Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2012 18:33 - Иван Вазов, Омир (преводачески увод)
Автор: aristotelis Категория: История   
Прочетен: 32929 Коментари: 66 Гласове:
0

Последна промяна: 02.09.2012 23:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Текстът е публикуван в Българска христоматия или Сборник от избрани образци по всичкитe родове съчинения, с приложение на кратки жизнеописания на най-знаменитите списателе, съставиха И. Вазов и К. Величков. Част ІІ, Поезия. Книжарница на Д. В. Манчов, Пловдив - Свещов - Солун, 1884.
http://theseus.proclassics.org/node/164

 Иван Вазов, Омир (преводачески увод)
ОМИР

Из всичките велики имена, които вековете са прославили, ни едно не свети тъй бляскаво, както името на старий Омира. За древните, и за елините, Омир беше повече нещо, отколкото само поет; той беше отец на поезията, славен представител на народний гений, верен отклик на древните предания, вдъхновен разказвач на великите събития на миналото, животворен източник на всичко прекрасно и истинно.

Неговите безсмъртни произведения, пени по общите места, разгледвани от философите, изучвани от поетите, тълкувани от многобройни поколения критици, запечатаха в умовете удивление към старогръцката литература, пълна с сила и живот.

Двете поеми, които хвърлят такъв непомрачим светлик връз лицето на Омира, са „Илиада“ и „Одисея“. В първата се описва обсадата от гръцките царета на малоазиатский град Троя; а във втората скитането на Одисея подир разорението на казаний град. В них се прославят два идеализирани гръцки типа, които напълно изображават националний характер на елините.

В 
Ахилеса са олицетворени храбростта, пъргавината, любовта към славата и към войната, която повдигна много високо тоя народ, съединена с любовта към
прекрасното му отечество. Одисей е олицетворение на умът, хитростта и прозорливостта. 

Само в последний век се повдигна въпрос за
действителното съществование на Омира и дали наистина поемите – „Илиада“ и „Одисея“са дело на един човек, или на целий елинский народ. Твърде са мътни сведенията за Омировото месторождение. Голям брой градове в Гърция и Мала Азия искат да си присвоят тая чест. Истинско или измислено лице, обаче,
Омир е име, което ни дава понятие за най-високий поетический гений, който е могла да роди древността.

„Илиада“ и „Одисея“ за елинский мир бяха същото нещо, каквото библията за христяните. Главното място във възпитанието на гъркът принадлежеше Омиру.
Поемите, които се родиха в малоазиатските колонии на ионическото гръцко племе, станаха достояние на цяла Елада. Поетите черпеха от них вдъхновенията си, художниците зимаха сюжети за произведенията си, философите – правила на висока мъдрост, историците и географите се опираха на
Омир, като на неопровържим свидетел, дори държавите, в оправдание на своите притязания въз разни местности, отнасяха се към Омировите стихове, и за тая цел ги преправяха.

Великите люде на Гърция се хвалеха със знанието и изучението на тия поеми; стиховете от „Илиада“ и „Одисея“ минаха в пословици.
Омир беше идеал на мъдростта, поет, учител и пророк на древний мир. За всичко това той е обязан на чисто человеческото си миросъзерцание; хуманизмът се вижда не само в героите му, но и в боговете, които в „Илиада“ вълнуват същите ония страсти, които вълнуват и човеците: злобата, гневът.

Само в Одисея боговете изгубват човеческите си недостатки и се ръководят от чисто нравствени побуждения; изображението характерите на Омировите герои е изумително вярно и се отличава с пластичност, както и описанието на събитията и местата.

Ето защо значението на Омира не се накърни през толкова века, а в епохата на възражданието на науките и изкуствата възкръсна с първий си блясък у европейските народи, чужди на елинский дух. Подир Омира до такава всемирна известност достигнаха само
Данте и Шекспир.

Езикът, на който са писани двете споменати поеми, е старото гръцко ионическо наречие, обогатен с голямо число образи, речи и поетически изражения: слогът Омиров е обикновено лесен и чудно ясен, както и мислите му.
Но мнозина от древните се силеха да налучат там някой скрит смисъл, някаква алегория. 
Освен поменатите две поеми Омир е написал и третя – хумористическа Ватрахомахия, или боят на жабите.

Омир е преведен от старогръцки почти на всичките литературни езици.

Няколко опита за превожданието му станаха и у нас, именно: от Пърличева (първите песни на „Илиадата“ в „Читалище“, преведени скратено и на македонско наречие); от П. Р. Славейкова (тоже началото, преведени по образът на народните песни, в „Наука“); от Велиева (цялата „Илиада“), преведена без просодия и с ритми.
Откъслекът „Хектор и Андромаха“, който иде по-нататък, представлява приблизително образът на стихът, в който са написани „Илиада“ и „Одисея“.
Иван Вазов

ОМИР живял ок. VIII в. пр. Хр. Една уникална личност  
imageВекове наред се водят спорове около авторството на Омировите стихове. Кога, къде и как са съставени „Илиада“ и „Одисея“? До каква степен те се опират на други произведения? Дали са написани от един и същи човек? Дори дали всяка от тях е дело само на един автор? Може би няма такъв човек като Омир и двете произведения са фолклор, натрупвани постепенно или събрани от поредица поеми от различни автори. Учените, които години наред изучават тези въпроси, не са единодушни; тогава как е възможно човек, който не е специалист по антична литература, да знае верните отговори на тези въпроси? Разбира се, не знаем отговорите; въпреки това, за да решим къде е мястото на Омир в тази класация (ако изобщо той има място в нея), решихме да направим следните предположения: Първото е, че „Илиада“ има един автор. (Е, това не е решено от комисия!)
През столетията преди Омир други гръцки поети са писали редица по-кратки епопеи на същата тема, а Омир е черпил с две ръце от тях. Но той не просто е събрал „Илиада“ от съществували преди това стихове. Той ги е подбирал, подреждал, пренаписвал и допълвал —
и крайният резултат носи духа на неговия несравним творчески гений.

Омир, създателят на този шедьовър, е живял най-вероятно през VIII век пр. Хр., макар да има и други догадки, повечето за по-ранни дати. Предположихме също, че той е главният автор и на „Одисея“. Срещат се и доводи (опиращи се донякъде на разликите в стила), че двете произведения са от различни автори, но като цяло приликите между тях далеч превишават разликите. От казаното дотук е ясно, че много малко се знае за самия Омир; и наистина, няма сигурни биографични сведения за него. Според едно силно разпространено предание, което води началото си от ранни елински времена, Омир е бил сляп. Но изумителните картини в двете произведения показват, че ако Омир наистина е бил сляп, то не е било по рождение.
Езикът на произведенията почти недвусмислено говори, че Омир произхожда от Йония, областта откъм източната страна на Егейско море.
Трудно е да се повярва, че толкова дълги и така добре композирани произведения могат да бъдат създадени без писане, но повечето изследователи са съгласни, че това са предимно — а може би и изцяло — устни произведения. Не е известно кога за първи път им е придадена писмена форма. Като вземем под внимание дължината им — общо около 28 000 стиха, — едва ли е възможно те да са предадени много точно писмено, освен ако това не е станало скоро след съставянето им. Във всеки случай, през VI век пр. Хр. те вече са класика, а биографичните данни за Омир са изчезнали. Оттук нататък гърците винаги са смятали „Илиада“ и „Одисея“ за върховни литературни шедьоври на нацията. И колкото и да е чудно, след толкова столетия и при толкова много промени в литературните стилове славата на Омир никога не помръква. При тази неимоверна слава поставяме Омир толкова ниско в нашата класация донякъде на същите основания, които определят сравнително ниското място на дейци на литературата и изобразителното изкуство. При Омир пропастта между слава и влияние е особено голяма. Въпреки че произведенията му се изучават в училище, малцина са съвременниците, които четат Омир, след като са завършили гимназия или университет. Поразителен е контрастът с Шекспир, чиито пиеси и стихове се четат, а драмите му често се поставят, и то при пълни салони. Омир рядко се цитира, ако изобщо се цитира. Негови цитати се срещат в някои литературни справочници, но не и във всекидневния говор. Тук също има определен контраст с Шекспир или с автори като Бенджамин Франклин и Омар Хаям. Тогава защо Омир влиза изобщо в тази класация? По две причини.
Първата е, че броят на хората, които са чели Омир или са чували за него в течение на векове, е невероятно голям. В античния свят Омировите епопеи са били много по-популярни, отколкото днес.
В Гърция народът е познавал произведенията му и те оказвали влияние върху религиозните и нравствените възгледи. „Одисея“ и „Илиада“ са били добре познати не само на литератори, а и на военни и политически ръководители. Много от първенците на древния Рим цитират Омир, а Александър Велики е носил екземпляр от „Илиада“ по време на военните си походи. Дори днес той е любим автор на някои, а повечето хора са чели произведенията му (поне отчасти) в училище. Може би по-значително е влиянието на Омир в литературата. Всички класически гръцки поети и драматурзи са изпитали неговото силно въздействие. Личности като Софокъл, Еврипид и Аристотел — споменаваме само някои — са възпитани в Омировата традиция и всички са се учили на литературно изящество от него.
Почти толкова голямо е влиянието му и върху древните римски автори. Всички те са възприемали неговата поезия като мерило за изящество. Когато Виргилий, обикновено смятан за най-великия римски автор, написва своя шедьовър „Енеида“, той несъмнено се е водил от „
Илиада“ или „Одисея“.
Дори в по-ново време почти всеки бележит писател е изпитал влиянието било на Омир, било на автори като Софокъл или Виргилий, сами творили под въздействието на Омир.

Няма друг автор в историята, който да е упражнявал толкова широко и толкова дълготрайно влияние.

И последното е може би най-съществено. От стотина години насам Толстой се чете много повече от Омир и оказва много по-силно въздействие. Но през предишните двайсет и шест столетия той няма никакво влияние, докато Омировото въздействие продължава 2700 години и дори повече. Това е невероятно дълго време, с каквото не могат да се похвалят редица литературни фигури или личности от други сфери на човешката духовност.
     



Гласувай:
5



1. анонимен - А бе кой е този Иван Вазов? Питайте ...
02.09.2012 19:16
А бе кой е този Иван Вазов? Питайте павел серафимов-спароток, той е най-великия поет и писател-историк на Тракия! Той дори знае и говори тракйиски език от както е получил тежка деменция съпроводена от инсулт и троен инфаркт!
цитирай
2. анонимен - След 12 години в Гърция мога твърдо да подвърдия че найстина гърците носят тези национални черти!
02.09.2012 19:33
"В них се прославят два идеализирани гръцки типа, които напълно изображават националний характер на елините. В Ахилеса са олицетворени храбростта, пъргавината, любовта към славата и към войната, която повдигна много високо тоя народ, съединена с любовта към прекрасното му отечество. Одисей е олицетворение на умът, хитростта и прозорливостта".
цитирай
3. анонимен - "В них се прославят два иде...
02.09.2012 21:31
анонимен написа:
"В них се прославят два идеализирани гръцки типа, които напълно изображават националний характер на елините. В Ахилеса са олицетворени храбростта, пъргавината, любовта към славата и към войната, която повдигна много високо тоя народ, съединена с любовта към прекрасното му отечество. Одисей е олицетворение на умът, хитростта и прозорливостта".


А шпароток е олицетворение на злобен ориенталски злодей.
цитирай
4. анонимен - Ватрахомахия, или боят на жабите.
02.09.2012 21:52
Ватрахомахия, или боят на жабите.

Аристотелис ! Жабурняка! Жабурняка! Краставите жаби от блатото на тракедонистите!
Българския народ с крака ще им строши главите!
цитирай
5. анонимен - Узнов: Ай стига бе, нали учителия на Александър Аристотелис е говорил на "тракйиски език"?
02.09.2012 22:32
.....а Александър Велики е носил екземпляр от „Илиада“ по време на военните си походи
цитирай
6. анонимен - Постингът поднася доста интересна ...
02.09.2012 23:07
Постингът поднася доста интересна информация.
Поздрави.
цитирай
7. joysii - Това съм аз joysii, не зная защо ме изписва като анонимна
02.09.2012 23:10
анонимен написа:
Постингът поднася доста интересна информация.
Поздрави.

цитирай
8. анонимен - Башбакан Сеирафимооглу
02.09.2012 23:46
Омир в гръцкия е заемка от туракийски - Омер Бей!

цитирай
9. aristotelis - ХААААААААААААААА, ще ме умориш от смях!
02.09.2012 23:51
анонимен написа:
Омир в гръцкия е заемка от туракийски - Омер Бей!


