Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2013 17:54 - F.Y.R.O.M (Бивша Югославска Република Македония). Аристотел учи Александър, че : „Тези, които са срещу гърците, са просто животни”
Автор: aristotelis Категория: История   
Прочетен: 8740 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 03.05.2013 11:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Аристотел учи Александър, че владетелят винаги трябва да отдава голямо значение на чувството за чест. Той казва: „Тези, които са срещу гърците, са просто животни”. Александър счита своя учител за „философ с правилни възгледи”.

Кръсте Мисирков
“Мнозина ќе се запрашаат: За каков национален сепаратизам овде се зборува? Не се мисли ли да се создава сега нова македонска народност? Но тоа нешто е вештачко и како такво ќе трае ден до пладне. Ами каква нова, т.е. македонска народност, кога ние, нашите татковци, дедовци и прадедовци се викале Бугари?”

Терминът “Македония” се отнася до географска област която се намира в югоизточната част на Европа и на Балканите. Южните покрайнини на Македония са част от Гърция, а североизточните -част от България (“Пиринска Македония”, както се нарича и от много българи). Тази северозападна територия, която претендира да се нарича просто “Македония”, представлява цяла географска област. Тази държава, има като за цел един ден, да завладее другите части на Македония, по начин, който не подобава в 21-ви век. Тази държава е една и съща с държавата че се е появила като F.Y.R.O.M (Бивша Югославска Република Македония) в ООН и авторът на тази странича насочва едно отворено писмо към гражданите на тази държава, малко по-надолу в тази страница. 

Географската област на Македония съществува от древността, но хората, които я обитават, са пристигнали в нея по различно време. Гърците и албанците са живеели в областта толкова дълго време там - точно от времето на първите исторически сведения за тази област.
Славяни, турци и други народи са пристигнали по-късно (през н. е.-н). По този начин, много хора претендират за древна Македония и същите твърдят че, тя е само тяхната собственост. Поради тази причина направих тази карта поадолу, която ни показва царството на Древна Македония. То е насложено върху съвременните граници на настоящите държави, като е представена в два периода: по време на класическата епоха на Гърция (450 г. преди н.е., розово), и по времето на смъртта на Александър (323 преди н.е., зелено). В последният случай, е показана само част от царството, което е разширено далеч на изток до съвременната западна Индия.

Тази карта няма никаква обработка, с изключение на заглавието и имената на държавите. Карта на Европа беше оригиналният източник, чиито цветове и други подробности, бяха премахнати чрез автоматична обработка на изображението. Двете граници на Македония в изследваните периоди са създадени от картите които са на разположение в интернет (този и този) и се поставиха върху оригинална.
image

 

Едно отворено писмо до моите северни съседи

 Уважаеми граждани, настоявате да наричате себе си — и само себе си — “Македонци”. 

Защо отричате това право от мен ?

Македонец съм! Поне така искам да се наричам. Роден съм в гръцка Македония, и по-специално в град 

Едеса, и затова аз се идентифицирам по този следващия начин: Едесен, Македонец, Грък, Балканец и Европеец. Имам ли това право ?Позволявате ли ми да имам това право ?

 Нали Вие сте тези, които тръбите на идеята, че хората трябва да имат правото да се наричат както искат ? Нали така ?Тогава защо ми отказвате правото да се наричам и аз македонец ?

Някои от вас, (уви, няколко само), може да претендират, че не... не отричате това право на мен. Но, това е точно което правите! Иначе, защо искате да си наричате вашата страна просто “Република Македония” ? Защо вие отричате, да поставите географско наименование, в предната част на името на вашата страна, като например “Реп. на Горна Македония”, или “Реп. на Нова Македония”, или някакъв друг термин който ще покаже, че не само вие сте македонци ?
Защо искате да ме изключите, да узурпирате македонската идентичност от мен и от мойте сънародници ?

Какво е това, което искате, когато отказвате да поставите едно име което ще характеризира вашата страна която е една част от Македония, като Горна или Нова и прочие ? Какво е това което има във вашите умове ? Искате да ни кажете, че ние, Гръцките Македонци, “погрешно” живеем тук и това място “наистина” принадлежи само на вас ?

Ако отговорът е «Не», ако искрено нямате аспирации да завладеете земята на един други народ, тогава трябва да приемете едно географско наименование пред името на вашата страна. В противен случай вие не сте искрени, а двулични.

