Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2012 14:04 - ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ УНИВЕРСИТЕТ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ КУРСОВ ПРОЕКТ ‘’Елинското наследство като туристически продукт"- Част 2-ра
Автор: aristotelis Категория: История   
Прочетен: 24435 Коментари: 41 Гласове:
-4

Последна промяна: 08.04.2013 09:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Цикладските острови заедно с Додеканезките и Крит образуват най – посещаваната зона за рекреация на територията на Гърция и притежават близо 40% от средствата за подслон в страната и близо 45% от нейната леглова база.       Североизточните острови в Егейско море също са посещавана част в пределите на южната ни съседка. И тук подобно на Додеканезките и Цикладските острови най – голямо значение имат само 2 – 3 острова – Лесбос, Самос и Киос. Както се вижда и от таблицата, районът се отличава със значително по – малко на брой средства за пребиваване и леглова база в сравнение с останалите егейски острови. Едни от причините са по – хладният климат и еднообразието на туристическите ресурси. Тези острови много често се посещават при провеждането на екскурзии и други кратки пътувания.       Йонийските острови, които се намират по западното крайбрежие на Гърция, което се мие от водите на Йонийско море, също разполагат със добре развита суперструктура макар и да отстъпва на Егейската част. Районът разполага с 900 хотела и над 85 000 легла, които представляват около 10% от базата на страната. Преобладават преди всичко нискокатегорийните заведения за пребиваване – 3 и 2 – звездни.
Посещава се както заради красивите плажове и природа, така и заради интересната история на острова на древногръцкия герой
Одисей, Итака;
дворецът на непобедимия Ахил на о. Керкира. Тук освен морския рекреативен и културно – познавателен туризъм се развива и виненият туризъм благодарение на качествените вина, които се произдеждат на островите Закинтос и Китира. Разположеният в северозападната част на Йонийско море о. Керкира
пък е идеално място за елитен туризъм, както и за любителите на различни видове водни спортове.       Централна Гърция, която обхваща полуостров Атика, т. нар. Евбейски Споради и географската Централна област, заема трета позиция по брой хотели и притежава почти 100 000 легла към тях. Дяловото участие на района в туристическата суперструктура на страната е близо 14%. Представени са всички категории хотели, като най – голямо е участието на двузвездните. Значително големият брой на 5 – звездните хотели на фона на повечето туристически райони в Гърция се обяснява с присъствието на столицата Атина и на един от най – класните гръцки острови – Евбея.
Именно в столицата се провеждат голяма част от политическите посещения, бизнес срещите, конгресите и културните мероприятия, чиито представители, членове и гости изискват настаняването им да бъде в хотели от такъв ранг.
Проведените през 2004г. Олимпийски игри отбелязаха повратен момент в обновяването и новото изграждане на хотели и други заведения за пребиваване в историята на Гърция.
По време на Игрите са настанени 11 000 атлети и приети повече от 3,5 млн. зрители, не всички от които обаче чужденци. Това предполага изключително натоварване на капацитета на легловата база в района и много добри позиции за развитието на туризма във всички аспекти.
    Антропогенни туристически ресурси на Гърция           С понятието антропогенни туристически ресурси се означават обекти и събития с неприроден характер, които представляват непосредствена цел за пътувания. За разлика от природните, антропогенните ресурси имат главно познавателен, а по-рядко рекреативен ефект. За тяхното въздействие не е характерна сезонност. Свързват се с такива видове действия като маршруто познавателен, конгресен туризъм, пътуване заради развлечение, спортни събития и др.       Търсенето на антропогенните ресурси се влияе от такива фактори като възраст, интелект, професия, национален състав, мироглед, запаси от познания, степен на образованост и др. Антропогенните туристически ресурси са характерни за селищната среда. Те са съсредоточени предимно в големите градове. За тях е характерна пунктовата локализация, докато при природните ресурси ареалната. Особено ценно качество на антропогенните туристически ресурси е, че те не се влияят от метеорологичните и др. природни условия. Това дава възможност тези ресурси да се използват извън основния сезон, обусловен от природните дадености. По този начин се смекчава сезонността на туристическите пътувания. За разлика от природните, антропогенните ресурси нямат възтановителна способност. За това нанесените щети трябва да се отстраняват чрез инжинерно-технически и възтановителни мероприятия. От друга страна обектите от този вид не се променят с времето при изменение на околната среда. Повечето антропогенни обекти за туризма се отъждествяват с недвижими обекти, но все пак при антропогенните ресурси има известна еластичност, като например част от историческите паметници се пренасят и концентрират в музеи и изложби извън мястото на локализация.

