Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2017 16:53 - Племето на (х)едоните – щастливите траки
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 5582 Коментари: 13 Гласове:
7

Последна промяна: 31.08.2017 16:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Племето на (х)едоните – щастливите траки

 www.bghistory.info

Основно землище –югозападна Тракиядолна долна Струма до устието й

Митологични царе и личности на едоните – Дриант, Ликург, Орфей, Резос, Ифидамант, Хипоокон,Питак, Гета

Източници за едоните : Тукидид, Херодот, Есхил


Митове за едонския цар Ликург и Дионис:

В митологичните разкази Ликург, син на Дриант, е влязъл в спречкване с Дионис. До нас са достигнали няколко мита. Единият е, че Ликург преследвал кърмачките на Дионис, удрял ги с остен и подгонил самия бог, който по неволя се хвърлил в морето; за тези си постъпки Ликург станал омразен на Олимп и Зевс го ослепил. Аполодор ни разказва как Ликург, цар на едоните, които живеят при Стримон, пръв обидил Дионис и го изгонил. Богът избягал в морето, а вакханките и сатирите били пленени. По-късно те се освободили, Дионис възбудил лудост у царя, който в умопомрачение заклал с брадва собствения си син. Когато се свестил видял, че земята е останала без плод. Едоните чули предсказанието на Дионис, че плодът ще се върне ако Ликург бъде убит, оставили нещастника на Пангей, вързали го за коне и го разкъсали. Диадор ни дава сходна версия на мита, където Дионис поискал да мине от Азия в Европа и се сприятелил с Ликург, “цар на траките при Хелеспонт”. Богът прехвърлил на отвъдния бряг първо вакханките, но Ликург заповядал на войниците си да ги нападнат през нощта. Дионис научил това от Харопс и се уплашил, защото бил в момента безсилен. Той се върнал в АЗИЯ-Индия, взел своята войска, победил траките, ослепил Ликург и дори го разпънал на кръст. За отплата на Харопс предал нему тракийското царство и го научил на тайните обреди в мистериите.
image

Друг виден представител на династията е Орфей певец, цар и жрец на траките,внук на Харопс и син на Еагър .наследник на Ликурговото царство. По съвета на кентавъра Хирон той помогнал на Язон в подвизите му. Няколко племена си оспорват правото за родство с Орфей. Това са бистоните, едоните, одрисите, македоните и едоните. Според Аполоний Родоски Орфей е„владетел на Бистонска Пиерия. Тъй като става въпрос за далечен период от 14 века преди христа, естествено е да не се знае със сигурност кое е родното племе на Орфей. Много автори отчитайки близостта на киконите до Хеброс и остров Самотраки и притчата за неговата смърт от менадите, определят като негова родина, територията обитавана от киконите. Други определят Орфей като общ владетел на всички споменати племена. Имайки предвид съседският антагонизъм на племената трудно бихме могли да си представим тяхното грандиозно обединение, особено когато в историята са останали сведения за упоритите конфликти между бистони и едони. Важен момент в териториалното разделение на племената са играели теченията на реките, които са се  приемали за условните, но ясни граници между териториите на племената.

Съдейки по високата музикална култура на (х)едоните - щастливите траки, от които аедите навярно произлезли. Възловата географска позиция на племето, както и плодородната и богата долина на Струма, бързо допринесли за разцвета на племето, което се разпространило и разселило на запад  като македони, на юг като мигдони и още по на юг на остров Егина като мирм-едони, тъй като били достатъчно добри мореплаватели и това била причината Атина толкова дълго да не бъде допусната да построи своята колония Амфиполис в едонския залив. Друга причина за това, че именно едоните са племето, което заедно с меди (вероятно сродно племе) са имали досег и достъп до Орбелия - областта между Пирин и Родопите. В последните властвали сатри, сапеи, диобеси и бризи.

