Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2016 10:28 - Откриха сграда на древни гърци в бивша свръхсекретна база край Черноморец - video велика гръцка колонизация
Автор: aristotelis Категория: История   
Прочетен: 2989 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 13.08.2016 15:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
Археолози от Националния исторически музей откриха голяма древногръцка сграда и жилища на древногръцко население на полуостров Червенка край Черноморец. Смята се, че гърците са се заселили още в V век пр.Хр., т.е.
1000 години по-рано от Юстиниан.

http://burgas.topnovini.bg/node/720123

Разкопки там се правят вече трета година. Полуостров Червенка се намира в крайния южен ъгъл на скалистите полуострови, на които днес е разположен град Черноморец.

Полуостровът е обграден от мощна крепостна стена, която е обградена с големи правоъгълни и кръгли кули. Те обграждат площ от 63 декара, което прави селището едно от най-големите в Черноморието.

През този сезон археологът доц.д-р Иван Христов влезе във вътрешността на крепостта. Тя е изградена в края на V век от император Анастасий I (491-518 г.) и първата находка е нея е голяма административна сграда или сграда на висш духовник. В последната седмица археолозите са открили и жилища на гърци във вътрешната част ба крепостта.

Сградата заема площ от 400 кв.м и притежава голяма вътрешна зала и странични вътрешни помещения от запад, север и изток. Южно от тази сграда се е развивал портал от 6 колони, които са се развивали от юг голяма широка галерия. Открит е фрагмент на горната част на мраморен декрет.

От НИМ припомнят, че от края на VII до началото на V век Черноморското ни крайбрежие е колонизирано от древните гърци, които основават няколко градове държави – Аполония (дн.Созопол), Мембрия (Несебър), Одесос (Варна), Бизоне (Каварна), Дионисопон (Балчик).

Съгласно законите преселниците били най-малко по 3 000 на град, държава.

Високата естествена раждаемост бързо направили първите заселени полуострови тесни и започнала втората гръцка колонизация.

Само Аполония основала няколко големи селища – Анхиало (дн.Поморие), в кв.”Сладки кладенци” в Бургас, Ахтопол и Тиниада (дн.нос Ниеада) в Турция.

Един от проблемите при проучването на създаването и живота на тези нови колонии е трудно да се установи, тъй като съвременните български черноморски селища са в топографски континент с древните селища.

Не е възможно да се правят разкопките в гъсто застроените съвременни селища – освен на няколкоквадратни метра при строеж на нова къща.

Територията на полуостров Червенка е свободна от съвременни строежи и там археолозите ще могат като „по учебник” да проследят раждането и развитието на живота в едно антично селище.







Гласувай:
4



1. olivie - Показателно е
28.07.2016 10:36
употребата на термина "гърци", а не елини - като липсва "елинска" керамика стават гърци, като се прескача византийския период. Абе що не си пасохте патките, ами се опитвате да правите наука с 0 обща култура?
цитирай
2. aristotelis - Софийски университет "Св. Климент Охридски": Етимология на имената „Еллин” и "Грък"
28.07.2016 10:48
olivie написа:
употребата на термина "гърци", а не елини - като липсва "елинска" керамика стават гърци, като се прескача византийския период. Абе що не си пасохте патките, ами се опитвате да правите наука с 0 обща култура?


Елин според древногръцката митология е митичен прародител на елините. Той е син на Девкалион (според други версии — на самия Зевс) и на Пира, брат на Амфиктион и баща на Еол, Ксут (Ксутос) и Дор (Дорос). Всеки един от синовете му е родоначалник на по един от основните гръцки родове: от Еол произлизат еолийците, от Дор — дорийците, а синовете на Ксут, — Ахей и Йон — дават началото на ахейците и йонийците, съответно. Според Хезиод, от връзката на сестрата на Елин, Пандора със Зевс, се ражда Грек който е става епоним на гърците (Graikoi), а от връзката на другата сестра на Елин, Тия, със Зевс, се раждат Македон, родоначалник на македоните и Магн (Магнес) основател и първи цар на Магнезия. Названието „Елини“ датира от времето на Омир. В Илиада „елини“ е име на племе, населяващо Фтия; наричани са още мирмидонци) и са водени от Ахил(Мирмидоните или Мирмидонците са митично ахейско племе от остров Егина. Според някои митове те произлези от Мирмидон, син на Зевс и Евримедуза. Според друг мит след като островът бил обезлюден от страшна чума, Зевс, по молба на Еак, превърнал мравките в страната в човешки същества и затова новият народ започнал да се нарича мирмидонци- Mirmithones (от гр. "мирмиги", тоест мравка).

Етимология на името "Гърци"

Името „Гърция“ на старогръцки и катаревуса е Еллас, а на димотики – Еллада, но старият номинатив Еллас и днес може да се срещне върху документи или марки. Името Гърция идва от названието на едно беотийско(днешна Виотия) гръцко племе от град Граеа, което колонизира южна Италия през 8 век пр.Хр. Местните италийски племена наричат заселниците Граи — от това име произлиза общоиталийското название на елините Graeci (Греци). Европейците използват имена, производни на Graecia, но персийците, турците и арабите използват името Yunans, т.е. йонийци (гръцки "Ионес"). Интересното е уникалната форма, използвана от грузинците за гърците – "berdzeni", което на грузински означава мъдри.
цитирай
3. staler - да оставим зевс на спокоиствие, ...
28.07.2016 14:22
да оставим зевс на спокоиствие,некво по земно приземено изследване което да кореспондира с данни от археологията,антропологията,лингвистиката,генетиката ...и т.н. нема ли?
цитирай
4. iliyanv - Що не споменаваш черния си дедо Данай и неговите щерки,
28.07.2016 19:49
лапачки на бели тракийски фалоси? Срам ли изпитваш от африканското си минало?
цитирай
5. wasp - Да бе грцки сгради...
31.07.2016 19:51
Даже в общината Черноморец са запазени и нотариалните актове на грците...
цитирай
6. shtaparov - Не на древни гърци- на древни хай...
12.03.2019 05:28
Не на древни гърци- на древни хайдуци е правилното!
цитирай
7. bojil - Minalo-be6elo: niama da se varne!
06.12.2019 22:58
Minalo-be6elo: niama da se varne!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aristotelis
Категория: История
Прочетен: 1846727
Постинги: 266
Коментари: 1484
Гласове: 303
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930