Елинското наследство като туристически продукт

        Акрополът в Атина е най-известният архитектурен обект в Гърция, както и най-запазеният акропол („висок град”) в цялата страна. Той представлява плосък скален хълм, издигащ се на 150 метра над морското равнище и простиращ се на площ от 30 000 кв.м. На него се намират едни от най-великите шедьоври на древногръцката култура.
      Атинският Акропол
датира още от микенската епоха (ХIII-ХII в.пр.Хр.), като се смята, че на него е бил разположен дворецът на цар Кекроп (основател и първи цар на Атина) и местата, определени за извършване на култове към боговете-покровители.
От края на Хв.пр.Хр. най-високото плато било превърнато в свещен град и запазено само за светилища, където били издигнати много храмове на богинята Атина.
През 480г.пр.Хр хълмът бива опожарен от персийската армия, предвождана от Ксеркс. 
      Величественият Акропол, с разнообразния храмов комплекс, е изграден в годините на най-голямото могъщество на атинската държава, след разгрома на Персия, когато културният и разцвет достига своя връх, наречен класически период в древногръцката цивилизация (V-IV в.пр.Хр.). При управлението на Перикъл (444-429г.пр.Хр.) повечето от храмовете са построени на ново, като той поверява реконструкцията им на група архитекти, живописци и скулптори, оглавявана от гениалния атински скулптор Фидий.
      В западната част на хълма са издигнати величествените порти, наречени Пропилеи. Те са монументалният вход на Акропола и по тях се стига до главния площад, където някога се е намирала високата 8,5м. бронзова статуя на Атина Промахос (Воюващата), произведение на Фидий. Пропилеите са проектирани от архитекта Мнесикъл и са построени в периода 437-432г.пр.Хр. Представляват централен вход с две странични крила, които се отличават с асиметричния си план, тъй като южното е значително по-голямо.
      Отляво към портиката на Пропилеите е била прилепена прочутата атинска Пинакотека - първата в света картинна галерия, съхранявала произведенията на известни атински художници от класическия период, които са били с митологични сюжети и рисувани върху дъска. 
      От дясната страна на Пропилеите се намира изящен храм в йонийски стил, посветен на богинята на победата - Нике Аптерос (Безкрилата).  Той е проектиран от Каликрат и е завършен между 421 и 415г.пр.Хр. Вътрешността на храма е много малка - 4,19 на 3,78 метра, като в нея е била поставена статуята на богинята, а цялата му фасада е украсена с барелефи, отразяващи сцени от гръко-персийските войни. 
      На най-високата част на хълма се извисява главният храм на атинския Акропол – Партенонът, посветен на покровителката на града Атина Партенос (Богинята дева). Той е изграден в периода 447-432г.пр.Хр., а негови архитекти са Иктин и Каликрат.
Партенонът е най-големият храм в Гърция, съчетаващ колони в дорийски и йонийски стил, изработени от пентелийски мрамор, и скулптурни украси, които са сред най-значимите шедьоври на гръцката класика. В централната част на храма се е намирала дванадесетметрова статуя на Атина Партенос, изработена от Фидий от злато и слонова кост. 
В северния край на Акропола, срещу Партенона, е разположен Ерехтейонът, построен от мрамор между 421 и 405г.пр.Хр. Този храм в йонийски стил е посветен на три божества – Атина, Посейдон и Хефест, както и на митичните герои Ерехтей (чието име носи) и брат му Бутес. Подобно на Пропилеите, и той е с асиметрични форми, пригодени към неравния терен, като източната му част е с 3м. по-висока от западната. Храмът е единствен по рода си, тъй като е с три портики, разположени на различни нива. Две от тях са с йонийски колони, а третата е с шест кариатиди (скулптурни женски фигури, изпълняващи функцията на колони).        Голяма част от уникалните творби на Акропола са откраднати и изнесени в чужбина, като много от тях са пренесени в Лондон, в началото на XIX век от лорд Елджин, и в момента се намират в Британския музей. Днес, в Музея на Акропола са изложени хиляди скулптурни и архитектурни елементи от монументите на Акропола и от местните разкопки. През 1987г. атинският Акропол е включен в листите на защитените от ЮНЕСКО обекти на Световно културно наследство.               Олимпион и храмът на Зевз         В сърцето на Гърция, на свещената олимпийска земя се намирало четвъртото чудо на света, единственото, създадено от един-единствен човек. "Баща на Зевс в небесата е, разбира се, Кронос, но баща на Зевс в Олимпия е Фидий. Онзи бил роден от безсмъртната природа, а този тук - от ръцете на човека, който единствен умеел да създава богове...Възхищаваме се наистина на другите творби от седемте чудеса на света, обаче само на тази отдаваме почит: и не знаем къде свършва нашето възхищение към художественото произведение и започва свещеното благоговеене към статуята на Зевс."
Който си представя Олимпия като някакво голямо спортно средище със стадиони, лекоатлетически писти, игрища и гимнастически салони, ще остане излъган. Това са руини, превърнати в първокласен туристически обект; хотели, ресторанти, будки със сувенири, къмпинг и музей, а още и най-възхитителният археологичен парк на света. Истинска градина, пълна със счупени древни колони, които лежат в папратта като мъртви войници или стърчат чак до небето като паметници на неувяхваща слава, много чинари с полянки всред тях и затънтени места, където си почиват хилядолетията.
Това място, чието име и традиция са живи и досега, е било най-свещеното късче земя на древна Елада.
Тук никога грък не е изваждал меча си срещу грък, тук никога не се е проливала човешка кръв; откакто Олимпия съществува, само веднъж прекрачил границите й въоръжен човек, и то случайно: за това, че неин гражданин се бил заблудил, Спарта трябвало да заплати огромна глоба.
Олимпия
била остров на мира, връзка между всички елински племена, форум на разбирателството между всички гръцки държавиФилип II, бащата на Александър III Македонски, е печелил поне три състезания в Олимпийските игри. Поле на благородно съревнование на най-добрите от добрите състезатели. Тук се състезавали не само спортисти, но и хора на изкуството и учени. Когато през 1500 години олимпийските игри били подновени (последната древна олимпиада била проведена през 393 г., а първата съвременна през 1896 г.), удало се да се възстановят само в спортно отношение, но дори и това било голяма крачка напред по пътя за достигане на целите, които преследвали олимпийските срещи в древността.

