Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2014 16:19 - Централна Гръцка Македония: Две кариатиди са открити между втората и третата преградна стена на гробницата в Амфиполи(НОВИ ВНУШИТЕЛНИ СНИМКИ)
Автор: aristotelis Категория: История   
Прочетен: 3654 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 22.09.2014 12:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image image
imageimageimageimageimage
image

Експремиерът Любчо Георгиевски иронично забеляза, че следващата стъпка на управляващите ще бъде да открият “антични югославяни”. Идиотските македонистки исторически тези днес получават отпор не само от учените по цял свят, но и в самата Македония - нещо, което не се бе случвало 65 години. Експрезидентът Бранко Цървенковски онзи ден каза, че “античният македонизъм е обречен на тежко историческо поражение”

Кариатида (гр. καρυάτιδα, буквално девица от град Кария, гр. "Καρύες, Καρύαι, Κάρυαι ή Καρυά", древен град до Спарта на 950 m над морска височина. Името на града пройзлиза от гръцката дума "καρυδιά" която значи "орех" понеже имало а има дори до наши дни много орехови дървета) е женска скулптурна фигура (статуя), която служи вместо стълб за подпора и като украса на сграда. Кариатидите (Καρυάτιδες, ων, αί) са били жрици на АртемидаПрез 421 година преди христа била започната работата по храма в йонийски стил на Атина Палада и Посейдон-Ерехтей - Ерехтейонът. По причини от религиозен характер строителния план е сложен. Постройката е била едновременно светилище на богиня Атина, светилище на Посейдон-Ерехтей на запад, (с изход на север под голямо предверие, през което се е излизало също в Пандрозиона), лоджия, чийто покрив се придържа от шест кариатиди.


Пол Картлидж: Самият Александър Велики също се смятал за грък и в това не може да има никакво съмнение.

В книгата си "Александър Македонски" Пол Картлидж обяснява, че древните македони са претендирали, че са наследници на легендарния Македон, а също така на царствената династия на Аргеадите. Тези Аргеади претендирали, че били преки потомци на Темений, който според легендите някога в много далечното минало се преместил от южния Аргос (в Пелопонес) на север към Македония.

А тъй като родословието на Темений го свързвало с рода на Херкулес, се получавало, че македонците произлизат от самия полубог и митичен герой Херкулес. Планината Олимп, обитавана от гръцките богове, се намирала на територията на древна Македония, с което аргументите на македоните придобивали стократно по-голяма убедителност.

Самият Александър Велики също се смятал за грък и в това не може да има никакво съмнение. Картлидж обяснява как той изповядвал привързаност към всичко гръцко и бил заобиколен от гръцки придворни – от своя дворцов шамбелан Евмений до официалния си историк Калистен, от адмирала си Неарх (негов приятел от детинство) до придворния си скулптор Лизип.
Самият той се обявява за новия Ахил, а най-интимния си приятел Хефестион вижда в ролята на нов Патрокъл.

Той представял своя военен поход в Персия като панелинска акция и бил достатъчно умен да върне в Атина статуите от Суза, които персите задигнали през 480 г. Също така изпратил триста брони, за да бъдат принесени като дар в нозете на статуята на богинята Атина в Партенона от „Александър, син на Филип и син на Гърция“.

По време на походите си той редовно позволявал да се отбелязват всички гръцки празници и тържества; разпространил из цяла Азия преклонението пред гръцките богове, като не на последно място било основаването на значителен брой гръцки градове във възловите точки на империята.

С други думи Македония е била едно гръцко кралство а имената на македонците са гръкоезични и всичките древни македонски монети са гръцки, с гръцки букви и гръцки фрази!


С бързо темпо продължава работа на археологическата група начело с Катерина Перистери за премахване на пясъчните насипи на хълма Каста в античния град Амфиполи. Успоредно с това продължават и дейностите за укрепване на компонентите вътре в гробницата, за да продължат разкопките по най-безопасен начин. 

В петък, 5 септември, е отстранена пръстта зад втората преградна стена, за да се балансират геостатичните импулси на земята между двете пространства. С премахването на почвата се разкри, на около 2 метра от купола и на 4.5 метра от пода, мраморна правоъгълна плоча, с дължина 4,2 м.,  ширина 1 м. и 0.21 м дебелина, в отлично състояние. В долната част на плочата има  декорация в синьо, червено и жълто, която изобразява панели с розетка в центъра. Това е част от покрива на пространството. 

В същото пространство между втората и третата преградна стена е констатирано значително увреждане на камъните в  западната и източната част на купола.

Работи се по укрепването на втората преградна стена, която има  архитрав и корниз, с дървена конструкция и стегна от стоманени тръбни греди.

Установено е, че вертикалната част на архитрава се простира по цялата дължина и е двустранна. В пространството пред архитрава е поставена триъгълна метална рамка,  успоредно с южната му страна. Архитравът е укрепен  с четири странични подпори, които са монтирани на метална рамка.

В събота, 5 септември, премахването на пръстта пред архитрава позволява укрепване на подпората на счупената част с вертикални тръбни греди.

С премахването на песъчливата почва, в пространството  пред  втората преградна стена са разкрити  под мраморния архитрав, между мраморни пиластри, две изкусно изработени кариатиди, от тасоски мрамор.

Лицето на западната кариатида е запазено почти невредимо, а на източната липсва. Кариатидите имат къдрици, които покриват раменете и са облечени в туника. Дясната ръка на едната и лявата ръка на другата са протегнати, за предотвратяват символично опитите да се влезе в гробницата. Следвана е същата техника като при  главите и крилата на сфинксове. Формите, в които има следи от червено и синьо напомнят на стила на Коре. Сред пясъчните почви са намерени фрагменти от скулптурите, като например част от длан  и по-малки фрагменти от пръстите. Разкриването на  втория вход с кариатидите е  важно откритие, което подкрепя идеята за особената важност на паметника.

Пред кариатидите, на височината на кръста им, се разкрива запечатана варовикова стена с ширина 4.5м. Това е втората подобна стена, следваща същата техника, както и в предната част на гробницата. Това е още един опит на строителите на паметника да се предотврати влизането в паметника. 
Същевременно не намалява интересът на туристите, които посещават хълма Каста, които искат да видят дори и от далече гробницата. Полицейските сили в района са удвоени, а смените на полицаите от Серес са денонощни. Както поясни кметът на Амфиполи Костас Мелитос в понеделник мястото ще бъде осветено със специален генератор, предоставен от общината за защитата на археологическия обект не само от любопитните, както  и по време на вечерните часове. 
В четвъртък, 4 септември беше проведена в работното пространство на хълма Каста, при с участието на главния секретар на Министерството на културата и спорта Лина Мендони и на  интердисциплинарния екип, начело с Катерина Перистери, както и на служители на дирекцията Древни паметници на Министерството на културата.  Направена е цялостна оценка на мерките, предприети за защита на паметника, след проливния дъжд през последните 24 часа, които бяха счетени за много задоволителни. imageimageimageimageimageimageimage



Гласувай:
3



1. letopisec - Благодаря за интересното четиво. . ...
10.09.2014 12:24
Благодаря за интересното четиво....
цитирай
2. santayana1863 - Потни бабайти и цигани от македо...
14.10.2014 22:45
Потни бабайти и цигани от македонистан са излезли на лов за история, жалки мишлета, за това гърците с пълно право ви ебават мръсните гъзове!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aristotelis
Категория: История
Прочетен: 1841105
Постинги: 266
Коментари: 1484
Гласове: 303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031