Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2016 14:36 - Старогръцки надпис от 90-те години на I век от новата ера ракриха и разчетоха археолози на Античният театър в Пловдив - видео
Автор: aristotelis Категория: История   
Прочетен: 4314 Коментари: 7 Гласове:
2

Последна промяна: 28.11.2016 15:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Древногръцки писмен документ върху колона на Античния театър буквално пише нова страница в историята на Пловдив, откритието е от световно значение за науката!
 
imageimage image
image
image
image
Важно откритие: Античният театър в Пловдив е по-стар, отколкото се смяташе досега!

Старогръцки надпис от 90-те години на I век от новата ера ракриха и разчетоха археолози на Античния театър, предаде репортер на Plovdiv24.bg. 
В надписа се описва величието и значението на древен Филипопол, а също и водещата му роля в провинция Тракия. Той е почетен и отдава значение на делата и фигурата на първия "кмет" на древния Филипопол. 
Античният театър в Пловдив е строен през 90-те години на I век сл. Хр., а не през 116-117 години от II век сл. Хр., тоест с 20-30 години по стар. Това става ясно от въпросния надпис, който е открит в стълбище на Античния театър. 
Надписът е разчетен от преподавателя по старогръцки в СУ "Св. Климент Охридски" Николай Шаранков.
"Текстът се отнася за Тит Флавий Котис, който е бил първожрец на императорския култ в провинция Тракия. Той е наследник на последните тракийски царе. Това е първата информация за него, от която става възможно датирането на Античния театър в по-ранен етап", обясни Шаранков.
"На човека, който е от своите предци, е първенец в провинцията, трикратен първожрец на провинция "Тракия" и градовете в нея, юридически представител на митрополията и отговорник за строителните работи, който по време на мандата си като първи архонт украси със великолепни сгради родината си", гласи буквално надписът. 

Тит Флавий Котис е бил наследник на тракийски царе,  Освен първожрец на цялта провинция заема и ред длъжности в града - съдебен представител, отговорник за строителството, архонт - т.е. кмет. 
Имемнно по време на този си архонтски мандат Котис е укрисил града с великолепните сгради, сред които и Античният театър. 
"Той всъщност е първият градоначалник на Филипопол, който познаваме", категоричен бе Шаранков. 
Неговите потомци пък заемали ръководни постове в града чак до IV век, което доказва, че тракийските първенци успели да запазят властта си във Филипопол дълго време. Очевидно са били и много богати, тъй като в Античността се е работило с лични средства. 
"Голяма част от великолепните строежи той по всяка вероятност е финансирал не от парите на града, които не са били и много, а със свои лични средства. Това е характерно за Античността - всеки, който е богат. е искал да даде от благосъстоянието си за обществена полза и така да повиши репутацията си сред гражданите", сподели още Николай Шаранков.
"Открихме надписа в късно анично стълбище от началото на IV век, когато християнството е навлизало и тези езически паметници не са били от значение, а са се ползвали за строителен материал", заяви и археологът Мая Мартинова. 
По думите й находката ще бъде демонтирана, консервирана и експонирана подобаващо в помещенията под сцената, коRто вече са разчистени. 
Кметът на града Иван Тотев пък бе щастлив да научи кой е бил първият градоначалник на най-стария жив град на Европа. 







Гласувай:
4



1. sparotok - Котис
28.11.2016 21:36
Котис - изконно тракийско име, обяснимо със стблг. котити сѧ.

Най-вероятно името е теофорно - от Котито - богинята-майка.
цитирай
2. aristotelis - Димитър Ангелов: Tраките не притежавали собствена азбука и писменост. След образуването на Одриската държава гръцкият език станал официален и държавен.
28.11.2016 22:54
sparotok написа:
Котис - изконно тракийско име, обяснимо със стблг. котити сѧ.

Най-вероятно името е теофорно - от Котито - богинята-майка.