Историята на Олимпия и олимпиадите е толкова стара, че всъщност няма начало. Първите "исторически" олимпийски игри се провели през 776 г. пр. н. е.; обаче източници доказват, че те не били първите, а само първите броени олимпийски игри, с които започва гръцкият календар. (Гръцките историци отбелязват различните случки и събития според олимпиадите, а олимпиадите - с поредния номер и името на победителя.) Обаче "през първата година на първата олимпиада, на която Коройбос победил в бягането", Олимпия отдавна вече съшествувала, съшествувал и нейният храм на Зевс (наистина не този, за който Фидий създал статуята на Зевс, но един по-древен, чиито следи засега археолозите не са установили точно), определени били и главните правила за олимпийските съзтезания. И, което е най-важно:
от всички гръцки градове-държави била призната "екехейрията" (всеобщ свещен мир между всички гръцки държави през време на олимпийските игри), която за съжаление не била възстановена при съвременните олимпиади.
Екехейрията премества историята на Олимпия и на олимпиадите далеч в миналото. Според гръцките историци първият договор за екехейрия бил подписан през последните двадесет и пет години на IX век пр. н. е. между Ифит и спартанският законодател Ликург, и то върху диск, който бил поставен в храма на Хера в Олимпия. Според друго предание Олимпия била основана, след като аргонавтите се завърнали от похода си за златното руно в Колхида и изпълнили успешно задачата, взели решение да се разпусне групата им. Те се споразумели да намерят най-красивата местност в Елада и да организират там военни игри и народни празненства, като ги посветят на Зевс.
Те се обвързали с клетва за вечна дружба, а организирането на игрите поверили на Херакъл.
За тези тържествени събори Херакъл избрал място край река Алфей в елидската земя, посветил го на най-великия от боговете и го нарекъл в негова чест Олимпия.
После на това място открил конни надбягвания и военни игри. И въпреки че след похода на аргонавтите Херакъл бил доста славен и прочут, олимпийските народни празненства го направили още по-славен. Така той станал най-таченият мъж в Елада.
Обаче със същото право основаването на Олимпия се приписва и на Пелопс, сина на цар Тантал, който именно тук в състезание на живот и смърт победил Еномай, царя на Пиза. Над този Еномай тегнела прокоба, че мъжът, който се ожени за дъщеря му, ще стане причина за неговата смърт. Ето защо той извикал на състезание всеки кандидат за ръката на красивата Хиподамия. Посейдон, богът на морето, дал на Пелопс още по-бързи коне от тези, които Арес, богът на войната бил дал на Еномай, и по този начин той победил.
След като погребал Еномай, Пелопс се оженил за Хиподамия, превзел целия полуостров (нарекъл го в своя чест "Пелопонес") и основал олимпийските игри в Олимпия, за да се помни неговата победа. Според друго предание уж Олимпия била основана от Ямос, който си отворил там оракулско светилище. По достоверност, надеждност и яснота на предсказанията той не отстъпва на пророчествата на Петия от Делфи. Древната Олимпия с всичките си сгради и съкровища на изкуството, които гърците натрупали тук за повече от хиляда години, станала през 395 г. пр. н. е. жертва на дивите готи и после попаднала в ръцете на християните, които след декрета на Теодосий против езическите храмове "унищожили и пръснали всичко безбожно", каквото само могли да намерят, а то все още било твърде много дори след готите, че и римляните, които стотици години наред отнасяли вещ след вещ от тази общогръцка
съкровищница
.
Останалото довършили двете земетресения (през 425 и 580 г.) и най-накрая турските аги, които превърнали Олимпия в каменоломна, за да построят от нейните развалини укрепленията в Мираки, Лала и Пиргос. Човекът, който си поставил за цел да открие Олимпия, бил Ернст Курциус. Едва двадесет и три годишен, той пристигнал в Гърция през 1837 г., но не като археолог, а като домашен учител при кралският съветник Брандис. Курциус бил учен, който не прекарва времето си по кабинети и конференции, а на терена. За първи път Курциус посетил Олимпия още през 1838 г. "От всички важни исторически места в древна Елада", написал той, "нито едно не е изчезнало безследно, както Олимпия.
В запустялата долина на реката, в задушния, нездравословен въздух, всред рояци насекоми от мочурищата човек скоро разбира отчаянието, което обхваща всекиго, който стъпи тук с изследователски намерения...". През 1852 г. Курциус съобщил, че ще изнесе сказка за Олимпия. Осигурил присъствието на всички, които се смятали за най-уважаваните хора в Берлин. Вместо входни билети, той раздавал отпечатан изглед на реконструирания храм на Зевс Олимпийски, нарисуван от художника Старк по негов собствен проект. А когато в заключение съобщил, че човекът, който допринесе за откриването на художествените и историческите ценности, скрити под олимпийската земя, ще си спечели неувяхваща слава, пруският крал Фридрих Вилхелм IV, който също присъствал, станал и извикал: "Имам желание да застана лично аз на вратата с касичка в ръка". В действителност обаче, когато една година по-късно Курциус започнал да събира пари, се оказало, че са се събрали само 262 талера, с които било невъзможно да се правят разкопки в Олимпия. Едва през 1970 г. възниква възможност за по-нататъшни стъпки. Само че Гърция не била "открита страна", както например Египет или Месопотамия. Немското правителство трябвало да сключи с гръцкото правителство официален международен договор, според който Германия се задължавала да предаде на Гърция всички находки; немците можели да вземат само дубликати, копия и т.н., и то "според както отсъди правителството на Негово величество краля на елините". Разкопките започнали през 1875 г.; под ръководството на Курциус в тях участвали и най-значителните немски археолози. Формално разкопките приключили през май 1887 г., когато в Олимпия бил открит Олимпийският музей. Резултатите от разкопките на Курциус донесли голяма изненада. А за широките обществени кръгове, които очаквали злато, сребро и всякакви други "материални ценности", голямо разочарование. Но все пак имало две произведение на изкуството, които предизвикали интерес в "най-висшите среди". И двете сега се намират в Олимпийския музей. Първото е творбата на Праксител "Хермес с Дионис" - непринудена стойка на Хермес, вътрешно спокойствие и благородство на лицето, мъжествена красота на тялото и детска нежност на Дионис, който посяга да вземе грозда от (сега отчупена) десницата на Хермес - така изглежда този скулптурен шедьовър.
При това е оригинал, една от малкото оригинални древногръцки статуи от IV в. пр. н. е. За съжаление другите скулптури на Праксител, между които прочутата "Афродита Книдска", "Почиващият Сатип" и "Аполон Гущероубиецът", са се запазили само в копия. Втората намерена от Курциус творба принадлежи на Пайоний и представлява торс на Нике, богиня на победата, която слиза от Олимп на земята. Игрите, които се провеждали в Олимпия, изразявали стремежа на всички гърци да се постигне идеалът "калокагатия" - човекът, който работи предимно с ума си, трябва да се погрижи и за развитието на тялото си и обратно: човекът, който работи предимно физически - трябва да се погрижи за развитието на своя дух.
Тук не идвали само състезатели и "запалянковци", тук се събирал целият елински свят: поети и певци, за да премерят силите си пред публиката, философи и държавници, за да изложат и защитят своите становища, художници и скулптори, за да получат признание и намерят нови образци за творбите си, пратеници от всички гръцки държави, за да установят контакти и обсъдят нови спогодби.
Така че олимпийските игри не били само спортно празненство, но и най-голямото културно и политическо събитие в Гърция. И нито един от безбройните посетители на Олимпия от края на V в. пр. н. е. до края на IV в. пр. н. е. не забравил да се поклони в храма на Зевс или, както гласяла гръцката поговорка, "би било голямо нещастие да умреш, без да си видял как изглежда Зевс на Фидий".
Първото, което смайвало всеки посетител на Зевсовия храм, където се намирала статуята, било нейната монументалност. Според най-малките данни, статуята била висока девет мерта без пиедестала, а според други - дванадесет и половина метра с пиедестала. Страбон пише: "Тя е толкова висока, че макар храмът да е с внушителна височина, пак оставаме с впечатлението, сякаш тук скулпторът не се е съобразил с правилните пропорции , понеже седналият (Зевс), така както го е направил, стига чак до тавана и от пръв поглед личи, че ако рече да стане от трона, сигурно ще отнесе покрива."
Второто било нейната скъпоценност. Туниката на Зевс и косата му били от злато, непокритите части на тялото от слонова кост, тронът от кедрово дърво, инкрустирано с абанос и скъпоценни камъни. (Самото дървено ядро на статуята си оставало скрито за очите на посетителите на храма.) Към монументалността и скъпоценността се прибавяло изключителното майсторство, с което Фидий изваял лицето и фигурата на Зевс. Но за гърците статуята значела много повече.

