Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2014 16:54 - ФАГЕ удържа най-голямата победа срещу турската компания Chobani. Ако едно кисело мляко не се произвежда в Гърция и по гръцка рецепта, значи не е гръцко.
Автор: aristotelis Категория: История   
Прочетен: 2710 Коментари: 1 Гласове:
-2

Последна промяна: 01.09.2014 19:42


http://www.dairyreporter.com/Regulation-Safety/Chobani-gets-Fage-fright-loses-Greek-Yogurt-appeal

Гръцките хранителни продукти са прочути в целия свят с високото си качество и за това много пройзводители искат да използват найменованието "Гръцко" за да пробиват най-лесно на пазара. 
Както се знае, за гърците храната е моторът на живота и компромисът с нейното качество е немислим.

френската фирма Danone и швейцарската  Nestle успешно навлизат в категорията кисело мляко „от гръцки тип”.

 „Лятото на 2014 без никакво съмнение ще е решаващо за семейство Филипу” пише френският вестник Фигаро в репортаж за гръцкото кисело мляко. В кореспонденция от Атина вестникът говори за голямата контраатака на гръцкото кисело мляко тази година на европейски пазар, в резултат на която то успя да измести от рафтовете на британските супер маркети огромната турска фирма Chobani.

На върха на атаката според вестника е най-голямата гръцка марка ФАГЕ.

Именно ФАГЕ удържа най-голямата победа срещу турската компания. Това е съдебна победа- британският съд в края на юли забрани на Chobani да пише на опаковките си „гръцко кисело мляко”.

„Съдът въздаде справедливост. Ако едно кисело мляко не се произвежда в Гърция и по гръцка рецепта, значи не е гръцко. Конкуренти от други страни пишат на опаковките си „кисело мляко от гръцки вид”.

Това е абсолютно законно, но пак не става въпрос за гръцка рецепта” заяви за Фигаро адвокатът Петрос Михас.

Феноменът Chobani

ВОйната избухна през 2007 в САЩ, когато турският емигрант Хамди Улукая навлезе на американския пазар с опаковки, на които пише „гръцко кисело мляко с високо съдържание на протеин”. Продуктът бързо печели клиенти и Улукая за 10 години стана милиардер и много търсен от всички медии. Той говори за  здравето в списанията, та чак до телевизионни предавания с готварски рецепти.  И разбира се в рекламите на различни продукти.

„Гърците от ФАГЕ, разгневени от случващото се в САЩ, решават да защитят Европа” пише Фигаро.

През 2013 започват атака срещу Chobani във Великобритания, И успяха да постигнат заличаване на обяснението „гръцко кисело мляко” от продуктите на турската фирма. Сега гръцката компания започва съдебна битка и в САЩ и в други европейски страни.

Парите са много

На първо място е защитата на потребителя, но и парите са много. Защото през последните години киселото мляко е на мода на международния пазар.

И по-специално гръцкото кисело мляко или „от гръцки тип”, което в САЩ заема 49% от общия пазар, по данни на американския институт Bernstein.

Касае се за продукт с годишен оборот 1,98 милиарда евро през 2013 само в САЩ- през 2007 оборотът е бил само 34,5 милиона евро. Говорим и за пазар, който се е увеличил с 50% от 2007 до 2014, и на който господства именно компанията Chobani.

Но и без САЩ, увеличението на продажбите на кисело мляко е огромно- благодарение на различните медицински изследвания, които потвърждават ползата за здравето от този продукт.

В Англия продажбите на гръцко и „от гръцки тип” кисело– независимо дали се касае за   продукти на гръцки фирми или на Chobani) се увеличават годишно с 10,7% и са достигнали до 265.4 милиона евро през 2013.

Най-голямото увеличение е в Италия, където оборотът достига миналата година 178 милиона евро. Във Франция гръцкото кисело мляко заема само 3% от пазара, защото там действат френската фирма Danone и швейцарската  Nestle. И двете фирми успешно навлизат в категорията кисело мляко „от гръцки тип”.

Впечатляващо е увеличението на пазара на гръцко кисело мляко в Германия- с 37,2% миналата година. Това се приписва на създаването на дъщерна фирма на ФАГЕ в страната.

Тези дни гръцката компания открива дъщерна фирма и в Ню Йорк. Спо
ред оценките това ще позволи увеличаване на производството от 85 000 на 160 00 тона кисело мляко.
image
image
image
image

 

image
imageimageimageimage




Гласувай:
0



1. shtaparov - Киселото мляко е ...
12.03.2019 05:56
Киселото мляко е гръцко,когато говори на гръцки- инак изобщо не е! Щото и обратната логика е валидна- ако един грък не е правен по гръцка рецепта т.е. от етиопец и либиец,той изобщо не е грък!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aristotelis
Категория: История
Прочетен: 1839690
Постинги: 266
Коментари: 1484
Гласове: 303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031