Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2013 21:00 - „Отсега нататък няма да казваме, че гърците воюват като герои, а че героите воюват като гърци.”
Автор: aristotelis Категория: История   
Прочетен: 11150 Коментари: 20 Гласове:
-4

Последна промяна: 05.04.2013 11:30


  28 октомври 1940 г. - Денят "Охи" в Гърция
  След победите на гръцката армия на албанския фронт и последвалата съпротива, Чърчил се подмазва на гърците:
„Отсега нататък няма да казваме, че гърците воюват като герои, а че героите воюват като гърци.”
„Благодарение на съпротивата на югославяните и гърците, Хитлер бе принуден да отложи за жизнено важно време атаката в Съветския съюз.”

28 октомври 1940 г. е денят, в който Гърция каза "Охи" ("Не") на Тристранния пакт.
Национална гордост ли е? Едва ли. Поначало намирам за нисшe това чувство, породено от вътрешна личностна слабост или първичност. Нужда от принадлежност към множество, зад което да се скрият комплексите и от което да се вземат сили. На принципа на глутницата.
Не. Няма да е от национална гордост.
Възхищавам се на всеки народ или група хора, които в даден момент казват „НЕ”. Дори и да знаят непосредствените тежки последствия.
Възхищавам се на:
- евреите, които начело с Мойсей /ако това е историческа истина/ отхвърлиха робството на Фараона и решиха да избягат към Обетованата земя.

- на Спартак и неговите последователи
- на французите, които казаха „СТИГА” на краля през 1789 г.
- на сърбите и гърците за смелостта да въстанат срещу Османската империя
- на американските работници на 1 май 1886 г.
- на гърците, които казаха „НЕ” на Мусолини.

Но всъщност какво се случи: 28 октомври 1940 г. Час 03:00

Министър-председателят на Гърция Йоанис Метаксас е посетен извънредно в дома му от италианския посланик в Атина Емануеле Граци, който му връчва ултиматум от Мусолини, в който се настоява за свободното преминаване на италианските военни сили през Гърция и заемане на стратегически позиции с цел по-нататъшното им придвижване /разбирай към страните на петрола/. В случай на съпротива от страна на гръцките сили, тази съпротива е трябвало да бъде насилствено потушена. В ултиматума се констатира, че неутралността на Гърция е само привидна, тъй като враждебните за Италия британски военни сили са разположени на стратегически позиции на територията й, с което се застрашава сигурността на Италия. Също така Гърция е обвинена в политика на преследване на етническите албанци в Чамурия. Главната вина се хвърля върху Англия, „която се стреми винаги да намеси други държави във войната”.

На езика на дипломацията - френския, Метаксас отговаря: «Alors, c"est la guerre» („Значи сме във война”) /от мемоарите на Граци/.
Така, в отговор на отказа на Метаксас, италианските войски, разположени на територията на вече окупираната Албания, атакуват в 05:30 сутринта гръцките погранични пунктове. Отговорът на Метаксас ознаменува встъпването на Гърция във Втората световна война.
Тогава се случва нещо, което учудва целия свят. Целият народ, обединен, се изправя да защити родината си от империалистическата инвазия на италианския фашизъм. Десни и леви. Генералният секретар на ККЕ /Гръцка комунистическа партия/ Никос Захариядис от затвора разпространява писмо, с което призовава всеки да се съпротиви на инвазията.
В момент, когато силите на Оста изглеждат непобедими, един малочислен народ с оскъдни средства се осмелява да се противопостави на силните на деня.
В резултат на това, плановете на фашистка Италия се провалят. Не само по-силната италианска войска не успява да завладее Гърция, а по-слабата гръцка войска превзема и територии в Албания, отблъсквайки италианците.
От 28 октомври 1940 г. до април 1941 г. една част на военната машина на Оста е блокирана на албанския фронт. Тогава на помощ на Мусолини идва по-мощната, непобедима дотогава войска на съмишленика му Хитлер. Решението отново е противопоставяне!
На 6 април 1941 г. хитлеристка Германия, без да обяви война, напада Югославия и Гърция през България, която скоро преди това /на 1 март 1941 г./ се е присъединила към страните от Тристранния пакт.
Ожесточена е съпротивата по прословутата „линия Метакса” – укрепления по протежение на българо-гръцката граница.
На 9 април 1941 г. германците са в Тесалоники /Солун/, а на 27 април в Атина.