цитирай
10. анонимен - Гуру Тракиеца
03.09.2012 11:25
Само да уточня. Името Ахил(Ахилеас) в гръцкия е заемка от древнобългарското име Страхил!
Страх хили=безстрашен човек,който се хили(присмива) на страха. Това горното го доказа дори и нашия велик анализсиратор г-н shtaparov чрез Ангеловия способ на анализсиране.

цитирай
11. aristotelis - Като удариш няколко ракйики заемките от "старобългарски" стават дори милиони!
03.09.2012 11:36
анонимен написа:
Само да уточня. Името Ахил(Ахилеас) в гръцкия е заемка от древнобългарското име Страхил!
Страх хили=безстрашен човек,който се хили(присмива) на страха. Това горното го доказа дори и нашия велик анализсиратор г-н shtaparov чрез Ангеловия способ на анализсиране.


цитирай
12. анонимен - Волфганг Гьоте
03.09.2012 15:44
Каквото е умът и сърцето за човека, Гърция е за света.
Волфганг Гьоте
цитирай
13. анонимен - Цук- Цук, тук на пук.....
04.09.2012 17:25
превод: Ристо= Цун Кай Хуй
цитирай
14. blm - Ха сега, де! Кое е истината?
05.09.2012 20:51
В них се прославят два идеализирани гръцки типа, които напълно изображават националний характер на елините.

В Ахилеса са олицетворени храбростта, пъргавината, любовта към славата и към войната, която повдигна много високо тоя народ, съединена с любовта към прекрасното му отечество. Одисей е олицетворение на умът, хитростта и прозорливостта.

"The cunning of the Greek, remarks a foreign writer, comes very near fraud and he (theGreek) lies in very inprudent manner.He is noisy, blustering, and obsequious.He has never have been able to cure himself of cheating".
Чужд писател отбелязва, че лукавството на гърка граничи с измамата.Гърка е гръмогласен, самохвалко и нагъл. Гърка никога не е успял да се излекува от склонноста си да мами хората.

Лорд Байрон за гърците:

“'I like the Greeks, who are plausible rascals,—with all the Turkish vices, without their courage.
"Харесвам гърците, те са ми едни негодници, събрали са в себе си всички турски пороци, но нямат куража на османлиите".
цитирай
15. blm - Кога да се вярва на Иван Вазов?
05.09.2012 21:07
Веднъж пише:

Русия! Колко ни плени
туй име свято, родно, мило!
То в мрака бива нам светило,
надежда — в нашите злини!

... а друг път:

О, руси, о, братя славянски,
защо сте вий тука? Защо сте
дошли на полята балкански
немили, неканени гости?
цитирай
16. анонимен - Млъкни бе покорна и нагъзана олигавена разкрачена проститутка, нали на Руснаците дължим нашата свобода?
05.09.2012 21:36
blm написа:
Веднъж пише:

Русия! Колко ни плени
туй име свято, родно, мило!
То в мрака бива нам светило,
надежда — в нашите злини!

... а друг път:

О, руси, о, братя славянски,
защо сте вий тука? Защо сте
дошли на полята балкански
немили, неканени гости?

цитирай
17. анонимен - Микимакадонска проститутка, червата през гъза ще ви изкарат Гърците!
05.09.2012 21:38
blm написа:
В них се прославят два идеализирани гръцки типа, които напълно изображават националний характер на елините.

В Ахилеса са олицетворени храбростта, пъргавината, любовта към славата и към войната, която повдигна много високо тоя народ, съединена с любовта към прекрасното му отечество. Одисей е олицетворение на умът, хитростта и прозорливостта.

"The cunning of the Greek, remarks a foreign writer, comes very near fraud and he (theGreek) lies in very inprudent manner.He is noisy, blustering, and obsequious.He has never have been able to cure himself of cheating".
Чужд писател отбелязва, че лукавството на гърка граничи с измамата.Гърка е гръмогласен, самохвалко и нагъл. Гърка никога не е успял да се излекува от склонноста си да мами хората.

Лорд Байрон за гърците:

“'I like the Greeks, who are plausible rascals,—with all the Turkish vices, without their courage.
"Харесвам гърците, те са ми едни негодници, събрали са в себе си всички турски пороци, но нямат куража на османлиите".

цитирай
18. voulgaros - БРАВО АРИСТО. . . ЕТО ВУЛГАРИТЕ ДА ...
05.09.2012 21:47
БРАВО АРИСТО...ЕТО ВУЛГАРИТЕ ДА ВИДЯТ КАКВО Е ПИСАЛ ОЩЕ В 1884 Г. НАИСТИНА ГОЛЕМИЯТ ПОЕТ И ПИСАТЕЛ--- ИОАННИС ВАЗИС ==''ИВАН ВАЗОВ''..НА СКЛАВЯНСКО ПРОИЗНАСЯНЕ.

ЧУИТЕ И ЧЕТЕТЕ, ....ТРАКО-ТУРКИ !!!
цитирай
19. анонимен - Хи,хи,хи! - 13. анонимен, 14. blm , 15. blm
05.09.2012 23:12
Хи,хи,хи! Краставите жаби, помията от жабуняка на смрадливото тракийско блато се разкрякаха!
Невидими злодеи. Българския народ с крака ще ви строши главите!

цитирай
20. aristotelis - Geia sou megale, eisai oraios kai ta les oraia!
05.09.2012 23:15
voulgaros написа:
БРАВО АРИСТО...ЕТО ВУЛГАРИТЕ ДА ВИДЯТ КАКВО Е ПИСАЛ ОЩЕ В 1884 Г. НАИСТИНА ГОЛЕМИЯТ ПОЕТ И ПИСАТЕЛ--- ИОАННИС ВАЗИС ==''ИВАН ВАЗОВ''..НА СКЛАВЯНСКО ПРОИЗНАСЯНЕ.

ЧУИТЕ И ЧЕТЕТЕ, ....ТРАКО-ТУРКИ !!!

цитирай
21. анонимен - МА ясно ни МА бабек!,
06.09.2012 16:39
joysii написа:
анонимен написа:
Постингът поднася доста интересна информация.
Поздрави.


нема друга такава пача, дето да лиже на ристо гъза, освен самият той-АНОНИМНО!!!
цитирай
22. анонимен - prosveti se
06.09.2012 17:41
ИМЕНАТА НА ТРАКИЙСКАТА БОГИНЯ-МАЙКА



От названията на древните божества получаваме много ценна информация. Възможно е лесно да се разбере дали един народ е местен или е дошъл от друго място.Съдейки по това, че Зевс, Атина, Артемида, Аполон и др. нямат обяснение на гръцки език става ясно, че гърците са чужденци на Балканите. В случай, че названията на най-древните богове имаха гръцка етимология, то това би било индикаци, че южните ни съседи са местен народ, но истината е, че те са пришълци не само на Балканите, но и в Европа. Впрочем за това, че гърците са заели чужда земя свидетелстват Херодот (История, II- 56, VI- 53), Плиний (Естествена История, VII. LVI.195-198), а и Страбон (География VII. 7.1). Старите автори дори посочват Африка като родина на днешните ни южни съседи (Плиний,VII. LVI.195-198, Херодот, История, VI- 53, Страбон, География VII, 7.1).

Дори генетични изследвания показват, че Страбон, Херодот и Плиний са знаели какво пишат, а именно, че истинските гърци са от африкански произход. Преди време група учени от различни държави направи проучване, чийто резултат е повече от красноречив: “Genetic distances are closer between Greeks and Ethiopian/sub-Saharan groups than to any other Mediterranean group and finally Greeks cluster with Ethiopians/sub-Saharans in both neighbour joining dendrograms and correspondence analyses. The time period when these relationships might have occurred was ancient but uncertain and might be related to the displacement of Egyptian-Ethiopian people living in pharaonic Egypt”. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11260506

Най-близките роднини на гърците са живеещите в Африка етиопци. Данните от генетичното проучване съвпадат напълно с твърденията на старите автори. Освен това характера, облеклото, а и външния вид на старите гърци ги причислява по-скоро към жителите на Ориента, а не към европейските народи.От това става ясно, че голяма част от старата история е погрешно интерретирана и трябва да се преразгледа.

Да погледнем към нашето минало. Недобросъвестни личности направиха нечовешки усилия да ни изкарат тюрки, угро-фини, татари и т.н. Да обаче, две антропологически изследвания от 1938 и 1959 показаха убедително, че ние сме европейци по произход (М.Попов, Българския народ между европейските раси и народи, Придворна Печатница, София, 1938, М.Попов, със сътруд. д-р Г.Марков, ред. А.Хаджийолов, Антропология на Българския народ, БАН, София, 1959)

В проучването от 1959 г. бе споменат и един важен факт, а именно, че повечето българи са от понтийския антропологичен тип, т.е. местно население. Тези данни по различни причини останаха скрити за широката публика в България и по света. Слава Богу, през 2011 г. излезе резултат от мащабно генетическо проучване, според което ние българите сме носители на тракийски гени: “Съвременните българи са близки до средиземноморския генотип, като най-много се доближаваме до жителите на Северна Италия. “Това е свързано с общите ни тракийски корени“, обяснява си го Гълъбов...” http://www.blitz.bg/news/article/117690

“Българите са силно славянска популация, но те са особен вид славянски генотип с наличие на силни тракийски елементи. Това става ясно от представеното в София изследване в рамките на проект „Характеризиране на антропо-генетичната идентичност на българския народ“. Според авторите на изследването траките не са изчезнали по тези земи, както се твърди в учебниците... “
http://www.vsekiden.com/102320/%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D0%B8-%D1%81-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D1%81%D0%BC%D0%B5-%D0%BD%D0%B5-%D1%82%D1%8E/


Генетиците имат право, траките не са изчезнали по тези земи, ние сме техните потомци. В случай, че не бе така, то не би било и възможно с помощта на езика ни да се даде етимология на имената на най-древните тракийски божества.

Според талантливия български езиковед Вл.Георгиев траките са най-старите поселници на Югоизточна Европа. Обитавали са територията ни поне от Каменната епоха. В този период се появява идолна пластика – статуетки от глина и мрамор... в които са предадени схематично човешки фигури и то предимно на жени. Според Георгиев това са символите на религиозните представи на човека като отражение на матриархата – това е богинята на плодородието, земята майка, от която води началото си “гръцката” богиня Деметра...(Траките и техния език, стр. 262).

В зората на цивилизацията хората са виждали в жената извора на живота. Поради тази причина се е отдавала изключително голяма почит на богинята-майка. Тя е едно от най-древните божества на дедите ни. Култа към нея трае хилядолетия...а и честно казано все още не се е загубил днес. Почитта към Богородица е само едно отражение на древната почит към създателката на живота.

Дедите ни са наричали богинята-майка с различни имена. Най-разпространените са Ма, Мамузена, Купсела (Кубела, Кибела), Да (в надписа от Дуванлий). Те без изключение са обясними на български. Това показва, че нашия народ населява земята си поне от 8000-9000 години.

На пръв поглед названията изглеждат странни. Така е защото те са възникнали в дълбока древност. От тогава в езика ни са настъпили значителни промени. Доста диалекти са изтласкани на заден план – деяние довело до загуба на ценни данни.

Да разгледаме обаче имената на богинята-майка, произнасяни от дедите ни още преди хиляди години. Ма означава просто майка (без умалителната частица ка). В наши диалекти МА се е запазило като обръщение към майка.

Мамузена бива тълкувано от Вл.Георгиев като mater montana (планинската майка т.е. голямата, великата). По принцип епитети като великата, голямата (като планина) са логични за богинята-майка. Въпроса обаче е дали муз(ена) е тракийска дума за планина. Като такава може да се представи купсела, което е и едно от имената на богинята-майка. Името на Купсела е свързана с купче, купа, хълмче (възвишение, нещо изпъкващо, голямо) според Дуриданов (Езикът на траките, стр. 40).

Музена ( в Ма-музена) е по-скоро едно алтернативно предаване на мизийска, т.е. майка на мизите (mysoi). Този тракийски народ е най-големия и най-широко разпространения – от Черноморските степи до Мала Азия.Според Д. Хоматиан, М.Аталиат и др. мизи е старото име на българите...

Последното споменато тук име на богинята-майка е Да. То се среща не само в тракийски надпис върху пръстен, но и като елемент на хидроним. Плиний Стари твърди, че местните хора наричали Азовско море – Темарунда, което в превод значело matrem maris-майка на морето.В древността се е смятало, че Азовско море (Меотис) е майка на Черно море, т.е. че го захранва с водите си. Тем(м)арунда наистина означава майка на Черно море. Тем отговаря на стблг. тьма-тъмнина, мар(ун) отговаря на думата море, а да е дума за майка, която е обяснима с блг. дойка, доилица, дода. Тук трябва да се уточни, че стблг. доити-доя има и значение кърмя, давам на дете да суче. Майката е и дойка, кърмилница, хранителка...

