Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2013 21:02 - Стоян Динков: Всички факти в нашата история показват, че ние сме тюрки. Всичко останало са някакви хипотези.
Автор: aristotelis Категория: История   
Прочетен: 9930 Коментари: 15 Гласове:
-6

Последна промяна: 16.02.2013 21:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Софийски университет "Св. Климент Охридски"

Бакалавърска програма Тюркология

Специалност тюркология дава основни знания по езика в неговото историческо развитие и съвременно състояние. Студентите се запознават с тюркските и алтайските езици, които са родствени на турския, и добиват представа за мястото му в системата на езиковото родство. Студентите получават знания и по много важните за България проблеми за ролята на прабългарския субстрат във формирането на българския език, както и за същността и значението на турските диалекти.
Завършилите могат да работят като преводачи, журналисти, редактори, говорители в радиото и телевизията, екскурзоводи, сътрудници в различни държавни учреждения, фирми, туристически обекти, обществени организации, библиотеки, музеи, книгоиздателства и други културни институти. Специалността осигурява и педагогическа правоспособност. Бакалаврите тюрколози могат да продължат образованието си в магистърските степени на различни факултети.

Стоян Динков: Османската империя спаси българския народ

ИНТЕРВЮ НА ДИМИТЪР НИКОЛОВ

14:24, 26 юли 2011 
http://novinar.bg/news/stoian-dinkov-osmanskata-imperiia-spasi-balgarskiia-narod_MzY0MTs0MA==.html#
Евроазиатски съюз ще замени Европейския, смята писателят

Писателят Стоян Динков е лидер на партия „Зелена България” и син на знаменития български поет Иван Динков. В новата си книга „Османо-римска империя, българи и тюрки” от изд. „Сиела” той изследва общата история на България и Турция още от времето на Атила и налага една теза, която влиза в противоречие с общоприетата представа за „турското робство”. Според автора Османската империя е продължител на Римската и благодарение на нея българският народ оцелява в един изключително труден период. Динков описва управлението на османските султани като по-толерантно от това на редица европейски владетели и твърди, че българи и турци имат обща история и произлизат от един древен народ, който още от времето на Атила управлява степите на Евразия. Динков подчертава колко е важно България да поддържа добри отношения с тюркската общност днес и смята, че бъдещето на света е обединението, както и че след Европейския съюз ще дойде време и за азиатски и евроазиатски съюз.

- Г-н Динков, във вашата книга твърдите, че присъединяването на България към Османската империя е спасило българския народ. Защо смятате така?

- Трябва да знаем, че България и била част от една огромна държава. Още 52 съвременни страни са били в рамките на Османската империя. Всички те днес са суверенни съвременни държави. Били са част от нея между 400 и 600 години и са запазили своята вяра, бит, традиции. В рамките на Османската империя няма асимилиран народ. Не е имало народ, който да е попаднал в империята и да е изчезнал заради нея.
Влизането на България в тази огромна страна е запазило и нашия народ, защото по това време страната ни е била в много тежко състояние. През 14-и век тя е била много малка, слаба и разделена на три части. Към така наречената Видинска България е проявявала интереси Унгария, която по това време е изключително силна държава, велика сила. Към България е имало интереси и от страна на унгарските васали Сърбия и Влашко.
Ако османците не бяха дошли, щеше да се случи това, което става с всички слаби страни. Гърция щеше да си вземе земите в Тракия. Сърбия поради сходството на език и вяра – по това време езиците ни са почти еднакви, също щеше да получи част от България. Видинското царство щеше да стане част от Унгария. Добруджа, съдейки по нейните връзки с Венеция, щеше да попадне под неин контрол, подобно на Дубровник. Какво би останало от нас – на практика нищо. Оказва се, че когато идват османците, нашият етнос, макар и част от тази по-голяма общност, вече е етнос без граници. Добруджа, Търново и Видин, отново стават едно.
По това време българите са били около милион и половина. А българският етнос през 60-те години на 19-и век наброява около 7 милиона, като се включат българите в Северна Гърция, както и тези около Скопие.

- Откъде идва негативната представа за османския период като „робство”?

- Това се случва заради интересите на Русия. По времето на Екатерина Велика там се появяват идеите на панславизма. Русия се опитва на базата на език, а не на база етнос, да обедини славяните. Руснаците смятат, че ние сме славяни, и започват една културна експанзия към България. Идеята е да се овладеят тези земи и евентуално да се достигне до Цариград. Започва масова пропаганда, че българите са славяни и че страдат много. Но в България са идвали много умни хора от Русия и един от тях – Достоевски, е описал по доста по-различен начин как живеят „робите”. Аз му имам доверие.