Тя била паметник на елинското величие и слава.

Изваяните по трона на Зевс случки от гръцката митология били подбрани така, че да се схващат като апотеоз на победата над варварската персийска империя. Създадемият от Фидий Зевс седял на трон с високо облегало, от лицето му лъхали достойнство и благородство, на главата си имал венец на олимпийски победител. През лявото рамо бил заметнат краят на златната тога, осеяна с палмови листчета, в дясната си ръка държал статуята на Нике, богинята на победата, с лявата се подпирал на дългия жезъл на еланодиците, украсен със скъпоценни камъни, на върха на който бил кацнал свещеният орел. На страничните облегалки имало два сфинкса, три очарователни харити и три хори, богини на годишните времена; краката на трона подпирали четири танцуващи Никети.
Украсата прославяла както Гърция, така и олимпийските игри.

Храмът на Посейдон
      Храмът на Посейдон е издигнат върху внушителната крайбрежна скала на нос Сунион, от която се открива прекрасна гледка към Егейско море. Самата скала е най-южната точка на областта Атика, която се намира на около 65 км в посока юг от гръцката столица Атина. От тази 60-метрова скала на нос Сунион панорамата на близките острови в Егейско море е наистина запомняща се и ако посетите този внушителен монумент от древногръцката история, не пропускайте да му се полюбувате по време на залез слънце.        Самият храм на Посейдон е издигнат около 440 г. пр. н. е. На негово място е имало свещена сграда, която обаче е била разрушена от персите. Останките от светилището, които днес са се запазили на скалата са част от античния храм, построен от архитекта на Тезейона. От внушителната постройка днес са се запазили петнадесет колони, от т. нар. агрилезки мрамор, който се издигат върху масивна основа. Западната част на пантеона е почти изцяло разрушена.       Данни и доста археологически открития свидетелстват, че тази местност е била обитавана векове преди 700 г. пр. н. е. Това светилище на Посейдон е споменато дори в Одисеята на Омир като мястото, където Менелаос спира при завръщането си от Троя. Около 412 г пр. н. е., когато са размирните времена на Пелопонеските войни, целият Сунион е ограден със защитни стени, като храмът е заключен в югоизточния край на крепостното укрепление.      Посейдон всъщност е бог на моретата и брат на Зевс. Той е втори след Зевс по могъщество сред всички древноелински боговете. След като надмогват баща си, заедно със Зевс и Хадес, той получава като награда моретата. На около 500 м от светилището на Посейдон, на малък хълм североизточно е ситуиран и храмът на Атина. От него са останали само руини и повече туристи тук пристигат предимно заради античния Посейдонов храм. От май до септември потокът на посетителите на нос Сунион е най-голям, като освен чужденците, тук идват и доста гърци.

·        Театъра в Епидавър и храма на Асклепий   Древният култов комплекс Епидавър се намира в малка долина на Пелопонес и е разположен на няколко тераси по стъпаловидно оформения терен. Тук през 6 век преди Христос е поставено началото на култа към бога на изцелението Асклепий (наречен по-късно от римляните Ескулап). През следващите векове в този обширен комплекс са изградени още множество храмови и болнични сгради, които са посветени на култа към здравето от елинската и римската епохи. Но най-забележителни са паметниците от 4 век преди Христос, между които театърът се откроява като един от шедьоврите на древногръцката архитектура. Театърът възхищава със своята невероятна акустика, която позволява почти идеална чуваемост, без усилватели, на всяка произнесена дума от сцената до всичките 15 000 зрители, без значение на тяхното място.    Заключение         Безбройни са археологическите, исторически и културни паметници на Гърция, останали от различните епохи – елинска, римска , византийска, турска .      Измежду най-известните  споменаваме още Светилището в Делфи, островите Атон, Родос, Итака, Свещения извор на богинята Деметра, Триумфалната арка на император Галер и Бялата кула в Солун, гробът на Хирократ и още, и още акрополи, храмове, легенди и история.       Създавана, възпявана, ограбвана и разрушавана през тези епохи Гърция съществува и до днес. В нея вековете са оставили ярки дири на събития и знаменити личности, които са влезли в световната история, култура и литература. Значението и за световното развитие и туризъм е толкова голямо, че с право може да я наречем  БОЖЕСТВЕНА СТРАНА!    






