Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2012 20:17 - Гласът на Димитрис Митропанос заглъхна завинаги-videos с превод
Автор: aristotelis Категория: История   
Прочетен: 56057 Коментари: 56 Гласове:
14

Последна промяна: 20.04.2012 08:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Гласът на Димитрис Митропанос заглъхна завинаги image image image image
image Един от най-известните гласове на Гърция – Димитрис Митропанос почина днес в болница в Атина. Обичаният от поколения почитатели на гръцката музика певец си отиде на 64 години и остави след себе си едно голямо творчество и една огромна празнина. След като претърпя сърдечен удар той бе откаран в болница. Там дишането му се влошава рязко и въпреки усилията на лекарите почива от тежък белодробен оток.

Роденият през 1948 Митропанос е един от най-характерните представители на гръцката популярна песен. В интервю за GRReporter композиторът Периклис Хилас го определи като „последния мохикан на своето поколение изпълнители”.

Тези хора носеха в себе си едно мъжество в пълния смисъл на думата. То обозначава човека, който има чест. Той върви изправен, гледа напред и е истински, в него няма нищо фалшиво. Въпреки че няма подобна дума за жените, тя важи и за някои от тях. Т.е. тук мъжеството описва качествата на този вид хора, а не техния пол.

Гласът има лице, глас, памет, носи морала на своята епоха. Димитрис Митропанос изразяваше всичко това. С това не искам да принизя качеството на песните, които изпълняваше, но дори и самото преминаване на една песен през неговия глас я „осветяваше” по различен начин. Тя придобиваше тежестта, която вече не съществува в днешно време”.

Трудностите, които е преживял от ранното си детство със сигурност са допринесли за формирането на този стабилен и постоянен характер. Димитрис Митропанос е роден в квартала Агия мони до град Трикала. Той израства без баща си, с който се е запознал, когато вече е бил на 29 години. Той смятал, че баща му е бил убит по време на Гражданската война, докато не получил писмо, в което пишело, че е жив и живее в Румъния. Тогава певецът е бил на 16 години.

От малък работел през летата, за да помага на семейството си. Първо като сервитьор в таверната на чичо си, а после като резач на дърва. През 1964 заминава за Атина с чичо си и започва да работи като певец още преди да завърши гимназията.

Тогава е „златната” епоха на гръцката популярна музика. Известният композитор и певец Григорис Битикоцис му препоръчва да отиде в звукозаписното студио Колумбия, където се запознава с легендарния маестро на бузукито Гиоргос Замбетас. Митропанос започва да пее с неговия оркестър в едно от най-известните по онова време в Атина заведения „Ксимеромата”. „Замбетас е единственият човек, който ми помогна, без да очаква нищо в замяна от мен”, казваше той приживе за човека, който наричаше свой учител и втори баща.

Две години по-късно се среща с Микис Теодоракис и пее „Аксион ести” по стиховете на наградения с Нобелова награда поет Одисеас Елитис. В дългия си път в музиката Димитрис Митропанос е работил заедно с едни от най-големите представители както на популярната, така и на по-съвременната гръцка песен.  

Според композитора Периклис Хилас липсата на подобни творци се дължи на епохата, в която живеем. „Нашето време е време на недоизпипването на нещата, на това кого познаваш, на промушването тук и там, на начините, по които да станем известни, на лайф стайла и т.н., което започна през 80-те години на 20-ти век. Зад всичко това се крие една повърхностност. Тя няма корени, прилича тези модерни растения, чиито корени са във водата, а не в земята. За да го кажа образно, този човек имаше корени в земята и това личеше в гласа му. Гласът му се извисяваше нагоре, не се въртеше около един изкуствено създаден имидж. Беше един истински човек.

Не е никак случайно, че всички признават това. това не означава, че когато всички поддържат нещо, те са прави. Но понякога, както в случая с Димитрис Митропанос съществува този народен инстинкт, който познава нещата. Тогава публиката престава да е тълпа и се превръща в общество. Не е никак случайно, че хората като него порастваха. Те не ставаха просто зрели, но и възрастни. Димитрис Митропанос не се стремеше да изглежда винаги млад, беше един мъж, който остаряваше, следвайки естествения ход на живота. Освен това през целия си живот вървеше по един стабилен път. Затова казах по-горе, че мъжкарят върви изправен. Не се занимава с хитрини, не навежда глава, нарича нещата с истинските им имена, говори на всички по един и същи начин, независимо кой е неговият събеседник. Няма различна маска за всеки по отделно. Той е истински. Димитрис Митропанос изразяваше всичко това 100 на сто. И мисля, че това е нещо, което всички хора разбираха”.

