Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2015 11:14 - Коринтската стафида (Vitis Vinifera) е древногръцки сорт грозде с малки колкото грах зърна , сладки са без семки и със силен аромат - videos
Автор: aristotelis Категория: История   
Прочетен: 2451 Коментари: 0 Гласове:
-1

Последна промяна: 03.05.2015 08:34


Коринтската стафида  ( Vitis Vinifera ) е древногръцки сорт грозде с малки колкото грах зърна , сладки са  без семки и със силен аромат. Стафидата е кръстена на Коринт, античен гръцки град  в Северен Пелопонес. Износът на стафидите се е извършвал от пристанищата на Патра и Егио  и поради тази причина стафидата е фонетично кръстена на Коринтския залив. На английски коринтската стафида неправилно е наричана Corinthian Currants или само Currants, което буквално преведено е Коринтски касис. Така наименованието Currantsе придобило публичност и под това име се споменава в повечето кулинарни книги. Но защо е така?

Гърците всъщност са наричали своето изсушено грозде Σταφίδες или stafides. Освен това стафидите (сушеното грозде) и каси са напълно различни плодове от много различни ботанически семейства. Гроздето принадлежи към рода Vitus а касиса принадлежи към рода Ribes. Името очевидно идва от англо -френски фраза " raisins de Corauntz " (Raisins from Corinth). Поради близкото звучене постепенно името се превърнало от Corauntz в Currants.

Приблизително същото се разказва в друга истинската история. Когато гърците започнали да изнасят малките сушени стафиди от Йонийските острови на Ζάκυνθος (Zakyntos или Zante) и Κόρινθος (Kуrinthos или Corinth),
гръцкият текст  написан от двете страни на кутиите от  първата пратка за идентифициране на  произхода на стоката е бил погрешно преведен от "Zakyntos / Korinthos на  Zante Currants."

Описание

Зърната на Черният Коринт са много малки от 0.34 до 0.60 грама, кръгли, с червеникаво черен цвят. Люспата е много финна и тънка, а месото е изключително сочно и меко с интензивен аромат на плодовете. При изсушаване, стафидите тежат 0.091-0.139 гр и са оцветени в тъмно кафяво или черно.

Освен това, Черният Коринт  е практически без семки, едно  конкурентно предимство пред всички други сортове стафиди. Техният отличен аромат и богат вкус ги отличават като  най-добрият стафиден сорт в света.

Приложение на сорта коринтска стафида

Сортът се консумира като прясно десертно грозде

Консумира  се и в сушен вид  като стафиди.

Стафидите имат широко приложение  в направата на сладкарски изделия като кейкове и други.

Понякога сорта се използва и  за направата на вино.

История

Коринтската стафида  е един от най-старите известни сортове стафида и производството му датира от древни времена. Гръцкият философ Аристотел прави препратка към неговото отглеждане в района на Северен Пелопонес през  четвърти век  преди новата ера. Според историка, Зографос, писмени доказателства за търговията с коринтска стафида могат да бъдат проследени назад до 13-ти и 14-ти век .

В Древна Гърция изсушеното грозде се е наричало (stafida). Стафидите придружавали виното в симпозиумите, а също така  били използвани в готвенето и в направата на сладкиши. През византийско време продължават да ги използват за готвене, но дори в  по-големи количества а били консумирани  от християните по време на Великите  пости. Венецианците са тези, които започнали производството на стафиди първо в Пелопонес и по-късно в островите в Йонийско море.

Систематичното отглеждането на стафидата започнало в средата на 14 век първо в Северозападен Пелопонес (Коринт, Илия, Ахая) и по-късно в началото на 16 век се е разпространил към островите в Йонийско море (Кефалония, Закинтос). През втората половина на 19-ти век  коринтската стафида става най-изнасяния гръцки  продукт.

Тогава стафидата е била за гръцката икономика това , което кафето е за Бразилия .

В един момент износа на коринтски стафиди представлявал 80 % от целия гръцки износ. Появил се един нов свят "обществото на стафидите". Целия живот и дейност на хората се определяли от стафидите. Освен традиционното търсене от английския и австрийския пазар, през 1879 г.  рязко нарастнало търсенето на грозде от френските винари. На тях им се наложило да  произвеждат вино от коринтските стафиди поради  унищожаването на френските лозя от филоксерата. Много гръцки фермери се замогнали през този златен период.

Но през 1883 на френските лозя се възстановили от филоксерата . Френското правителство гласувало защитни закони за местните лозя и винената икономика и наложило тежки мита върху внасяните коринтски стафиди. В началото на 1900 г. външния  пазар на коринтска стафида се сринал.

