Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2014 09:02 - Централна Гръцка Македония: Мраморен под води към гробницата в Амфиполи
Автор: aristotelis Категория: История   
Прочетен: 3239 Коментари: 0 Гласове:
-2

Последна промяна: 22.09.2014 12:26


Експремиерът Любчо Георгиевски иронично забеляза, че следващата стъпка на управляващите ще бъде да открият “антични югославяни”. Идиотските македонистки исторически тези днес получават отпор не само от учените по цял свят, но и в самата Македония - нещо, което не се бе случвало 65 години. Експрезидентът Бранко Цървенковски онзи ден каза, че “античният македонизъм е обречен на тежко историческо поражение”. 

Амфиполи (на гръцкиΔήμος Αμφίπολης, Димос Амфиполис) е дем в област Централна Македония на Република Гърция

Амфиполи
е стратегическо важна колония на Атиняните, в близост до плодородното устие на река Струма и златните находища на планината Пангео. Градът е основан през 438 г. пр.Хр. от атинския генерал Агнона, но в края на първото десетилетие на Пелопонеската война (422 пр.н.е.) се отделя от митропола на Атина и става самостоятелен град до съединяването му към царството на Македония от Филип II (357г. пр.Хр. ).

 

В ерата на Македонците град Амфиполи става мощен град на македонското царство с вътрешна автономия и важно икономическо и културно значение. Разкопките показват голяма част от стените на свещените и обществени сгради в града. В северната част на една от стените е била построена най-голямата и най-силно укрепена порта на града, докъдето е стигал моста на река Струма, построен от дървени колове.

 

След завладяването на Македония от римляните (168 пр.Хр.), град Амфиполи се определя като столица на първата част от Македония. Римската епоха за града е период на растеж и просперитет в империята на римляните. Спирка на Виа Егнатия, както и столица на една богата страна, градът се развива в икономическо и културно отношение. Въпреки катастрофите и грабежите, с подкрепата на римските императори, особено на Август и Адриан, остава един от най-големите градове в Македония до късната античност. Разцветът на града е отразен в монументалните сгради с мозаечните подове и стенописи, както и в археологическите реликви, които са открити при разкопките.

 

Преди Амфиполи, на западния бряг на Струма, в близост до моста се намира известния Лъв. Това е погребален паметник, направен през последната четвърт на четвърти век пр. Хр. Скулптурата е възстановена на пиедестал на мястото, където е била открита. Пазарът на града, както е описано от Тукидид, все още не е намерен. През последните години в югозападния район на града се открива една важна обществена сграда, физкултурният салон на Амфиполи . Става дума за една постройка, чийто център е зает от сцената за борба, като до нея се намира банята.

 

Важен е свещеният храм на музата Клио, построен на брега на дол. Както е известно, героят на Омир Рисос, син на Клио, бил погребан в града. Свещеният храм на музата бил малък , без външна колонада. Може да се види римската или ранно християнската галерия, наблизо до ранно християнската базилика.

 

На входа на съвременното селище Амфиполи, който съвпада с входа на древния град, е построен музей, в който се съхраняват находки отразкопките в града от древната раннохристиянска и византийска епоха. Скулптури, статуетки, керамични съдове, монети, инструменти, оръжия, бижута, епиграфически текстове - находки от археологически проучвания в обществените и частни сгради на града - описват публичния и частния живот на живеещите в града.

Пред откриването на важен гроб се намират археологическите разкопки, извършвани в уникалния могилен комплекс на гробницата Каста в древния град Амфиполи. В района, охраняван в последните дни от значителни полицейски сили, се забелязва повишено раздвижване, а според източници министерството на културата е информирано за развитието на събитията.

Въпросите, които възникват, са много. Наистина ли става дума за голям царски гроб? От своя страна Катерина Перистери, началник на службата за древни и класически паметници, запазва пълно мълчание по въпроса, но информира ежедневно министерството на културата за всичките си археологически открития.

Според данните, представени от Катерина Перистери през март по време на 27-та археологическа научна среща в Солунския университет „Аристотел“, през последните две години при разкопките на хълма Каста е открит могилен комплекс, уникален в света заради неговия размер достигащ почти 500 метра, с точни пропорции, висок 3 метра и с обща дължина 497 метра.

След отпускането на 100 000 евро от министерството на културата, през юни разкопките, спрени през зимния период, продължават, като първо се отстраняват тоновете прст, покривали хълма Каста, а впоследствие се разкопава внушителната гробница, датирана в последната четвърт на 4 в. пр.н.е.