Димитър Ангелов: Tраките не притежавали собствена азбука и писменост. След образуването на Одриската държава гръцкият език станал официален и държавен. Обстоятелството, че през доримския период тракийският език не могъл да се наложи като писмен, а вместо него тази роля изпълнявал гръцкият, се отразило твърде неблагоприятно върху съдбата на тракийския етнос който до много голяма степен се елинизирал.

Димитър Ангелов: ТРАКИТЕ ДО ПАДАНЕТО ИМ ПОД РИМСКА ВЛАСТ

Наред с липсата на здрава и трайна държава друго неблагоприятно обстоятелство, което пречело на траките да се обединят в една по-устойчива етническа общност, било и това, че те не притежавали собствена азбука и писменост. Впоследствие, както добре е известно, сред тракийските племена се разпространили и се наложили гръцката азбука и език. Не малка роля за разпространението на гръцката азбука изиграла и завоевателната политика на Филип II и Александър Велики, която била свързана изобщо с разширяване на териториалната база на елинската материална и духовна култура. Едновременно с възприемането на гръцката азбука сред тракийските племена започнал да печели почва и гръцкият език, особено в онези райони, където досегът между гърци и траки бил по-непосредствен (по черноморското и беломорското крайбрежие) и в областта южно от Стара планина. След образуването на Одриската държава гръцкият език станал официален и държавен. С него си служели одриските владетели при издаване на закони и договори при поставяне на надписи върху монети и пр. Популярността на гръцкия език като официцален и държавен нараснала още повече през елинистическата епоха (III?I в. пр. н. е.), непосредствено преди завладяването на Балканския полуостров от римляните. Силно разпространение добил гръцкият език и в религиозния култ (надписи върху оброчни плочки, върху надгробни паметници и пр.). Обстоятелството, че през доримския период тракийският език не могъл да се наложи като писмен, а вместо него тази роля изпълнявал гръцкият, се отразило твърде неблагоприятно върху съдбата на тракийския етнос който до много голяма степен се елинизирал. Доколкото съществувала образована прослойка (главно сред богатите и знатни среди в градовете), тя се възпитавала в елински традиции поради силното влияние на гръцката писменост и култура. За проникването на гръцки религиозни култове сред траките през елинистическата епоха свидетелствуват особено ясно надписи, разкрити в тракийския град Севтополис (от IV в. пр. н. е.). Находките в Севтополис говорят при това за елинско влияние не само в областта на религията, но и по отношение на градоустройството, на жилищната архитектура, на украсата на сградите и пр. Силно било елинското влияние и по отношение на живописта. За това свидетелствува най-добре прочутата тракийска гробница, открита през 1944 г. в гр. Казанлък.
цитирай
3. aristotelis - От появяването на Кирил и Методий върху българската историческа сцена, България престава да бъде варварска азиатска държава
28.11.2016 23:06
sparotok написа:
Котис - изконно тракийско име, обяснимо със стблг. котити сѧ.

Най-вероятно името е теофорно - от Котито - богинята-майка.


Кирил Христов (1875 – 1944) е български поет, писател и преводач....откъст от книгата на поета Кирил Христов - "Бурни години. 1913-1916"

На старите българи и изобщо на славяните липсваше тъкмо онова, което липсваше на хуните и на редица други варварски народи (кумани, печенеги, татари и пр.), които вършеха завоевания в Европа, без да бъдат в състояние да образуват трайно господарство: липсваха им широките морални хоризонти на християнската идеалистическа философия. От появяването на Кирил и Методий върху българската историческа сцена, България престава да бъде варварска азиатска държава и само в няколко десетилетия, във времето на цар Симеона, постига едно такова държавно и културно развитие в кръга на идеите на християнството, което развитие я поставя наред с най-напредналите тогавашни държави. И ако нашата земя не беше на прага на Азия и на пътя на толкова варварски нашествия; ако нам историята не беше предопределила тежката участ да загинем, спирайки с телата си тия нашествия, които застрашаваха да унищожат европейската просвета, нашето държавно и културно развитие щеше да продължава дори и днес, и ние сега бихме представлявали един от най-големите върхове на световната цивилизация.
Ако българската книга и възприетото от славянството чрез България християнство послужиха едвам да ни спасят от изчезване като народ, у другите славянски, па и неславянски земи, те дадоха безценни плодове.
С изобретената от Кирила и Методия славянска азбука и с книжовните трудове на българските равноапостоли започва културната история и на Русия, и на Моравия, и на Сърбия, а е известно, че и румънците до неотдавна са си служили с нашата азбука и с нашия църковен език.
цитирай
4. aristotelis - Божидар Димитров: когато славяните и българите навлезли в Мизия, заварили територията от 130 години опразнена от елини.
28.11.2016 23:11
sparotok написа:
Котис - изконно тракийско име, обяснимо със стблг. котити сѧ.