Областите, в които я отглеждали преживели тежка  стопанска разруха. Като резултат между 1890 и 1914 г 350.000 гръцки работници  имигрирали в Америка. В Vostizza и Коринт ситуацията за производителите на стафиди е била малко по-добра благодарение на високото качеството на техния продукт

В наши дни, отглеждането на коринтската стафида се ограничава до полупланински и планински райони, докато в равнината се отглеждат цитрусови плодове, които се нуждаят от по-умерен и мек климат.

Днес, коринтската стафида отново въвръща старата си слава и  се изнася почти в цял свят; основните пазари остават страните от ЕС(по-специално Обединеното кралство и Холандия), както и в други страни като Австралия, САЩ и т.н.

Гърция остава основният производител с около 80% от общото производство в света. Останалата част от производството  е разпределена между САШ, Южна Африка и Австралия.

В дългата си история коринтската стафида е един продукт изразявал както богатство и просперитет,а също  така и мизерия. Днес коринтската стафида се завръща в нашия живот като продуктс висока хранителна стойност и изключителен вкус.

Хранителна стойност

Дехидратираното грозде от едноименния сорт, е естествен продукт, който запазва всички съставки на прясното грозде,като захари, витамини, минерални соли, растителни фибри, антиоксиданти и аромати.

Продуктът е отлична естествена алтернатива на храните и подсладителите с перфектен вкус и аромат.Нейните захари, предимно фруктоза и глюкоза, са простизахари (монозахариди) и това е ценен пряк източник на енергия за човешкия организъм.

Стафидите са богати на желязо, калий и магнезий имат високи нива на калций, цинк, манган и други минерални вещества, както и много витамини.Той е много богат нарастителни фибри и антиоксиданти (флавоноиди, антоциании т.н.) и е свободен от холестерол и натрий.

В днешно време, признанието за полезните хранителни стойности на черният коринт постоянно нараства поради факта, че той е част от все по-високо ценената сега Средиземноморска диета . Традиционният метод на отглеждане,естественото изсушаване на слънце, без помоща на химични агенти, осигурява високи  характеристики на черния коринтСтафидата на черният коринт може да помогне за ежедневната здравословна диета на цялото семейство.

Категории на черната коринтска стафид

В зависимост от качеството, се  разграничават следните видове черна коринтска стафида:

VOSTIZZA  P.D.O. (Востица)

Gulf  (Заливни)

Provincial (Провинциални)

Световноизвестният бранд "VOSTIZZA" се счита за стафидата с най-високо качество и нейната отличителна черта е отличния аромат и неповторим вкус. "VOSTIZZA" се отглежда изключително в полупланински и планински райони на Aхая/Северен Пелопонес/.

Това което отличава "VOSTIZZA" стафидите отдругите сортове е  стръмния наклон  на лозята и специфичния микроклимата на този регион.

По същият начин, както и великите вина на Франция които се произвеждат в малки райони, където почвата и климатичните условия придават неповторим вкус, така и Vostizza  стафидите се отглеждат високо по хълмовете около град Aeghion където морския бриз и слънце са идеални за производството на този продукт.

Защитено Наименование за Произход (ЗНП)

От 1993 черната стафида "VOSTIZZA" е регистрирана от Европейската общност като Защитено Наименование за Произход.

Сертификати

Фабриката на доставчика на стафиди е в съответствие с международните системи за качествоISO 22000, ΙSO 9001, BRC, KOSHER and HALAL.

Производствона стафидата Vostizza

За производството на един тон от стафидата Vostizza, са необходими пет тона грозде. Над 6000 семействаса ангажирани в грижите и отглеждането на лозята и средният добив от едно лозее по-малък от два тона.

Прибирането на реколтата в планинските район протича около три седмици по-късно, отколкото в низините. Сушенето сеизвършва по традиционния начин с редуващи се периоди от  излагане на слънце и на сянка. Смята се, че продължителността на този процес, е това което придава изискания вкус на стафидата Vostizza. Със сигурност, обаче придава мекотата на текстурата и високото задържане на естествени захари на стафидата.

Плодовете внимателно се подбират, измиват се с прясна течаща вода и ръчно се отделят от всякакви механични примеси. Преди опаковане плодовете най-накрая преминават през метални детектори и рентген. Само най-добрите подбрани плодове се категоризират като клас Vostizza.











Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: aristotelis
Категория: История
Прочетен: 1845412
Постинги: 266
Коментари: 1484
Гласове: 303
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930