В случая с Темарунда е интересно това, че този древен хидроним съдържащ името на тракийската богиня-майка се намира в земите на Стара Велика България... Нейната територия съвпада до голяма степен с тази на тракийското Боспорско Царство. Това разбира се не е случайно. В далечното минало дедите ни са обитавали не само земите на юг от Дунава, но също Черноморските степи. Материалната култура на Триполие (Украйна) показва смайващи прилики с тази от България, Северна Гърция, а и западната част на Мала Азия. Тази територия съвпада с областите обитавани от нашите деди в далечното минало...

Eто, имената на най-древното божество от нашите земи- Великата майка са обясними на български език. В такъв случай е безумие да се говори, че ние сме пришълци на Балканите. Тези, които твърдят подобно нещо накърняват истината и се гаврят с историята. Две антропологични и две генетични изследвания доказаха, че ние не сме азиатци, а европейски народ носещ тракийска кръв.

Виждаме какви нечовешки усилия са хвърлени, за да се скрие истината за нашия произход. От Античността до ново време името на дедите ни бива мърсено и то от хора, които ни дължат своята култура и религия. Предците ни разпръснаха из Европа знанията за организираното земеделие и скотовъдство. По-късно научиха народите как да опитомят коня и да обработват желязото...И подобно на Прометей траките бяха наказани за добротата и милосърдието си.

Благородника обаче си остава благородник, дори и да е охулен. Силния си остава силен, дори и тогава когато с отровни думи му се внушава, че е слаб и нищо не зависи от него. Гените на умния се предават от поколение на поколение и само чакат удобен момент, за да се проявят. Най-голямото богатство на България е народа й!


Честит празник на всички родолюбиви Българи!
цитирай
23. анонимен - Видими злодеи и малоумни престъпници - 22. анонимен - prosveti se
06.09.2012 18:07
http://marknatan.blog.bg/history/2012/09/03/starozavetnoto-hristiianstvo-na-dunavskite-konnici-madara-an.996090

4. marknatan - Летописци и анонимнисибългари...
05.09 00:45 Летописци и анонимнисибългарикуси ,разни "патамучти"са съгласни да ги "н..бат",само и само да може да си "хаварят" с умствено увредени,ментални случаи и отявлено доказани с ДЕЛАТА си малоумни престъпници.

Откъде идва това неистово желание у т.нар. българи да са съгласни да ги ебат малоумни само и само за да може да си говорят и да им излезе дори и имет по света ,че Българите Уцажават ПРЕСТЪПНИЦИ и ги поставят на пиедестал!?Някога оприличавах това състояние на бг-историографията и мислех, че се дължи на т.нар. "Стокхолмския синдром" и го характеризирах с него. При известния "Стокхолмски синдром" похитените,жертвите на едно престъпление срещу личността им, виждат в своите похитители Освободотелите си и ясротно ги защитават !?

Та,наистина нима ВЪЗРОДЕНИТЕ МАЙМУНЯЦИ ВЪЗПРИЕЛИ НАРОДНОСТНОТО СИ ИМЕ "БАЛКАНЦИ" НЕ ВЪРВЯТ С ПЕСНИ КЪМ СКОТОБОЙНАТА „КАТО БЕЗСЛОВЕСНИ ДОБИЧЕТА СЛЕД ЧУЧЕЛА СЪЗДАДЕНИ С ЦЕЛ ДА ГИ УНИЩОЖАТ .

Да ,така е. Това са фактите и никой не ги е опровергал. Никой няма и да може да покаже ,че ВЪЗРОДЕНИЕТ СА ИМАЛИ ДРУГА ИСТОРИЯ ОССЕН НАЧЕРТАНАТА ИМ ОТ ОСВОБОДИТЕЛИТЕ ИМ,по дифолт на СТОКХОЛМСКИЯ СИНДРОМ.

Но днес все по-ясно се вижда,че нещата са много по-дълбоки от това състоние,не опират дио един частен с лучай , а засягат устоите на человеците и общественото им развитие,като человеци,опират до човещината и до възможността да самоопределяме ,какво е человешкото какво не ,къде са границите му и можеме ли да ги установиме за себе си,има ли ясни критерии в науката или не .

Вече не става дума за "псевдонаука" и "псевдоистория" и дали може да да се пропагандира от летописци и анонимуси за История и Наука!

Става въпрос за това,запазил ли е днешния българин человешкото у себе си или всички страдат от Синдрома на БИТАТА ЖЕНА и им е необходимо шарлатани да имказват кви славни БИЦИ ВОИНИ ПО ЛИМЕСА БИЛИ ИЛИ КВИ СЛАВНИ ТУРАКИ БИЛИ ОТ ВРЕМЕ У НО ЗА ТРАЯНСКАТА ВАГИНА.

Индивидите нямащи смелост да погледнат дълбоко в себе си и да се познаят такива каквито ,каквито ще да са техните кофрени,но техни да са ,да потърсят истината за себе си, и на нея стъпили да градят своята личности общество без да изпитват срам от дедите си ,както им го внушават психопати престъпници,че едни хора били мингяни,били вулгари,т.е. народ,а не били славни бици воини,тураки владетели на свето от бактрия до британия.

Всичко по-малко от ТУРАКИ СЛАВНИ ВОИНИ Е ПРИЧИНА ЗА СРАМ ПОДОБЕН НА ФИЛИБАРСКИТЕ МАНАФЧЕТА ГА СЕ ГЪРЧЕЕХА ЗА ДНЕШНИТЕ ПРОСТИТУТИ

Та дори пред отявлените нацисти разбирайки ,че са с деди цигани,славяни,или майки проститутки,баща хомо,е имало избор или да се гръмнат с пистолетеа или да приемат реалността и корените си и да ги уважават. Среден път няма. Или се гръмваш или приемаш,че си человек и нищо человешко не ти е чуждо И търсиш человечекия си произход ,а не на славни маймуняци тураци суперетноси и воини с големи мадури,че било престижно за тетките гъзолизачки поради нерадостния им живот да си предтсавят поне дедите им кви славни били а не като тях бити жени с нискаинтелигентност .

Но не и за психопататите маймуняци,есплоатиращи сами себе и една извратеност и налагащи собствената си извратена представа,какъо за опонентите си и така и за историята ,която е същия бълвоч ,стъпил на уродливата им предтстава,която те доказват на болните от синдрома БИТА ЖЕНА слушатели най-вече ,за да удовлетворяват собсвтените престъпни начинания .

Преди години бе извършен експеримент с човешки доброволци(не с маймуняци б.а.),про който учавствуващите са накарани да пускат ел.ток. с цел да измъчват човешки същества.
Едан група от участниците веднага се отказват от участие. Други участвуват докато не виждфат,че жертвата започва да изпиотва силна болка, Трета група спират едбва когато жертавта започва да се гърчи. И немалка група продължават до смърт,докато не убиват в експеримента жертвата си. Разбира се участниците не знаят,че не пускат истински ток,и че зад стъклото са актьори ,които изиграват ситуацията.
Ще намерите ли в себе си човешкото,ако е останало и ще откажете да учавствувате в пообни експерименти,или като набожният психопата рицар,ще се насерете от кеф,че разговаряте с психопата боцман,който се обръща към вас с : "Отче,ще си нахраня кучетата с мароканчета и ще кажа ,че са от теб"
Каква бе реакцията на набожния психопат ?Човешка ли бе реакцията на набожния психопат?
Ами той ,като летописец и анонимни булгарикуси е съгласен да го наебат малоумни и престъпници,само и само да има с кой да си говорят.
Да ,това е синдромът на битата жена установен,като модел в бг-историографията и няма сила исвен в самите жертви,която да ги измъкне от там.

маймуняшки речник:

Проститут,като гетски проститут,Прост и Тъп

леснописци-хора пишещи за неща,които не разбират,но пък имат слушатели с които да опнират

анонимусимулгарикуси- други "общественици",които от пяната на разпенениндебили събират матрял за Истинската ИМ История.

"Стокхолмския синдром" -казано по-горе,като за ОРА,као некоя маймуна реши да се изоди и по зелярски за да се увеличат пузнанията на летописците и анонимусите има си блогове

Синдрома на "Битата Жена"- Една от седемнадесетте ЖИНИ на СЛАВНИЯ ТУРАК ВОИН С ГОЛЕМИ МАДУРИ„ТЯ С ГОЛЕМИ ЦИЦИ„ДЕТО И НАБИВАТ ШУТА ПРЕЗ ДЕН„МА ВЕЛИК ТУРАК ВОИН С МАДУРИ ГО ПРАВЕЛ„ПОД КОЙТО ТРЕПЕРЕЛ ЦЕЛИО СВЕТ„ТА ОНА НЕМАЛО ДА СЕ РАДСВА И ДА СИ ФАЛИ ВЕЛИКИЯ МАДУРКО КЪФ БИЛ ВЕЛИК И ТЯ ЩАСТЛИВКА „ЧЕ И СЕ ПАДНАЛО ТАКЪВ ВЕЛИК МАДУРКО И ЗА ДОКАЗ„ЧЕ Е БЪЛГАРКА Я БЪХТЯТ ДЕБИЛИ И ПРЕСТЪПНИ МАЛОУМНИЦИ ЛЕГИТИМИРАНИ ЯКО УТ УБОРТОНИ УПЩЕСТВЕНИЦИ

Ще намерите ли в себе си човешкото,ако е останало и ще откажете да учавствувате в поодбни експерименти с лизане на маймуняци и легитимиоране на умствено увредени прступници,като набожният психопата,летописци и анонимусибулгарикуси ,защото веднъж дебилността установена ,като норма от летописци и анонимуси научени работници,се подфаща от техните научени сътрудници и връщане нема.

Оставете дебилни грухтящи прасета гетски проститути престъпници,боцкани олигофренеи да се разнасят из ньета за доказ. Не ставайте летописци и сол ташаци на маймуни или самите вие ще се превърнете в ташак на маймуните.

Та нима психопата сапарток не панимае с татарската си кривогледа физиономия,колко далече е от наука или человеческо достойство, Или психопата палгиатор боцман имитатори и жалки престъпници търсещи слава на гърба на едни и същи жертви незадовелени от собственото си съществуване маймуни,твърдещи че са ОРА.

Психопати ВРАЧУВАТ на индивиди страдащи от синдрома "Бита жена",като им казват това за което Битите жени са дошли да чуят. Такъв тип "индивиди" пък сменят ТРАКИСКАТА ИЛИ РОМСКАТА ВРАЧКА АКО НЕ ИМ ПОЗНАЕ !

И накрая си намират Тракиската или Ромкста врачака ,която им ПОЗНАВА.
КОЯТО по неведоми пътища казвала тва дето те го чувствували ,че било ИСТИНАТА ,ма те не моглои да го изкажат така УБАВО“

Всичко хубаво,но КОГАТО ВРАЧКИТЕ ЗАПОЧНАТ ДА ПРОПОВЯДВАТ ЧОВЕКОНЕНАВСИТНИ РАСИСТКИ И НАЦИСТКИ ТЕОРИИИ, ЗА СУПЕРЕТНОСИ ОТ КОЙТО ТЕ ТУРАКИТЕ ПРОИЗХОЖДЛАИ „ДА ВНУШАВАТ СРАМ ОТ ОБИКНОВЕНИЯ ЧЕЛОВЕЧЕСКИ ПРОИЗХОД„ЗАЩОТО ТЕ БИЛИ ИДВАЛИ ОТ ПРЕДЦИ ВОИНИ С ГОЛЕМИ МАДУРИ , А НЕ ОТ ОБИКНОВЕНИ ОРА „ТЪЙ„КАТО АМО ВОИНИТЕ БИЛИ ОРА А НЕ КАТО ВУЛГАРИ „НАРОДА , психопата престъпник гет "-" Съзирате ли в какво намирам аналогии? м/у моите боиЛи, БОУили, ТАУРОскити и Войнуците-бургари от Римската теза ? "
"защото за разлика от простака-vulgar е човек, с Гръбнак, характер"
"Да си воин е било престижно"

"Лидерът-воин ... който има свръхестествени способности - Защо ?