Ако отговорът е «Да», ако искрено вярвате, че вие сте единствените “истински” Македонци, тогава моля ви, помислите следните неща:

 Думата “Македония” — да, името, което мислите, че въплътява вашата национална идентичност — лингвистично е от гръцки произход. Неговата етимология е следващата: жител на древния “Македнон”, в древните гръцки е “Македнос” (например, Херодот, Истории, книга 1, § 56: “Μακεδνόν καλεόμενον”). Коренът “Мак-” идва от “Макос” (μάκος), дорийска-гръцка форма за “микос”, (μήκος в атически гръцки) дума която означава “дължина” (в древногръцки език и в съвременен гръцки език).
Накратко, “Македнос” означава “висок човек”.
В съвременнен гръцки език, “makrys-μακρύς” означава “дълъг”. Същият този корен е източника на английската представка “macro-”, която определя много думи и ги придобие значението на “дълъг” (macro·biotic [макробиотична], macro·instruction [макроинструкция]) или значението на широкото (macro·cosm [макрокосмос],
macro·molecule [макромолекула]).

Името на Александър — Да, същият Александър (III Македонски, “Велики”), чието име сте използвали неотдавна за да наименувате вашето международно летище — също е име е от гръцки произход. Александър”, е едно име което за вас се изглежда напълно непрозрачно, това име се състои от две части на гръцки език:

Алекс-” е префикс, което означава “защитник”, така по този начин ние имаме думи в съвременния гръцки език като “алексисферо-αλεξίσφαιρο”, (“бронирано”, защита от куршуми), “алексикеравно-αλεξικέραυνο” (“гръмоотвод”, защита от гърмове), и “алексиптото-αλεξίπτωτο” (“парашут”, защита от падане).

И “андър” идва от гръцки “aндрос-ανδρός”, родителен падеж на думата “мъж” (андърас-άνδρας). Омир започва Одисея по този начин: “Андра ми еннепе муса политропон...”: “Кажи ми, муза, за този гениален мъж...”.
На английски ези, коренът andro- преминала в думи като “androgynous”, “android” и още няколко.

Накратко, “Александър” означава: “Защитник на мъжете” — но само на гръцки означава това! В твоя славянския език абсолютно нищо не означава, защото думата произхожда от гръцки език и няма славянски произход.

Искате ли някоя справка за предишното ни изказване ? Защото “александрос” е една старогръцка дума (не само едно име), съществува запис в речника на Liddell & Scott, най-авторитетен речник, “майка на всички древногръцки речници”. Ето записа за дума “аleksandros” в Liddell & Scott. Значението е: “defending men” = “защита на мъжете”.

Как се чувствате сега ? Много добре, благодаря..... Продължаваме:

 Но и всяко друго известно древно македонско име прозихожда също от гръцки език ! Например: вземете името на Филип (бащата на Александър), който е започнал разширяването на древната Македонска територия. 
Това е също гръцко име. В гръцкия език “Филиппос-Φίλιππος” се състои от две части:

Представката “фил-“, което означава “имам влечение към нещо/някой”, или “съм приятел”. Този корен, преминал в думи като “философия”, “филантропия”, и дори в думи “Филаделфия” и “Филипини”.

И наставката “-иппос” (кон). Този корен е преминал на латински като “hippo-“ (първоначална буква h е предаване на произношение на гръцката точка – δασεία, признак за грубо дишане), и затова има в английски език думи като “hippopotamus” (хипопотам, “кон на река”) и “hippocampus” (“морско конче”).

Този, който обича конете”, това означава “Филипос” на гръцки. Хайде сега, обясните ми моля, от къде идва името Филип на славянски език?

Може би, бихте искали да анализирам името на други големи «Македонци»: Аристотел — един от най-известните философи на всички времена, нали? Той е роден в Стагира, град в Южна Македония (по-специално в Халкидики), в случай, че не знаете този факт. Искате ли да знаете, че името му, също се състои от две гръцки съставки, “Аристон” и “Телос” ? Или може би да предпочитате други имена като Антипатър и Пердикас, и по-нататък всяко македонско име, че е известно на човечеството?

