Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2012 19:33 - НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ: Древна гърция, облекло
Автор: aristotelis Категория: История   
Прочетен: 25220 Коментари: 20 Гласове:
-1

Последна промяна: 06.08.2012 09:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ
Бельото в Древна Гърция
  image
Има три периода в развитието на древногръцката цивилизация. Архаичен период, Класически период и Елинистичния период.

Архаичен период се наричат вековете до около 500 год. пр.Хр.

Това е период в който съжителстват различни култури от континентална и островна Гърция. Те оказват по между си взаимно културно влияние. Около 1200 год. пр.Хр. Дорийците нахлуват в Минойското царство в Крит и Пелопонес. Те са северна раса от Иилирия и са в по-примитивен стадий от минойците. Днес знаем твърде малко за тяхното облекло, но се предполага, че то е било елементарно и грубо. Изработвало се основно от нещавена овча кожа. Те оформяли овчето руно като правоъгълно парче, след което го закрепвали около раменете и тялото с игли. Носели се и наметала с качулка, кожени навуща и островръхи шапки. В късния Архаичен период в Гърция се установява по-напредналото общество на Йонийците. Те произвеждали текстил от вълна и лен с добро за времето си качество. Това дало възможност да се изработват дрехи в драпиран стил.

През VIII-VII век пр. Хp. Йонийците започват интензивна търговия с средиземноморските култури и Галите на север.

V–IV пр.Хp. са годините на класическия период на древногръцката култура. Те достигат много високо качество и стил на работа в изкуствата и архитектурата.

Класическото гръцко облекло е в драпиран стил, като в дрехите почети липсват шевовете. Жените и мъжете се обличат по подобен начин. Дрехата в класическа Гърция била съвсем естествена. Тя нямала никаква кройка и подплънки. Представлявала правоъгълно парче плат с различни размери, което се драпирало по различен начин и се прехващало с декоративни игли и ленти. Семплата дреха имала голямо разнообразие в нейната употреба в зависимост от въоръжението на този, който я носи.

  image
Пеплос

image
Химатион

image
Хламида

Хитонът (χιτών, hiton) е класическа дреха за гърците от времето на Архаичния период до края на Елинистичния период (320–30 год. пр.Хp.). Той се носел както от мъже, така и от жени. Представлява парче плат от лен или вълна, което се драпирало по разнообразен начин и се прикрепял на рамото с декоративни игли, наречени фибули (fibulae). Около кръста се пристягал с колан. Дължината му е различна според периода и предназначението му. При мъжете през Архаичния период е дълъг, след това започва да се скъсява и стига до коленете. Жените винаги са носели дълги го глезените хитони.

  image
image
Хитон

С времето се произвеждали все по-фини, което довело до по-нови начини на драпиране. Това се отразило особено силно върху женската дреха. Парчетата плат се киснели в разтвор от кола, след което се драпирали и съхнели на слънце. Този метод създал невероятно разнообразие от видове драперии.

  image
Пеплос

Пеплосът (πέπλος) е женско облекло направено от две парчета плат, закопчавал се и на двете рамене с игли и се пускал под талията, където е престяган с колан. По същия начин можело да се използва и по-дълго парче от това на хитона, което се пуска около тялото и отпред се пристяга по същия начин. През Елинистичният период пеплосът започва да се пристяга с колан под бюста. Можело да се носи и като връхна дреха. В началото се изработвал от лен и вълна, а по-късно и от памук и коприна.

Гърците използвали основно два вида връхно облекло. По-късата наметка се наричала хламида (χλαμύς), а по-дългото наметало химатион. Хламидата се изработва от вълнен плат с по-тъмен и ярък цвят и се носел закопчан върху едното рамо с игла. Ръката за меча се оставяла свободна.

Химатионът (ἱμάτιον, himation) се носел и от двата пола. Представлявал плисиран плат обвиващо тялото, което можело да се мята и на главата, като качулка.

  image
Химатион

Поради това, че гърците правели своите скулптури от бял мрамор, а рисунките върху керамиката са стилизирани в черно, червено и бяло, за цветовете на дрехите може да се говори трудно. Поради белия цвят на скулптурите се е смятало, че дрехите на древните гърци са били светли. На последък все повече писмени доказателства сочат, че цветовете на дрехите са били в почти всички съществуващи цветове. Като правило било туниките да са по-светли, а плащовете по-тъмни.