- защото за разлика от простака-vulgar е човек, с Гръбнак, характер - Който поради това е уважаван и от враговете си"


ТО МЪЛЧАТ САМО МАЙМУНИТЕ и престъпници покровителствуващи маймуните престъпници без значение от мотивите-да трупат точки,да се боцкат с боцко,да им гледа сапартоци на боб и да им казват ИСТИНАТА или да се съизживявата ,акто ЕДНА ОТ ПРЕСТЪПНОТО СТАДО ПОРАДИ КВИТО И ЩЕ ДА Е ОБЛАГИ .

ЖАЛКИ ПСИХОПАТИ,КОИТО ПРЕЗИРАТ ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК И ПРОИЗХОДА СИ И С БОЛНАТА СИ УРОДЛИВОСТ СИ ДОКАЗВАТ ЕДНА НА ДРУГА ПРЕПОДСТАВЕНИ УРОДЛИВИ ПО СВОЯТА СЪЩНОСТ ,НЕ САМО ПСЕВДОНАУЧНИ И ПСЕВДОИСТОРИЧЕСКИ ПОСТАНОВКИ„НО И СА ПРЕМИНАЛИ В АНТИЧОВЕШКИ ПИСАНИЯ,КВИ БИЛИ ВЕЛИКИ ТУРАКИ, КВИ ВОИНИ БИЦИ БИЛИ УТ ТРОЯНСКАТА ВОЙНА ДЕТО Я НЕМАЛО НАСАМ ТУРАК ДУ ТУРАК ВОИН ДО ВОИН ОТ ВОИНИТЕ БИЦИ ПО ЛИМЕСА „КОЕТО Е ВЕЧЕ НЕПРОСТИМОТО И

ЛИЦАТА „КАТО ЛЕТОПИСЕЦ ИЛИ АНОНИМУСА „КОИТО ЗАЩИТАВАТ ЗАД ТАКИВА УРОДИ БЕЗ ДА ПОРИЦАЯТ РАСИСТКИТЕ И АНТИХУМАННИ ПИСАНИЯ„ ЗАЩОТО ТЕ СА СЪГЛАСНИ ДА ГОВОРЯТ СТИГА ДА ИМА КОЙ ДА ГИ СЛУША НЕЗАВИСИМО„ЧЕ УЗАКОНЯВАТ И ЛЕГИТИМИРАТ ЕДНИ СЛАБОУМНИ ПРЕСТЪПНИЦИ,КАТО ЛИЗАЧА ГЕТ„ИЛ ДА ДЕБИЛА„ПСИХОПАТА БОЦМА„НЕВМЕНЯЕМИЯ СПАРАТОК и КО.
ДА СИ МЪЛЧАТ И ДА НЕ РЕАГИАРТ И ПОРИЦАЯТ ИЗВЪРШВАНО ПРЕД ТЯХ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПРАВИ ОРАТА ПРЕСТЪПНИЦИ „НЕЗАВИСИМО „ЧЕ ГИ СЪРБЕЛА ОНАЯ РАБОТА ЗА ПСИХОПАТСКО ОБСЛУЖВАНЕ.

ПСИХОПАТА БОЦКО НЕ ЗНАЕЛ„КЪДЕ БИЛ КИМЕРИСЙКИЯТ П–ОВ .ЛЕТОПИСЕЦ ША ДИСКУТИРА ПРОИЗХОДА НА КИМЕРИЙЦИТЕ !?
ПСИХОПАТА ГЕТ ИЗУЧАВАЛ ХИСТОРИТИ И ПАНИМАЕЛ ИДЕИ ОТ 1970 Г И НОЕВАТА ЧИНИЯ,ДОКАТО НЕН ПРОЗРЯЛ ТАЗИ ГОДИНА,ЧЕ ПСИХОПАТА ПЛАГИАТОР БОЦМАН ДОКАЗАЛ:
"- Бургарои ~ българи, са военизирани подразделения, създадени от централната власт"

ЩОТО ТОВА МУ СЕ "ВРЪЗВАЛО " НА "ТЕЗАТА"

"Да си воин е било престижно"
"Лидерът-воин ... който има свръхестествени способности - Защо ?

- защото за разлика от простака-vulgar е човек, с Гръбнак, характер - Който поради това е уважаван и от враговете си"

"Та накрая, като обобщение -" Съзирате ли в какво намирам аналогии? м/у моите боиЛи, БОУили, ТАУРОскити и Войнуците-бургари от Римската теза ? "
"защото за разлика от простака-vulgar е човек, с Гръбнак, характер"


"Съзирате ли в какво намирм аналогии? м/у моите боиЛи, БОУили, ТАУРОскити и Войнуците-бургари от Римската теза ?"

СЪЗИРАТ ЛИ ЛЕТОПИСЦИ И АНОНИМНИ КВИ ЗАДНИЦИ ЛИЖАТ ЗА ТОЧКИ

НЕ,НЕ ГО СЪЗИРАТ,ЗАЩОТО МАКАР И ОБЛЕЧЕНИ С КРЕДИТ ОТ ОБЩЕСТВОТО,И ТЕ КАТО НАБОЖНИЯТ ПСИХОПАТА СА НИЩО ПОВЕЧЕ ОТ МАЙМУНЯЦИ УЗАКОНЯВАЩИ ПРЕТЪПЛЕНИЯ НА МАЙМУНЯЦИ.

НЕ РАЗБИРА ЛИ ТРАКИЙСКАТА ВРАЧКА И ПСИХОПАТА НЕВЕМНЯЕМОСТТА СИ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА ,КОИТО ИЗВЪРШВА ,КОГАТО НАБЕЖДАВА ДРУГИ С ПРЕДПОСТАВЕНИ ДОКАЗИ,И СЛЕД ТОВА ЗАКЛЕЙМЯВА ОТ АМВОНА И ДОКАЗВА С "БОЖИЯТА ПОМОЦ" !?

НЕ РАЗБИРА ЛИ ТРАКИЙСКАТА ВРАЧКА СПАРАТОК ,ПСИХОПАТ, НЕВЕМНЯЕМОСТТА СИ,КОГАТО СЕ ОПРАВДАВА,ЧЕ БИЛА ИЗГЛЕЖДАЛА НА ТАТАРИН,С ПРАВОТО НА ВСЕКИ ЧОВЕК,НА ИЗБОР НА КУЛТУРНА ИНДЕНТИЧНОСТ,И ТОВА ДА Е МОТИВА ,НА ТОЗИ КАКТО ПОСОЧИХА В БЛОГА МУ ПО ПРЕДТСТАВЕНАТА МУ СНИМКА МУ ДРУГИ,ЧЕ Е ТИПИЧЕН ТАТАРИН "
" ТЕМИСТОКЛИС ГЕОРГИАДЕС КАСТРО
30.08 19:20
ПОНЕ 30 % имаш монголоидни черти, косицата тие СЕМИТСКА..


ТИ СИ ДОСТА МЕШАНА СКАРА, ПАВЛИДИС...."
"Mike Zambidis-Iron Mike
Пич,направо ме разочарова.Представях си, че изглеждаш на тракийски грък,борец в класическа- гръцки стил борба.Но за съжаление,на втората снимка, изглеждаш на типичен пехливан от туркомонголски произход.Но това не е повод всеки да се срамува от произхода си!
С уважение:Iron Mike"


И НАИСТИНА ЛИЦЕТО НА СНИМКАТА ПРИТЕЖАВА ТИПИЧНИ ТАТАРСКИ ЧЕРТИ,МАКАР И КРИВОГЛЕДИЧЪК,НО В ТОВА НЯМА НИЩО ОБИДНО И ПОДЦЕНЯВАЩО ,ДА СЕ ИНДЕНТИФИЦИАРА С ТУРАКИТЕ И ДА СЕ СЧИТА ЗА ТУРАК НА ОСНОВАТА НА КУЛТУРНА САМОИНДЕНТИФИКАЦИЯ,ВЪПРЕКИ ЯСНИЯ ТАТАРСКИ ПРОИЗХОД НА ФИЗИЧЕСКАТА ЛИЧНОСТ,ДОАКЗАНО ОТ ТИПИЧНИТЕ ЗА ТАЗИ РАСА ЧЕРТИ .
http://sparotok.blog.bg/politika/2011/08/30/eto-kak-izglejda-sparotok.811179
Е , СЛЕД ТОВА СГУРТА,НАУЧНО ДОКАЗВА,ЧЕ ТУРАШКИЯ ЕТНОС БИЛ СУПЕР ЕТНОСА ОТ БАКТРИЯ ДО БУРГУНДИЯ И БРИТАНИЯ И ВСИЧКИ НА СВЕТА БИЛИ ТУРАКИ,КАТО ТОЙ САМИЯТ ,ТАТАРИНА СТАНАЛ ВЧЕРА ТУРАК ПО КУЛТУРНА ИНДЕНТИЧНОСТ
ЗА ПРЕДПОСТАВЕНИЕТ ДОКАЗИ ТИП МАЙМУНЯШКА ТЕЗА ДЕТО ВСИЧКИ ИСКАТ ДА ЧУЯТ ТОВА Е ИЗЛИШНО ДА СЕ ЗАНИМАВАМ .ЩОТО ША СА ОПРЕ ДО ДЕДО БОЖЕ

ЗА КВО МУ Е НА ЧЕЛОВЕК НАУЧНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ,ЧЕ СЪКРОВИЩАТА ОТ БАКТРИЯ БИЛИ ТУРАШКИ ИЛИ ПЪК ТЕЗИ ОТ ГРУЗИЯ БИЛИ ТУРАШКИ ПО ДИФОЛТ НА ЕДИН СМАХНАТ С ТАТАРСКИ ВИД ,КОЙТО НА ОСНОВАТА НА КУЛТУРНО САМООПРЕДЕЛЕНИЕ СЕ ОПРЕДЕЛЯЛ ЗА ТУРАК.
ТРЕБАТ ЛИ ИМ НА ОРАТА ЛЕТОПИСЦИ И АНОНИМУСИ БУЛГАРИКУСИ ДА ИМ УЗАКОНЯВАТ ПРЕСТЪПНЦИ ИЛИ ША ЧАКАТ НЕКОЙ ДА ОСЪДЕЛ ПСИХОПАТА БОЦКО,ЩОТО ИНАЧЕ НЕ СИ ЛИЧИ ,ЧЕ Е МАЙМЙУНА,ЩОТО МАЙМУНИТЕ БЪКЛИЦИ ИМ НОСЕЛИ ЗА "ТЕЗИТЕ'
Е ДА НОСИШ БЪКЛИЦА НА ЕДНА МАЙМУНА Е ГОЛЕМ ДОКАЗ ЗА НЕКОИ ДЕТО САМО И САМО ДА СИ ГОВОРЯТ С МАЙМЙУНЯЦИ СА ГОТОВИ И ДА ГИ ...
И ще завърша с една поучителна случка от която всеки може да извлече своята поукав зависимост маймуняк или человек е.
Преди години ми се наложи да тренирам един человек. Да го наречеме Джо. Джо си имаше работа,караше кола,ръстов,спортен тип,от добро семейство,маймка му и баща му бяха архитексти,бщха искали той да стане баскетбилост,но не беше успял.Беше служил в армията. Искаше друга работа. Някой беше подхвърлил,че не бил най-умният човек на земята,това е евфемизъм за тъп като боцман, но историческия анархизъм не разчита на чиждо мнение,даже изобщо не го е еня за чуждото мнение по дифолт.Джо трудно схващаше нещата и аз се усъмних. Единствената тема за която можеше да се говори беше за влакове.Беше фен на моделите влакчета и в къщи една стая бе направил с пълне ж.п. модел софия Варна със всички гарички и храсчета по гаричките и даже там де филибарите га одлеи на море го правели директно ут движение в гоарата ,да не ги видят че не са тураки а мингяцис .И ако исках нещо да стане,то трика беше,че после ще можеме да си говориме за влакове. Само тогава Джо се опитваше да схване нещо. Вече серизоно се усъмних че нещо не е наред и директно реших да видя дали този човек има блясък в очите. Запитах го Колко е седем по девет. Той отвърна ,ама после ще си говориме ли за влакове. Ако отговориш правилно,ще си говориме ,обещах му аз, Сега кажи ми колко е седм по девет.
И той отвърна 65 (шестдесет и пет).
Попитах го сигурен ли си.
64(шестдесет и четири) поправи се той,с което си изгърмя патроните.
Не ,казах му 63 шестдесет и три.
"Е,АЗ БЯХ БЛИЗКО".- защити "ТЕЗАТА" си Джо.
цитирай
24. анонимен - През 1846 г. Неофит Бозвели описва така българите:
06.09.2012 18:35
"Те уста имат, език нямат, очи имат, но не виждат, уши имат, но не слушат, теглят повече от скотовете и защо - не смеят да питат, стоят просълзени горките, гледат нечувствени и умаени като гъски, ходят в темна мъгла..."