- Плод ли е българското Възраждане на тази пропаганда?

- Да, то е плод точно на руската пропаганда и на идеите на Мацини. В това няма нищо лошо, но все пак тези идеи са имали специфична функция в Италия – при карбонарите. При нас се пренася същият модел на действие. Революционните идеи на Мацини се сливат с руския панславизъм и се получава един малък хаос.

- Как си обяснявате негативното отношение, което много националисти имат към Турция?

- Вие знаете, че това не е само тук при нас. В световната история определени велики сили с конкретни интереси винаги са разделяли народите от най-близките им приятели. Докато ние сме разделени от нашия най-близък приятел Турция, те могат да си правят с нас каквото си пожелаят.

- Вие коя теория за произхода на българите подкрепяте – тюркската или станалата популярна наскоро иранска теория?

- Тук не може да има теории. Става въпрос за факти. Всички факти в нашата история показват, че ние сме тюрки. Всичко останало са някакви хипотези. Няма факти в подкрепа на другите теории. Защо толкова малко се говори за съкровището от Наги Сент-Миклош? То е българско и категорично има тюркски черти. Върху него има тюркски образи, номадски конници. Има една спекула – че символиката на слънцето и луната в съкровището е персийска. Там обаче няма слънце и луна, а звезда и полумесец. Те представляват до ислямска тюркска символика. Има по времето на хан Омуртаг. Тези символи са и османски. Когато османизмът завладява мюсюлманските земи, звездата и полумесецът стават ислямски символи.

- Има ли полза България от едно сближаване с тюркската общност?

- Първата полза за народа ни е, че ще сме наясно със самите себе си. Ще знаем кои сме и откъде идваме. Лъгани сме много време – първо, че сме славяни, сега – че сме иранци. Това влияе лошо на обществото – ние нямаме гражданско общество. Ние не знаем кои сме. А сме наследници на най-могъщите тюрки – тези на Атила. Когато го разберем, ще имаме самочувствие. Ние сме били световна империя от Франция до Монголия, огромна световна държава. Синът на Атила - Ирник, е управлявал страна, която е включвала цяла Западна Русия, Прибалтика, Киев и Крим. Наричала се е България много преди Кубрат. Това се знае в целия свят, а само тук не се изучава. Това нещо беше наложено от панславизма – да не си знаем историята.

- Същият проблем имаха и наследниците на прабългарите в Русия – потомците на волжките българи? Какво е положението при тях?

- Там в момента се случват едни хубави неща. Тяхната партия – Български национален конгрес, е най-силната в момента. При едни свободни избори те биха могли да вземат властта.

- Смятате ли, че връзките на България с тюркските страни ще помогнат за създаването на един бъдещ евроазиатски съюз?

- Първо трябва да има азиатски съюз, а после европейският и азиатският да се обединят. Това е бъдещето на света. И ако нашата историография стане реална и истинска, а не лъжлива, България ще заеме едно много сериозно място. Тя не само че е член на ЕС, но ние говорим на славянски, макар и наложен насила. Освен това сме християни – повечето от нас. Остава само да си напишем истинската история.

- Казвате, че славянският език е наложен насила. Как става това?

- Когато се приема християнството, са избити над 100 хиляди българи. Тази религия е наложена насила от Византия. Налага се една азбука, която е на базата на стара писменост, създадена през 4-и век. Прабългарите са използвали друга писменост – тюркските руни. От тях са взети няколко знака и са внесени в азбуката. По времето на Борис I в България се завръщат антите – славянски племена, изгонени от нашите ханове. Те налагат славянския език. И така всички започват да говорят на славянски. По това време хората не са могли да пишат. Ние говорим за азбука, но тогава сигурно 1000 души са могли да пишат. И ако искаш да научиш нещо, ти се налага да говориш на славянски. Това е добър ход на Източната римска империя, за да унищожи България.

- А как оцеляват българите?

 - Ами реално ни няма. Второто българско царство си е куманско. Масово прабългарите, които остават да живеят тук, са поставени в много тежки условия – като крепостни селяни, които нямат право да ходят никъде. Плащат данъци, работят като роби. Останалото са кумани, които са заселват тук, както и антите, които се завръщат. Всички династии от Второто българско царство са кумански.


 
Гласувай:
3
91. aanonimous - .
16.02.2013 21:10
ha ha ha

по какъв начин тюрките са започнали МАСОВО да говорят на славянско наречие и то така че освен думата ,,куче,, май нищо друго от тюркския не е останало?

