Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2011 14:52 - История на виното по света - Исторически данни за виното
Автор: aristotelis Категория: История   
Прочетен: 2583 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 23.08.2011 14:52


История на виното по света - Исторически данни за виното

imageИсторията на виното и винопроизводството е толкова стара, колкото е и самата цивилизация. Разказите изобилстват за това, как за първи път е открита тази възхитителна напитка. Един от тях разказва за митичен персийски цар наричан Jamsheed. В неговия двор, гроздето е било съхранявано в делви за консумация извън сезона. Една делва е била изхвърлена, защото сока бе загубил своята сладост и бил считан за отровен. А една от жените от царския харем е страдала от остро главоболие и се опитала да отнеме живота си с така наречената отрова. Тя заспала и след като се събудила, главоболието било изчезнало а тя се чувствала освежена. Разказала на всеки, какво бе сторила и за чудотворния лек, и веднага след това "голямо количество вино бе направено и Jamsheed и неговия двор пиха от новата напитка". И това е по-накратко. Някой, някъде в Мала Азия, вероятно в територията на съвременната Анадола или Грузия, са съхранявали грозде в големи съдове, гроздето се притискало от собственото си тегло. Полученият сок започвал да ферментира и така открили непозната напитка, която доставила удоволствие на несметен брой хора. Големите цивилизации на Древна Гърция и Рим са проследили назад във времето праисторията на виното, с подобни легенди за неговото откритие. Древен Египет ни е оставил до днес винени листи и стенна живопис; наистина те дори са записвали върху делвите реколтата, лозето и винопроизводителя. Вавилонците въвели закони, които да регулират функционирането на пазарите за вино.
Първата важна стъпка е било култивирането на лозата.
Археолозите са в състояние да кажат дали гроздовите семки намерени на мястото на древни селища са от диви или култивирани лози. Най-ранните гроздови семки от култивирана лоза били датирани от около 7000 години и са били открити в Кавказ в източния край на Черно море, там където сега е Анадолската част от Турция и Грузия, в район, подходящ за отглеждането на гроздето.
imageВажна роля в повсеместното разпространение на винопроизводството по света е изиграло това, че древните гърци, а по-късно римляните са възприели правенето на вино като важна част от живота си, докато в други части на света, където е имало основно диви лози, като Персия, Индия и Китай, виното не е оставило трайна следа.
В Елинския свят, Дионис е важна фигура, тъй както Бакхус за римляните. Дионис е казал, да пренесат лозата до Гърция от Мала Азия, и гърците пренесли вино през Адриатика. На свой ред, римляните разпространили лозарството цяла Европа, като например във Франция, Англия, Германия и на Иберийския полуостров. С разпространението на римската Империя, култа към Бакхус също се разпространявал. Римляните са се славили като най-добрите лозари в Южна Италия, които произвеждат вина като Caecuban, Massic и Falernum, които са били оценени високо в древността. Най-големият център на търговията с вино било пристанището на Древен Рим Помпей, където един търговец на виното е бил достатъчно богат, за да изгради цял амфитеатър.