На въпроса дали смята, че кризата ще спомогне за завръщането на гръцката песен към по-истинската й същност, Периклис Хилас не отговори категорично. „Не бих казал, че можем да сме сигурни за това. Обикновено във време на криза първите, които изпълзяват са измамниците, изнудвачите, търговците на черно. Но това, че тази криза не можеше да бъде избегната, защото не съществуваше друг начин нещата да бъдат поправени е неоспорим факт. Скромното ми мнение е, че тази постройка не можеше да се поправи с обикновен ремонт, тя трябваше да бъде срутена.

Всички се бяхме научили да действаме по лесния начин. В крайна сметка сега имаме и възможността да видим кой кой е. Но понеже трудностите са много и предстои да станат още повече на повърхността изскачат не само хубавите неща. Например „Златна зора” ще успее да влезе в парламента и това не е хубаво нещо. От там нататък се надяваме да се появи една нова сплотеност в обществото. Живеем в страна, където всичко, което се отнася за мярката е казано и въпреки това бяхме загубили всяко чувство за мярка. Ако сега хората бъдат принудени от обстоятелствата да си наложат такъв начин на живот, който да се води от мярката, тя може да ги отведе по-близо до изкуството”. 

Уточнения за песента "лададика"

Думата "лададика, Λαδάδικα" пройзлиза от думата "Лади, Λάδι" (пише се с "делта, δέλτα") и значи "зехтин" а района се казва така защото там преди много десетилетия се е търгувало с "зехтина". След това в района имало много публични домове и песента говори точно за периода през които се е търгувало с жива плът
В момента на "лададика" има прочути таверни с невероятни месни и рибни деликатеси!












Гласувай:
15



1. aristotelis - Нека се опитаме да бъдем истински и ...
17.04.2012 20:25
Нека се опитаме да бъдем истински и сърдечни като него. Музиката му ще продължава да живее в сърцата ни, предизвикваща ураган от спомени, чувства и емоции! Почивай в мир Димитри! Там където си със сигурност е Рая! Хората като теб, родени с мисия, оставили следа след себе си, пребъдват във времето и въпреки времето!
цитирай
2. анонимен - това бе и ще остане моя идол. от не...
17.04.2012 22:22
това бе и ще остане моя идол .от неговите песни обикнах гърция и винаги ще го помхя и обичам.велик певец и човек ,митропанос ще остане редом с великия стелиос в моето сърце!мир на праха им и вечна им памет!
цитирай
3. анонимен - Много моля хората, отговарящи за ...
18.04.2012 00:37
Много моля хората ,отговарящи за този блог,да проверяват вернността на преводите.Не може всеки,който си мисли че знае даден език,да превежда песни и текстове.Конкретните преводи по горе са толкова неверни,че обиждат изпълнителя и мен- слушателя. Поклон пред паметта на наи големия!!!
цитирай
4. анонимен - Τα &#9...
18.04.2012 00:41
Τα λαδαδικα( Та лададика) е известен раьон в Солун и в никакъв случай не означава "бардак"
цитирай
5. анонимен - шокиращо
18.04.2012 05:43
Днес един позна ми каза "Митропанос не трявбаше да умре още'"Тази новина ни шокира вси4ки в Гърция
цитирай
6. aristotelis - Какво значи "Лададика"на гръцки?
18.04.2012 07:53
анонимен написа:
Τα λαδαδικα( Та лададика) е известен раьон в Солун и в никакъв случай не означава "бардак"