Сведенията за долните дрехи са също оскъдни. Жените се пристягали с лента от ленен плат телата си под бюста и талията. Мъжете носели набедрени препаски.

Шапки се носели само при лошо време. Тази с периферията се наричала петаз, а без периферията – пилос. Жените пускали дълга коса, която обикновено се накъдряла и вдигала над челото и се връзвала в кок. Декорирали прическите си с диадеми, панделки и цветя. Много от жените носели и перуки с различни цветове. През Елинистичния период жените покривали главата си с качулка и слагали отгоре шапчица от слама.

И двата пола носели кожени сандали, а мъжете слагали и ботуши. Те се връзвали отпред.

Бижутата на древните гърци били фино изработени и богато инкрустирани. Жените се гримирали, като подчертавали очната си линия, миглите и цвета на скулите.
Древна Гърция е родината на европейския сватбен тоалет
Приема се, че древна Гърция е родината на европейското сватбено облекло. На сватбения ден девойките в Елада обличали дълги рокли, наречени „пеплос“, изработени от тънка материя и закрепени на рамената с катарами.  Главата на невестата украсявали с лавров венец – символ на целомъдрието, и було в златист цвят. Белите дрехи на младоженеца и булката били белег на тяхната чистота, радост и младост.

Днес булките може да са замечтани хипарки с накачулени по ръцете гривни, пищни средновековни принцеси с кринолин или пък древногръцки богини с изящни туники. Канони няма, всичко зависи от вкуса и фантазията.

Бельото в Древна Гърция

Данните за Древна Гърция са от: Abrachams, E. Ancient Greek Dress. A study of the costumes worn in Ancient Greece, from Pre-hellenic times to the Hellenistic age. London. John Murray, Albermarle Street, W., 1908. – In: Ancient Greek Dress. Argonaut Publishers Inc., Chicago, 1964. Evans, Maria. Chapters on Greek Dress. – In: Ancient Greek Dress.Ancient Greek Dress. Argonaut Publishers Inc., Chicago, 1964. Brill’s Encyclopaedia of the Ancient World, New Pauly classical tradition, volume 1, A-Del. Ed. Manfred Landfester in cooperation with Hubert Cancik and Helmuth Schneider, English Edition Managing Editor Francis G. Gentry. Brill LeidenBoston, 2006.
Авторите посочват, че бельо, или дреха, носена само вкъщи, се нарича χιτών хитон. „Тази дреха е описвана като σιγαλόεις „блестяща“,„лъскава“ и „луксозна“, а този епитет е разбиран като „дяволски чиста“, а сравнението на мекотата и лъскавостта й с люспата на лук едва ли е подходящо,освен ако нямаме превид нещо с много гладка повърхност.” [Abrachams, 1908/1964, с. 20]. Хитонът е в две разновидности – дорийски и йонийски. Дорийският е по-древен и има по-скромен вид. Същността на дорийския начин на обличане е простотата и леснотата.Йонийският е по-късна версия, и се смята за по-луксозен, с повече допълнителни аксесоари. Йонийският хитон е характеризиран като източно и близкоизточно влияние. „Богатият и широк йонийски хитон е обличан по характерния си начин в по-късни времена, но е демонстриран на рисунки на вази и по монументи от късния шести век и през пети век пр.н.е.; той може би е бил начин на обличане, свойствен за Изтока в Омирово време. Тези източни маниери и обичаи са непознати на автора на Омировите поеми.Четем за богати роби, изработвани от сидонските жени, които Парис донесъл от Сидон.“ (Eванс, 1908/1964, с. 38) Детайлите по приликите и разликите между дорийския и йонийския хитон са интересни,  Третият важен момент е,че при древногръцкия хитон авторите никога не говорят, както в Библията, че дрехата „събира голотата на тялото“ – на мъже или жени. Впрочем хитон или [кеттнет] се предава често с латинската дума туника. Тук е мястото да напомня, че терминът db"-ysen>k.mi[михнасий вад] от Изход, 28:42 и на други места се състои от лен db [вад] и панталони,гащи ~ysen>k.mi [михнасайм],а коренът на ~ysen>k.mi[михнасайм]съдържа думи като влизам и събирам, събиране, събрание. В езиковата картина на иврит панталони съдържа и ‘събиране’, и ‘влизам’,като мотивиращи семантични признаци. Така, панталони на иврит са нещо като„влизанки“, които „събират“ голотиите. Терминът χιτών съдържа информация, че бельото, поне първоначално, е било от лен, но не и ивритската логика „влизанки“, които „събират“ голотиите. Данните от проучването на тесните специалисти върху предисторическия период, Омир и археологическите артефакти сочат, че „покриване на голотиите “не се споменава никъде. Следователно, за предисторическия и елинистичния хитонне е типично да прикрива, събира „голотиите“. Това личи и от кройките-схеми на хитона, съдържащи едно парче плат. Има „отворен“ и „затворен“ вариант на хитона. Схемите и илюстрациите от Абрахамс и Еванс показват това. image
image
Изглед на „затворен“ дорийски хитон image

