Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2014 17:34 - Централна Гръцка Македония: Божествени мозайки в Амфиполи(внушителни снимки)
Автор: aristotelis Категория: История   
Прочетен: 3938 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 19.12.2014 11:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
imageГрција од Агамемнон до Александар Велики - изложба 2014 - 2016. Промотивно видео на изложбата „Грција од Агамемнон до Александар Велики“ во Северна Америка, 2014 - 2016. https://www.youtube.com/watch?v=PvE81jz_GGo#t=23

СУ „Свети Климент Охридски”, Доцент д-р Иво Панов: 
Периода на елинизма е гръкоезично време – в трите последни века на старата ера на елински се говори от Сицилия до бреговете на Инд и от Египет до северните брегове на Черно море. 
Впечатляващи мозайки на пода на втората камера зад кариатидите откриха археолозите при разкопките на гробницата в Амфиполи
Както се казва в съобщението на Министерството на културата, продължава постепенното премахване на пръстта от втората камера за кариатидите до подовото покритие, на дълбочина 6 метра под купола. По време на премахването на пръстта е разкрита част от мозайката, която покрива цялата повърхност на камерата, 4,5 м ширина и 3 метра дължина. 
Мозайката е направена от малки камъчета в бяло, черно, сиво, червено и жълто. Основната сцена е заобиколена от декоративна рамка с ширина 60 см, която се състои от двоен меандър, четириъгълници и течаща спирала. Фонът на сцената е в сиво-син оттенък.
 
Централната сцена изобразява движеща се колесница, теглена от два бели коня, карана от брадат мъж с лавров венец на главата си.

Пред колесницата е изобразен бог Хермес (Ερμής) като водач на душите, който носи шапка, мантия, крилати сандали и държи кадуцей. Композицията е ориентирана в посока изток - запад. 

Сцената се отличава с изключителната си техника в предаването на детайлите както на конете, така и на другите форми, с хармонията на цветовете. Композицията е от времето на построяването на гробницата- последната четвърт на 4 век пр. Хр. Мозайката е повредена в центъра, под формата на кръг с диаметър 80 см. Но много части от повреденото място са открити в пясъчното покритие. През следващите дни археолозите ще се опитат да я възстановят, за да се подреди в рамките на възможното първоначалната сцена. 

Мозайката не е разкрита цялостно в източния и западния й край, тъй като още текат разкопките в тази част. В южната част на мозайката между пиедестала на кариатидите е разкрит варовиков праг, покрит с бяла мазилка. В северната част е разкрит мраморният праг на вратата, която води към третата камера, украсен с йонийски елементи в долната си част. 
Открити са точно под вратата към третата камера още две частни от мраморната врата.

Доцент д-р Иво Панов е ръководител на специалност „Иранистика“ в СУ „Свети Климент Охридски”, Факултет по класически и нови филологии, катедра „Класически изток”.

Александър III Македонски:
 „Аз покорих цялата земя, а ти, о, Зевсе, можеш да запазиш Олимп.”

  Увод
Империята на Александър Македонски (336 – 323 г. пр. н.е.)отбелязва началото на грандиозно смесване на цивилизациите. Традициите на Гърция и Азия се обединяват, за да формират една нова посока на културно развитие – елинизмa. Сривайки бариерите между Изтока и Западагърците, които до този момент са ограничени в крайбрежието на Егейско море, пренасят своята култура, изкуство и познание до всички краища на новосъздадената империя и така разпространяват елинизма навред по целия Азиатския континент. 

Периода на елинизма е гръкоезично време – в трите последни века на старата ера на елински се говори от Сицилия до бреговете на Инд и от Египет досеверните брегове на Черно море. 

И до днес гръцкият архитектурен стил може да бъде открит навсякъде сред руините на древните градове в Мала АзияЕгипетПерсия,древна Гандхара и ИндияСамият Александър Македонски допринася за разпространението на това културно влияние, като построява многобройни градове в гръцки стил, нарича ги на свое име и обявява, че гръцкият език е основен в техния царски двор и в армията им. След смъртта на Александър диадохите (неговите приемници) продължават да разпространяват гръцката култура в своите владения, което довежда до ренесанс на културите в целия Азиатски континент. Така той се превръща в център на света.

imageimageimageimageimageimageimageimage




Гласувай:
4



1. santayana1863 - Периода на елинизма е гръкоезично време – в трите последни века на старата ера на елински се говори.......
13.10.2014 12:52
Ха, ха, хааааааааааааа, фиро-славо-българо-македонските маймуни от македонистан ще си проклинат майчиното мляко!
цитирай
2. santayana1863 - Ха, Хааааааааааааааааааааааа...
13.10.2014 13:05
Ха,Хаааааааааааааааааааааааааааааааа.........Александър Македонски не е изучил омировата поезия от Аристотел а поезията на Иван Вазов от Гоце Делчев!
цитирай
3. santayana1863 - Потни бабайти и цигани от македо...
13.10.2014 13:10
Потни бабайти и цигани от македонистан са излезли на лов за история, жалки мишлета, за това гърците с пълно право ви ебават мръсните гъзове!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aristotelis
Категория: История
Прочетен: 1846144
Постинги: 266
Коментари: 1484
Гласове: 303
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930