цитирай
25. анонимен - Спартакос Тракидис
06.09.2012 20:04
Покъртителна трогваща картина е как някои хора на възраст с над 50 години, се превърнаха от пламмени и възторжени строители на светлото комунистическо бъдеще в тракедонисти! Преди разучаваха марксизма ленинизма и основите на комунизма в клубовете на ОФ. Каква голяма илюзия,всичко се срина.Ограбиха ви идеалите.Сега на дърти години,гладни като църковни мишки се хващате като удавници за сламка Озлобени и обезверени сте лесна плячка на всеки шарлатан. Трогателна гледка,как хора на възраст повтарят, като олигофрени всяка мантра произнесена от гуруто и сричкуват в хор у кръжока по тракедонизъм.

цитирай
26. blm - И защо си анонимена бе покорна и нагъзана олигавена разкрачена проститутка, нали на Руснаците дължим нашата свобода?
06.09.2012 21:36
анонимен написа:
blm написа:
Веднъж пише:

Русия! Колко ни плени
туй име свято, родно, мило!
То в мрака бива нам светило,
надежда — в нашите злини!

... а друг път:

О, руси, о, братя славянски,
защо сте вий тука? Защо сте
дошли на полята балкански
немили, неканени гости?


А знаеш ли какво е казал Левски? "Който ни освободи, той ще ни пороби."
Хайде започвай с епитетите за Левски!
Въпрос с повишена трудност:
- Как се нарича човек, който използва такъв просташки език?
Втори въпрос (съдържа подсказка към отговора на първия въпрос):
- Платено ченге ли си или просто простак?
цитирай
27. blm - Ти същата ли анонимна "Микимакадонска проститутка, червата през гъза ще ви изкарат Гърците!" си като ...
06.09.2012 21:41
анонимен написа:
blm написа:
В них се прославят два идеализирани гръцки типа, които напълно изображават националний характер на елините.

В Ахилеса са олицетворени храбростта, пъргавината, любовта към славата и към войната, която повдигна много високо тоя народ, съединена с любовта към прекрасното му отечество. Одисей е олицетворение на умът, хитростта и прозорливостта.

"The cunning of the Greek, remarks a foreign writer, comes very near fraud and he (theGreek) lies in very inprudent manner.He is noisy, blustering, and obsequious.He has never have been able to cure himself of cheating".
Чужд писател отбелязва, че лукавството на гърка граничи с измамата.Гърка е гръмогласен, самохвалко и нагъл. Гърка никога не е успял да се излекува от склонноста си да мами хората.

Лорд Байрон за гърците:

“'I like the Greeks, who are plausible rascals,—with all the Turkish vices, without their courage.
"Харесвам гърците, те са ми едни негодници, събрали са в себе си всички турски пороци, но нямат куража на османлиите".



... " Млъкни бе покорна и нагъзана олигавена разкрачена проститутка, нали на Руснаците дължим нашата свобода? " или друга простакеса?
цитирай
28. sparotok - Ето какво пише Уйлям Монро за гър...
07.09.2012 12:47
Ето какво пише Уйлям Монро за гърците- " гърка е самохвалко и неговата лукавост направо се преплита с мошеничество, гърка е гръмогласен, нагъл и безскрупулен, никога не е успял да се излекува от склонността си да мами хората"
W.Monroe, "Bulgaria and her people"

Верни неща, ама ето и още де

Тит Ливий - Вижте траките и македонците- все мъжествени и силни хора, погледнете и гърците- те са най-подлия човешки род, годни само за роби.

Прокопий от Цезарея - гърците са страхливи, женствени и негодни за военна служба.

Вергилий - Страхувам се от данайците дори когато
носят подаръци (т.е. гърците са подли и коварни).

Салуст - гърците са нация от хитри театрални артиски (т.е. измамници).

Йосиф Флавий - гърците си приписаха всичко на себе си крадейки безсрамно постиженията на другите народи.

Фалмерайер - в днешните гърци няма капчица елинска кръв, те са мешавица от албанци и славяни.

:)))))))))


А лорд Байрон казва - гърците са един негодници, имат всичките пороци на турците, но им липсва храброст...

Българска скоропоговорка - ДАНАЙЧЕ - дете, което реве постоянно, надува се и пърди много.
Н. Геров, Речник на Българския Език


Излишно е да добавям други неща нали натанчо:))
цитирай
29. анонимен - Ех, Аристотелис, няма ли накой тракедонист да ти обясни,
07.09.2012 13:04
как Омир е пеласгиец, трак, българин, а пък гърците са го шпионирали и са му откраднали творенията, понеже бил сляп. Седнали в тъмна доба и ги записали в правилен хекзаметър. Щото не разбирали от бели стихове.
цитирай
30. aristotelis - От трако-българо-микикадонски диви маймуни-макаци това се очаква, все пак без клоуни кой ли ще ни развеселява!
07.09.2012 13:18
анонимен написа:
как Омир е пеласгиец, трак, българин, а пък гърците са го шпионирали и са му откраднали творенията, понеже бил сляп. Седнали в тъмна доба и ги записали в правилен хекзаметър. Щото не разбирали от бели стихове.

цитирай
31. анонимен - Клоуни, клоуни, ама фантасмагориите им заливат нетното пространство.
07.09.2012 13:28
Вече очаквам да науча, как Вергилий си е дядо Вергил е написал Еньоида, за наш Еньо от Троян.
цитирай
32. анонимен - malchaniaotnadejda7 - 28. sparotok
07.09.2012 15:46
malchaniaotnadejda7 - Здравей, Павел!
...Само, ако знаехме,чии потомци сме! Просто трябва внимателно да те четем. Поздрави и успех в делото ти!

цитирай
33. анонимен - VULVA-ринът 57 - 28. sparotok
07.09.2012 16:02
тъй казваме в Трънско, чистокръвните !

На калпав к*р вълната му пречила!

Анадън му потурнак?
цитирай
34. анонимен - Видими злодеи и малоумни престъпници
07.09.2012 17:55
http://marknatan.blog.bg/history/2012/09/03/starozavetnoto-hristiianstvo-na-dunavskite-konnici-madara-an.996090

е тоя с дъх на боцманки гъз като се приблизи и слагам противогаза
ти си ненормален и психопат и ти го казах във второто си изречение към теб
деба ти и маймуната ,и у руските форуми ли пишат за плагиатора психопата боцман и падруга му спараток по потник ,а ?
за маймуяняка лизач гет който използва р.и.м. б.у.л. скачал в жопчето па руски на боцко хе хе хе

защото психопата плагиатор бил писал за рим и за бул и който пише за бул или рим скача в жопчето на отворената



помияр ненормален, хващай се с дебилната ти падружката ,плужека ил да дебил да облизвате боцманския задник за Доказ,като разбрали Идеята МУ.че българите били бургариите,стражари,но те били заети и психопата пак доказал,че българите били стражари.
тоя психопат ногу уважавал психопата боцко,защото тазбрал ИДЕЯТА МУ
кои били българите

Охрана по Долините,бъл гарци

или БЪЛГАРИ= КОМИТИ

дебаидиота

Психиопата боцман доказал,на гетския лизач ,че
"Още в тази точка се вижда , че българи = гранични стражи , т.е. bulgari = comitae ..... 12.1 Бъл-гар-и (българци) : Стражи на върховете, долините или стражи на проходите и клисурите(клисурци). Гър-и (гър-ци): Само стражи. Ун-гар- ци ...... съхранено в топонима Хъртен – планина в Тимошко.В осетниски kъrš – хълм, ..."
и психопатите поняли научните обяснения,като таблизата за умножение :
"Valldemoro – мароканска долина,
Valldemorillo – долината на мъртвите,
Vallderossa - долината на розите ,
Tribal – трите долини и т.н.
В примерите по-горе се вижда , че “бал” е долина (клисура), възвишение , име. За “гар”- име,страж. Ето защо смятам ,че “гар” е по-важния корен в името “българин”, тъй като е преди всичко човешка характеристика , докато “бал” е и топоним. Къде намираме “гар”(гър): - гърло, гърди, гръб (напомням,че не можем да произнесем “г” без “ъ”), гръбнак, гръклян, ГРАНИЧАР и др. - и в народностните имена българи,гърци,унгарци(Hungaros) и хървати.Прехода на “г” в “х” е разгледан отдавна и нещо любопитно, една пълна аналогия в бъл. и чешки език: Прага(столица) и праг(на вратата,на къщата), Praga(чете се Праха) – столица и prag(прах) - праг (на вратата, на къщата). Праг , но на какво ? И след като българи, гърци, унгарци и хървати носят “гар” като основен корен в имената си, няма да е погрешно да предположим, че става въпрос за клони от един същи протонарод по времето когато индоевропейският език се е роял на множество национални езици.
бъл-гар-и(българци) : Стражи на върховете,хълмовете или стражи на проходите и клисурите(клисурци).
гър-и (гър-ци): Само стражи.
ун-гар-ци(Hun-gar-y): Стражи хуни ( за името “хуни” вж. доктор Г. Ценов)
хър-ват-и(гър-ват(бат)-и): Стражи роднини или по-старши стражи.
Основното е че са били “гъри”(гари) и след това може би всеки се е нарекъл по своему:
Планинските стражи са станали българи,
тези от Пелопонес гърци,
хуните –хунгари и т.н. "


Или гетския лизач,панимал МИСЛАТА ИДИОТСКА ЕЩЕ С НАЧАЛЕ,
и разбрал,че БЪЛГАРИ=КОМИТИ,които не случайно звучали така и на български.

деба и кирливана ти ненормален.
лизача гет и психопата ,разбра Идеята МУ "- Бургарои ~ българи, са военизирани подразделения, създадени от централната власт"

и тва само от лизане



ей помияр ненормален,хващай се с дебилната ти падружката ,плужека ил да дебил да облизвате боцманския задник за Доказ,като разбрали Идеята МУ,че "- Бургарои ~ българи, са военизирани подразделения, създадени от централната власт" !

Българи идвало от Бул ,долина и гарди,Булгарди




Ти не вдяваш,като всеки невменяем,че си невменяем психопат-и ти като кумири те ти ти дебилния плагиатор и психопат боцман и другата отлачалка спараток

психопата боцман доказал,че българи било стражари и сега идиотите са патентовали тоя доказ, и де що се срещне нещо от психопатите,се нарича стражари,военни понятия,а боцко бил доказал,че българи=комити,стражари

има ли нещо да не е усрано и приосламчено за доказа,че били както го е казал боцко ,българи=стеражари

тоя психопат изказра и микена българи,използвайки принципа ,както е казал боцко,това са военни хе хе хе

спартанците и те били военни значи българи

де що имало воини означавалоче тва са българи

мамати деба нередивна

другия идиот спараток,се възползва от научното психопатско откритите ,но вместо,стражари,или военни или служебно военно попнятие, той решил да използва доказа,това са тракийци,а той бил доказал,че българите са тракийци.как боцко даказал,че българи=стражари

и сега като се срещне ,неьо из ньета и по полето на хистоирто,се усира ,че било траки,защото психопата спараток,доказал,че тракийците били българите
мизите били траки значи българи
скитите били траки занчи българи
даките били траки значи българи
гетите били траки значи българи
и т.н. по гъза на геогрчфията де що има нещо на два крака от мъжки род или било стражари=българи,защото така доказал психопата боцко или били тракийци=българи, защото па тва го доказал другия психопат спараток

дебаи инвенторите
мама ви деба ненормална има ли нещо за което да не се е казало,тея са траки значи са българи защото спараток бил казал че траките били българи,по почина на другия ненормален доказвач,където българи били бургарии,стражари,ама те били заети вече от керамопулос,и то доказал,че българи=комити,но всички психоманиаци разбрали ИДЕЯТА МУ „че БЪЛГАРИТЕ СА СТРАЖАРИ и тоя па дебилн идиот я доразви
маматидеба откъде идвало бул,бал за неговите боили и защо българи било бул гърци охрана на долина ,а гърци само охрана и той разбрал,че спартанците и микенците са българите,ведно с боилите волзе урала

ей ненормалник може ли да разбереш,че си ненормалник

може ли нормален чиляк да прочете ,че "Още в тази точка се вижда , че българи = гранични стражи , т.е. bulgari = comitae ..... 12.1 Бъл-гар-и (българци) : Стражи на върховете, долините или стражи на проходите и клисурите(клисурци). Гър-и (гър-ци): Само стражи." и да се усира из нщета как психопата писал тези нелепости бил доказал,кво били българите и как те идиотите го уважават и му събират лиогите в буркани

кой е тоя смелчага дето ще се подпише тука ,освен тоя лизач и другите психари профани и маймуни,че тва му било Приветлението

деба и ненормалника ти ,ненормален си и винаги ще въртиш и ще сучеш и ще ги доикарваш до психопатията на боцко и ще ги изтъкваш подобни признаци на умствено заболяване за доказ

а че си с умствено заболяване и че най-важното е да го е доказал психопата боцко си доказал и при маймуняка мерилин
то чак и тоя нередовник да ти натега шайбите не ти ли е доказа,че си нередовен,ставаш само за групата на боцманките ненормалиони лизачи,ил да дебила сра колко е грозен не мога да го гледам по бързо да го лапана за доказ,ладо гъзурчото и вся атсалная ненормална маймуняшка дружина

маматидеба нередовна,кво било неговите боли,бици с големите топки,с които плужека разбрал ИДЕЯТА МУ

инвентора психопат плагиатора Б Георгиев боцман доказал :

"Valldemoro – мароканска долина,
Valldemorillo – долината на мъртвите,
Vallderossa - долината на розите ,
Tribal – трите долини и т.н.
В примерите по-горе се вижда , че “бал” е долина (клисура), възвишение , име. За “гар”- име,страж. Ето защо смятам ,че “гар” е по-важния корен в името “българин”, тъй като е преди всичко човешка характеристика , докато “бал” е и топоним. Къде намираме “гар”(гър): - гърло, гърди, гръб (напомням,че не можем да произнесем “г” без “ъ”), гръбнак, гръклян, ГРАНИЧАР и др. - и в народностните имена българи,гърци,унгарци(Hungaros) и хървати."