Думата "лададика" пройзлиза от думата "Лади" (пише се с "делта") и значи "зехтин" а района се казва така защото там преди десетилетия се е търгувало с "зехтина". След това района имало много публични домове и песента говори точно за периода през които се е търгувало с жива плът.
В момента на "лададика" има прочути таверни с невероятни месни и рибни деликатеси!
цитирай
7. pukamuli - Мир,на праха му!
18.04.2012 09:56
И мен ме е просълзявал,без да разбирам езика!
цитирай
8. анонимен - Alex
18.04.2012 10:42
MITROPANOS e predstavitel na istinskijat gryk !!!!!
цитирай
9. анонимен - Голяма загуба за истинските ценители на Лайка
18.04.2012 11:16
Не знам езика но начина по който Митропанос изпълнява соите песни може да разтопи и най-коравото сърце .
цитирай
10. анонимен - Илиас К.
18.04.2012 11:22
Почивай в мир Димитри !!! Съдбата на неговото семейство наподобява съдбата и на моето семейство. Неговата чувствителност и неговите песни силно се доближават и до моите чувства, до моето аз, затова толкова го разбирам и обичам. Сцената ще е по-празна без теб! Αντίο Δημήτρη...!!!
цитирай
11. анонимен - Спартакос Тракидис
18.04.2012 11:37
Не знам кой до сега е пял в Рая, но съм сигурен че от днес е останал безработен.
Гиасу Левенти Митропано! Мегисте!
цитирай
12. panorama - Velik izpulnitel! Nepovtorim g...
18.04.2012 11:50
Velik izpulnitel! Nepovtorim glas! Lek put kum vechnia mu dom!
цитирай
13. анонимен - Загубихме един голям глас
18.04.2012 12:02
Остават страхотни песни, които ще слушаме още дълго, дълго време! Мир на душата му!
цитирай
14. анонимен - почив ай в мир ти винаги ще останеш замен най великия гръцки певец поклон пред памедтати.
18.04.2012 13:24
цитирай
15. анонимен - Тодор Чанев - Бургас
18.04.2012 14:13
Най-божествения глас на планетата. Има неповторими хора. Той е един от тях. Песните му лекуват. И това е съвсем така. Невероятна празнина остава след него. Няма кой да я запълни. Почивай в мир.
цитирай
16. joysii - Бог да го прости. Ще останат песните ...
18.04.2012 14:44
Бог да го прости.
Ще останат песните му.
цитирай
17. анонимен - Проф.Сиктиридис
18.04.2012 15:05
На добър път Димитри. Ти,ще останеш завинаги в сърцата ни.
цитирай
18. putkomafany - Наум Шопов...
18.04.2012 15:53
...неговия глас замлъкна, и мисля че е по-редно да скърбим за него, а не за някъв си бохем-византиец!
цитирай
19. bls - Бог да го прости
18.04.2012 16:01
Бог да го прости, с песните си възкръсва сред нас...
цитирай
20. анонимен - Проф.Сиктиридис - 19. putkomafany - Наум Шопов...
18.04.2012 17:07
Господине, ако не притежавате необходимия природно генетичен
респект и уважение, ви моля да напуснете залата. Отидете да слушате Радка Пиратка, Азис, Амет-(Къци,къци) и т.н.чалга изпълнители от тракийски произход.
цитирай
21. putkomafany - Професоре Чикирикис...
18.04.2012 17:31
..."господине" ще казвате на майка си! Аз когато съм ги слушал гореспоменатите величия от "тракийски произход" вие още сте правили "бръм-бръм" с уста.
цитирай
22. aristotelis - Долният коментар беше написан от проф. Сиктиридис
18.04.2012 17:56
Проф.Сиктиридис
15:51
R.I.P. МЕГАЛЕ!

Много жалко,че боговете на Олимп са взели това решение. Завиждам на ангелите, които ще танцуват зейбекико с теб!

http://www.youtube.com/watch?v=eHMZ4TLpMYs
=================================
цитирай
23. анонимен - Проф.Сиктиридис
18.04.2012 18:22
Проф.Сиктиридис

More Mitropanos songs:
==================================

Mitropanos-Alimono - http://www.youtube.com/watch?v=4blacV4wASs

http://www.youtube.com/watch?v=85wWnSWynSM&feature=relmfu

http://www.greeksongs-greekmusic.com/sanazito-sti-saloniki-english-lyrics/

http://www.youtube.com/watch?v=S7WqHrhFpcg&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=DtR-DrAzyvo&feature=related



