Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2014 16:11 - Централна Гръцка Македония: Златото и пристанището са причината за възхода на Амфиполи в древността
Автор: aristotelis Категория: История   
Прочетен: 2353 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.09.2014 12:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Експремиерът Любчо Георгиевски иронично забеляза, че следващата стъпка на управляващите ще бъде да открият “антични югославяни”. Идиотските македонистки исторически тези днес получават отпор не само от учените по цял свят, но и в самата Македония - нещо, което не се бе случвало 65 години. Експрезидентът Бранко Цървенковски онзи ден каза, че “античният македонизъм е обречен на тежко историческо поражение”

Продължението на хитоните и изключително майсторски издяланите форми на телата на двете кариатиди(гр. καρυάτιδαбуквално девица от град Кария, гр. "Καρύες, Καρύαι, Κάρυαι ή Καρυά"древен град до Спарта на 950 m над морска височина. Името на града пройзлиза от гръцката дума"καρυδιά" която значи "орех" понеже имало а има дори до наши дни много орехови дървета) са най-новото откритие на археолозите, които провеждат разкопките на гробницата в Амфиполи. След премахването на първия каменен блок от преградната стена те установиха, че скулптурите не са крепели архитрава с ръцете си, тъй като не са били открити нито метални връзки, нито следи от обработка в долната му част.
По всичко изглежда обаче, че двете красиви женски фигури са повдигали с ръцете си от външната страна своите хитони. По време на разкопките на конкретното място са били открити също части от лицето и шията на източната кариатида. 

Уникалните находки в Амфиполи с всеки изминал ден провокират все повече сценарии за самоличността на покойника, положен в гробницата. В интервю преподавателката по археология в Солунския университет Хрисула Палиадели заяви, че в нея може да са положени повече от един покойници.

„Богатата украса, включваща скулптури, както и изключително големите размери на гробницата и нейния двор очевидно отразяват значимостта на покойника или покойниците, както и възможностите на хората, които са се заели с отдаването на почестите към тях”.

Нейният разказ за историческия период, в който е била построена гробницата обяснява защо регионът на Амфиполи е бил важен за македонските владетели, и преди всичко за Александър Велики.

„Периодът от смъртта на Александър във Вавилон през 323 пр.Х. до края на 4-ти в. пр.Х. е много бурна епоха, белязана от споровете между неговите генерали за това кой ще го наследи, които водят до разпокъсването на неговата империя. Амфиполи е била стара колония на Древна Атина, която Филип II-ри впоследствие е превзел. Значимостта на града е свързана със съседството й с планината Пангео и намиращите се там златни мини, както и с пристанището, изиграло важна роля в експедицията на Александър.
След неговата смърт Егес - старата столица на Древна Македония започват постепенно да губят своята важност, въпреки че дворецът, градът и гробището продължават да се използват до завладяването им от римската войска през 168 пр.Х. и окончателното включване на региона в състава на Римската империя през 148 пр.Х.”.

Днешното име на региона, където се е намирала старата столица на македонското царство е Вергина. Хрисула Палиадели е била част от екипа, който осъществява разкопките на Голямата могила, където са открити царски гробове.

„Вергина е един огромен археологичен обект, който се разпростира от южния край на македонското поле в северното подножие на планината Пиерийската планина  и се състои от укрепения град и голямото могилно гробище, открито и описано от френския археолог Леон Хьози (LйonHeuzey) през 1876.

Пространството, на което се намира археологичният обект съвпада с част от „Македонската земя” на Херодот, който определя нейната географска позиция на юг от река Алиакмонас. Описаното от него време е от преди учредяването на македонското царство през 7-мия предхристиянски век . На този ранен период (1000 = 700 пр.Х.) принадлежи голямото могилно гробище, където е провел разкопките си Манолис Андроникос през 50-те и 60-те години на миналия век.

Разкопките на Солунския университет „Аристотел” от 1938 до днес откри и продължава да разкрива забележителни находки и надписи, които свидетелстват за царското присъствие в региона. Те потвърждават непрекъснато, че именно там се е намирала старата столица на македонското царство Егес и царският некропол на династията на Теменидите (650 – 323 пр.Х.), както бе предположил за пръв път през 1968 английският историк Николас Хамънд (NicholasHammond).

Кулминацията на този изследователски проект бяха разкопките на Голямата могила, продължили от 1976 до 1980, където бяха открити царски гробове от македонски тип, датиращи от 4-ти век пр.Х. Два от тях не бяха осквернени от иманяри и така бяха спасени множество ценни предмети, сред които и стенописи с изключително качество, които осветяват познанията ни за древногръцкото изкуство като цяло”.

Ходът на разкопките в Амфиполи до момента разкри наличието на три преградни стени, издигнати от древния архитект с цел да попречи на проникването в гробницата. Наличието на Лъва от Амфиполи на върха на постройката и откритите във вътрешността й статуи, както и размерите й я различават от откритите до днес гробници в региона. „Така наречената македонска гробница е една подземна монументална постройка, покрита от  полуцилиндричен покрив (арка). Тя се състои от една или повече погребални камери, а фасадата е оформена и снабдена с вратни отвори, укрепени с мраморни и по-рядко дървени каси. Този вид погребална архитектура е създадена в Македония през 4-ти век първоначално за нуждите на царските погребения. Тя е далечен потомък на монументалните куполни гробници от Микенския период, създадени със същата цел”. От 2001 професор Палиадели ръководи университетските разкопки във Вергина, в хода на които продължават да възникват важни за познанията ни за онзи исторически период находки. „В археологическия обект във Вергина открихме значими гробове. Сред най-интересните ни открития спадат три царски погребения, в които телата са положени в скъпоценни погребални съдове. Те бяха открити съвсем неочаквано в агората (главния площад – б.а.) на древния град Егес през 2008 – 2009. Археологическите, антропологичните и историческите данни ни насочиха към предположението, че в най-богатия сред тях най-вероятно е бил положен Херакъл – синът на Александър Велики и персийката Барсина, убит през 309 пр.Х. по заповед на Касандър”.  
imageimageimageГласувай:
3
2Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: aristotelis
Категория: История
Прочетен: 1590415
Постинги: 265
Коментари: 1484
Гласове: 298
Календар
«  Август, 2021  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031