Вижте, аз знам, какво вашите неисторически историци твърдят: че Македонският е бил един различен език, не бил гръцки, и че Александър е говорил на хората си с този различен език. Но мисля, че време е да пораснете и да разгледате доказателствата: няма нито един древно македонско писание, открито в археологически обекти, което да не е на гръцки,или, че намеква за един език различен от гръцкия. Всички македонски имена са гръцки, като вече е обсъдихме. Хората на древна Македония са разбрали атически гръцки, ние знаем това, защото, например, театралните пиеси на Еврипид които са били изпълнени в Македония, и естествено хората които бяха присъствали на тези пиеси ги разбраха.
(Няма доказателства, на преводите на тези пиеси в древността). Нещо друго е, че с завоеванията на Александър в Азия и Северна Африка езика който беше разпостранен е гръцки език и не някакъв предполагаем македонски език, въпреки, че армията на Александър бил македонската армия.
(Смятате ли, че македонците искаха да разпостраняват един чужд и не техния език?). Заради Александър Гръцки език е станал lingua franca (“общ език”) на народите в средиземноморския свят по време на наречената “елинистическа епоха” (последните три века преди Христа), и затова
Новия завет е написана на гръцки.

Забележка: Наскоро, чух, че сте въвели един гуляй, по повод, промените на имената на градове, улици, стадиони и прочее, от славянски на старогръцки: като “Филип”, “Александър”, “Александрия” и прочее.

Поздравлявам ви от дъното на душата си. 
 

Наистина е забавно да виждам, че въпреки много от вас да мразят всичко гръцко, поради
незнание, погърчвате вашата страна, която започва да звучи още повече и повече подобно на гръцки
 

Вие, съседите мoй, сте повече: или славяни (64,2%), или албанци (25,2%). Останалите са (турци 3,9%, цигани 2,7%, сърби 1,8% и други). Сега, албанците знаят много добре откъде са дошли- те са били там, където са били винаги. (Омир се отнася до Скерия, и почти така наричат страната си албанците “Shqiperia”.) Поради тази причина, вашите хора от албански произход не са толкова фанатични за името “Македония”, те знаят, че то не е тяхно, че не могат да се идентетифицират с това име. Но онези от вас, които са славяни, очевидно трябва да знаете, че предците ви са дошли от северната част на Европа и са пристигнали на това място, между 6 и 8 век след Христа. 
Това са 1000 години след смъртта на Александър! Какъв вид отношение може вие да имате с древните Македонци?

Що се отнася до земята, на вашата страна, можете да видите на картата нагоре (която е направена от независими източници, които са комбинирани без обработка), че само една малка част на земята във вашата страна се застъпва с древната Македония (розов цвят). И дори когато древната Македония заемала големи пространства (по време на Александър), Македония не е включвала дори твоята столица, Скопие (“Scupi” в римско време), която съдържа една четвърт на вашето население. Местоположението на съвременнен град Скопие е в древна Пеония! После, през римско време, Скупи е принадлежал в римската провинция на Горна Мизия (6 н.е) и дори по-късно (от 272 н.е) в Дардания! Не в Македония!

Продължавате да твърдите, че хората трябва да имат свободата да изберат име за себе си. Да, но това важи когато името не се използва от други, които се чувстват засегнати от вашето настояване да имате изключителни права върху него. Моята неограничена свобода е подтисната от моя съсед. Ще дам пример: Ако съм в един автобус с други, не съм свободен да започна да пуша, защото дима от цигарата,ще пречи някои непушачи. Свободата си спира там, където започва свободата на другия човек. Същото е и с народите, и вие сте свободни да намерите име: изберете каквото искате в нашия балканския автобус, но не избирайте нещо, което ще угнети съседите ви, или ги кара да се чувстват че искат едно парче от земята им!

Вие се гордеете, защото много други страни, ви признаха като “Република Македония”. Разбира се... Тези други държави, не модат да се грижат за чувствителността на гърците по този въпрос, защото те никога не са били изправени пред такава ситуация, като следните:

Американците, например, разбират, че мексиканския полуостров на Баха Калифорния, обявил независимост от Мексико, и обяви името му да бъде... познайте какво: “Република Калифорния”, или някой друга страна в света, да нарича себе си “Република на Америка”.

Британците осъзнават, че внезапно някои хора, искат да дават на новооснованата си държава името “Република на Англия”.

Немците, да бъдат изправени с възможността, че някой автономен район на друг народ да иска да се нарича “Република Бавария”.

Французите, да видят едно място на тяхната земя да бъде обявено като “Република на Бретана”.

Италианците, да се учудят, след като са разбрали, че някои хора наричат своята страна “Република Тоскана”.

Холандците, да разбират внезапно, че една нация иска да се нарича “Република на Холандия”. 

Китайците, които нямат нужда да си представят нещо, защото там вече има една нация която нарича себе си “Република Китай”, известна също като “Тайван”, това което е удивително е, че китайците в безкрайната си мъдрост, вече са признали вас като Република Македония.