ВИЕ ИДИОТИ ЛИ СТЕ ИЛИ НАРОЧНО ИМИТИРАТЕ ИДИОТИЯ?
цитирай
2. aanonimous - .
16.02.2013 21:11
е сега османската империя да спаси и доган ако може)))))))))))))))))
цитирай
3. balar - за това имам
16.02.2013 21:48
само една дума: ГЛУПОСТИ.
цитирай
4. aristotelis - Посолство на Република България в Атина, Кратка история на България ".......Прабългарите, народ от тюркски произход"
16.02.2013 21:56
Официален сайт:http://www.mfa.bg/embassies/greecegk/bg/635/index.html
Република България
Министерство на външните работи
Посолство на Република България
Атина, Гърция
През втората половина на VІІ в. на територията на днешна Североизточна България се заселват и прабългарите, народ от тюркски произход. В съюз със славяните образуват Българската държава, призната от Византия през 681 г. Начело на държавата застава водачът на прабългарите хан Аспарух, а за столица е обявена Плиска.

цитирай
5. aanonimous - .
16.02.2013 22:16
нали си знаете че накрая ше ви изтрепя до крак?:)
цитирай
6. solinvictus - Да, мангалите сте турки, това никой ...
17.02.2013 01:11
Да ,мангалите сте турки ,това никой не го отрича!
цитирай
7. atil - Мангалите са индоевропейци. Сл...
17.02.2013 11:39
Мангалите са индоевропейци. Славяните са подвластно население на българите до покръстването, когато правата им е изравняват. Българския народ на Балканите през 14 век е над 3 милиона. Само столицата Търново е от 15 до 20 хиляди, т.е. втория град по големина на Балканите след Цариград. Поне 2/3 от оцелялото население е преселено на юг. Една част ги закарват до Мала Азия, други групи избягват по пътя от тях възникват градовете - Малко Търново и Свиленград(Търново Сеймен).
Второто Българско царство е продължител на Първото. Управлява се от същата династия - Азан(Асен) от която е Азан Тукта, Кардам,Омуртаг и Крум. Клон на стария род Дуло.
Българо-куманска династия стъпва на Трона в Търново след въстанието на Ивайло.Това са Тертеровците. Куманите са потомци на скитите и са булгарско племе. Т.е. - българи. Чисти кумански династии не са управлявали България, но са плащали данък на Ногайците от лоното на Джучидските ханове на Златната орда.
През 14 век на Балканите имало две Царства и девет големи български деспотства. Социалното положение на населението не е било по-различно от това в останалите страни на Европа по това време.
Произхода на българите е булгарски. Булгарите са тюркоговорящи. Траките са също древни булгари и също тюркоговорящи в мнозинството от племената си. Затова и антропологията и физическия облик на българите е български а не славянски.
Езика на българската народност на Балканите обаче става славянския. Това не прецедент или парадокс, по същия начин на основата на латинския език имаме цяла група от романски(латински народи). Те не са римляни по произход. Латински езици говорят днес и индианците и негрите в Южна Америка.
България освен това е прецакана от европейци ,руснаци и гърци, за сметка на Турция, това се повтаря и след битката при Анкара 1402 год. След това във връзка с противоречията между Русия и Запада ,през късното средновековие България умишлено се потиска и се държи в рамките на Османската империя. Това проличава и веднага след войната през 1878 за която се считало ,че ще е неуспешна за Русия и затова и се дава зелена светлина. Случват се обаче непредвидени събития през зимата и самите българи воюват непредвидено на Шипка, затова Проливите едва не попадат в руски ръце...
Извън тези забележки и поправки , статията е вярна.
цитирай
8. veselins - Мангалите не са индоевропейци
18.02.2013 05:11
Мангалите са смес от южни индиийци ,семити от египет и араби .. И като добавка имат малко персийско у кръвта си .. Атил честито ти не знаеше ли че в дадени части на Балканите ви наричат " гупти" което пък произлиза еГИПТ ;)
цитирай
9. havel - havel--aristotelis Липсва Ви дълбочина.....
18.02.2013 13:22
Ако така Ви учат,учителите Ви проявяват пристрастие!....Отвън погледнато бялото вино прилича на ракия но лесно е да се разбере,че не е.За да се разбере в дълбочина въпроса за езика е нужно човек да познава:фарси,арамийски,арабски,индийски,китайски,тракийски и др.езици.Също е нужно да познава непристрастната историческа хронология на събитията.Иначе другите неща ги споделям.
цитирай
10. solinvictus - Има една спекула – че символиката на ...