май сте редовни а ?

мама ти деба тъпа ,разбрал Идеята на плагиатора психопат боцман
Керамопулос предложил само веднъж,че "Булгари да са Бургарии, Римски наемници назначени на служба в гарнизоните по Бургосите на Лимеса " ,но плагиатора боцман се ОАКАЛ и повече от двадесет пъти го ДОКАЗАЛ,че ""bulgarin" се използва в смисъл на "боец от Граничната Римска армия""



Психопата боцко "открил" как да замести "старжарите" на Керамопулос с друга "военна" дума ,чисто "българска "за Доказ. Пръв се сетил и доказал и решил да им намери за носител Съществително ,Военно,на Римска Военна структура.

Защото боцко доказал ,преписвайки Керамопулос залепен за Ганчо Ценов,като източник и сведение ,че думата Бъл Гари,означавала Охранители на Долини,от Бул Долина и Гари, вардя ,!? Стражари.

Вместо керамопулосовато българи от бур,пирг охрана на бург .
Боилите от времето ехти бехти и те били военни понятия,защото държали ножове .
се военни понятия

Ако питаш гетския лизач Бул, било скопен Бик,но той пък като съафтур ,доказа Идеята на психото,че Микенците и Спартанците били българите защото били Военни и имали Военна структура.

А боцко вече Доказал,че Българи било Граничари и принадлежали към Римската Военна Структура по лимеса и то не веднъж,като Керамопулос,а повече от двадесет пъти.

Важното е психопата боцко да го е доказал.

Я кажи ти бе психопат от кой Доказ първо Разбра ИДЕЯТА МУ ?
ква беше а ,на Керамопулос,ама важаното било психопата боцко да я е доказал,защото маймуните уважават крадците

или само от лизането ти светна без да четеш на артия да не артисва



цитирай
35. анонимен - Пфуй,пълен отврат.Смърди яко на... мухъл,нафталин,стара мърша и камфор!
07.09.2012 20:53
Пфуй,пълен отврат.
Смърди яко на... мухъл,нафталин,стара мърша и камфор!
=====================================================
http://sparotok.blog.bg/politika/2012/09/06/imenata-na-trakiiskata-boginia-maika.997196

malchaniaotnadejda7 написа:
Официално предупреждавам, че всяко посегателство над този блог ще бъде тълкувано като посегателство над България и над българската история. Блогът на Павел Серафимов се чете от видни българи, влиятелни хора с реална власт, които няма да оставят подобно посегателство ненаказано. Има закони, има и подзакончета и нека никой служител на тази виртуална платформа не си въобразява и за миг, че може да се скрие зад общите "правила и разпоредби" на Блог.бг. Живеем във време на достатъчно развитие на технологиите. Това е частна платформа, която пък на свой ред следва и спазва законите на българското законодателство. И всеки трябва да знае мястото си и да се съобразява. Тук и сега.

Моля за извинение, авторът на този блог, нашият уважаван съблогер Павел Серафимов, че преди да изкажа мнение за постинга му, говоря за странични явления. И те ще си останат встрани.

Бог да пази България!


цитирай
36. анонимен - Само за родолюбци! - специално за sparotok - опознай рода си,за да не се срамуваш от произхода си
07.09.2012 21:52
http://www.nasamnatam.com/statia/Nadpisyt_na_chyrgubilia_Mostich_tretiiat_nai_vajen_chovek_v_dyrjavata_sled_hana_i_kavhana-2255.html

Надписът на чъргубиля Мостич - третият най-важен човек в държавата след хана и кавхана

"Тук лежи Мостич, който беше чъгурбиля при царя Симеон и при царя Петър. Като стана на осемдесет години, той остави чъгурбилството и цялото му имущество, стана черноризец и в това (си звание) завърши своя живот."

цитирай
37. анонимен - да го дуАш ристооооооо...пълна нула си!;)
07.09.2012 22:22
анонимен написа:
http://www.nasamnatam.com/statia/Nadpisyt_na_chyrgubilia_Mostich_tretiiat_nai_vajen_chovek_v_dyrjavata_sled_hana_i_kavhana-2255.html

Надписът на чъргубиля Мостич - третият най-важен човек в държавата след хана и кавхана


"Тук лежи Мостич, който беше чъгурбиля при царя Симеон и при царя Петър. Като стана на осемдесет години, той остави чъгурбилството и цялото му имущество, стана черноризец и в това (си звание) завърши своя живот."


И де виде "Хана и Кавхана" бе специалист. Ристооооо, голем си боклук, прост и неук мангал си оставаш семитски робееее. Наври си го пак у дъртиот гъз и си сменяй батериите на вибратора по-често, че ми писна от педерунгели дъртий кат теб-еГейска свиньооооо...........
цитирай
38. анонимен - Ето какво пише курвенската микимауседонска порнография за гърците!!!!!!!!!!!!!!!!
07.09.2012 22:27
sparotok написа:
Ето какво пише Уйлям Монро за гърците- " гърка е самохвалко и неговата лукавост направо се преплита с мошеничество, гърка е гръмогласен, нагъл и безскрупулен, никога не е успял да се излекува от склонността си да мами хората"
W.Monroe, "Bulgaria and her people"

Верни неща, ама ето и още де

Тит Ливий - Вижте траките и македонците- все мъжествени и силни хора, погледнете и гърците- те са най-подлия човешки род, годни само за роби.

Прокопий от Цезарея - гърците са страхливи, женствени и негодни за военна служба.

Вергилий - Страхувам се от данайците дори когато
носят подаръци (т.е. гърците са подли и коварни).

Салуст - гърците са нация от хитри театрални артиски (т.е. измамници).

Йосиф Флавий - гърците си приписаха всичко на себе си крадейки безсрамно постиженията на другите народи.

Фалмерайер - в днешните гърци няма капчица елинска кръв, те са мешавица от албанци и славяни.

:)))))))))


А лорд Байрон казва - гърците са един негодници, имат всичките пороци на турците, но им липсва храброст...

Българска скоропоговорка - ДАНАЙЧЕ - дете, което реве постоянно, надува се и пърди много.
Н. Геров, Речник на Българския Език


Излишно е да добавям други неща нали натанчо:))

цитирай
39. анонимен - Българска скоропоговорка - ДАНАЙЧЕ - дете, което реве постоянно, надува се и пърди много.
07.09.2012 22:34
Е тва се е променило, сега и дъртите педерунгелес ревът на умрЕло и пускат газ, като в тоя и предишните му "постинги"
цитирай
40. анонимен - Ичиргубоилът Мостич - 28. sparotok
07.09.2012 22:43
Павка,Павка.Я се погледни в огледалото.Та ние двамата с теб сме като една капка вода,еднояйчни близнаци.
О, неразумний юроде.
Поради что се срамиш да се наречеш Българин?
Що тъй, бе джоджум?


цитирай
41. анонимен - на кой говориш бе мангал, ристакииии, вземи си Апчето!
07.09.2012 23:02
Ейййй, па та фана параноята-"джоджум"-тва неква билка ли е или подправка?
цитирай
42. get - - АристоТеле ... с второ превъплащение Марк НатанЯху - престани моля те със словесното ...
07.09.2012 23:45
... си фелацио !! - Факт е че, Бик кога го скопят става ... се нарича Вол ! ... това се отнася и за тези, които станаха религиозни опортюнисти, отказвайки се от бащиният си бог ?!
marknatan написа:
за маймуняка лизач гет който използва р.и.м. б.у.л. скачал в жопчето па руски на боцко хе хе хе
...
Ако питаш гетския лизач Бул, било скопен Бик,но той пък като съафтур ,доказа Идеята на психото,че Микенците и Спартанците били българите защото били Военни и имали Военна структура.


- Колко пъти да ти обяснявам ?!
- слънчевият бог ... на който преди да станат "старозаветници" дедите ти, са му викали "бик-ар" .
- после, след като "излязохте от Египет" на същият отново вдигнахте статуя в пустинята "телеца";
- планината в която имахте светилище на Същият се казва Тавър ... после изменихте на религията на дедите си ... па почнахте да се молите ... та дори и мъжки проститутки имахте в храмовете на Женският си - Лунен бог ? ... нали за това предупреждава Христос учениците си, "Да не плащат на кучетата" - с последното е имал в предвид мъжките проституки !
- Мюсюлманите, които едно към едно копираха от вас религията си, продължават да и милват и целуват символа й - http://doormann.tripod.com/the4.htm - Ето ти го изображението ... порадвай му се ?!
- Какво казват "мюслимите" онтносно символиката "луна-звезда" ?!
- Today the crescent moon is the most widely recognized symbol of Islam, yet early Muslims used icon-free banners of various colors. The moon and star, symbols of Byzantium since the 4th century BC, spread across the Islamic world during the expansion of the Ottoman Empire. - http://everydaysaholiday.org/wp-content/uploads/2011/11/trajan_byzantine_mooncoin.jpg
- Кво стана ? - кога Константинопол се юдеизира ... прие символа на Лунната богиня ?!
- Какво казват за Абрахам-Авраам в [Qur'an 6:76-79] ... "When the moon rises he says/ Когато Луната изгрява, казва “This is my Lord.”/"Това е Господа ми".
цитирай
43. анонимен - Образовайте се хуногури, оногури, уногондури, котраги и кутригури, с Курвенската Чалга, Циганите и Азис сте се превърнали в диви макаци!
08.09.2012 00:07
Преподаватели в програмата:
проф. д-р Стойна Пороманска
MGRB592 Странознание - важни административни и културни центрове
MGRB593 Семинар "Атина - губеща се във вековете"
MGRB791 Традиции и обичаи в съвременна Гърция
MGRB892 Бизнес новогръцки език
гл. ас. д-р Екатерина Григорова
MGRB594 Ние и нашето ежедневие
MGRB691 Поглед към гръцкото кино
MGRB792 Гръцките поети нобелисти
MGRB893 Семина "Пелопонес - портокалови градини, аромати и паметници"
гл. ас. д-р Янко Димитров
MGRB595 Магията на гръцката музика
MGRB692 Делова кореспонденция
MGRB693 Семинар "Древна Гърция и малоазийското крайбрежие"
MGRB891 Големите имена в гръцката история
преп. Христина Янисова
MGRB694 Разговорен новогръцки език
MGRB794 Вълнуващият свят на книгата
MGRB793 Семинар "Северна Гърция - древна, елинистична, византийска и нова"
MGRB894 Гръцките медии
цитирай
44. анонимен - преп. Христина Янисова: MGRB793 Семинар "Северна Гърция - древна, елинистична, византийска и нова"
08.09.2012 00:10
СПЕЦИАЛЕН СЕМИНАР ЗА ЖАЛКИТЕ ТРАКОБЪЛГАРОМИКИМАУСЕДОНСКИ ПРОСТИТУТКИ БЕЗ ЕЗИК, МАЙКА И ТАТКО!
get написа:
... си фелацио !! - Факт е че, Бик кога го скопят става ... се нарича Вол ! ... това се отнася и за тези, които станаха религиозни опортюнисти, отказвайки се от бащиният си бог ?!
[quote=marknatan] за маймуняка лизач гет който използва р.и.м. б.у.л. скачал в жопчето па руски на боцко хе хе хе
...
Ако питаш гетския лизач Бул, било скопен Бик,но той пък като съафтур ,доказа Идеята на психото,че Микенците и Спартанците били българите защото били Военни и имали Военна структура.