Най-вероятно името е теофорно - от Котито - богинята-майка.


Божидар Димитров: когато славяните и българите навлезли в Мизия, заварили територията от 130 години опразнена от елини. Тук искам да отбележа твърдението на някои византийски хронисти, че в навечерието на славянското заселване на Балканите в първата половина на VII век Тракия е напълно опустяла и равнините й са обрасли с тръни и храсти. Това сведение неслучайно съвпада с мнението на автора на български апокрифен летопис от XI век, според който, когато славяните и българите навлезли в Мизия, заварили територията от 130 години опразнена от елини. Да вярваме, че в тези нападения между средата на III и средата на VII век в българските земи са оцелели значими групи тракийско население (макар и елинизирано или романизирано), толкова големи, че да имат величината на равностоен трети контингент в процеса на образуването на българската народност, е повече от смешно и наивно.
цитирай
5. aristotelis - Институт по Тракология към Българска Академия на Науките: ИНТЕРАКТИВНАТА ЗОНА МЕЖДУ ГЪРЦИ И ТРАКИ
28.11.2016 23:13
sparotok написа:
Котис - изконно тракийско име, обяснимо със стблг. котити сѧ.

Най-вероятно името е теофорно - от Котито - богинята-майка.


Валерия Фол-Калин Порожанов
Между Троянската война през ХІІІ и началото на VІІІ в. пр. Хр. елините окончателно усвояват пространството от остров Крит на юг до Северна Егеида и от остров Керкира на запад до малоазийския бряг на изток. Този процес може да се разглежда като вътрешна елинизация на тази обширна територия. По това време от писмените извори изчезват траките от островите Лемнос, Тасос, Наксос, Имброс и Самотраки, както и от континентална Гърция (Тесалия, Беотия, Атика, Фокида), които са изтласкани или елинизирани. Външната елинизация е продължение на вътрешната и укрепва елинството през VІІІ - VІ в. пр. Хр., когато се разгръща т. нар. Велика гръцка колонизация. Тя е културно-историческо опознаване и сближаване в нови междуетносни социо-културни и езикови отношения, извънредно плодотворни за трите тракийски крайбрежия на Черно, Мраморно и Северно Егейско море. През VІІІ - VІІ в. пр. Хр. елините идват по тракийските крайбрежия като апойкисти, т. е. като хора, отделили се от своя роден ойкос (дом), от своя град-майка, метрополията. Настрана от него те съграждат свое ново селище, апойкия. Апойкии възникват по тракийските крайбрежия на Егейско, Мраморно и Черно море. По егейския бряг елините се появяват към края на VІІІ, а по черноморския и мраморноморския - към края на VІІ в. пр. Хр. В центъра на "Тракия на моретата" стои Истанбул (ант. Бизантион - Константинопол), основан през VІІ в. пр. Хр от дорийски гърци апойкисти от Мегара. Първият голям град на север от Бизантион е Созопол (ант. Apollonia Pontica), основан в края на VІІ или през първата половина на VІ в. пр. Хр. от йонийски гърци преселници от Милет. През VІ в. пр. Хр. от дорийски гърци е основан Несебър (ант. Mesembria).
цитирай
6. aristotelis - Проф. Д.И.Н. Илия Тодев: Към средата на 9 век България е считана за варварска държава и страна на езичници и варвари
28.11.2016 23:15
Покръстването на България е процес на въвеждане на християнската вяра в България, който започва през 864г. Още със създаването на българската държава през 681 година се оформят два основни етноса – славяни и прабългари. Те обаче не могат да се слеят в един народ, тъй като между тях има съществени различия – племенни, етнически, културно-религиозни, битови. Такова сливане би станало възможно само ако има единна религия и за двете етнически общности, която да наложи общи норми и ценностна система. Друга причина е необходимостта от християнството за обяснение на задълбочилите се социални различия – „божественият произход на всяка земна власт” и „непротивенето на земните владетели”. Християнският монотеизъм, с идеята си за единен Бог, укрепва самодържавието и единовластието, заложени и в религията на българите.