imageОще по-значимо е използването на вино в Евхаристията(гръцки ευχαριστία) като символ на Кръвта на Христос и на самия живот. Съществуват многобройни препратки към виното в цялата Библия. Ной е бил описан като първият пияница, а в рамките на Стария Завет, виното е символ на просперитет. 
Христовото първо чудо е превръщането на водата във вино на сватбата в Кана. Лекарствената мощ на виното е била призната от Свети Петър, който увещава Тимотей: "да не пиеш повече вода, но употребявай малко вино за стомаха си". Виното е неразривно свързано с Християнството, а също представлява основна част от ритуала на юдаизма, но в контраст на това, то е забранено в мюсюлманската религия. Тъй като Християнството се разпространява из Западна Европа, възниква необходимостта от лозя, и точно тази необходимост гарантира, че винопроизводството ще продължава да съществува по време на тъмните векове след падането на Римската империя. Виното се е превърнало в основна част от средиземноморския начин на живот, но на север от Алпите, където са понесени многобройни атаки от орди на нашественици, след падането на Римската империя, бъдещето на римските лозя може би да е било под въпрос, ако не е била християнската църква и нейната нужда от вино за Евхаристията. В монашеските общности в цяла Европа поддържат лозята, а по време на тъмните векове, монасите са допринесли много за подобряване на виното. В средновековна Бургундия, монасите са били сред първите, които изследват почвата на Cфte d"Or, избират на най-добрите изложения, където гроздето узрявало рано и т.н.
Монасите се нуждаели от вино, не само за Евхаристията, но също така и за техните гости, защото манастирите са били “три-звездните” хотели на Средновековието за заможни пътници. Виното е било и важна търговска стока. Като такава тя е била важна както за гърците и римляните, така и за средновековна Европа. Пристанище Бордо процъфтява в резултат на износа на вино за Англия, Шотландия и Северна Европа. Лесният речен транспорт е от решаващо значение, преди всичко, когато пътуване по суша е опасно и пътищата са често непроходими. Виното е транспортирано в бъчви, които са тежки и трудни за пренасяне, така че превоза по вода по протежение на бреговете на реките е от съществено значение. Така лозята около Бордо запазват своята привилегирована позиция, пред конкуренцията на останалите лозя. Славата на вината от долината на Рона процъфтява, както и тези на Мозелl и Рейн; Бургундия намира своя пазар в Париж, защото това е мястото, където речните системи позволяват транспорта. Търговията между Лондон и Бордо процъфтява; Едуард II поръчва еквивалентна на повече от един милион бутилки от Франция през 1308, за да отпразнува своята сватба с Изабела. Според Елизабет I, почти три века по-късно, англичаните консумират повече от 40 милиона бутилки вино на година, в допълнение към бира и сокове, в момент, когато населението е само 6,1 млн. В действителност, виното е необходимост, а не лукс, тъй като водоснабдяването, особено в големите градове, е било често затруднено, а виното е било известно с антисептичните си свойства, а това помага за облекчаване на последиците от замърсена вода.

image

В края на седемнадесети и началото на осемнадесети век, виното се явява не просто напитка, а индикация за повишаването на жизнения стандарт, особено за ценителите на естетиката. В Англия и Франция започва възхода на една социална група хора, които са готови да похарчат маса пари за елитни и отбрани вина от Бордо. С началото на употребата на стъклени бутилки се дава началото на производството на естествено пенливи шампански вина. Използването на корк запушалки е започнало около същото време. Дом Периньон развива техниката на асамблиране на виноматериали за шампански вина долу горе по същото време.
Шери (Херес) е известно от времето на Елизабет, когато откриват, че добавянето на винено бренди към трапезно вино увеличава стабилността на самото вино, за да издържи на дългото плаване от португалските и испански пристанища до пазарите в Северна Европа. Британските търговци са направили много за развитие на пазарите във Великобритания на вина като Марсала и Малага. 
И точно когато бъдещето на виното изглеждало оптимистично се появява заплахата на филоксерата(гръцки Φυλλοξέρα) в средата на 19 век. Този малък паразит се развива в корените на лозата, като в крайна сметка ги унищожава. Тя се появява случайно от Северна Америка по време на развитието на корабоплаването с нарастналите темпове на стокообмен между Новия свят и Европа. По това време са въведени бързите парни кораби, които пресичат бързо Атлантика, така филоксерата успява да преживее пътуването и бързо намира благоприятни условия за развитие в Южна Франция, от където тръгва началото на края на европейския разцвет във винопроизводството. Много лозя са унищожени, а някои сортове-забравени и са останали неприсадени, дори когато вече е открита и въведена системата за използване на подложка от американски сортове лози. Филоксерата остава постоянна заплаха и до днес, в много малко места по света може да се развиват европейските сортове лози без подложда, такива региони са например Чили, Кипър и други.
 

 

 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: aristotelis
Категория: История
Прочетен: 1840995
Постинги: 266
Коментари: 1484
Гласове: 303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031