- Колко пъти да ти обяснявам ?!
- слънчевият бог ... на който преди да станат "старозаветници" дедите ти, са му викали "бик-ар" .
- после, след като "излязохте от Египет" на същият отново вдигнахте статуя в пустинята "телеца";
- планината в която имахте светилище на Същият се казва Тавър ... после изменихте на религията на дедите си ... па почнахте да се молите ... та дори и мъжки проститутки имахте в храмовете на Женският си - Лунен бог ? ... нали за това предупреждава Христос учениците си, "Да не плащат на кучетата" - с последното е имал в предвид мъжките проституки !
- Мюсюлманите, които едно към едно копираха от вас религията си, продължават да и милват и целуват символа й - http://doormann.tripod.com/the4.htm - Ето ти го изображението ... порадвай му се ?!
- Какво казват "мюслимите" онтносно символиката "луна-звезда" ?!
- Today the crescent moon is the most widely recognized symbol of Islam, yet early Muslims used icon-free banners of various colors. The moon and star, symbols of Byzantium since the 4th century BC, spread across the Islamic world during the expansion of the Ottoman Empire. - http://everydaysaholiday.org/wp-content/uploads/2011/11/trajan_byzantine_mooncoin.jpg
цитирай
45. get - - Христина ЯНИСова - преподавател в Библиотекарският университе ?!
08.09.2012 00:32
- Образование: 1995 – 2000 г. Висше образование /магистър/ СУ ;
- квалификация: Преподавател по гръцки език, специализация Преводаческа;
- Специалност “Новогръцка филология”;
- 2002 (15/06-15/07)Езикова специализация за преподаватели по новогръцки език в Атинския университет, Гърция;
- 2000 г.; 2002 г.: Участие в изследователски екип /под ръководството на проф. д-р Ст. Пороманска/ за изучаване на гръцките диалекти в гр. Созопол. Ама много диалекти ... гръЧки имало в този град бе ? ... С население от 4317 души !! :))

- Дипломна работа на тема “Езиковедските възгледи на Янис Психарис”.

САМО ПРИПОМНЯМ ?!!
- Кога през 1947 г. българите от Беломорска тракия ... нашите комунисти под водачеството на товарищ Сталин, ги изселиха по целият соц. лагер ... та чак и в Казахстан имаме ... оставихме фанариотските змийчета, в пазвата си на топло ... щот бяха интернаСион-алисти ? - та и работа и образование и други придобивки покрай това намазаха ?! - Хайде молим - знаем си се ! ... та от това котило е и другарката Янис, Христина ... дето тръгнала да търси ... новоГръцки наречия из Созопол ... с чии ли пари ?!
цитирай
46. анонимен - Ник Христофоридис: get - Кога през 1947 г. българите от Беломорска тракия ...
08.09.2012 09:58
ТАЗИ ИСТЕРИЯ ЗА ИЗЛАЗ НА БЯЛО МОРЕ БЪЛГАРИТЕ СА Я ПЛАТИЛИ МНОГО СКЪПО, КАТО НА ТРИ ВОЙНИ СА БИЛИ ЖЕСТОКО НАЕБАНИ, ЗАЕБАНИ И ПРЕЕБАНИ, С МНОГО КРЪВ И УНИЖЕНИЯ. А КАКТО Е ВИКАЛ НА ЕДНО ПРЕДАВАНЕ "РОДОЛЮБИЕ" СОЦИОЛОГА АНДРЕЙ РАЙЧЕВ, ПОРАДИ ТАЗИ ИСТЕРИЯ И ОГРОМНИТЕ МАТЕРИАЛНИ И ЧОВЕШКИ ЗАГУБИ В МОМЕНТА БЪЛГАРИЯ БРОЙ БЪЛГАРИ , ЦИГАНИ И ТУРЦИ! А ГЪРЦИТЕ СА ВИ ИЗКАРАЛИ СПРАВЕДЛИВО ЧЕРВАТА ПРЕЗ УСТАТА ЗАЩОТО ЗЕМИТЕ ДЕТО СА БИЛИ РОДЕНИ ДИМОКРИТОС, АРИСТОТЕЛИС, МЕГАС АЛЕКСАНДРОС, ФИЛИППОС И СЕ РАЗВИЛ ЕЛИНИЗМА СА ГРЪЦКИ И САМО ГРЪЦКИ А ВАРВАРИТЕ ПРАБЪЛГАРИТЕ И СЛАВЯНИ ДЕТО СА ПРИСТИГНАЛИ НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ ПРЕЗ 6-ТИ И 7-МИ ВЕК СЛЕД ХРИСТА ТРЯБВАЛО ДА ЗНАЯТ ДО КЪДЕ ИМ СЕ ПРОСТИРАЛА ТЕРИТОРИАЛНО ЧЕРГАТА! ВИЕ БЪЛГАРИТЕ ТРЯБВА ДА СТЕ ДЪЛБОКО БЛАГОДАРНИ КЪМ ГЪРЦИТЕ ЗАЩОТО БЕЗ ЕЛИНИЗМА НЯМАШЕ ДА ИМА "БЪЛГАРСКО ВЪЗРАЖДАНЕ" А КАТО ВЛЕЗЕШ В МУЗЕЙТЕ В БЪЛГАРИЯ ВЪРХУ ВСИЧКИТЕ ПАМЕТНИЦИ Е НАПИСАНО НА ГРЪЦКИ ЕЗИК И САМО НА ГРЪЦКИ! А ДОКАТО ВИЕ КАТО ПОСЕТИТЕЛИ НА МУЗЕЙТЕ БЛЕЕТЕ КАТО ХАЙВАНИ БЕЗ ДА РАЗБИРАТЕ КАКВО ПИШЕ, ГЪРЦИТЕ РАЗБИРАТ ЗАЩОТО СИ Е ГРЪЦКО, ТЯХНО НАСЛЕДСТВО А ВИЕ ИМАТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО САМО ДА ГО ПАЗИТЕ БЕЗ ДА СЕ КОМПЛЕКСИРАТЕ И ДА СТАВАТЕ СМЕХОТВОРНИ И ДА СЕ ПРЕВРЪЩАТЕ В КЛОЙНИ НА ИСТОРИЯТА ПОДОБНО НА МИКИМУСЕДОНЦИТЕ!
цитирай
47. анонимен - До Ник Христофоридис..
08.09.2012 10:17
Ами да, много прави са гърците. И за това плащахме до преди 20 години репарации, заради нашите монархо-фашистки тъпаци, дето с ръкопляскания тогава в парламента обявиха война на САЩ и Англия. И добре, че бяха загиналите момчета от съпротивата против фашизма и фронтоваците, както и Димитров и Коларов с връзките си в СССР. Така щеше Чърчил да ни разкаже играта, че щеше тотално да ни ликвидира, като държава. Чърчил е искал да накаже България и даде линията Бургас-Свиленград на Турция и граница на Гърция до Асеновград. Та така, че прави са си гърците.
цитирай
48. анонимен - Проф.Сиктиридис - 28. sparotok, 45. get
08.09.2012 12:11
Проблема при вас е, че в желанието си да се сравнявате с другите се опитвате да ги принизите до вашето ориенталско ниво.


цитирай
49. get - - Вие да не сте автентичният ПСИХарис ??!
08.09.2012 12:14
анонимен написа:
...
НА ТРИ ВОЙНИ СА БИЛИ ЖЕСТОКО НАЕБАНИ, ЗАЕБАНИ И ПРЕЕБАНИ, С МНОГО КРЪВ И УНИЖЕНИЯ. А КАКТО Е ВИКАЛ НА ЕДНО ПРЕДАВАНЕ "РОДОЛЮБИЕ" СОЦИОЛОГА АНДРЕЙ РАЙЧЕВ, ПОРАДИ ТАЗИ ИСТЕРИЯ И ОГРОМНИТЕ МАТЕРИАЛНИ И ЧОВЕШКИ ЗАГУБИ В МОМЕНТА БЪЛГАРИЯ БРОЙ БЪЛГАРИ , ЦИГАНИ И ТУРЦИ! А ГЪРЦИТЕ СА ВИ ИЗКАРАЛИ СПРАВЕДЛИВО ЧЕРВАТА ПРЕЗ УСТАТА ЗАЩОТО ЗЕМИТЕ ДЕТО СА БИЛИ РОДЕНИ ДИМОКРИТОС, АРИСТОТЕЛИС, МЕГАС АЛЕКСАНДРОС, ФИЛИППОС И СЕ РАЗВИЛ ЕЛИНИЗМА СА ГРЪЦКИ И САМО ГРЪЦКИ А ВАРВАРИТЕ ПРАБЪЛГАРИТЕ И СЛАВЯНИ ДЕТО СА ПРИСТИГНАЛИ НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ ПРЕЗ 6-ТИ И 7-МИ ВЕК СЛЕД ХРИСТА ТРЯБВАЛО ДА ЗНАЯТ ДО КЪДЕ ИМ СЕ ПРОСТИРАЛА ТЕРИТОРИАЛНО ЧЕРГАТА! ВИЕ БЪЛГАРИТЕ ТРЯБВА ДА СТЕ ДЪЛБОКО БЛАГОДАРНИ КЪМ ГЪРЦИТЕ ЗАЩОТО БЕЗ ЕЛИНИЗМА НЯМАШЕ ДА ИМА "БЪЛГАРСКО ВЪЗРАЖДАНЕ" А КАТО ВЛЕЗЕШ В МУЗЕЙТЕ В БЪЛГАРИЯ ВЪРХУ ВСИЧКИТЕ ПАМЕТНИЦИ Е НАПИСАНО НА ГРЪЦКИ ЕЗИК И САМО НА ГРЪЦКИ! А ДОКАТО ВИЕ КАТО ПОСЕТИТЕЛИ НА МУЗЕЙТЕ БЛЕЕТЕ КАТО ХАЙВАНИ БЕЗ ДА РАЗБИРАТЕ КАКВО ПИШЕ, ГЪРЦИТЕ РАЗБИРАТ ЗАЩОТО СИ Е ГРЪЦКО, ТЯХНО НАСЛЕДСТВО А ВИЕ ИМАТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО САМО ДА ГО ПАЗИТЕ БЕЗ ДА СЕ КОМПЛЕКСИРАТЕ И ДА СТАВАТЕ СМЕХОТВОРНИ И ДА СЕ ПРЕВРЪЩАТЕ В КЛОЙНИ НА ИСТОРИЯТА ПОДОБНО НА МИКИМУСЕДОНЦИТЕ!


- Защо не схванеш, че по-голямата част от това дето сега му викат не само СЛАВОФОННИ елини ... ами и тези дето се имат за циСти гърци сте плод на един социално-исторически експеримент ?! ... Що не ви се коментира ... какви са по произход "светилата" от Александрийската схола и Библиотека !?? - Да сте чували за Аристобул ... ами за Филон ... ами Стефан "византийски" ... Той откъде идва ?! ... от Александрията ?! - какво прави ? - Обяснява (и то по силата на какво ?) - Кои били и що било "гръцко" в неговата "Етника" ?!
- Ренегати сте вие ?! - И профанизатори на по-стари и по-пълни духовни знания и вярвания ?! - Кой ако не "великият" Демостен, укорява че атиняните използвали "Хюес Атес" ... което не било гръцко а тракийски-белазгийско !
- Отровени бяхте а и сте от юдейската пропаганда ... като с А. Райчев !
цитирай
50. get - - Момче ... момче - не бъркай интер-наСион-ализма, с Родолюбието ?!
08.09.2012 12:34
анонимен написа:
Ами да, много прави са гърците. И за това плащахме до преди 20 години репарации, заради нашите монархо-фашистки тъпаци, дето с ръкопляскания тогава в парламента обявиха война на САЩ и Англия. И добре, че бяха загиналите момчета от съпротивата против фашизма и фронтоваците, както и Димитров и Коларов с връзките си в СССР. Така щеше Чърчил да ни разкаже играта, че щеше тотално да ни ликвидира, като държава. Чърчил е искал да накаже България и даде линията Бургас-Свиленград на Турция и граница на Гърция до Асеновград. Та така, че прави са си гърците.


