Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2014 15:42 - МЕТОДИ ГЕРАСИМОВ: Одисеята на Аристотел Онасис
Автор: aristotelis Категория: История   
Прочетен: 4585 Коментари: 1 Гласове:
-2

Последна промяна: 13.02.2015 11:22


image
image
imageimage
image
image
image
imageimage
 imageimage image
image
image
image
image
image
image
imageimage
image

Онасис никога не пропуска случай до лобира за родината си. Така той сключва договор с Италия корабният транспорт между двете страни да се извършва за срок от 99 години от единствено гръцки фирми.


МЕТОДИ ГЕРАСИМОВ: Одисеята на Аристотел Онасис. 

Бабата на магната мечтаела да запопи своя внук. Макар и емигрант, гъркът не пропускал случай да лобира за своята родина. Историята на най-известния гръцки корабен магнат Аристотелис Онасис започва в Смирна в семейството на заможен търговец на тютюн на 20 януари 1900 г. Думата на бащата Сократис се слуша от всички търговци в града. И не може да е иначе ­ чичовците на Аристотелис се занимават с политика. Майката ­ Пинелопи, е едва на 17 години, когато се омъжва. След като дарява съпруга си с две деца тя умира на 33 години.

 

Така малкият Аристотелис е отгледан от баба си, която е не само набожна, но и мечтае внука є да стане поп. Тя дори праща всяка седмица дрехите на детето в черквата, та да ги благослови свещеникът. Своя дял във възпитанието на наследника има и чичото Александрос. Политикът не желае племенникът му да се впусне в живот, който не познава. Затова го въвежда в свят пълен с приключения, пътувания с кораби и еротични преживявания. Порастващото момче попива внимателно уроците. Изваял челичено тяло, той се прославя като весел и безотговорен бохем и кавгаджия, за когото класните стаи на градските школа са тесни. В училище обаче вкусва от насладата, която ще бележи живота му. За начало младият Аристотел прелъстява учителката си по френски език. След нея ­ семейната перачка, че и една омъжена туркиня за капак. Става и редовен посетител на пристанищните бордеи.
Така младежът оформя напълно характера си. От баба си той научава да обича псалмите, от чичо си научава, че бакшишът е най-сигурната валута, а от собствен опит разбира, че жените са най-сладкото удоволствие. С тези познания младият мъж е готов да започне своята Одисея. Начало на приключенията му обаче слага едно трагично за родината му събитие.
Европейската война, както съвременниците є наричат Първата световна, е разрушила вековната Османска империя и Гърция се опитва с оръжие да присъедини малоазийските територии, които смята, че по традиция є принадлежат.

През 1922 г. опитът на Атина завършва с крах и хиляди гърци, пръснати из цяла Турция, са избити, а десетки пъти повече са прокудени от домовете си. Турците обесват чичо му, а баща му е вкаран в затвора.Онасис първоначално бяга на остров Лесбос, а след това се прехвърля в близкото до Атина пристанище Пирея. Така 23-годишният Аристотелис се озовава за пръв път в живота си в Гърция. Живее в палатков лагер, после наема стая, а веднага щом спестява пари, заминава за Истанбул. Там научава, че Аржентина приема имигранти и без да се колебае, опъва платна към Буенос Айрес.

ЕМИГРАНТСКИ ЛЕГЕНДИ ­ ОТ МИЯЧ НА ЧИНИИ ДО КОРАБОВЛАДЕЛЕЦ.

В Буенос Айрес младият Онасис се присъединява към армията от имигранти от България, Полша, Сърбия, Италия и другаде, които мият чинии, работят като докери или нощни пазачи. Аристотелис обаче носи цел, стремежи и нюх. Започва да припечелва, играейки на покер.
Първите си пари инвестира в два хубави костюма, чифт италиански обувки, шест копринени ризи и абонамент за местния яхт-клуб, където се събира елитът на града.Дамите от цял свят въздишат в този момент по героя на Родолфо Валентино от филма “Шейхът”, а съпрузите им се прехласват по ориенталските порядки, показвани на екрана. Залагайки на елегантното си облекло и източната си външност, Онасис решава да използва случая. Внася от родината си тютюн, който продава на американците. За да успее начинанието, се сближава с италианското сопрано Клаудия Муцо. Той убеждава примата да се появява на обществени места с неговите пури в уста. От този момент гъркът вече направлява успехите си.
През 1931 г. се връща в Латинска Америка като генерален консул на Атина за целия континент. На следващата купува и първия си кораб. Негов е един от първите танкери в света за превоз на петрол ­ 15 000-тонният “Аристон”. До 1941 г., когато Втората световна война го прокужда от Лондон в Ню Йорк, Онасис вече е натрупал първите си милиони. В обществото на изисканите бизнесмени обаче ще го въведе една жена.