От сагата с едонския владетел Лигург разбираме, че едоните са се опълчили срещу сечта на лозите и са възприели високо ценения Дионис в най-висок култ. Пак при едоните е възможно за се заражда култа към Посейдон - Bisso-aeidon, което в буквален превод е "певецът от дълбокото". Едонците били най-могъщия силен противник срещу атиняните в древността, докато тяхната мощ не била сменена и иззета от родственото и съседно племе на македоните.
Едни от особено важните неща за икономиката на Елада през VI-IV в. пр. н. е. са били златните и сребърните рудници в планината Пангей (днес пл. Кушница), които са били контролирани от едоните.

планината Пангей(Кушница) и едоните

Пангей се споменава още от Херодот като планина, в която има златни и сребърни рудници, владение на тракийските племена сатри, пиери и одоманти, а също от Есхил в Перси и от Еврипид в Рез, който пише, че тракийският цар Рез е владетел на „златния Пангей“ с безбройни рудници. Със своите златни и сребърни залежи Пангей е възлов икономически регион в Древна Тракия, желан обект за доминация от страна на траки, македонци и гърци. Французинът Пиер Белон споменава за съществуването на железни рудници в 1553 година в планината Пангей.

Тукидид (І. 1000) съобщава, че „в края на 465 г. пр. Хр.) атиняните изпратили на Стримон (Струма) десет хиляди свои и съюзнически колонисти, които да заселят местността, наричана тогава Деветте пътя, а сега Амфиполис. Колонистите завладели местността, която принадлежала на едоните, но когато навлезли навътре в Тракия, били избити до крак при Драбескос на едонска земя от траките (в началото на 464 г. пр. Хр.), за които завладяването на местността Деветте пътя представлявало враждебен акт.” Към тези събития изследвачите са склонни да причисляват и разказания от Херодот [9. 75] инцидент с атинските военачалници Софанес и Леагрос (465 г. пр. Хр.). „Като атински военачалник заедно с Леагрос, син на Глаукон, той (Софанес – б. м.) бил убит от едоните при Датон в едно сражение за златните мини” [Diod. 11. 70]. Т. Д. Златковская [1971: 193] свързва двете събития като смята, че първо загинали двамата военачалници при Датон, а после при Драбескос бил нанесен окончателният удар върху атинските апойкисти. Не би било изненада и, ако това е отделен инцидент от поредицата усилия на атиняни към установяването им в този стратегически регион.

От Херодотовите сведения за кампанията на Дарий I срещу скитите, походът на Мегабаз и сраженията на Аристагор от Милет с едоните. От него разбираме също за разгрома на Аристагор и бягството му в град Миркин, който Дарий е подарил на Хистий. Аристагор се опитал да предприеме поход, обсадил "Енеа ходой" ("Девет пътя"), но не успял да го превземе и сключил примирие, за да се оттегли с чест. Обаче едоните коварно го нападнали през нощта и в схватката според Херодот загинал самият Аристагор.

По време на пелопонеските войни през 424 г. пр. н. е. е бил убит едонския цар Питак, след което едонските селища се отмятат от съюза си с Атина и минават на страната на спартанския пълководец Брасидас. В решителното сражение между спартанци и атиняни при Амфиполис именно едонските контингенти решават победата на спартанците.
image

Монетосечене при едоните

Монетосеченето на едоните е представено от 4 типа, които представят гола фигура, вероятно Хермес, водеща два вола; реверсът носи надпис “Гетас цар на едоните” . Фигурата на голия мъж с воловете се среща при монетите на ореските и ихните. Съвпадения в образите на емисиите са намерени и при дероните, летите, зеелетите, дионисиите. Вероятно това е било много сложна система от дребни обединения, които влизат в единен южнотракийски съюз имащ извънредно ограничени функции и достатъчно аморфна структура. От един от текстовете на Херодот става ясно за междуплеменен антиперсийски съюз. Племената сигурно са били свързани и с култа към Дионис, защото всички основни изображения на южнотракийски монети или възпроизвеждат реални сцени от ритуала на тракийски празненства в чест на Дионис или предават митологични персонажи от неговия антураж.