Гласувай:
4



1. solinvictus - Чак и Божествена. . . много легенди и ...
03.08.2012 20:43
Чак и Божествена ...много легенди и приказки за древните грци ...а иначе си крадат тракийската като Отче наш!Нагло и безкруполно...
цитирай
2. aristotelis - Спокойно микимауседонец, не се самоубивай, няма да има клоун за да ни развеселява!
03.08.2012 20:48
solinvictus написа:
Чак и Божествена ...много легенди и приказки за древните грци ...а иначе си крадат тракийската като Отче наш!Нагло и безкруполно...

цитирай
3. анонимен - Саракацанос
03.08.2012 22:07
Ари! Кой е този смешник - 1. solinvictus ?
Сетих се,това сигане е солташака на боцмана !
цитирай
4. aristotelis - Не се съмнявам!
04.08.2012 10:08
анонимен написа:
Ари! Кой е този смешник - 1. solinvictus ?
Сетих се,това сигане е солташака на боцмана !

цитирай
5. malchaniaotnadejda7 - Изпратено: 16:11 От: aristotelis
05.08.2012 16:20
aristotelis написа:

Образовай се за да се лекуваш от дълбоките си комплекси за малоценост!
Ликантропия (от гръцки Ликос — вълк и Антропос — човек). Плиний Стари споменава за превръщането на човек във вълк в "Естествена история", посочвайки, че член от дадено семейство се превръща във вълк за девет години веднъж на всяко поколение. Други древни автори, които споменават ликантропията са Вергилий, Петроний, Страбон.

Изпратено: 16:11 От: aristotelis
Изтрий | Отговор


Г-н Аристотелис, не се вълнувайте! Горещо е.:) И моля, не ми е приятно да ме наричате на лични "славянска мършо", нито да поднасяте "любезните" си емоционални съвети. НАУЧЕТЕ БЪЛГАРСКИ! А и някакви елементарни обноски. На мой коментар в блога на sparotok - Павел Серафимов, Вие решавате да реагирате на лични при мен, след като изрично съм Ви помолила неколкократно да не ме безпокоите и то на всеослушание. КАК да Ви го кажа:

НЕ СТЕ ДОБРЕ ДОШЪЛ ПРИ МЕН!

ps Нямам причина за "комплекси за малоценност", които със замах ми приписвате, повярвайте ми!:) Дори да имах, допускате ли, че моите "комплекси" биха променили историческата истина, която съобщавам? Не, разбира се! "Комплексите" - мои или Ваши и чувството за малоценност, изтъкнато от Вас, биха били предмет на психологичен или философски спор, на психиатричен анализ, а не при цитиране и изнасяне на исторически факти.

МОЛЯ, не ме безпокойте на лични с щедрите си и грозни епитети и заплахи - казвайте ги на всеослушание. Това за Вас ще е един чудесен психотренинг за "комлексите" Ви, а и за обогатяване на празноти, на пропасти в знанията Ви. Ако имате да кажете нещо извън психологични, психиатрични или други окачествявания, моля - ще дискутираме, но открито. Лесно е, да наречеш една българка "СЛАВЯНСКА МЪРША" на лични. По-трудно е, да обориш 30-тина от водещите световни академични учени, нали? Въпросът е реторичен, моля, не се напрягайте и главоболете. Просто, четете. Не развивайте, както казва дядо Славейков емоции - "лихи и топорни", а обогатявайте знанията си. Вие сте с претенции за знаене и то историческо, нали така? Но не правите разлики между знание и знаене. Пише, че се занимавате с баскетбол. Хубав спорт. Спортувайте, лекувайте си нервите. Ходете на минерални бани. Колкото до култът към Вълкът-Пазител, понеже говорите български, оставете тези сложнотии. Прочетете внимателно първо Ботев, после по-сложни автори като тези, с които цитатничите.:) И чак най-подир - ще сте готов за източниците, които аз споменавам - От НЕОЛИТА!

Между другото, книгата на Драгомир Петров, за която говоря при sparotok, започва със стих от Ботев, известен на всеки български ученик:

"И ВЪЛК МУ КРОТКО РАНАТА БЛИЖЕ..."

ХРИСТО БОТЕВ


цитирай
6. aristotelis - ......стоят просълзени горките, гледат нечувствени и умаени като гъски,
05.08.2012 16:50
[quote=malchaniaotnadejda7][quote=aristotelis]
През 1846 год. т.е. преди 166 г. НЕОФИТ БОЗЛЕВИ описва така българите: те уста имат, език нямат, очи имат, но не виждат, уши имат, но не слушат,теглят повече от скотовете и ЗАЩО ?-не смеят да питат, стоят просълзени горките, гледат нечувствени и умаени като гъски, ходят в темната мъгла....
цитирай
7. анонимен - проф.д-ръ Бай Ганьо Ценовъ - 5. malchaniaotnadejda7
05.08.2012 17:23
Г-жа malchaniaotnadejda7! Не се ли срамувате?
Ние като "дошляци" на Балканите,трябва да сме
благодарни на византийците,че са ни дали земя под аренда и все още не са поискали обещетение от нас, за безчинствата които сме вършили в Северна Гърция по времето на Втората Световна Война, като васали на хитлеристите. Отгоре на всичко ни хранят и спасиха половин България от гладен геноцид и мизерия. А ние лаем,като неблагодарни кьопеци.

цитирай
8. анонимен - Психотерапевт - malchaniaotnadejda7...Ходете на минерални бани....
05.08.2012 18:26
"Убавице" ! В Наречен, в Наречен, час по скоро на лечение тримцата - ти, спаро и дулцинея.
цитирай
9. анонимен - Проф.Сиктиридис - 6. aristotelis - ......стоят просълзени горките, гледат нечувствени и умаени като гъски,
05.08.2012 20:41
Браво Аритотелис !
Един разумен човек, не си заслужава да спори с глупави гъски,които се изживяват като "тракийски" пУетеси и не се опитва да обори мнението на простаците, като мургавия и гуру с черния потник. Просто ги оставя те да го сторят сами.