ДАМИТЕ СА ТАРАНА НА МИЛИОНЕРА В БИЗНЕСА

Много дами са оставили диря в живота на Онасис. През 30-те години цяла Европа обсъжда шумната му връзка с норвежката Ингеборг Денихен. Тя се старае светското общество да научи за сексуалната му мощ, а той споделя, че Ингеборг ставала много по-страстна когато наблюдавала лов на китове от неговата флотилия. Тя се опитва да рафинира недодялания си любовник, като го отучва да вика келнерите, щракайки с пръсти или удряйки нож в чашата.
Следва неотразимата Джералдин Спъркълс, която е приемана в предвоенна Европа за най-красивата жена. Тя притежавала и тази добродетел, че била наследница на пребогат производител на захар. За нея казват, че е единствената дама в живота на Онасис, с която той не посмял да преспи. Толкова я уважавал, че смятал да се оженят като спазят християнската традиция.Много по-прагматични са отношенията му с Ева Перон. Насред любовната омая във вилата му в Санта Маргарита на италианската Ривиера аржентинката му приготвя омлет, за който той после споделя, че е най-скъпото ядене в живота му. Малко преди това тя е измолила от него 10 хиляди долара за фондацията си.През годините списъкът с женски имена набъбва.

В ОБКРЪЖЕНИЕТО МУ СА МЕРИЛИН МОНРО, ГРЕТА ГАРБО, ГЛОРИЯ СУОНСЪН И МНОГО ДРУГИ.

1946 г. му носи и първата сватба ­ със 16-годишната тогава Атина Ливану, наследничка на богата гръцка фамилия корабовладелци. Младата му съпруга е тази, която отваря за Онасис вратите на световния бизнес-елит. Две години по-късно Аристотелис се сдобива с първородния си син Александрос и с пет танкера.
Нищо не е в състояние да отдалечи гърка от търговията. Въпреки че използва всевъзможни нечестни номера в бизнеса, големите петролни компании като Мобил и Тексако го предпочитат за свой партньор. До 1953 г. той се премества в Монте Карло и скоро Монако почти напълно преминава под властта му. Когато три години по-късно холивудската звезда Грейс Кели идва, за да се омъжи за принц Рение, Онасис покрива водите на пристанището с цветове от бели и червени карамфили. През 1954 г. сключва сделка с шейха на Саудитска Арабия и получава изключителните права за пренос на 5% от общата продукция на суров петрол на емирството. По това време вече се е родила и дъщеря му Христина, а съпругата му бяга при неговия основен конкурент в бизнеса Ставрос Ниархос. Това не пречи на Онасис да множи богатството си, а успоредно ­ и влиянието си сред световния елит. На яхтата му “Христина” престарелият Уинстън Чърчил се запознава с Джон Кенеди и съпругата му Жаклин. Тук дефилират политици, актьори и бизнесмени, сключват се сделки и се разиграват човешки драми. Обаянието, което излъчва Онасис, изглежда толкова голямо, че когато през 1959 г. прави пътуване до егейските острови с безумно влюбената в него оперна примадона Мария Калас, лично Вселенският патриарх Атинагор се качва на борда на “Христина” и благославя връзката на двамата. Идилията на Онасис с легендарното сопрано прекъсва през 1968 г., когато виделият всичко в живота милионер се жени за вдовицата Жаклин на американския президент Джон Кенеди.
Сватбата се състояла на егейското островче Скорпиос, което Аристотелис междувременно е купил и е превърнал в земен рай.Човекът, който сравнява себе си с Одисей, не успява да изживее безметежни старини. През 1973 г. синът му загива в самолетна катастрофа, а дъщеря му се омъжва за 48-годишен американски евреин, в разрез с желанието на баща си. На 15 март 1975 г. корабопритежателят достига своя последен пристан.

ИЗКУШЕНИЕТО НА ПАРИТЕ: Христина Онасис се омъжва още три пъти след смъртта на баща си, търсейки човека, който ще я обикне не заради парите є. Не го намира нито в лицето на съотечественика си Андреадис, нито в руския офицер от КГБ Сергей Каузов, нито може би дори в последния си съпруг ­ Тиери Ръсел. От него през 1985 г. се ражда Атина ­ последната пряка наследница на корабната империя. Христина се самоубива през 1988 г., а животът на дъщеря є е белязан от разприте между баща є и фондация “Онасис”, която управлява капиталите до навършване на 21 година от Атина. Тогава тя ще стане президент на компанията, чийто активи в кораби и недвижима собственост се оценяват на $ 2,4 млрд.. Когато навърши 18 г., последната Онасис получи $ 600 млн.
Гърция и до днес е признателна на именития си съотечественик не само заради типичната “гръцка трагедия”; която фамилната му история предоставя. Онасис никога не пропуска случай до лобира за родината си.
Така той сключва договор с Италия корабният транспорт между двете страни да се извършва за срок от 99 години от единствено гръцки фирми.
За начало младият Аристотел прелъстява учителката си по френски език. След нея - семейната перачка, че и една омъжена туркиня за капак. Първите си пари инвестира в два хубави костюма, чифт италиански обувки, шест копринени ризи и абонамент за местния яхт-клуб, където се събира елитът на града.



Гласувай:
0



1. shtaparov - Цар Киро в южнобалкански вариант
12.03.2019 05:42
Цар Киро в южнобалкански вариант
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aristotelis
Категория: История
Прочетен: 1841077
Постинги: 266
Коментари: 1484
Гласове: 303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031