Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2018 16:39 - Помните ли Мелина Меркури? Гърците я наричат "последната богиня на Елада"
Автор: aristotelis Категория: История   
Прочетен: 4283 Коментари: 6 Гласове:
1

Последна промяна: 29.12.2018 16:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Мелина се пробва като певица за пръв път във Франция. Там записва песни на гръцки, френски и немски език. Много от тях стават световни хитове.

Мелина Меркури бе певица, актриса, общественичка, борец с диктатурата и първата жена-министър на културата на Гърция. Освен това - красива и обаятелна жена. Рак на белите дробове покосява живота й през 1994 г., но името й остава записано със златни букви в културата на Гърция и на света.

Мария-Амалия, както е истинското й име, е родена в Атина през 1920 г., в семейството на потомствени национал-социалисти. Тя обаче е момиче, и от малка я блазни сцената. На 18 постъпва да учи в школа за драматично изкуство към Националния театър на Гърция. За пръв път играе на сцена през 1944 г.- при това, в главна роля. От 1951 г. започва да гастролира на парижка сцена, а по-късно и на Бродуей. Кариерата й расте нагоре с бързи темпове.

По време на фашистката окупация в родината й, е омъжена за знатен и богат атински земевладелец, който й осигурява политическа защита, но отношенията им като съпрузи, са хладни, и остават такива в продължение на 20 години.

За пръв път актрисата се появява на киноекрана през 1955 г. Това е и рождената година на псевдонима, с който става световно известна - Мелина Меркури. Още с първата си филмова роля - във филма "Стела" на Какоянис, тя е номинирана за "Златната палмова клонка" на кинофестивала в Кан. Именно там среща френския режисьор от еврейски произход Жул Дасен /б.а. баща на певеца Жо Дасен/. Развежда се с първия си съпруг и се омъжва за Жул. Този брак е истинско вдъхновение и за двамата.

Филмът на Дасен - "Никога в неделя" /1960 г./, с Мелина Меркури в главната роля, донася световна известност на двойката. Лентата е наградена с "Оскар" за чуждестранен филм и Сребърна премия от Кан за най-добра женска роля. П овреме на съвместния си живот, Мелина и Жул снимат заедно общо 9 филма.

През 1964 г. в Гърция идват на власт "черните полковници". Мелина Меркури иска политическо убежище във Франция. Нейната политическа дейност се посреща от новите властници в родината й като предизвикателство, и през 1966 г. управляващият страната Стилианос Патакос я лишава от гръцко гражданство и от цялото й имущество в родината й. Темпераментната Мелина отговаря на това безчинство публично, чрез пресата, с думите: "Аз съм родена гъркиня и ще си умра гъркиня, а господин Патакос е роден фашист и ще си умре фашист!"

През 1971 г. Мелина Меркури издава автобиографичната си книга "Аз съм се родила гъркиня". Тази книга някак символично слага началото на политическата й кариера. След свалянето на диктатурата на "черните полковници" в Гърция - през 1974 г., двамата със съпруга й Жул Дасен, се установяват да живеят в родината на Мелина. Тя е избрана за депутат в гръцкия парламент, а през 1981 г. става министър на културата.

Убежденията й са, че културата е "тежката промишленост" на всяка страна, а Гърция има "тежката дума" в това отношение, като люлка на цивилизацията. Меркури води истинска битка за връщането на мраморните фрагменти и скулптури на Партенона от Британия, по нейно време се построява новият музей на Акропола, поддържа с всички сили идеята за Международните Делфийски игри и пр. Гръцкият народ я обожава заради таланта и патриотизма й, сънародниците й я наричат "последната богиня на Елада".

През 1994 г. Мелина Меркури умира от рак на белите дробове. След смъртта й, нейният съпруг - Жул Дасен, основава фондация на името й, която продължава нейната кауза за връщането на светините на Партенона и популяризацията на гръцката култура по света.

image

image

imageimageimageimageimageimageimageimageimage











Гласувай:
3



1. codetroina - :-))))
29.12.2018 17:25
многоо любимаа...скоро я слушах...
благ.ти..
цитирай
2. schumpov - Какво е отношението й към България и ...
29.12.2018 17:57
Какво е отношението й към България и българите ? Преди много години прочетох нейна биографична книга. Запомнил съм и давам като пример, че нейният дядо е бил почти доживотен кмет на Атина, с по-голям ранг и почит от сменяемите държавници. И друго, разрешили й да снима филм но не в стара Елада , а в Македония. Тя възразила че там хората за масовките не са типични елини. Филмът се получил и тя приела , че не типичните елини също са гърци.
Честито Рождество Христово. Господ здраве да ти дава! Весело посрещане на Новата година!
цитирай
3. aristotelis - На колко Поморийска сте? Ааа.Рамазан байрам бре! Ракия йок,харам бре! Анадън му?
31.12.2018 17:09
schumpov написа:
Какво е отношението й към България и българите ? Преди много години прочетох нейна биографична книга. Запомнил съм и давам като пример, че нейният дядо е бил почти доживотен кмет на Атина, с по-голям ранг и почит от сменяемите държавници. И друго, разрешили й да снима филм но не в стара Елада , а в Македония. Тя възразила че там хората за масовките не са типични елини. Филмът се получил и тя приела , че не типичните елини също са гърци.
Честито Рождество Христово. Господ здраве да ти дава! Весело посрещане на Новата година!

цитирай
4. shtaparov - Къде са ония цигани с гръцки прои...
12.03.2019 05:03
Къде са ония цигани с гръцки произход,дето им се радваше като на твои родители?
цитирай
5. shtaparov - Да не са решили, че си прекалено ч...
12.03.2019 05:04
Да не са решили,че си прекалено черен за да общуваш с тях?
цитирай
6. shtaparov - Тая оцъклена имитация бих я приел за ...
06.12.2019 22:31
Тая оцъклена имитация бих я приел за жена само ако съм много пиян,но понеже пия малко и практически не се напивам,шансът й е нулев! Турците обаче биха й се израдвали- с тях си е лика-прилика,и от кръвта им носи гледам.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aristotelis
Категория: История
Прочетен: 1839697
Постинги: 266
Коментари: 1484
Гласове: 303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031