  Изглед на „отворен“дорийски хитон   image

  „Пеплос“ е атинска вариация на тема хитон   image

  Йонийски хитон   image

image
Схемите и поясненията на авторките показват, че продупчването, пришиването, прикрепянето с игли и с прародителите на безопасната игла се извършват в/около раменете, врата и ръцете,но не и през слабините. Естетичността на древногръцкото облекло е класическа, но тази подробност, че на практика няма бельо, остава забравена или неясна. Разбира се, може да се каже още много за древногръцкото облекло – има дублиран хитон, обличане на два хитона, наричано диплакс; има хитони с ръкави; специално внимание представляват термините-умалителни от хитон; горната дреха е наричана хламис; понякога хитонът се облича върху хламиса; има къс и дълъг хитон, като войните и амазонките носят къс хитон; много често войни и състезатели нямат никакви дрехи по старогръцките артефакти и т.н.    



Гласувай:
3



1. liliyanaandreeva - Много интересно и красиво!
06.08.2012 18:32
Много интересно и красиво!
цитирай
2. анонимен - Чистач :---
09.08.2012 09:17
БРЪЗО БРИШЕШ МА КАТ ТА НАБАРАМ ДА ТА ОНОДА ДЪРТИ ПЕДЕРУНГЕЛЕ, ША МА УПУМЕНУВАШ КОГА СЕ ПРОБАШ ДА ПРЪДНЕШ ПА СЕ НАСЕРЕШ!
С ПО-ЗДРАВ ОТ МАНАФА
цитирай
3. анонимен - ХАН КУРБРАТ - до татаромонгола - варваринът 57
10.08.2012 17:30
САМО К*Р ЗА ТЕБ , В УСТА*А ЧЕРВЕЙ.
цитирай
4. анонимен - до сиганина
10.08.2012 20:22
"...Уважаеми учени от БАН, време е да свалите превръзката от очите си и да започнете да изобличавате убийците на предците на народа, който плаща заплатата ви!"
=====================================================

Стара българска поговорка:

Сиганин ! Голям к*р ще лапаш,голяма дума не казвай !

цитирай
5. анонимен - БЪРЗО БРИШЕ, АМА АЗ ПАЗЯ ВСИЧКО П...
10.08.2012 21:03
БЪРЗО БРИШЕ, АМА АЗ ПАЗЯ ВСИЧКО ПЕДЕРУНГЕЛА МУ ДЪРТИЙ
цитирай
6. starkmaster - Древна Гърция?!
11.08.2012 18:38
Каква Древна Гърция?! Такава държава не е ималооо, както и древни гърци! Смешки! Имало е елини, пеласги, дорийци, атиняни; впрочем имало е малки градове-държави, всяка със свой владетел, но не са се наричали гърци!
цитирай
7. aristotelis - Каква Древна Гърция?! Такава дъ...
11.08.2012 18:46
starkmaster написа:
Каква Древна Гърция?! Такава държава не е ималооо, както и древни гърци! Смешки! Имало е елини, пеласги, дорийци, атиняни; впрочем имало е малки градове-държави, всяка със свой владетел, но не са се наричали гърци!


Етимология на името "Гърци"
Името „Гърция“ на старогръцки и катаревуса е Еллас, а на димотики – Еллада, но старият номинатив Еллас и днес може да се срещне върху документи или марки. Името Гърция идва от названието на едно беотийско(днешна Виотия) гръцко племе от град Граеа, което колонизира южна Италия през 8 век пр.Хр. Местните италийски племена наричат заселниците Граи — от това име произлиза общоиталийското название на елините Graeci (Греци). Европейците използват имена, производни на Graecia, но персийците, турците и арабите използват името Yunans, т.е. йонийци (гръцки "Ионес"). Интересното е уникалната форма, използвана от грузинците за гърците – "berdzeni", което на грузински означава мъдри.