Едонската титла василевс

първо на тракийски монети от 5-ти век преди Христа се среща титлата ВАСИЛЕВС. Фактите показват, че траките имат тази титла и я употребяват много преди гърците. На монета на племето едони срещаме надпис – ΓΕΤΑ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΕΔΟΝΙΟΝ

http://www.cngcoins.com/photos/big/680223.jpg

 http://www.snible.org/coins/hn/figs/fig119.jpg

Важна подробност е това, че тракийското лично име  Гета се среща в Линеар Б документи ( 14-ти век преди Христа). В надписи от същия характер и период срещаме за първи път и титлата ВАСИЛЕВС имаща древна форма -КА-СИ-РЕ-У,  БАСИРЕУ. И двете нямат никакъв смисъл на гръцки. Да не забравяме важната подробност, че с по-стари Линеар А знаци са документирани чисто тракийски имена като Арей, Диза, Реза, Питак. Личното име Питак е от огромна важност защото то е име на силен тракийски цар и то не на кое да е тракийско племе, а това на едоните, употребяващи титлата ВАСИЛЕВС доста по-рано от гърците.Тези, а и други данни дават повод на А.Я.Ван Виндекенс да каже, че със сигурносттитлата ВАСИЛЕВС  е от тракийски произход -BASILEUS, qui aurait le sense se -homme noblesse, eclaire, ou poissant, serrait d"origine THRACO-PHRYGIEN (A.J.Van Windekens, Le Pelasgique, Universite de Louvain, Louvain, 1952, p. 76;)

Едони, Македони, Мигдони и Мирмедони

Миг-(е)дони-

За тях пак в Тракийска енциклопедия пише:”Епонимът (т.е. дал името на племето) им е Мигдон и се среща у Омир (Ил.,III, 185-187) във връзка с фригите. В митичните разкази Мигдон е един от царете на бебриките и брат на Едон и на Бистон. Страбон предава, че М. са сред преселилите се от Европа в Мала Азия племена (VII,3,2), чийто граници трудно могат да се определят.” Кратка справка в речника показва, че оригинално се е изписвало Μυγ-ηδωνες, което идва от Μιγας~ смесен, размесен. Казано иначе, мигдони означава „размесени едони”. Така, според авторите на Тракийската енциклопедия, освен че е едон, Мигдон е и брат на Бистон. За него пак там пише, че е епоним (дал името си) на бистоните, които обитават бистонска Пиерия (съседи и врагове на едоните). Мигдони са основали град Терма днешен Солун.

Мирм-едони

Без значение в коя наука са специалисти, знаещите извеждат името им от Μυρμης – мравка или от Μυριος – „безброен, безчислен, безкраен”. В самия речник „мирмидонци” е изписано на старогръцки така:
Μυρμιδονες, мирмидонци, ахейско племе в Южна Тесалия, подвластно на Пелей, Ахил и неговия син Неоптолем”.И тук с корена Μυρμ ~ всичко е ясно. И изяснено Чудно обаче как за 30 (тридесет) века никой не си е направил труда да стори това и с останалата част на думата – ιδονες. Или може би на никого не е било изгодно. Защото в този случай е трябвало да бъде възстановено оригиналното изписване, което е Μυρμ-εδονες, т.е. „многобройните едони”. Който обаче поне малко – малко се е отъркал в древността на Балканския полуостров, не може да не знае, че с името „едони” се означава една тракийска племенна общност.