Следва един от най-трудните периоди в гръцката история - Гърция е в тристранна окупация от Германия, /победената/ Италия и България. Терорът, гладът, смъртта и предателствата са всекидневие през следващите години.
Не закъснява и второто „ОХИ”. Появяват се съпротивителни организации, които нанасят сериозни загуби на окупатора: ЕДЕС, ЕККА, ПАО и др., но безспорно най-многобройна и ефективна е ЕАМ с партизанския сектор ЕЛАС и младежкия ЕПОН, като инициативата за създаването й е на ККЕ, която дава най-много жертви в тази нова борба. Но темата за така наречената „Национална съпротива” е дълга и заслужава отделно внимание.
На 12 октомври 1944 г. Гърция се освобождава, идва ред на трето „ОХИ”, защото една голяма част от народа не се съгласява да се смени един окупатор с друг /Англия/. Следва гражданска война и нови перипетии, също не предмет на тази статия.
Десетилетия наред в Гърция се спори за това кой е казал „НЕ” на италианците - Метаксас или народът? Това е раздвоение, породено както от политическите пристрастия, така и от фактологията. Метаксас всъщност не е на власт с демократични процедури, той е диктатор. Така нареченият „режим на 4 август” е наложен през 1936 г. Метаксас, с благословията на крал Георгиос ІІ, разтурва парламента и забранява политическите партии. Налага режим много близък до този на Мусолини – фашистки. Точно това е учудващото за тези, които разглеждат историята без да вникват в нея. Съмишленик на Мусолини, а воюва с него.
Защо? Аз, който не крия левите си убеждения, би следвало без много ровене да възприема тезата на левите, че народът е този, който казва „ОХИ”. Но все пак реших да проуча, за да съм максимално обективен. Като прочетох внимателно ултиматума на Мусолини, проучих действията на британците – шикалкавенията относно военната помощ към Гърция, заемите, активното им участие в битката за о-в Крит, колосалните военни операции в Африка, както и дневника на Метаксас, моето заключение е, че управниците в Гърция са били априори свързани с британците. Принудени са, за да си пазят властта, да бъдат на страната на „съюзниците” в тази империалистическа война с цел преразпределение на световните ресурси. Като прибавим и обществената нагласа в Гърция срещу силите на Оста и недоволството на народа от диктатурата, лесно е да разберем отговора на Метаксас. А безспорен факт е, че народът дълго след това е изричал „ОХИ”.

След победите на гръцката армия на албанския фронт и последвалата съпротива, Чърчил се подмазва на гърците:
„Отсега нататък няма да казваме, че гърците воюват като герои, а че героите воюват като гърци.”„Благодарение на съпротивата на югославяните и гърците, Хитлер бе принуден да отложи за жизнено важно време атаката в Съветския съюз.” 

28 октомври е национален празник на Гърция, както и 25 март – денят на обявяването на въстанието срещу Османската империя.

Винаги съм се питал защо гърците празнуват, помпозно при това, началото, а не края на едно въстание или съпротива. Отдава се по-голямо значение на борбата, на въздигането, които водят до освобождение, а не на увенчаването на тази борба с победа. Така се учат, че със скръстени ръце нищо не се постига. Може би това е грешка, която системата допуска за себе си. Неволно възпитава гърците във въстанически дух. Не е ли и това причина гърците да са сред най-непокорните европейски народи, а голямото мнозинство да е антиамерикански настроено? Може би затова левицата в Гърция, въпреки ударите на Голиат, е постоянна и значима сила? Не знам…  