цитирай
24. анонимен - I.SARIEV PETRICH BG
18.04.2012 18:42
OSTAVASH ZA VINAGI V SARCATA NI !!! SBOGOM DIMITRIS MITROPANOS POCHIVAI V MIR
цитирай
25. ivankalilova - ДЪЛБОК ПОКЛОН! МИР НА ПРАХА МУ...
18.04.2012 19:05
ДЪЛБОК ПОКЛОН!
МИР НА ПРАХА МУ!:(((
цитирай
26. анонимен - димитров котел
18.04.2012 19:18
почивай в мир.
цитирай
27. анонимен - Хубаво е пял човекът.Бог да го прости!
18.04.2012 20:39
Но , ти , скапано гръколюбче си оставаш нещастен и прост гей.
цитирай
28. анонимен - Nikolai Velkov
18.04.2012 20:43
Po4ivai v mir. Zavinagi ostavash v sarcata na milioni . Tvoqt trud i tvoite pesni vinagi shte ogrqvat nashata zemq. VELIKITE SE POMNQT vav VEKOVE. Poklon pred pametta ti.
цитирай
29. анонимен - ОРФЕАС
18.04.2012 20:47
Ангелите завидяха на гласа му и го взеха при себе си.
цитирай
30. анонимен - Последно АДИО Димитри- от призн...
18.04.2012 21:39
Последно АДИО Димитри- от признателния братски български народ.
цитирай
31. анонимен - Най големият от големите.
18.04.2012 23:14
Бях на 13-14 год. когато слушах гръцка музика на касетофона с касети презаписани от приятели чиито татковци параходчии донасяха отвъд Завесата. Тогава ми хареса един изпълнител който със своите песни ме успокояваше и намирах душевен покой , не знаех името му и все си мечтаех като порасна да отида на някой от неговите концерти което за жалост не стана . .впоследствие разбрах името МУ--- ДИМИТРИС МИТРОПАНОС . За мен ще си останеш най големия за всички времена .Поклон пред паметта ти.
цитирай
32. анонимен - един от най-големите
18.04.2012 23:31
Без думи за него....велик певец....много жалко и тъжно,че го няма вече....Поклон
цитирай
33. анонимен - Неповторим! Ти на научи да празн...
19.04.2012 09:18
Неповторим! Ти на научи да празнуваме, дори когато изпитваме болка.

http://www.youtube.com/watch?v=rM50x0n0oXA&feature=related
цитирай
34. putkomafany - Последно АДИО Димитри- от призн...
19.04.2012 09:41
анонимен написа:
Последно АДИО Димитри- от признателния братски български народ.


Че от кога византийците са ни "братски народ"? То, утре някой ша каже същото и за циганите, че са ни братя!!! Айде, моля ти се...
цитирай
35. анонимен - - 34. putkomafany
19.04.2012 12:14
"и за циганите, че са ни братя!!! Айде, моля ти се..."
===================================

Защо? Да се различаваш по нещо от тях?
Погледни се в огледалото.
Айде, моля ти се... Не се срамувай!
Кръвта вода не става. Дори и устата ти смърди на ...

цитирай
36. анонимен - Posledno sbogom dimitri. Tibeshe ...
19.04.2012 19:19
Posledno sbogom dimitri .Tibeshe za men edin ot nai dobrite pevci.Pochivai v mir.
цитирай
37. airita - За индивида 34 с "поетичния" ник
19.04.2012 20:41
Противоречиш си,явно на теб циганите са ти братя,защото по-нагоре признаваш че отдавна слушаш "тракийските" звезди.А "византийците" са много близо до нас и като религия и като манталитет и като кухня дори.Само че тук обсъждаме преждевременната кончина на един талантлив човек.Винаги е жалко когато си отива от света един артист,който можеше да даде на хората още много от таланта си.Независимо от името,Митропанос или Шопов,грък или българин таланта си е талант.И заслужава преклонение.
цитирай
38. aristotelis - Коментар за Оскар, показва каква е българската душа, благодария! Когато ни напусна великия Емил Димитров бях на погребението за поклон!
19.04.2012 20:55
airita написа:
Противоречиш си,явно на теб циганите са ти братя,защото по-нагоре признаваш че отдавна слушаш "тракийските" звезди.А "византийците" са много близо до нас и като религия и като манталитет и като кухня дори.Само че тук обсъждаме преждевременната кончина на един талантлив човек.Винаги е жалко когато си отива от света един артист,който можеше да даде на хората още много от таланта си.Независимо от името,Митропанос или Шопов,грък или българин таланта си е талант.И заслужава преклонение.

цитирай
39. анонимен - Aбе,
19.04.2012 20:58
ти, дрисльото, който списва блога,престани сам да си пишеш коментари под постингите си! Дреме му на някой за гърците и техните чалгари.А ,ти, последната 37, си сигурно дебелогъза и късокрака, с крив нос и мустаци, затова си приличаш с византийците.
цитирай
40. aristotelis - Разбрахме чървул, освен че си тъп и прост си и простак!
19.04.2012 21:04
анонимен написа:
ти, дрисльото, който списва блога,престани сам да си пишеш коментари под постингите си! Дреме му на някой за гърците и техните чалгари.А ,ти, последната 37, си сигурно дебелогъза и късокрака, с крив нос и мустаци, затова си приличаш с византийците.

цитирай
41. dolsineq - Бог да го прости! Музиката пра...
19.04.2012 21:40
Бог да го прости!
Музиката правела чудеса и събирала чуждоезичници, но тук и на един език да се пише, пак няма да се разберете...:(
цитирай
42. анонимен - -39. анонимен - Aбе,
19.04.2012 21:47
Млък, чингене. Респект. Изчисти си устата, преди да почнеш да свириш "бръм-бръм" с уста на кавала.