Едони

движението на фонемата „едони” из района на полуострова:на старогръцки едони се изписва така: ‘Ηδωνες, Ηδωνοι. Но в същият речник се среща думичката ηδονη – радост, наслаждение, удоволствие, приятност, чувствена наслада, телесна наслада. Тоест онези, които са носели това име, вероятно са се наричали (и са били наричани) „тези, които изпитват радост (наслаждение) (от живота)”. Векове по-късно родоотстъпникът Тукидит ще напише, че било много трудно за атиняните да се откажат от варварските привички на прадедите си да носят фино ленено облекло и да вързват дългите си коси на плитки, за да навлекат на телата си по цивилизованото грубо вълнено облекло.  За едоните се съобщава, че от V век пр.н.е. живеели в района на Югозападна Тракия по долното течение на река Стримон (Струма) и около планината Пангей. Тези области в древността са влизали в по-обширното обобщаващо географско понятие Тесалия. Пак в същата Тесалия, но по на юг, живеят мирм-едоните, за които съществуват податки, че са пелазги. Ето какво пише за пелазгите в Енциклопедията на братя Данчови:

„Около 3000 г пр.н.е. нахлули в Беломорието – главно Кикладските острови, Средна Гърция, Пелопонес. Делили се на карийци, лелеги, дриопи и били от арийски произход. Основават първите градове (има се предвид на Балканския полуостров – (бел авт.) – Лариса, Тиринт, Микена и др. Древните траки, фригийците, медите се смятат за техни потомци.”

Македони  

Според митологията Македон е епоним и легендарен първи владетел на древна Македония.Съществуват две водещи версии за произхода му според Теогонията - втори син на Зевс и Тия (внучка на Прометей), а според другата - син на Еол, митичен владетел на Еолия. Етимологията на името македони може да се тълкува като „големи „ едони. Езиковедите извеждат името им от μακεδνος – дълъг, строен.Но коренът μακ~ може да се свърже с μακαρ – щастлив, блажен, богат, имотен.

Така изследвайки старата история на тракийските племена може да се стигне до заключението, че племената на едоните, македоните, мирмедоните и мигдоните са родствени и най-вероятно с един общ произход.

http://www.ranina.eu

http://www.omda.bg

http://www.thracians.net

www.sparotok.blog.bg

 




Гласувай:
7



1. syrmaepon - Басилеи не е гръцка титла
09.06.2017 17:10
"Фактите показват, че траките имат тази титла и я употребяват много преди гърците. На монета на племето едони срещаме надпис – ΓΕΤΑ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΕΔΟΝΙΟΝ"

Така се наричат Боспорските царе.
цитирай
2. didanov - още едно потвърждение, че тази титла е от тракийски произход
09.06.2017 18:13
Спарток I е тракийски цар на Боспорското царство на полуостров Крим през 438 – 433 пр.н.е. и основател на царската династия Спартокиди, която според Диодор управлява повече от триста години.Той поема управлението след архонт Сагавър (ок. 440-438 пр.н.е.) от династията на Археанактидите.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Чудесно, Диляне!
09.06.2017 19:01
Винаги съм смятал, предвид ноложението ,което са извоювали в района, че македони са големи, силни едони! Вероятно е свързана и с далече по- късно появилата се фамилната представка мак при шотландците! Т. е. Чрез нея може да се открие точното значение на МАК
А както подчертава Сирма, титлата базилевс е вероятно свързана с беси- водач на бесите, като Б е преминало във "В"
Подобно на Биза - Виза, Бизантион - Византион
Трако - фригийската връзка е безспорна- Цар Рез отива на помощ на троянците, които са фриги, а не елини! Троада е част от Фригия!

