьор не може да продава наркотици без да си плати на съответния полицай.
11.Пресата в България не е цензурирана. Тя сама си налага самоцензора до такава степен, че успя от един треторазреден мутраген като Боко Тиквата, да го направи медийна звезда.
цитирай
27. siuvigi - Продължение:
23.08.2012 18:10
12. В България много от висшистите работят мизерна работа, за ултра мизерно заплащане, а малограмотни мутрагени са мултимилионери.
13.В България много от работещите за да имат деца, трябва да се подложат на големи лишения. Така както себе си, така и бъдещите си деца.
цитирай
28. marrta - Комай
23.08.2012 19:56
не


Поздрави за любопитните материали, следя с интерес!
цитирай
29. анонимен - ееее. . не е толкова страшно. живял ...
24.08.2012 10:14
ееее.. не е толкова страшно. живял съм там преди време, достатъчно дълго. един път не съм имал дори и разговор с полиция. впрочем тя там е почти невидима. сигурно гледат чрез камерите.
цитирай
30. bahtibale - Абе не е лошо, ама ако може за нашего ...
08.01.2013 17:59
Абе не е лошо , ама ако може за нашего брата малко далаверка и аванта да отпуснат - що па да не поживее човек!
цитирай
31. lostov - Яко
26.11.2013 11:09
не ги знаех тези неща...
цитирай
32. lubopmu - Това за панталоните и чорапите
10.12.2014 12:22
изглежда не важи за тия във виенското колело на снимката в т.7 :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2299829
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5363
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031