цитирай
43. airita - aristotelis
19.04.2012 21:50
Благодаря за добрите думи.Вчера,като научих за кончината на Митропанос изпитах същото чувство на тъга,както и когато научих за Емил Димитров.Има нещо много общо между тях - земни хора,спечелили любовта на хората с големия си талант и себеотдаване на сцената.Днес видях репортаж от поклонението - огромна опашка от хора,дошли да се сбогуват с великия глас.Тази народна любов не може да се измери с рейтинги или да се спечели с агресивна реклама.
цитирай
44. анонимен - Митропанос
19.04.2012 22:24
Поклон пред паметта на великия Митропанос. Съжалявам само, че няма да се чуват и нови негови песни.
цитирай
45. анонимен - SHIRRA
19.04.2012 22:28
"ДЕН ИПАРХУН АНГЕЛИ, СУ ЛЕО" - НЕ СЪЩЕСТВУВАТ АНГЕЛИ ТИ КАЗВАМ - ПЕЕШЕ МИТРОПАНОС. ОТИДЕ ПРИ ТЯХ - МОЖЕ БИ ЩЕ ГО СЛУШАМЕ И ОТ ТАМ. ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА МИТРОПАНОС И ПРЕД ВЕЛИКИЯ МУ ГЛАС.
цитирай
46. анонимен - Велик!
20.04.2012 14:55
Почивай в мир!
цитирай
47. анонимен - ДОЛнЧИНИЯ СЕМИТЛИЕВА
20.04.2012 16:36

И все пак, нашия Шуменски Мюфтия от Чингене Махласи има по хубав глас. Като почне да вие по 5 пъти на ден от минарето на тракийски,всички му се навеждаме!
цитирай
48. анонимен - Аристотелис,
20.04.2012 20:44
Какво е "чървул". Почети от блога на катана - той го докарва много добре гръцкия!
цитирай
49. анонимен - КИРО ДЗИ - ПРИМОРСКО
20.04.2012 23:06
МИР НА ПРАХА МУ... КОЙТО НЕ Е СЛУШАЛ НЕГОВИТЕ ПЕСНИ ТОЙ НЕ ЗНАЕ КАКВО ОЗНАЧАВА ГРЪЦКА МУЗИКА
цитирай
50. анонимен - НЕПОВТОРИМ!!!
21.04.2012 13:23
ВЕЧНА МУ ПАМЕТ...НЯМА ДА ИМА ТАКЪВ ГЛАС...ТОЛКОВА МИ Е ТРУДНО ДА ПИША ЗА НЕГО,МОГА САМО ДА ПЕРЕФРАЗИРАМ-КОГАТО БОГОВЕТЕ ПЕЯТ,ВСИЧКИ МЪЛЧАТ!!!
цитирай
51. анонимен - ceci
21.04.2012 20:28
otde zavinagi edin velik4ovek.negovite pesni sa ne6to unikalno vinagi ostavam bez dax dokato gi slu6am ,niamam dumi da opi6a emociite koito izpitvam kam negovata muzika....tova e nai-golemia ...mir na praxa mu...
цитирай
52. анонимен - mitropanos
21.04.2012 21:32
da,edin golqm glas ve4e go nqma....
цитирай
53. анонимен - МИЛЕН ФУНИЙКАТА = ПРИМОРСКО
25.05.2012 00:06
...............САМО АКО РАЗБИРАХТЕ ЗА КАКВО ПЕЕ ЩЯХТЕ ДА ГО ОБИЧАТЕ ПОВЕЧЕ ОТ СЕБЕ СИ
цитирай
54. kai6ka - Kogato Toi zapee. . . prosto vsichki ...
01.06.2012 14:54
Kogato Toi zapee...prosto vsichki ostanali gubiat smisal...
цитирай
55. анонимен - Мир на праха му! Редовно се просъ...
30.07.2012 19:28
Мир на праха му! Редовно се просълзявам на "дио нихтес" - две нощи се срещнаха....
http://www.youtube.com/watch?v=N1gEsa-oRkY
цитирай
56. анонимен - Почивай в мир. Дано си на по-хубаво ...
28.10.2012 00:16
Почивай в мир. Дано си на по-хубаво място. Песните му винаги са ми носили утеха
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aristotelis
Категория: История
Прочетен: 1846099
Постинги: 266
Коментари: 1484
Гласове: 303
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930