Гласувай:
1



1. shtaparov - В Гърция никога не е имало Българска ...
13.02.2013 21:46
В Гърция никога не е имало Българска окупация,понеже наши войски в периода 1941-1944 г. изобщо не са стигали до гръцки национални територии! На нашата армия дори не било разрешено да освободи цялата ни национална територия,и само около една втора от гръцката окупационна зона в България е била освободена тогава! В другите хилядолетни Български земи (на запад от река Струма) коренното население продължило да страда от непристойните и злобни гръцки издевателства,
въпреки въстанията които повдигало! А впиянчения търбух чърчил е издумал толкова много глупости през живота си,че тази за гърците остава незабележима на фона на всички останали! Като знаем колко слаби бойци са били гърците и колко незабележими са били в периода 1912-1918 г.,когато силните нации воювали мъжката а нашата армия е удържала три години атаките на всички днешни велики сили,събрани накуп,можем да си представим пък състоянието на италианците по онова време,които победили Албания само поради някакво комично недоразумение!
цитирай
2. aristotelis - shtaparov, НЕ СЕ САМОУБИВАЙ, НЯМА ДА ИМА КЛОУН ЗА ДА НИ РАЗВЕСЕЛЯВА!
13.02.2013 23:02
Ученици и преподаватели от Испания благодарят на гърция!
Kутригури,Xуни,Утигури,Готи, Траки,Прабългари,Tюркски,Oногури,Славяни...?
Кои са тези диви и варварски племена? Ученици и преподаватели от Испания благодарят на гърция! GRACIAS GRECIA - Nuestra herencia - Video Febr 2013
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=huzfSsSwT5Y#!
цитирай
3. shtaparov - Испанците, ако ще да хванат ишияс от ...
14.02.2013 00:41
Испанците,ако ще да хванат ишияс от благодарене,пак ще носят Българското си народностно име,което са получили от Аспите,и никога няма да вземат някое шеметно народностно име от гърците!
цитирай
4. shtaparov - А много ме съмнява генсекът на Ге...
14.02.2013 00:49
А много ме съмнява генсекът на ГеКаПе да е пращал писма от затвора,за да подкарва гърците на борба с/у Мусолини,понеже:
1. Повечето комунисти тогава бяха по дефиниция неграмотни. Откъде е знаел захариядис да пише,значи?
2. През 1940 г. Сталин и Хитлер все още бяха верни и неразделни приятели. Значи тогавашните комунисти са хвалели "товарищ Гитльер" и неговите приятели фашистите,а не са подбуждали хората на борба срещу тях. На такава борба са подкарали "паството" си тези паразити едва след 22.06.1941 г.
цитирай
5. aristotelis - shtaparov, НЕ СЕ САМОУБИВАЙ, НЯМА ДА ИМА КЛОУН ЗА ДА НИ РАЗВЕСЕЛЯВА!
14.02.2013 00:54
Когато бях овчарче

Когато бях овчарче
И овците пасях
Бях много благодарен
Макар и сиромах
Бях много благодарен
Макар и сиромах

Щом пукнеше зората
Изкарвах ги навън
И свирех из гората
Подпрян на някой пън
И свирех из гората
Подпрян на някой пън

Времето бе кратко
Със шарени кавал
И никога тъй сладко
Не съм ни ял, ни спал
И никога тъй сладко
Не съм ни ял, ни спал

И днес когато виждам
Овчарче малко аз
Не знам защо завиждам
И охкам си без глас
Не знам защо завиждам
И охкам си без глас
цитирай
6. shtaparov - Като си бил овчарче, що не си остана ...
15.02.2013 17:29
Като си бил овчарче,що не си остана овчарче бе,чобан гръковиден?
цитирай
7. aristotelis - Като си бил овчарче, що не си остана ...
15.02.2013 20:09
shtaparov написа:
Като си бил овчарче,що не си остана овчарче бе,чобан гръковиден?

