Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2014 16:34 - Гърция отново с най-голям търговски флот в света. 14 гърци, които управляват моретата според LLOYD'S LIST
Автор: aristotelis Категория: История   
Прочетен: 4545 Коментари: 1 Гласове:
-2

Последна промяна: 28.12.2014 10:02


image
imageimageimage Гръцкия флот е на върха отново като най-големият в света в бруто тонаж, пред Китай и Япония. Гърция е на първо място по брой на танкери (1217), на второ място в корабите за сухи насипни товари на и (1878) и на второ място в кораби за превоз на втечнен природен газ (LNG). Общият брой на плавателните съдове под гръцки флаг е 4894 .  Постъпленията от търговския флот в гръцката хазна по груби сметки възлизат на 20 млрд евро годишно. 

Не случайно първата антикризисна мярка на правителството на Самарас бе възстановяването на Министерството на търговския флот, като в правителственото решение изрично се подчертава, че институцията ще играе важна роля в борбата за извеждане на Гърция от кризата и повишаване конкурентоспособността на гръцкия флот. Доказателство за сериозните намерения на гръцкото правителство в сферата на корабоплаването и транспорта е сключеният през миналата година договор с китайската мултинационална компания COSKO. Този договор спомага за двойно увеличение на превоза на стоки чрез контейнери. Досега пристанищата в Пирея и Солун получаваха по два милиона тона контейнера годишно. След договора с китайците вече ще могат да се обработват по 15 000 контейнера на ден, т. е около 5 млн. контейнера годишно.

Тринадесет гръцки корабособственици са включени в списъка на Лойдс на “100 най-влиятелни хора в корабоплаването” за 2014 година. Въпреки кризата корабоплаването в Гърция процъфтява. Гърция е на първо място в света по брой и тонаж на танкери. Корабоплаването в южната ни съседка процъфтява въпреки затрудненото положение и финансовата кризата, в която страната изпадна.
Именно в годините на криза гърците, собственици на кораби, инвестират милриарди в танкери, като страната е първа в света по брой и тонаж на танкери.
Дори една трета от големите корабостроителници в света са собственост на гърци.

Доклад на Lloyd"s List: Смята се, че гръцките корабособственици на базата на вместимостта на корабите си контролират 16,25% от световния флот и 46,7% от европейския. По-голямата част от корабите са от ново поколение и с високи технологии. Резултатите от годишния доклад на Lloyd"s List за стоте най-влиятелни личности в световното корабоплаване показват силно присъствие на гръцки корабособственици, както и основната им роля в морската търговия. 

В тазгодишния списък на Lloyd"s List са  включени общо 14 гърци –между тях Янис Ангеликусис, Петрос Папас, Ангелики Франгу, Петрос Ливанос, Георгиос Прокопиу, председателят на организацията на гръцките корабособственици Теодорос Вениамис, Константинос Констандакопулос, Никос Цакос. Някои от тях заемат доста високи позиции, въпреки че се конкурират с колоси като петролната компания Aramco и AP Moller-Maersk, най-големия превозвач на контейнери в света, с държавните компании от Китай като Cosco, както с други силни играчи като норвежкия  магнат John Fredriksen. Смята се, че гръцките корабособственици на базата на вместимостта на корабите си контролират 16,25% от световния флот и 46,7% от европейския. По-голямата част от корабите са от ново поколение и с високи технологии.
Най-високо в класацията от гърците е  Янис Ангеликусис, собственик на компанията ASG. В сравнение с миналата година Ангеликусис се е изкачил с една позиция, главно благодарение на продължаващото увеличаване на флота му, както и на корабите за превоз на LNG (втечнен природен газ). Следва Петрос Папас (на 11 позиция), ръководител на Star Bulk Carriers. Той успя в сътрудничество с Oaktree да постигне контрол над най-големия флот от товарни кораби измежду американските компании, листвани на борсата, с общо 139 кораби. Според самия него, целта е още по-голямо разширяване на фирмата с нови кораби. На трета позиция от гърците и на 15 в списъка е Ангелики Франгу, начело на холдинга от листвани на борсата компании Navios Group. Холдингът и тази година продължи да разширява  и укрепва флота си. Веднага след нея е Георгиос Иконому,  ръководител на DryShips, компания за товарни кораби за насипни товари. Следват Петрос Ливанос (21), Георгиос Прокопиу (25), Теодорос Вениамис (48), Константинос Констандакопулос (50), Никос Цакос (54),  Вангелис Маринакис (67), Симос Палиос (81), Петрос Георгиопулос (83), Янис Плацидакис (86), Димитрис Мелисанидис (97).



Гласувай:
0



1. shtaparov - 60% Българска и 30% римска кръв у ...
12.03.2019 05:43
60% Българска и 30% римска кръв у всеки от тях- това е очевидно!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aristotelis
Категория: История
Прочетен: 1846402
Постинги: 266
Коментари: 1484
Гласове: 303
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930