Хубава вечер!
цитирай
4. didanov - здравей Леоне
09.06.2017 22:56
не знам как са нещата в Шотландия и представката мак, за титлата базилевс е изписано много, съществено е че траките я имат много преди гърците. А пък и нали много от първите владетели на ИРИ са с тракийски произход така че явно са продължили традицията.
Относно фригийската връзка трябва да те корегирам - троянците на Омир не са фриги, Хекуба, жената на Приам е фригийка, но Омир ясно ги различава. Освен това Троада е част от област малоазийска Мизия,по тази логика по-скоро троянци са били мизи (известни по-късно като българи).Спомни си думите на Калоян пред папските легати. Малоазийска Фригия става силна едва 3-4 века след Троянската война, докато балканска Бригия е била фактор именно по това време. Разбира се родствената връзка между мизи-бриги-дардани-лиди е налице. Не ти ли е правило впечатление защо племето "троянци" липсва от списъка на тракийските племена? Дали защото не е носило друго алтернативно име?
поздрави!
цитирай
5. syrmaepon - Ще поместя един цитат от Неделчо ...
10.06.2017 12:07
Ще поместя един цитат от Неделчо Неделчев /по препоръка на Маркнатан/
27.06.2014 10:07
"Pa2sireu – предполагаемите „надзиратели” на групите от бронзолеари и ковачи [Palmer 1963: 115] не се появявяват в следващата героична епоха въпреки описанията на дейност на металурзи и ковачи. Това означава, че „говорещите” организатори на обработката на бронз са подчинени лица, „говорещи” като „докладващи” отчети пред двореца, не пред общност. В сравнение с тях „базилевсите” от следмикенския период говорят пред народа в условията на реставрация на родово-племенни отношения. Базилевсите не са само военачалници, в условията на военна демокрация в тях е съсредоточена цялата власт – военна, съдебна и гражданска [Аристотел 1995:89-91–ІV, 14; Морган 1946: 324]. Затова разбирането на понятието „базилевс” като „говорещ пред народа” е допустимо. За разбирането на понятието „βασιλεύς” е необходимо отчитането на значението и произхода на старогръцката дума πᾶσι

В старогръцкия език думата πᾶσι е форма на πᾶς, πᾶσα от παντjα и означава „общ”, „всеобщ”, „общност”, „висок”, „напълно”, „непременно” и др. [Вж. Kaegi 1981:607]. Познатият гръцкият израз πᾶσα πολις – „целият полис” показва възможностите за създаване на думи и понятия с πᾶσα. Значението на думата „паси” е запазена и в съвременния гръцки – πασίγνοστος означава „общоизвестен”, „добре познат” [Маслева 2004:334], въпреки, че значението на съвременните гръцки думи за „общ” е друго. По тези норми на слообразуване четенето на понятието βασιλεύς е „познат на народа”, „общ на народа”."

статията е тук

http://nedelchev/?paged=10
цитирай
6. syrmaepon - Това мнение публикувам информативно -christotamarin - Съсредоточете ...
10.06.2017 12:12
christotamarin - Съсредоточете се, моля..
30.06.2014 11:54
syrmaepon написа:
Ще поместя един цитат от Неделчо Неделчев /по препоръка на Маркнатан/