shtaparov, Ние като "дошляци" на Балканите,трябва да сме благодарни на византийците,че са ни дали земя под аренда и все още не са поискали обещетение от нас, за безчинствата които сме вършили в Северна Гърция по времето на Втората Световна Война, като васали на хитлеристите. Отгоре на всичко ни хранят и спасиха половин България от гладен геноцид и мизерия. А ние лаем,като неблагодарни кьопеци.
цитирай
8. shtaparov - Евреите и гърците може да сте дош...
15.02.2013 22:56
Евреите и гърците може да сте дошляци на Балканите (Бългяните),но ние Българите не сме! Но ако искате лайте си и като благодарни кьопеци- на нас ни е все едно!
цитирай
9. aristotelis - Посолство на Република България: Официален сайт:http://www.mfa.bg/embassies/greecegk/bg/635/index.html
16.02.2013 00:01
Република България
Министерство на външните работи
Посолство на Република България
Атина, Гърция
Официален сайт:http://www.mfa.bg/embassies/greecegk/bg/635/index.html
През втората половина на VІІ в. на територията на днешна Североизточна България се заселват и прабългарите, народ от тюркски произход. В съюз със славяните образуват Българската държава, призната от Византия през 681 г. Начело на държавата застава водачът на прабългарите хан Аспарух, а за столица е обявена Плиска.
цитирай
10. shtaparov - Я да те видим,фалшив Аристотелино:
16.02.2013 03:06
Я дошляко ми преведи следното,за да се видиш какъв си жалък плъх:

"Зарней цвили кесвий ян чусляйнис фичутлибус ес анвракис анхан шайнис,он`ен мий нимнатлъйм мойнеротес карацатлъйм! Винд гойвата ине тарабине миес тойбеяхвес,ллъйм,као кинойгас!" :))
цитирай
11. shtaparov - Каква е истината обаче:
16.02.2013 03:35
aristotelis написа:
Република България
Министерство на външните работи
Посолство на Република България
Атина, Гърция Официален сайт:http://www.mfa.bg/embassies/greecegk/bg/635/
index.html През втората половина на VІІ в. на територията на днешна Североизточна България се заселват и прабългарите, народ от тюркски произход. В съюз със славяните образуват Българската държава, призната от Византия през 681 г. Начело на държавата застава водачът на прабългарите хан Аспарух, а за столица е обявена Плиска.

Чуй каква е истината,мръкяв жонгльоре:
"През втората половина на VII в. на територията на днешна Североизточна България и Източна "Румъния" се завръщат част от Царските Скити- Хоногурите. В съюз с местните си сънародници Гетите те възстановяват отдавна изгубената Българска власт в региона,но в 681 г. допускат компромис с Римската империя,като легитимират правото й да владее и респективно да погърчва милионите неосвободени Българи,населяващи Елада и Мала Азия. Начело на държавата обаче стои военният гений къняз Еспор (Аспарух),който връща столицата на Българската империя в древния й столичен център- Хелиска (Пелиска)".
цитирай
12. aristotelis - Тракоман shtaparov, е човек или ...
16.02.2013 11:07
Тракоман shtaparov, е човек или подчовек, който се въодушевява от ежедневно обновяващи се днк-анализи, извлечени от генетичния материал, добит в тоалетните на МБАЛСМ "Пирогов", които показват връзката на днешното население на Факултето, ту с Орфей, ту с Александър Македонски, ту с Жозе Барозу.Човек който води интернет битка срещу онези, помнещи родовата памет и изтъкващи арийският (ирански) произход на българите. Българите почитащи старите български богове като Хърс, Барин, Барс, Сива, Артиш, Нардуган или други също са обект на нападки. Тракоманите обичат да правят сексуално-алкохолни оргии на сборища за тракомани тип триградските поляни - осрани от боклуци и торбички оставени от тракомани. Тракоманите мечтаят за тамплиерски чеп на Перперикон, за вампирски кол в Созопол, за окосменото тяло на Бендида и зърната на първия педераст според римският историк Овидий - ОРФЕЙ. Важно е да се казва че сме траки, да се плюе Кубрат и Аспарух, да се отрича всичко българско, да се казва че кутригурите и оногурите са лоши, а бесите и бесните им последователи са много велики.
цитирай
13. demograph - Като за гръцки патриот постинга ти е написан добре
16.02.2013 16:12
aristotelis написа:
Тракоман shtaparov, е човек или подчовек, който се въодушевява от ежедневно обновяващи се днк-анализи, извлечени от генетичния материал, добит в тоалетните на МБАЛСМ "Пирогов", които показват връзката на днешното население на Факултето, ту с Орфей, ту с Александър Македонски, ту с Жозе Барозу.Човек който води интернет битка срещу онези, помнещи родовата памет и изтъкващи арийският (ирански) произход на българите. Българите почитащи старите български богове като Хърс, Барин, Барс, Сива, Артиш, Нардуган или други също са обект на нападки. Тракоманите обичат да правят сексуално-алкохолни оргии на сборища за тракомани тип триградските поляни - осрани от боклуци и торбички оставени от тракомани. Тракоманите мечтаят за тамплиерски чеп на Перперикон, за вампирски кол в Созопол, за окосменото тяло на Бендида и зърната на първия педераст според римският историк Овидий - ОРФЕЙ. Важно е да се казва че сме траки, да се плюе Кубрат и Аспарух, да се отрича всичко българско, да се казва че кутригурите и оногурите са лоши, а бесите и бесните им последователи са много велики.