цитирай
10. malchaniaotnadejda7 - 8. анонимен - Психотерапевт - malchaniaotnadejda7...Ходете на минерални бани....
05.08.2012 20:41
анонимен написа:
"Убавице" ! В Наречен, в Наречен, час по скоро на лечение тримцата - ти, спаро и дулцинея.

Научи си името. Поразпитай наоколо.:) Кое, как - току виж, научиш името на баща си. Дай една снимка да те видим ти колко си "убав".:) Ама не ти стиска да си научиш името и да застанеш зад него.
цитирай
11. malchaniaotnadejda7 - 9. анонимен - Проф.Сиктиридис
05.08.2012 20:50
анонимен написа:
Браво Аритотелис !
Един разумен човек, не си заслужава да спори с глупави гъски,които се изживяват като "тракийски" пУетеси и не се опитва да обори мнението на простаците, като мургавия и гуру с черния потник. Просто ги оставя те да го сторят сами.

:) Върло интересантно. И докато Вие съскате като женска гъска, да не сте хермафродит, извинете? Аз се позамислих за змиите, открити до кучешките и вълчи глави на древните тракийски паметници и артефакти цитирани в книгата на Драгомир Петров. Предполагам, Френската академия, връчила му най-високото си отличие е колегия от... "гъски и гъсоци"? Да не говорим за останалите имена... Най-любимият ми цитиран "гъсок" от тези простаци изследователи е Кл. Леви Строс.:) Спокойна вечер, "господа"! И научете си имената и кои са татковците ви. Предполагам, достойни гърци. Със сигурност са били божествени и безполови, щом не знаете имената и фамилиите им.
цитирай
12. анонимен - Смърди яко на. . . мухъл, стара мърша ...
05.08.2012 21:27
Смърди яко на... мухъл,стара мърша и камфор.
цитирай
13. malchaniaotnadejda7 - :)
05.08.2012 21:42
Тракийските вина си се пазят хладни и гъсти... Малко изворна вода - какво са две хилядолетия!:)

Не, вие не сте грък! Гърците са много по достойни хора. Вие сте онзи, който не си знае името. Вие нямате Отечество и име. Вие сте онзи, който навръх Великден, когато месих козунаците у дома и къщата ни грееше, ми писа на лични, че съм "славянска мърша", а после коментира, АНОНИМНО под постинга ми за Христос, перефразирам, тъй като изтрих "бисера"!, "вие сте една смешна шиайка траколози безумци..." и ми заявихте, че "нашата няма да я бъде"!? После добавихте: "Смърди яко на... мухъл,стара мърша и камфор." Като сега!? Изискан стил, който няма как да забравя! Виждате, как сам се издава човек понякога. Аплодисменти.

А сега, сериозно. ЩЕ Я БЪДЕ! Когато кажа нещо, го правя. :) На война като на война. Барът затвори.
цитирай
14. анонимен - Психотерапевт
05.08.2012 21:57
На вашата възраст ви съветвам да не не злоупотрбявате със зубренето на тракийски звуци и крясъци .
цитирай
15. malchaniaotnadejda7 - За Пелопонеските войни ли говорите или за моята "възраст"?
05.08.2012 22:33
Поласкана съм. Не съм мислила, че "възрастта" ми би представлявала интерес в "историческа" перспектива, та аз съм само на половин век! И, Любезний, нали разбирате, че подобни обръщения, като "славянска мършо", "гъска", "нафталини и камфори", ако във Вашата къща вървят, в обществото се смятат за налудни. И не могат да бъдат "аргументи" в исторически спор. Фрустриран сте. Затова горещо препоръчах бани и баскетбол! Дерзайте! И помнете - епитетите не се исторически аргумент. В краен случай опитайте с поезия.:)
цитирай
16. aristotelis - Не се срами не се плаши българин да си!!!
05.08.2012 23:08
malchaniaotnadejda7 написа:
Поласкана съм. Не съм мислила, че "възрастта" ми би представлявала интерес в "историческа" перспектива, та аз съм само на половин век! И, Любезний, нали разбирате, че подобни обръщения, като "славянска мършо", "гъска", "нафталини и камфори", ако във Вашата къща вървят, в обществото се смятат за налудни. И не могат да бъдат "аргументи" в исторически спор. Фрустриран сте. Затова горещо препоръчах бани и баскетбол! Дерзайте! И помнете - епитетите не се исторически аргумент. В краен случай опитайте с поезия.:)

цитирай
17. анонимен - Спартакос Тракидис - 15. malchaniaotnadejda7...та аз съм само на половин век!...
05.08.2012 23:10
Покъртителна трогваща картина е как някои хора на възраст с над 50 години, се превърнаха от пламмени и възторжени строители на светлото комунистическо бъдеще в тракедонисти! Преди разучаваха марксизма ленинизма и основите на комунизма в клубовете на ОФ. Каква голяма илюзия,всичко се срина.Ограбиха ви идеалите.Сега на дърти години,гладни като църковни мишки се хващате като удавници за сламка Озлобени и обезверени сте лесна плячка на всеки шарлатан. Трогателна гледка,как хора на възраст повтарят, като олигофрени всяка мантра произнесена от гуруто и сричкуват в хор у кръжока по тракедонизъм.

цитирай
18. анонимен - :))))))))
05.08.2012 23:12
:))))))))))))))))))))))))))))))))))
Ами може го - Гуру е. Ти не ставаш!:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
цитирай
19. анонимен - 17 ????? :))))))))))))))))
05.08.2012 23:16
17. анонимен - Спартакос Тракидис -
Кой е беден бе!? :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Е те това е история в блог.бг. така се пише историята!:))))))))))))))))))))))))))))))))))))
цитирай
20. aristotelis - Към всичките тракомикимауседонски мишоци!
05.08.2012 23:21
".......прабългарите, народ от тюркски произход. В съюз със славяните образуват Българската държава, призната от Византия през 681 г."