Турци, хора които са много мъдри също, тъй като китайците са признали Република Македония но един ден ще трябва да се конфронтират с “Република на Кюрдистан” югоизточните граници им, или “Република на Анадола” в някакво друго място (и след това да бъдат учудени и да крещят във всички посоки, защото Гърция е бързала да признае Кюрдистан!).

...и така нататък за всяка нация на света.

(Забележка: Горният списък не означава, че всички тези държави са признали името “Република Македония”)

Сега какво мислите? Всеки е свободен да избере име за себе си, независимо от другите?

Вие се преструвате, че сте били жертви на предполагаем “гръцки империализъм”. Това би било вярно, ако вие сте били прави с вашите твърдения, че целия регион на Македония е бил населен от вас, които наричате себе си “македонци”. Но това не е вярно защото:

1) Вие сте славяни, а славяните не са обитавали Македония преди 6-7-ми век, и 2) Славяните които са обитавали на географския регион на Македония преди Втората световна война са били известни като Българи. Искате ли други доказателства ? Какво по-добро доказателство може да намерим от думите на твоите предци? Ето един цитат от Кръсте Мисирков:

“Мнозина ќе се запрашаат: За каков национален сепаратизам овде се зборува? Не се мисли ли да се создава сега нова македонска народност? Но тоа нешто е вештачко и како такво ќе трае ден до пладне. Ами каква нова, т.е. македонска народност, кога ние, нашите татковци, дедовци и прадедовци се викале Бугари?”

Това е писано в книга на Мисирков “За Македонски Работи”. Най-интересното е, че Мисирков който е роден в град Пела (Постол на Български) в последните години на животу му е казал "Дали ние наричаме себе си българи или македонци не е от значение, защото ние винаги ще се отделяме от сърбите и ще имаме българско самосъзнание". Мисирков избира българско гражданство, и работи в София за една по-велика България до неговата смърт през 1926 година.

Сега какво ще кажете ?

Ако искате допълнителни доказателства, четете история: за византийския Император Василий II, който е наречен “Българоубиец” (и не “Македоноубиец”), защото славяните които са били убити от него в Македония (сегашната гръцка Македония), са били известни като Българи, и не Македонци. Македонците са всички онези, които са обитавали географския регион на Македония: Гърци, Българи, Турци и други народи. Напротив, Василий II — който говорил Гръцки език — и предците му са били известни като “Македонската династия” на Византия, всички са били Гърци от Македония.

Преди Втората Светона война, никой не е говорил за Македонците като народ, с изключение на няколко революционери като Кръсте Мисирков, които искаха да се откъснат от други Българи и са търсили безнадеждно за ново име, но не можаха да убедят мнозинството на вашите предци, че са смятали себе си за Българи.

Ако искате да разберете, как идеята за Македонски народ е създаден в съзнанието на родителите си, не търсете повече, погледнете какво е станало по времето на бивша Югославия, там където е управлявал този силния мъж и главен архитект на една желязна диктатура, маршал Йосип Броз Тито.

Тито е бил този, койте е въвел с постановления идеята за “Македонците” които са обитавали южниата част на Югославия, и това го е направил заради три причини:

 

 Да ви разделя от бълггарските роднини, така че Българя да не предявява никакви претенции в югославската територя в основа на родство.

 Той е искал да бъде способен да предяви претенции над цялата географска област на Македония, тъй като той е твърдял (а после и вие) че е “населявана от македонци”.

Да намери начин да дойде близо в Егейско море, след като обедии целия географски регион на Македония и да я прави провинция на Югославия. 

Много лошо за него, той успя само в първите две цели. Но вашите родители, индоктринирани в комунистическия режим на Тито, се глътали цяла стръвта, и вярвали, че са “Македонци” и не Българи. И вие, деца на тези хора, сте израснали интокринрани, че сте “Македонци” и нищо друго. Тенденцията на комунизма да промени миналото е добра известна.
Но човеската интелигентност е по-силна от всяка идеология. Така че, вие, като интелигентни хора, можете да се опитвате да учите историята си (но от независими източници) и да научете повече. Може би тогава да сте способни да разберете малко по-добре защо гръцките ви съседи се чувстват обидени и потиснати от вашите твърдение.