Непокорството на гръцките хора е похвално и е пример за подражание.Няма да навлизам в подробности на това кой и как организира протестите.
Факт е че има единство между управляващи и население по въпроса как да изнудят Германия и другите да забравят плащането на 560 милиарда евро. Рядко се среща случай в който народ и управляващи да са единни в бягството от отговорност. На това гърците са майстори -признавам го.
Но гърци да ми тикат в главата гръцките си измислици от византийско..е гръцко нахалство.
- Защо по турско гръкът-владика на Шумен е наредил да се изгори българската патриаршеска библиотека? - Със сигурност защото там е било записано кой кой е в историята.
цитирай
14. aristotelis - demograph: Със сигурност защото там е било записано кой кой е в историята.
16.02.2013 16:51
40% от лексиката на Омир се ползва и днес на новогръцки.
Софийски университет "Св. Климент Охридски"
Значение на изучаването на старогръцки език
Гръцкият език има 2500 години история. Той е в основата на европейската цивилизация, като норма. Изчислено е че по-всичките европейски езици има около 54.000 гръцки думи. А на речника на Уебстър на англйиски език има 45.000 гръцки думи. Влиянието на старогръцкия върху старобългарския и среднобългарския език е много силно. Има 3 периода в развитието на езика: 1) старогръцки език 2) средногръцки език (византийски език) 3) новогръцки език. На база на старогръцкия може да се реконструира как са се развили другите езици, за които няма толкова знания към момента. Основни характеристики на гръцкия език:
1. езиково единство, което се е запазило от отделянето на езика като самостоятелен до сега (~ 3000 години); много малко езици по света го имат.
2. непрекъсната традиция (устна и писмена)
3. едновременно използване на езикови форми, създадени в различни периоди: 40% от лексиката на Омир се ползва и днес на новогръцки.
4. изключително гъвкав.
5. огромни словообразувателни възможности, по-големи дори от тези на немския език.
цитирай
15. aristotelis - demograph : Със сигурност защото там е било записано кой кой е в историята.
16.02.2013 16:53
Институт по Тракология към Българска Академия на Науките
ИНТЕРАКТИВНАТА ЗОНА МЕЖДУ ГЪРЦИ И ТРАКИ
Валерия Фол-Калин Порожанов
Между Троянската война през ХІІІ и началото на VІІІ в. пр. Хр. елините окончателно усвояват пространството от остров Крит на юг до Северна Егеида и от остров Керкира на запад до малоазийския бряг на изток. Този процес може да се разглежда като вътрешна елинизация на тази обширна територия. По това време от писмените извори изчезват траките от островите Лемнос, Тасос, Наксос, Имброс и Самотраки, както и от континентална Гърция (Тесалия, Беотия, Атика, Фокида), които са изтласкани или елинизирани. Външната елинизация е продължение на вътрешната и укрепва елинството през VІІІ - VІ в. пр. Хр., когато се разгръща т. нар. Велика гръцка колонизация. Тя е културно-историческо опознаване и сближаване в нови междуетносни социо-културни и езикови отношения, извънредно плодотворни за трите тракийски крайбрежия на Черно, Мраморно и Северно Егейско море. През VІІІ - VІІ в. пр. Хр. елините идват по тракийските крайбрежия като апойкисти, т. е. като хора, отделили се от своя роден ойкос (дом), от своя град-майка, метрополията. Настрана от него те съграждат свое ново селище, апойкия. Апойкии възникват по тракийските крайбрежия на Егейско, Мраморно и Черно море. По егейския бряг елините се появяват към края на VІІІ, а по черноморския и мраморноморския - към края на VІІ в. пр. Хр. В центъра на "Тракия на моретата" стои Истанбул (ант. Бизантион - Константинопол), основан през VІІ в. пр. Хр от дорийски гърци апойкисти от Мегара. Първият голям град на север от Бизантион е Созопол (ант. Apollonia Pontica), основан в края на VІІ или през първата половина на VІ в. пр. Хр. от йонийски гърци преселници от Милет. През VІ в. пр. Хр. от дорийски гърци е основан Несебър (ант. Mesembria).