МВР, Посолство на Република България, Атина, Гърция, http://www.mfa.bg/bg/26/pages/view/1214
ТАКА СЕ ПРЕДСТАВЯТЕ ПРЕД ЕВРОПА И СВЕТА, ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ПОСОЛСТВА ПИШАТ ЗА ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ, ТОЕСТ, ".......прабългарите, народ от тюркски произход. В съюз със славяните образуват Българската държава, призната от Византия през 681 г."
цитирай
21. анонимен - :)))))))))))))))))))))))))))))
05.08.2012 23:25
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))(
цитирай
22. анонимен - Ахил :)))))))))))))))))))))))))
05.08.2012 23:26
Ако не умра от смях тази нощ, ще живея вечно!!!:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
цитирай
23. анонимен - Недей, трако-груефски-микимауседонците има с какво да ни развеселяват!
05.08.2012 23:36
анонимен написа:
Ако не умра от смях тази нощ, ще живея вечно!!!:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

цитирай
24. анонимен - :))))))))))))))))))))))))))
05.08.2012 23:42
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

:) :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
цитирай
25. анонимен - От комсомолска секретарка до ба...
05.08.2012 23:51
От комсомолска секретарка до байрактарка на сектата тракедонисти.
Баси деградацията !

цитирай
26. анонимен - В краен случай опитайте с поезия. :) ...
06.08.2012 00:04
В краен случай опитайте с поезия.:)

==================================================
Перфекционист съм във всяко едно отношение.
Опасявам се да не излезе нещо пошло ,като вашето стихотворение за Ахил !
цитирай
27. malchaniaotnadejda7 - 25. анонимен - От комсомолска секретарка до ба...
06.08.2012 00:09
анонимен написа:
От комсомолска секретарка до байрактарка на сектата тракедонисти.
Баси деградацията !


Посмяхме се. Оцеляхме! Това е добре. Понеже кракът ми повече няма да стъпи тук - лесно губя интерес, пропуснах да отбележа, че най-неприятното ми качество е искреността. Грубо откровена съм. Биографията ми, обществено достояние. Не, комсомолска секретарка не съм била, драги. Поетите сме бунтари и байрактари. Само тук улучи. Хайде, ти си остани със здраве и благодаря за смеха. Успокой се, моля те, и спри да ми пишеш, каквото и да било на лични, че много смях, не е на добре.:))))))))))))))))) Нали знаеш - възрастта, там.....:)))))))))))))))))))))))))))))))) И историята и комсомолци някакви се намесиха :))))))))))))))))))))))))))))))))) Поздрави на Гърция! Ако ме питаш сериозно - в този Блог, освен Серафимов и shtaparov, няма историци. Скучно им е сигурно на хората. Няма с кой да си поговорят, та ни четат спамовете.:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Еладо, Калинихта!:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
И не си ми писал ти в постинга за Христос, а това за камфора и шайките го беше написал в "Ахил", но навръх Великден! Ама защо толкова го обичаш този камфор?:))))))))))) Пазя го аз този коментар. Сега ще ти го изтипосам, но загубих интерес. Ясос!:))))))))))))
цитирай
28. aristotelis - malchaniaotnadejda7 написа: На война като на война.
06.08.2012 00:11
Стига бе! Когато Аристотелис пърди, malchaniaotnadejda7 се насира!
През 1846 год.т.е. преди 166 г.НЕОФИТ БОЗЛЕВИ описва така българите: те уста имат, език нямат, очи имат, но не виждат, уши имат, но не слушат,теглят повече от скотовете и ЗАЩО ?-не смеят да питат, стоят просълзени горките, гледат нечувствени и умаени като гъски, ходят в темната мъгла....КАТО ЧЕ ЛИ ТОЗИ ГОЛЯМ БЪЛГАРИН говори за нас,днешните българи!!!!!
цитирай
29. aristotelis - malchaniaotnadejda7 написа: освен Серафимов и shtaparov, няма историци!
06.08.2012 00:19

malchaniaotnadejda7 , Серафимов и shtaparov са историци-порнографи и работят за микимауседонците, сперматозойди без татко и майка, скоро гърците ще им изкарат червата през гъза и устата , не се притеснявай, дори петролната рафинерия при тях е собственост на гръцката държава и се снабдява с нафта от тессалоники, Спаротокоshtaparovгруефски ще плюе майчиното си мляко, дивите маймуни-макаци, "особените славяни" дето говорят "микимауседонски език", както вика Б.Д, бял ден няма да видят!!!!!
цитирай
30. malchaniaotnadejda7 - Изпратено: 00:26 От: aristotelis
06.08.2012 00:34
aristotelis написа:
НЕ СЕ САМОУБИВАЙ ТРАКОМАНСКА ГЪ... (ново)
НЕ СЕ САМОУБИВАЙ ТРАКОМАНСКА ГЪСКА, НЯМА ДА ИМА КЛОУН ДА НИ РАЗВЕСЕЛЯВА!

Изпратено: 00:26 От: aristotelis
Изтрий | Отговор

Виж, сега, еладо, цитатна! Работата си е работа. Войната си е война. Барът си е бар. Другите работи, вие гърците по ги можете. Вземи прочети ти "Превъпръщенията на Вълка-Пазител" и не се излагай. Че ще те изпитват. Не си историк - вижда се от хеликоптер - ти си "фиктолог" под прикритие. Подводничар. Какво ли не ме нарече, а не си чел есето ми за Неофит Бозвели! И комсомолска секретарка ме изкара. Казах ти - чети! Науката е Слънце! Слънцето е символ на ВЛАСТ! А ти си от тези, които като им говориш за Слънцето, гледат месечината. Казах!

ps Аз съм от канадските гъски, момче! Странна гъска. Не ме плаши и не си играй, че не можеш да се събереш.:)))) Клоуните аз ги поръчвам. Още един път в блога ми си припарил на лични и ще научиш ти кой, как се смее.