- Ако си с мислене на инте-наСион-алист ... не можеш да бъдеш Българин !! - Защото Българин е със смисъл й "От/в Бог".
- А Сионистите, които разпнаха Сина божий ... по време на болшевишката революция разграбваха църкви и убиваха масово християни ?!
- НаСион-социалистите(хитлеристи) ... фашистите, барабар с комунистите/болшевики всички са от едно котило ... първият им духовен родител(основател на "научният" социализъм) се нарича Мозес - чети бе момче заблудено ?! - Що е туй "Рим и Ерусалим" - кой го пише, в контекста на какво ... и-и-и дали този Мозес Хес не се явява духовен баща на един друг мистификатор и опортюнист с име Мордохай Леви ... по известен ни като, К. Маркс - Хай за начало ... започни с това !! - http://en.wikipedia.org/wiki/Rome_and_Jerusalem

- Ще да завърша, като ти кажа ... човек с марксистко или ционистко мислене ... не може да бъде Родолюбец или Християнин !! - така че, престани с глупавите си позовавания на Чърчил, Коларов или Димитров ... всите рожби на СИОН !!
цитирай
51. анонимен - Ник Христофоридис- 28. sparotok, 45. get
08.09.2012 14:13
БЪЛГАРСКА КУЛТУРА.... кандилата са откраднати от гробове!
Българи са арестувани в Гърция с 2 тона медни кабели и кандила, предполага се, че кръстовете и кандилата са откраднати от гробове, Новинар. 20:07, 17 януари 2012. Двама български граждани са били арестувани в Гърция за притежание на крадени вещи, съобщава гръцкият сайт Зугла. Мъжете – на 42 и 43 години, са задържани на магистралата Серес - Промахон в посока към България. Двамата са управлявали товарни автомобили. При обиск са намерени 950 употребявани автомобилни акумулатори, за които не е имало нужните документи, над два тона медни кабели и 150 медни кръста и кандила. Предполага се, че кръстовете и кандилата са откраднати от гробове, посочва изданието.
цитирай
52. анонимен - Пфуй!
08.09.2012 14:32
анонимен написа:
БЪЛГАРСКА КУЛТУРА.... кандилата са откраднати от гробове!
Българи са арестувани в Гърция с 2 тона медни кабели и кандила, предполага се, че кръстовете и кандилата са откраднати от гробове, Новинар. 20:07, 17 януари 2012. Двама български граждани са били арестувани в Гърция за притежание на крадени вещи, съобщава гръцкият сайт Зугла. Мъжете – на 42 и 43 години, са задържани на магистралата Серес - Промахон в посока към България. Двамата са управлявали товарни автомобили. При обиск са намерени 950 употребявани автомобилни акумулатори, за които не е имало нужните документи, над два тона медни кабели и 150 медни кръста и кандила. Предполага се, че кръстовете и кандилата са откраднати от гробове, посочва изданието.

====================================================
Пфуй! Това православен българин не го прави.
Сигурно са били потурнаци от сектата на тракедонистите.

цитирай
53. анонимен - Проф.Сиктиридис - 28. sparotok, 45. get
08.09.2012 16:01
Оставете българите на страна.
Горе написаното се отнася изключително за вашата секта.
Умолявам ви за в бъдеще да говорите единствено от първо лице единствено число,а не от името на всички българи! Внимавайте с тази омраза, която насаждате спрямо Гърция,Русия, Православието и българославянските корени на народа.Ще се задавите от злоба човече.
Не подценявайте интелектуалното ниво на 99,9 процента от Българския Народ.
цитирай
54. анонимен - ДО ВСИЧКИ ПРЕВЪПЛАЩЕНИЯ НА МАНГО РИСТО-ЛЮБИТЕЛ НА БЪЛГАРСКИЯ КУМИС!!!
08.09.2012 16:17
мангооо, тези клошари са от твоето циганско племе-гръчки цигани! и не ми се прави на патриот, като от българското се кефиш само на голямата българска паламарка навряна в смръдливия ти дирник и на вкуса на българския кумис с дъх на лайняниа ти ГЪЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗ........
цитирай
55. get - - Предвид начина на изразяване и менталното състояние на един наш блогар ...
08.09.2012 21:49
... с прозвище НатанЯху (последното в името му е производно от YHWY) ... тази последна словесна гадост-провокация иде предполагам от него ?!
анонимен написа:

мангооо, тези клошари са от твоето циганско племе-гръчки цигани! и не ми се прави на патриот, като от българското се кефиш само на голямата българска паламарка навряна в смръдливия ти дирник и на вкуса на българския кумис с дъх на лайняниа ти ГЪЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗ........


- Един достоен БОЛбългарин никога не би паднал до там ... да се изразява по този начин и да е с такова ниво на мислене ?!

- Анонимни човече, който стопанисваш този блог ... моля ви, бъдете на висотата, която предполага понятието хомо сапиенс ... за незнаещите последното е със значение "раЗумен" ?!

- Престанете с насаждането на междунационална вражда ... като използвате за това, исторически неистини !!

- Ако сте истински християнин - Ще разберете, за какво говоря ! - Ако не, то без да съзнавате сте плод на СИОН и неговите любими приоми ... да подчини хората, като преди това ги разедини и настрои един срещу друг !?!

анонименСиктиридис написа:

Внимавайте с тази омраза, която насаждате спрямо Гърция,Русия, Православието и българославянските корени на народа.Ще се задавите от злоба човече.

- Анонимен с нейм "Майната ти" ... не сте ВИЕ, този който ще кажете доколко и как да обичам народът си Болгарски ?!!!
- А по отношение на гръчцко-руското КРИВОСЛАВНИ исторически изцепки от по-далечното и близко минало, прав сте ... дори и в момента не съм твърде щастлив от заигравките на Руската православна църква с фанариотската "Вселенска" такава !! - Каталава паликаре ?!
цитирай
56. sparotok - Dutch: We Can Live Without Greece in Eurozone
17.09.2012 19:58
Dutch: We Can Live Without Greece in Eurozone

The Dutch prime minister Mark Rutte and European Commissioner Neelie Kroes both said on Tuesday that the single currency area would survive a Greek exit.

Rutte said in a radio interview that the eurozone could “handle” a country leaving the union because the risk of contagion has now been sufficiently reduced.

His words echoed those of Kroes’ who told the Dutch newspaper De Volkskrant that “it is just not true” that the euro would collapse if Greece were to give up the currency. Kroes is a member of the Netherlands’ ruling liberal party which Rutte heads.

She criticized the Greek Government for failing to implement the sort of austerity measures that would enable the country to stave off the specter of sovereign default. “The Greeks should realize that ‘we Dutchmen’ and ‘we Germans’ can only sell the financial aid to Greece to our taxpayers if there is proof of good will.”

German chancellor Angela Merkel said on Monday that “time is running out” for Greece to show that it is making progress toward reducing public spending in order to apply for a second European bailout worth €130 billion.

The country desperately needs foreign aid to continue to finance its debt obligations this month. As it fails to meet budget commitments and promises on privatizations, the political will in the fiscally solvent eurozone member states in the north of the continent to help the Greeks has virtually dissipated.

цитирай
57. анонимен - Христо Узунов: "Ако пишката беше цигулка щяха да свирят и Българите"!
18.09.2012 16:23
sparotok написа:
Dutch: We Can Live Without Greece in Eurozone

The Dutch prime minister Mark Rutte and European Commissioner Neelie Kroes both said on Tuesday that the single currency area would survive a Greek exit.

Rutte said in a radio interview that the eurozone could “handle” a country leaving the union because the risk of contagion has now been sufficiently reduced.

His words echoed those of Kroes’ who told the Dutch newspaper De Volkskrant that “it is just not true” that the euro would collapse if Greece were to give up the currency. Kroes is a member of the Netherlands’ ruling liberal party which Rutte heads.

She criticized the Greek Government for failing to implement the sort of austerity measures that would enable the country to stave off the specter of sovereign default. “The Greeks should realize that ‘we Dutchmen’ and ‘we Germans’ can only sell the financial aid to Greece to our taxpayers if there is proof of good will.”

German chancellor Angela Merkel said on Monday that “time is running out” for Greece to show that it is making progress toward reducing public spending in order to apply for a second European bailout worth €130 billion.

The country desperately needs foreign aid to continue to finance its debt obligations this month. As it fails to meet budget commitments and promises on privatizations, the political will in the fiscally solvent eurozone member states in the north of the continent to help the Greeks has virtually dissipated.


цитирай
58. анонимен - Академик Проф. Васил Гюзелев - 56. sparotok
18.09.2012 20:54
Академик Проф. Васил Гюзелев....."Славяните и прабългарите идват в балканските провинции на Византия както всички други “варварски” народи преди тях – със силата на меча. В края на V и началото VI в.те започват да нахлуват южно от р. Дунав, грабят каквото могат и се изтеглят".



1500 years after:

Началото на XXI в. бившите балканските провинции на Византия в Европа без граници т.н. “варварски” народи, нахлуват без визи на запад и се отдават на плячка банкомати,кражби,наркотици,проституция,фалшифициране на банкноти и опити за изопачаване на истинската история.
====================================================
Гнилата круша не пада по-далеч от корена .

цитирай
59. анонимен - Академик Проф. Васил Гюзелев - 56. sparotok
18.09.2012 21:00
Академик Проф. Васил Гюзелев....."Славяните и прабългарите идват в балканските провинции на Византия както всички други “варварски” народи преди тях – със силата на меча. В края на V и началото VI в.те започват да нахлуват южно от р. Дунав, грабят каквото могат и се изтеглят".



1500 years after:

Началото на XXI в. бившите балканските провинции на Византия в Европа без граници т.н. “варварски” народи, нахлуват без визи на запад и се отдават на плячка банкомати,кражби,наркотици,проституция,фалшифициране на банкноти и опити за изопачаване на истинската история.
====================================================
Гнилата круша не пада по-далеч от корена .

цитирай
60. анонимен - Въпрос - чели ли сте: - 56. sparotok
18.09.2012 21:05
Въпрос - чели ли сте:

1. Извора за мръсния и крадлив народ?

2. Извора за траките броящи до 3?

3. Извора за това как продавали децата си?

4. Как блудтсвали с жените си?

5. Как прилагали членовредителство?

6. Как пиянствали и не работели мъжете?

цитирай
61. анонимен - Четете,четете,четете! - 56. sparotok!
18.09.2012 21:26
Четете,четете,четете г-н 56. sparotok!
А не да плещите глупости !
Не подценявайте интелектуалното ниво на 99,9 процента от Българския Народ.



цитирай
62. анонимен - ко се напъна пак като грък на сране?, бе сигЪнинооооо
23.10.2012 15:59
анонимен написа:
Четете,четете,четете г-н 56. sparotok!
А не да плещите глупости !
Не подценявайте интелектуалното ниво на 99,9 процента от Българския Народ.




цитирай
63. анонимен - Четете,четете,четете! - 56. sparotok!
27.10.2012 15:32
Траките по принцип са нещо като съвременните цигани - смели когато са по-многобройни от противника и особеножестоки към жени, деца и старци. примери бол. много обичат грабежите и нямат никаква дисциплина.

цитирай
64. ivansimeonow - Интересно защо Аристотел обича ...
06.11.2012 15:32
Интересно защо Аристотел обича толкова Омир-какво означаваше в превод? То и Архимед е съмнителен в туй отношение.Та на въпроса, обича Омир, а пък нищо не посвещава на Ботев- може би се срамува от него, такава ще да е работата.
цитирай
65. ivansimeonow - А бе анонимен 63, колко пъти ще ти ...
06.11.2012 17:52
А бе анонимен 63, колко пъти ще ти обяснявам, че принципът/ принцип-начало, типична латинска дума, как ли е дошла до нас, явно чрез траките. Това за сведение.,/ ти е сбъркан. Не може от такива хора да се пръкне такъв истински герой като Спартак- не измислен. Като са цигани, посочи ми от циганите някой герой като Спартак, тогава може да приема частния случай като типичен . Частен случай като описания сигурно съществува при траките, след като сега дори, има подобни в Белгия, Швейцария, Австрия, Австралия и къде ли не. Е, какъв е изводът?!
цитирай
66. saportok - Честита Нова Година!
03.01.2013 20:01
Честита Нова Година!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aristotelis
Категория: История
Прочетен: 1839738
Постинги: 266
Коментари: 1484
Гласове: 303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031