цитирай
16. aristotelis - ...се отразило твърде неблагоприятно върху съдбата на тракийския етнос който до много голяма степен се елинизирал.
16.02.2013 16:55
Димитър Ангелов
ТРАКИТЕ ДО ПАДАНЕТО ИМ ПОД РИМСКА ВЛАСТ
Наред с липсата на здрава и трайна държава друго неблагоприятно обстоятелство, което пречело на траките да се обединят в една по-устойчива етническа общност, било и това, че те не притежавали собствена азбука и писменост. Впоследствие, както добре е известно, сред тракийските племена се разпространили и се наложили гръцката азбука и език. Не малка роля за разпространението на гръцката азбука изиграла и завоевателната политика на Филип II и Александър Велики, която била свързана изобщо с разширяване на териториалната база на елинската материална и духовна култура. Едновременно с възприемането на гръцката азбука сред тракийските племена започнал да печели почва и гръцкият език, особено в онези райони, където досегът между гърци и траки бил по-непосредствен (по черноморското и беломорското крайбрежие) и в областта южно от Стара планина. След образуването на Одриската държава гръцкият език станал официален и държавен. С него си служели одриските владетели при издаване на закони и договори при поставяне на надписи върху монети и пр. Популярността на гръцкия език като официцален и държавен нараснала още повече през елинистическата епоха (III—I в. пр. н. е.), непосредствено преди завладяването на Балканския полуостров от римляните. Силно разпространение добил гръцкият език и в религиозния култ (надписи върху оброчни плочки, върху надгробни паметници и пр.). Обстоятелството, че през доримския период тракийският език не могъл да се наложи като писмен, а вместо него тази роля изпълнявал гръцкият, се отразило твърде неблагоприятно върху съдбата на тракийския етнос който до много голяма степен се елинизирал. Доколкото съществувала образована прослойка (главно сред богатите и знатни среди в градовете), тя се възпитавала в елински традиции поради силното влияние на гръцката писменост и култура.
цитирай
17. liubitel - до аристотел
27.02.2013 23:16
Аристотеле, ти от гръцко племе ли си, или от друго етническо(индийско) племе? ако си грък, пиши на гръцки(ако го знаеш) предполагам че не можеш на гръцки да пишеш, и си повдигаш самочувствито,като искаш да те коментират.
цитирай
18. aristotelis - liubitel, Маcтурбирането на пу...
05.04.2013 11:34
liubitel, Маcтурбирането на публично място си е вид изкуство и като такова не всеки го разбира. Обаче тези които го приемат като еротика, а не като порнография си преживяват страхотно и страхотно се празнят.
цитирай
19. atilla - направо се изпразних-отзад от този ...
20.07.2013 22:55
направо се изпразних-отзад от този матрал
цитирай
20. shtaparov - Ти си голям сатирик,но ...
12.03.2019 06:16
Ти си голям сатирик,но бездарен: ако героите воюваха като гърци,всички герои щяха да са лелки в детската градина!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aristotelis
Категория: История
Прочетен: 1841528
Постинги: 266
Коментари: 1484
Гласове: 303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031