Етимология на името „Еллин”
Елин според древногръцката митология е митичен прародител на елините. Той е син на Девкалион (според други версии — на самия Зевс) и на Пира, брат на Амфиктион и баща на Еол, Ксут (Ксутос) и Дор (Дорос). Всеки един от синовете му е родоначалник на по един от основните гръцки родове: от Еол произлизат еолийците, от Дор — дорийците, а синовете на Ксут, — Ахей и Йон — дават началото на ахейците и йонийците, съответно. Според Хезиод, от връзката на сестрата на Елин, Пандора със Зевс, се ражда Грек който е става епоним на гърците (Graikoi), а от връзката на другата сестра на Елин, Тия, със Зевс, се раждат Македон, родоначалник на македоните и Магн (Магнес) основател и първи цар на Магнезия. Названието „Елини“ датира от времето на Омир. В Илиада „елини“ е име на племе, населяващо Фтия; наричани са още мирмидонци) и са водени от Ахил.
цитирай
8. starkmaster - Глупости!
11.08.2012 22:09
Глупости! Елини, пеласги, дорийци, атиняни, троянци са племена от тракийски произход, какви италийски племена и щуротии. Съответно с тракийските богове и легенди!
цитирай
9. анонимен - оп
11.08.2012 23:26
кур
цитирай
10. анонимен - Саракацанос
12.08.2012 11:20
Какви древни българи,какви траки,какви 5 стотинки? След като дори и на 3-ти март, националния празник на България, една трета от раята вместо трибагреника развява безнаказано кармазъ байрака на поробителя.
цитирай
11. mglishev - Хубав материал,
12.08.2012 15:18
добрата стара мраморна класика не бива да се забравя :)
Aristotelis, на Ваше място бих изтрил всички глупости от коментарите.
цитирай
12. анонимен - ЧИСТАЧА:----МАЛИЙЙЙ СЪВСЕМ ИЗДУХА ГАРНИТУРАТА
12.08.2012 16:59
mglishev, само да Ви спомена, че ристаки е педелвайс /рожба на мъжка любов/ и цвете на педерунгелите. Четейки псувни и курове той мастурбира неистово в/у компа и така се раждат тези "хубави материали" според ВАС.
С Уважение и към Вас МАНАФА :-----
цитирай
13. анонимен - Сюнетчия - 11. mglishev
12.08.2012 18:50
Г-н Mglishev!

Най големите помияри в България са автохтонистите тракедонисти.
Само с кастрация като горния кьопек, едва ли ще стане.


цитирай
14. анонимен - ЧИСТАЧА :--- за Сюнета на минета
12.08.2012 21:57
Ристе, копеле на педераси, тез мадури в устата земи да изплюеш че не ти разбрааме нищо бе смръдлив мангале...
цитирай
15. анонимен - до 14. анонимен - ЧИСТАЧА :
12.08.2012 22:33
Г-н мангал! Не стана ли време да ходите да се навеждате?
цитирай
16. анонимен - ЧИСТАЧА :---
13.08.2012 15:46
Ристе, копеле на педераси, тез мадури в устата земи да изплюеш че не ти разбрааме нищо бе смръдлив мангале...

цитирай
17. анонимен - до 15. анонимен - ЧИСТАЧА :
13.08.2012 17:07
Sikim seni pis köpek! Bana bak, beni sinir etme!
цитирай
18. анонимен - анонимен - до 15. анонимен - ЧИСТАЧА :
13.08.2012 17:09
Сиким сени пис кьопек! Бана бак, бени синир етме!
цитирай
19. анонимен - ЧИСТАЧА:----до мръсният чифутски копелдак Ристаки Анусиос Гръкогъзоблизис
13.08.2012 18:58
анонимен написа:
Сиким сени пис кьопек! Бана бак, бени синир етме!

Мръсно семитско куче си ти ристо педерунгелес и поглеждай назад га сядаш не не ти се спукат сливиците, че кура е голем и глей да ме изнервиш мене та да скимтиш като грък нагъзен за резитба....
цитирай
20. shtaparov - Древните ...
12.03.2019 06:22
Древните гърци били облечени в типично за африканските номади облекло - носят го до днес етиопци,масаи и туареги. А днешните гърци са продали родното си облекло и вече не се обличат като масаи,а носят сака и панталони като древните Българи и Скити- справка мумиите от Тарим.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aristotelis
Категория: История
Прочетен: 1841001
Постинги: 266
Коментари: 1484
Гласове: 303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031