18.02.2013 16:35
Има една спекула – че символиката на слънцето и луната в съкровището е персийска. Там обаче няма слънце и луна, а звезда и полумесец. Те представляват до ислямска тюркска символика. Има по времето на хан Омуртаг. Тези символи са и османски. Когато османизмът завладява мюсюлманските земи, звездата и полумесецът стават ислямски символи.====== това само глупак може да го твърди или олигофрен!
цитирай
11. miranda2011 - Не е ли много престояла тая манджа от 2011г., та се сервира като прясна през февруари 2013?
19.02.2013 21:00
Или такова е поръчението на преписвача - блогър?
И марсианци да се чувствате - все тая...
Когато разберете каква е разликата между лично убеждение, етническо самосъзнание (в него няма нищо обективно) и строго научен анализ, ще сте направили гигантска, непомерна крачка в развитието си!
Не успеете ли, ще си пробутвате науко-политическите тези, че ще им и вярвате...
Хич не ми отговаряйте, защото влизам в така наречената категория "История" веднъж месечно, а и не сте ми инетерсни, а смешни.
Със здраве!
цитирай
12. fascindoo - ти действително си потурнак, щом се възхищаваш от един пореден антибългарин-ИЗРОД, упражняващ се не само по българска история, но и по бъдеща световна история
30.03.2013 08:54
ИДИОТИЯ ИЛИ НАРОЧНО ИМИТИРАНА ИДИОТИЯ
Основни му тези:
§ Османската империя била даже Османо-римска империя
§ Българи и турци имали общ произход
§ Османската империя спасила българския народ
§ Евроазиатски съюз ще замени Европейския съюз
ИЛИ
Част от „Фундаменталните” изводи на изродът от снимката:
1. Българите по език били славяни, но по етнос не.
2. Българите са турци и са имали обща история с турците от времето на Атила.
3. "По времето на Борис І в България се завръщат антите – славянски племена изгонени от нашите ханове. Те налагат славянски език. И така започват да говорят на славянски…Това е добър ход на Източната римска империя да унищожи България"
4. Борис І е обявен за марионетка на антите и на Византия, и налага с огън и меч християнството.
5. "Второто българско царство си е куманско. Масово прабългарите които живеят тук са поставени в много тежки условия – като крепостни селяни, които нямат право да ходят никъде. Плащат данъци, работят като роби. А останалото са кумани, които се заселват тук, както и антите, които се завръщат. Всички династии от второто българско царство са кумански..."
6. Турция ни спасила от Унгария, Сърбия и Влашко, защото сме били разпокъсани.
7. "Присъединяването на България към Османската империя е спасило българския народ”.
8. Робство няма, защото под господството на антите и куманите "българите крепостни" работели като роби!
9. Идеята за османското робство се появила много по-късно, по времето на Екатерина Велика
10. Руснаците започнали една културна експанзия.
11. Българите не се осъзнавали, а чакали руската култура да ги направи славяни
12. Българското възраждане е плод на руска пропаганда и на идеите на Мацини – "… революционните идеи на Мацини се сливат с руския панславизъм и се получава един малък хаос”.
13. Започнала масова пропаганда, че българите страдат много.
14. Българският народ нямал собствени идеи и се поддавал на еклектизъм, т.е. живеел в собствен хаос.
15. Въстанията преди и след „руската културна експанзия” против турците очевидно са израз на "неразбиране пак от страна на народа, кое е полезно за него".
16. И т.н., и т.н.
17. Евроазиатски съюз ще замени Европейския съюз
цитирай
13. sandlih - "О неразумний юроде аристо, поради что се срамиш да се наречеш болгарин!?"
18.05.2013 11:13
ОК за "fascindoo - ти действително си потурнак, щом се възхищаваш от един пореден антибългарин-ИЗРОД..." Само ше добавя един от "Добри совети" от Буквар с различни поучения на Петър Берон : "Птичетата се познават по цартението, а человеците по хортуванието"
цитирай
14. shtaparov - Тоя Динков може да си е тюрк- за него ...
12.03.2019 06:14
Тоя Динков може да си е тюрк- за него не отговарям,но не приемам и той да говори от мое име,без да ме е питал!
цитирай
15. bojil - Egati izmamnika!
06.12.2019 23:43
Egati izmamnika!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aristotelis
Категория: История
Прочетен: 1586060
Постинги: 265
Коментари: 1483
Гласове: 297
Календар
«  Юли, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031