Към средата на 9 век България е могъща държава, но и липсва равнопоставеност по отношение на другите европейски държави, тоест тя се излага на международна и културна изолация. Тя е считана за варварска държава и страна на езичници и варвари.
Нуждата от приобщаване към процеса на развитие на европейската духовна и материална култура, изградени върху християнството налагат приемането на новата вяра. Непосредствено преди покръстването княз Борис I има предложения да приеме юдаизма или исляма, но той предпочита християнството, тъй като той осъзнава неговите предимства. Преди да се покръсти обаче той е имал и битки със съседите - франки, сърби и византийци, които не били с щастлив край за него. Това още повече убедило Борис да приеме християнството. Княз Борис се прекръстил на Михаил през 864 г. Друга важна причина е т.нар. "Дълбок мир", който бива сключен през 863 г. в град Константинопол между славяни и прабългари.
С този договор България приема православното християнство от Византия, а не от католическия Рим. Освен това присъединените вече към България славяни са християни и така се увеличава драстично броя на хората почитащи Исус Христос в държавата.
цитирай
7. aristotelis - Човекът и обществото ІV клас: Траките нямали собствена писменост и когато се налагало използвали гръцкия език, като го пригодявали към фонетиката си.
28.11.2016 23:18
sparotok написа:
Котис - изконно тракийско име, обяснимо със стблг. котити сѧ.

Най-вероятно името е теофорно - от Котито - богинята-майка.


Човекът и обществото ІV клас: Траките нямали собствена писменост и когато се налагало използвали гръцкия език, като го пригодявали към фонетиката си.

Траките отделяли специално внимание за подготовката на децата си. Момчетата били бъдещи военни водачи, затова от най- ранно детство ги калявали с физически упражнения.

Гръцки учители им преподавали модерна военна стратегия и тактика, дипломация и ораторско изкуство. Момчетата специално изучавали пеене и музика. Освен като музиканти, траките се славели и като добри лечители.

Момичетата не учели. Траките се придържали към приетата и от много други народи практика да използват жените да слугуват всякак – да обработват земите, да пазят и отглеждат добитъка и т.н., сякаш са робини.

Да запомним!

В древността на българските земи се развили три цивилизации: тракийска, елинска и римска.

Траките нямали своя писменост, а използвали тази на елините.

Елините били смели мореплаватели и предприемчиви търговци. Вярвали в много богове, на които издигали храмове. Наследство от влиянието на тяхната култура в България са прекрасни храмове, открити театри и стадиони.

Римляните създали благоустроени градове с красиви храмове, театри, стадиони, обществени сгради. Отлично поддържани пътища, по които се движели войски и кервани.

От древните гърци Европа наследила театъра, науките, олимпийските игри.

От римляните в наследство остава изграждането на пътища и планирани градове с водопровод, канализация и обществени сгради.

http://bgschoolnicosia/wp-content/uploads/2013/08/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D1%86%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8-4-%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aristotelis
Категория: История
Прочетен: 1841050
Постинги: 266
Коментари: 1484
Гласове: 303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031