Това няма отношение към темата. Каквато и да е била етимологията на гръцката дума василевс (а конкретно: предложената от Неделчев етимология няма как да се приеме поради звукови несъответствия), това се отнася за предкласическата древност, дори за епохата преди Омир. В класическата древност по гръцката думата василевс няма никакви колебания: с нея се наричат царете на Спарта, Македония, Персия, както и многото царе, споменати във Ветхия Завет (например цар Соломон). Специално титлата василевс влиза в употреба в Романия и измества предишната титла кесар/цезар при цар Ираклий, който унищожава Персия и все едно приема титлата василевс от победеният си враг - василевсът на Персия.
цитирай
7. didanov - много преди Ал. Велики да превземе ...
12.06.2017 00:41
много преди Ал.Велики да превземе Персия, Херодот разказва, че персите били стотици години под влияние на тракийското племе МЕДИ. А това означава, че много преди да дойдат македонците персийците малко или много били повлияни езиково и културно от траките меди. А медите са предците на сарматите /другото име на скитите/, а пък според Прокопий сарматите са от рода на… гетите!
А гетите пък са комшии на одрисите. Самият факт, че освен одриските и македонските царе същата титла е била използвана и от царете на Малка Скития ме навежда на мисълта, че вече с голяма доза убеденост може да се твърде, че титлата „Василевс” е била патент на траките! василевси е имало при гетите, одрисите, македонците , финикийците, картагенците , птолемеите и различните държавички след смъртта на Александър Велики. след смъртта му неговите военачалници създават отделни държави и се оказва, че Бактрия е една от тях. Има бактрийски монети с изписана титлата „Василевс”. Датировката е от 3 в.пр.Хр. до 15 г.пр.Хр.Лизимах, който след смъртта на царя става управител на Тракия има негови монети, на които ясно пише „Василевс”
цитирай
8. didanov - "ГЕТА ВАСИЛЕВС НА ЕДОНИТЕ...
12.06.2017 00:53
"ГЕТА ВАСИЛЕВС НА ЕДОНИТЕ", превеждано като "ГЕТА ЦАР НА ЕДОНИТЕ".
е най-старо документиране върху монети на титлата Василевс около 480г. .пр.н.е. Какво означава това - че засега докато няма други данни, тази титла е заимствана от едоните - първи може би са техните съседи македоните с Филип втори и Алкесандър Велики. Други съседи са одрисите, а те предават щафетата на гетите. Македоните на Птолемеите, медите населявали средното течения на Струма тоест съседи на едоните, са се преселвайки се в Азия са занесли титлата на персите. Гърците приемат официално титлата едва 7 век след Христа при Ираклий.
цитирай
9. didanov - едоните оглавяват коалиция от п...
12.06.2017 01:03
едоните оглавяват коалиция от племена - което показваче са имали определена държавническа традиция. Митичният цар на едоните Резос е представен като много богат и божествен, друг цар-жрец Орфей също остава известен със свръхспособностите си и философията си. Явно едонските царе ддълго време са разполагали със специфични знания и качества, които са били пример за подражание на техните съседи и дори врагове.
"В отделните епизоди на различните песни се споменават вождовете Пейрой и Акамант – начело на траките, които мощния Хелеспонт обгражда, и още предводителите на киконите Евфем и Ментес.За Ментес например, се употребява хегемон (предводител, началник) [Hom. Il. XVII, 73], за Евфем – архонт (предводител, началник, вожд, командир) [Hom. Il. II, 846], за Пейрой – херос (предводител, вожд, славен мъж) [Hom. Il. II, 845]. На него се приписват и още две определения – агос (предводител, вожд) [Hom. Il. IV, 520], и аристос (най-добър, най-знатен/благороден, най-храбър) между траките [Hom. Il. VI, 7].
…...
За разлика от употребената терминология в Х-та песен на Илиада (Долонията), вождът на траките Резос винаги е съпроводен от уточнението базилеос, при това „треикон басилеос ” (цар на траките) [Hom. Il. X, 434-435]. Тази част на поемата е безспорно по-късна добавка и данните в нея отразяват епохата на VІ в. пр. Хр. Тогава интересите на атиняните към долнострумския район с планината Пангей, или по-общо казано към областта на Югозападна Тракия, нарастват значително. Титлата цар на траките фигурира в античната писмена литературна традиция и за местния владетел Олор – предшественика на Тукидид, който също живее през VІ в. пр. н .е. [Hdt. 6, 39]
……