ps Писаха ти там - Чети и Учи, че ще те изпитват.
цитирай
31. aristotelis - malchaniaotnadejda7 написа: Войната си е война!
06.08.2012 00:39

ЗА КАКВА ВОЙНА СТАВА ДУМА БЕ ПОКОРНА И НАГЪЗАНА ГЪСКА?
През 1846 год.т.е. преди 166 г.НЕОФИТ БОЗЛЕВИ описва така българите: те уста имат, език нямат, очи имат, но не виждат, уши имат, но не слушат,теглят повече от скотовете и ЗАЩО ?-не смеят да питат, стоят просълзени горките, гледат нечувствени и умаени като гъски, ходят в темната мъгла....
цитирай
32. malchaniaotnadejda7 - Изпратено: 00:36 От: aristotelis
06.08.2012 00:50
aristotelis написа:
ЗАСПИВАЙ В МИР ТРАКОМАНСКА ГЪСКА!
Аз съм Сънчо,ида от горица
да ви кажа:"Лека нощ,дечица",
че е тъмно вече вън-
време е за сън.

Щом с фенер звездичките запаля,
с приказно перце ще ви погала.
Ето в моите ръце
чудното перце.

Вече спят цветя,гори,тревички,
легнаха в гнездата всички птички.
Спят градчета и селца.
Лека нощ, деца.

Изпратено: 00:36 От: aristotelis
Изтрий | Отговор

:)
цитирай
33. liliyanaandreeva - Прелестни са древните елини! Вс...
06.08.2012 18:33
Прелестни са древните елини! Всички хули по техен адрес са от завист!
цитирай
34. анонимен - Проф. Сиктиридис
06.08.2012 23:38
До г-н sparotok и г-жа malchaniaotnadejda7
Един приятелски съвет - Предупреждавам:

Не търсете под телето вол.
И...не си играйте с мадурите на ИСТОРИЯТА!


цитирай
35. анонимен - Проф.Сиктиридис
06.08.2012 23:48
Проф.Сиктиридис
....................................................................................................................
Братя Вулгари!

Престанете да ровите с мръсните си пръсти, костите на нашите
паднали ироес в Троя-Ахилеас и т.н.
Предупредих изрично тук,
тракедонистите и техния главатар кукера кукловод:
Не търсете под телето вол.
И...не си играйте с мадурите на ИСТОРИЯТА!
Търсейки девиденти sorry дивиденти,
демек файда (кьор софра)!
Никой няма да ви позволи безнаказано,
да изопачавате и крадете чужда история,
без да ви прекърши грабливата мръсна ръка.
Моля не бъркайте в историята с тези ръце, дето ровите
в кофите за боклук .
Помнете: Проклятието на фараоните-
който оскверни гроба...

Проклятието на Траките
"Знаете ли защо на България не и върви и все има лоши политици и народът е изпростял и защо се циганизирахме толкова? Ами защото тези земи, на които е днес България са проклети, над тях дебне проклятието на Траките.
Който и народ да живее тук няма да сполучи! Затова много българи преуспяват по-добре в чужбина - Стоичков, Райна Кабаиванска, Джон Атанасов, Бербатов."

Не забравяйте и прокобата и проклятието,
смърта на "дамата с тюрбана"
ЛЮДМИЛА ЖИВКОВА ГРОБНИЦАТА НА БАСТЕТ В СТРАНДЖА!
Мистерията под връх Градище.

Боже,пази България!






цитирай
36. ivansimeonow - Аристотелис, това българско по...
07.08.2012 22:18
Аристотелис, това българско посолство в Атина, да не е историческо? И тази история да не си я написал ти? След като имаш достъп до тази история , не те питам как и по какъв начин ,бъди така добър да дадеш заглавната страница и цитирания пасаж- копие. Защото абсурдите в нея са повече от написаното. Не, ти няма да напишеш такова нещо ,вероятно е дело на гръцките охранители
цитирай
37. aristotelis - ivansimeonow, влез на официалния сайт на който и да е БГ-посолство в света, историята е една и съща!
08.08.2012 09:36
http://www.mfa.bg/bg/26/pages/menu/501
Посолство на Република България в Република Гърция, Атина
33-A, Стратигу Калари, Палио Психико, п.к. 15452 Атина, Гърция
тел.: 0030 210 67 48 106 - 108
факс: 0030 210 67 48 130
Консулска служба: 0030 210 67 48 105-108
цитирай
38. анонимен - Чистач :---
09.08.2012 09:18
БРЪЗО БРИШЕШ МА КАТ ТА НАБАРАМ ДА ТА ОНОДА ДЪРТИ ПЕДЕРУНГЕЛЕ, ША МА УПУМЕНУВАШ КОГА СЕ ПРОБАШ ДА ПРЪДНЕШ ПА СЕ НАСЕРЕШ!
С ПО-ЗДРАВ ОТ МАНАФА
цитирай
39. анонимен - ХАН КУРБРАТ - до татаромонгола варваринът 57
10.08.2012 17:32
САМО К*Р ЗА ТЕБ , В УСТА*А ЧЕРВЕЙ.
цитирай
40. анонимен - до сиганина с църния потник:
10.08.2012 20:35
"...Уважаеми учени от БАН, време е да свалите превръзката от очите си и да започнете да изобличавате убийците на предците на народа, който плаща заплатата ви!"
=====================================================

Стара българска поговорка:

Сиганин ! Голям к*р ще лапаш,голяма дума не казвай !

цитирай
41. анонимен - ДО ДЪРТИЯ ПЕДЕРУНГЕЛ РИСТО АНУС ЦЕПЕНЯКИС
11.08.2012 00:19
ИЗВАДИ ГО ТОЯ КУР ИЗ ЗУРЛАТА ЧЕ НЕМОЙМ ТИ РАЗБЕРЕМ КО ФЪФЛИШ БЕ ГЪЗ РАЗПРАНОС
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aristotelis
Категория: История
Прочетен: 1841099
Постинги: 266
Коментари: 1484
Гласове: 303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031