 




Гласувай:
4



1. liubitel - Вие сте чели много история
20.03.2013 02:40
Вие сте чели много за историята. Първата част от постинга е на добър български язик(Втората не е граматически правилно писана.Интересно ми е защо толкова много сте разучавали Българската история? Какъв Ви е интереса? Да славите Гърците? Ами славете си ги на гръцки! Опитвате се от половинки думи да изведете значение на друга дума. Вярвате ли си на това? Да ви попитам? От кога съществува думата ГЪРЦИЯ, ГЪРЦИ ? Ако сте наследници на населението ,живяло последните 3000 години на балканския полуостров и островите, то обяснете защо има 5 вида писменност и язици преди сегашния Ваш язик? Разбира ли сегашното население на Елада някой от тези язици? Относно Македонците,(Хората от държавата на Александър)Те са съществували, били се, побеждавали,Разпаднала им се държавата.Има писания че Александър е бил хомосексуален, Вие гордеете ли се че сте наследник на народ със такъв цар? Човешките и морални качества на Александър са на ниво подлост, жестокост,Самолюбие. Вие гордеете ли се че сте наследник на такъв цар?
Каква добрина донесе Александър за Елините? Развихте култура благодарение на него? През годините на римската империя мястото на македония се е сменяло.Вие на кои македонци сте наследник, на изток или на запад от река марица? Относно сегашните македонци(жители на република македония) Пречат ли Ви? Избрали са си име, което смятат че ги обединява, Искат името на Александър да е знаме на новата им нация. Ако успеят, добре за тях. Ако не успеят, няма да ги има след 20 години.Никога не е късно нова нация да се създаде. Дали Тито или Карл Велики е създал нация, има ли значение?
цитирай
2. aristotelis - liubitel, НЕ СЕ ПРАВИ НА ИДИОТ И НА ...
20.03.2013 09:28
liubitel , НЕ СЕ ПРАВИ НА ИДИОТ И НА УМАЕНА ГЪСКА, ГЪРЦИТЕ ЩЕ ВИ ИЗКАРАТ ЧЕРВАТА ПРЕЗ ГЪЗА! ИСТОРИЯТА НЕ СЕ ПРОДАВА ЖАЛКО ЧОВЕЧЕ!
цитирай
3. aristotelis - ....то обяснете защо има 5 вида писменност и язици преди сегашния Ваш язик? Разбира ли сегашното население на Елада някой от тези язици?
20.03.2013 15:07
40% от лексиката на Омир се ползва и днес на новогръцки!

Софийски университет "Св. Климент Охридски"
Значение на изучаването на старогръцки език
Гръцкият език има 2500 години история. Той е в основата на европейската цивилизация, като норма. Изчислено е че по-всичките европейски езици има около 54.000 гръцки думи. А на речника на Уебстър на англйиски език има 45.000 гръцки думи. Влиянието на старогръцкия върху старобългарския и среднобългарския език е много силно. Има 3 периода в развитието на езика: 1) старогръцки език 2) средногръцки език (византийски език) 3) новогръцки език. На база на старогръцкия може да се реконструира как са се развили другите езици, за които няма толкова знания към момента. Основни характеристики на гръцкия език:
1. езиково единство, което се е запазило от отделянето на езика като самостоятелен до сега (~ 3000 години); много малко езици по света го имат.
2. непрекъсната традиция (устна и писмена)
3. едновременно използване на езикови форми, създадени в различни периоди: 40% от лексиката на Омир се ползва и днес на новогръцки.
4. изключително гъвкав.
5. огромни словообразувателни възможности, по-големи дори от тези на немския език.
цитирай
4. liubitel - Не ми отговаряш на въпросите
20.03.2013 19:19
Не ми отговаряш на въпросите? А аз си мислех че си по-вече запознат със язиците на балканските народи през последните 3000 години.Със кое се гордееш?
цитирай
5. aristotelis - Тъпичък си и малоумен!
21.03.2013 09:35
liubitel написа:
Не ми отговаряш на въпросите? А аз си мислех че си по-вече запознат със язиците на балканските народи през последните 3000 години.Със кое се гордееш?

цитирай
6. aristotelis - liubitel -Тъпичък си и малоумен!
21.03.2013 09:36
liubitel -Тъпичък си и малоумен!
цитирай
7. shtaparov - Значи Аристотел е бил клаустрофоб, ...
12.03.2019 06:11
Значи Аристотел е бил клаустрофоб,расист и опасен нацист,който щеще да бъде осъден от всички днешни международни съдилища!
цитирай
8. bojil - Значи Аристотел е бил клаустрофоб, ...
06.12.2019 23:41
shtaparov написа:
Значи Аристотел е бил клаустрофоб,расист и опасен нацист,който щеще да бъде осъден от всички днешни международни съдилища!

Napravo 6te6e da bade obesen,toia rasist i klaustrofob!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aristotelis
Категория: История
Прочетен: 1841089
Постинги: 266
Коментари: 1484
Гласове: 303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031