Знае се например, че терминът „траикон басилеос” се използва за пръв път от Херодот за Ситалк, два пъти се употребява от Тукидид и един път от Диодор [Hdt. 7, 137; Thuc. 2, 25; Diod. 12, 50]. Колебанията при интерпретациите, логичните конструкции и объркванията идват при съпоставките с формулата „одрюсон басилеос” (цар на одрисите), явно валидни за основателя на Одриската държава Терес І, където отсъства характеристиката тракийски, или само с определението базилеос без други добавки.
цитирай
10. didanov - ГЕТА сам се определя като Василевс ...
12.06.2017 01:34
ГЕТА сам се определя като Василевс на Едоните и сече монети с тази титла. И след като тази титла се използва от Тракийските царе от 5 век пр.н.е. и по късно от Боспорските тракийски царе чак до 4 век от н.е. то тя е била част от титулната традиция на тракийските царе.
цитирай
11. leonleonovpom2 - Здравей, Диляне!
12.06.2017 22:10
Сега сериозно
Мак, представката в шотландските фамилии, според проученото означава син
Например Макмилан- син на Милан
Счита се, че това е стара келтска дума но келтите, особено ирландските са живели и на нашите земи Значи, тази дума може да е взета оттук
Ето-Мак- едони
Известно е чу, хеткщият език е разчетен с помощта на съвременен английски защо да не разчетем мак с помощнта на съвременен шотландски
Мак едони- синове на едони!
Което недвусмислено подсказва ,че македоните дса произлезли от едони!Синове на едони са Част от тях се е отделила, под ново име, но все пак подчертаващо, откъде идват!
Че не са никакви елини, а траки!
Как мислиш ти , приятелю?
Хубава вечер!
цитирай
12. didanov - здравей Леоне
12.06.2017 23:23
има логика в думите ти, но е исторически е доста трудно доказуема - дали тези келти по нашите земи са онези там в Шотландия. Общото ако вземем древногръцкото прилагателно μακεδνός (makednós) – висок, изтънен, имащо общ корен със съществителното μάκρος (mákros), означаващо дължина на гръцки, то македони би означавало високи, големи хора от планините (на Македония) или планинци. Доколкото знам шотландците са също планинци и като такива въобще не си поплюват. Но в такъв случай представката мак- се обезмисля като "син на ".
Не съм и сигурен кое от племената на едоните е първо по зараждане - логично е да се предположи това на едоните и след това всички негови производни - македони, мирмедони, мигедони. Според митологията обаче епоним на македоните е един Македон, правнук на Прометей, внук на Девкалион, който е живял преди Троянската война около 1450г. пр.н.е по моите изчисления. От друга страна василевсва на едоните Резос е описан в Илияда, а Омир дума не споменава за македони - той говори за пеони край Вардар, както и за Ематия вместо Македония - следователно едоните би трябвало да са по-ранни от македоните. Около времето на Троянската война става дума и за мирмедони и мигдони - значи македоните би трябвало да са най-късното от племето на едоните, но за това най-известното и силното от всички. Ако това е вярно тогава "синове (наследници) на едони" придобива смисъл. Защото именно македоните на Филип и Александър "поемат щафетата" от едоните на Рез, Орфей и Гета.
Да не забравяме и, че македоните те са една от свързващаите брънки с нас българите. Поздрави и лека вечер.
цитирай
13. get - ГЕТА сам се определя като Василевс ...
20.06.2017 22:56
didanov написа:
ГЕТА сам се определя като Василевс на Едоните и сече монети с тази титла. И след като тази титла се използва от Тракийските царе от 5 век пр.н.е. и по късно от Боспорските тракийски царе чак до 4 век от н.е. то тя е била част от титулната традиция на тракийските царе.

Ако отворите на Аполон с нарицателното "муза-гет" ще установите, че "гет" в античността е означавало: водач, предводител!

Второ: Какви като народностна принадлежност са канаанците - (п/ф)илистимци част от този народ са финикийците (създателите на азбуката + кадъм?) и един близкородствен на тях народ главният град на които се е казвал по тях М(Е/А)ГИДО ... там се разразява битката между Хетското и Египетското царства и то през 14-ти век пр. н. е. ? Последната е известна повече като "битката при Кадеш" ... в Стар завет е останал отглас за същата, като Армагедон ... явяващо се слято семитско изписване на "планината+Мегидо", тоест планината, където е разположен градът на ЕДОмитите(библейско изписване)?
Позаинтересувайте защото тези палестино-ханаанци с техният слънчев бог от планините много малко напомнят на семити-израелити?!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2908063
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?