Както отбелязва по време на 27-та археологическа научна среща Катерина Перистери, «по времето, когато е датирана гробницата, след смъртта на Александър Велики до края на 4 в.пр.н.е., в района на Амфиполи се случват важни исторически събития. Изтъкнати генерали и адмирали на Александър Велики са свързани с района. Тук Касандър изпраща в изгнание и убива през 311 пр.н.е. законната съпруга на Александър Велики Роксана и сина му Александър IV».

Могилният комплекс е датиран около 325 – 300 пр.н.е. и изглежда е дело на прочутия по онова време архитект Динократ, който според исторически сведения е бил и близък приятел на Александър Велики.

Гробницата е построена от мрамор, пренесен от остров Тасос със специални кораби, а мраморните плочи са поставени със специални кранове, изработени от дърво, желязо и олово, следи от които са открити при разкопките. Според археологическите проучвания, през римската епоха голяма част от гробницата е била съборена, в резултат на което множество мраморни архитектурни елементи не се намират на местата си. Едно по-широко проучване, извършено в района на Амфиполи в опит да бъдат открити липсващите архитектурни елементи, отвело Катерина Перистери и нейните колеги до района около прочутия паметник на Лъва от Амфиполи, където изгубените мраморни части били открити или разпръснати, или вградени в основата на паметника. Датировката на паметника и на гробницата съвпада – в последната четвърт на 4 в. пр.н.е.
«След откриването на гробницата Каста нашето проучване доказа, че паметникът на Лъва е свързан с гробницата, която на практика представлява негова основа, а той е бил разположен на върха на гробницата, въз основа на геометрията на могилния комплекс», отбелязва археологът Катерина Перистери. Представяйки данните от разкопките, съдържащи археологическите доказателства за начина и мястото на изграждане на паметника на Лъва от Амфиполи, международно признатият архитект Михалис Лефандзис подчертава, че изгубените части от могилния комплекс днес представляват част от основата на паметника, а наклонът на мраморните плочи доказва, че той е неделима част от големия могилен комплекс. Едновременно с това, според архитект Лефандзис, доказано е, че прочутият Лъв от Амфиполи, висок 5,20 метра, е бил поставен на върха на гробницата Каста, върху мраморен постамент, а мраморът е бил пренесен от остров Тасос. Според архитекта, Лъвът от Амфиполи е изработен на място, без все още да е известно името на неговия автор. 

Част от мраморен под, състоящ се от малки бели парченца мрамор с неправилна форма на червен фон, при това съхранен в много добро състояние разкриха разкопките на хълма Каста в Амфиполи.

Мраморния под бе разкрит при премахването на пръстта от преддверието на гробницата в помещението зад стената със Сфинксовете, а на прага на първата преградна стена са открити стенописи със следи от син цвят.

Според съобщение на министерството на културата, установено е също така, че и в трите помещения зад запечатващата гробницата стена, има малък пясъчен насип до върха на свода. Трите помещения, оформени чрез изграждането на напречните преградни стени по дължината на свода, изглежда са били засипани с пръст при запечатването на гробницата.

Стените са служели отчасти за опора на насипите. И празното пространство при външната запечатваща стена, и отворите при следващите прегради, вероятно от премахването на каменни блокове, изглежда представляват част от план за запечатването на гробницата. Наличието на три пространства по дължината на свода е още един характерен белег за паметника, който археолозите разкриват на хълма Каста.

От министерството на културата съобщават също така, че първата преградна стена след входа е разкрита само до йонийския капител, украсен с релефни розетки. В крайната източна част на капитела е разкрита най-горната част на страничната подпора. Установено е също така, че липсва крайната западна част на капитела, както и лежащите върху него каменни блокове. «Както вече сме посочвали, при преградната стена сигурно има вход, който води към второто помещение на гробницата. Формата на входа ще бъде разкрита след като бъде премахната пръстта в следващите няколко дни", се посочва още в съобщението на министерството. 

Технически дейности

Междувременно със засилени темпове продължава както завършването на инфраструктурата на обекта, така и предпазването на паметника и района от неочаквани атмосферни явления. Както посочват от министерството, "за предпазването на паметника от дъжда, освен навеса, който вече е завършен, около паметника е започнато и оформяне на канавки за оттичане на дъждовната вода"". За премахването на пясъчните насипи е било необходимо инженерно и геотехническо проучване, включващо:

1. Пълното облицоване на преградните стени с дърво.

2. Оформянето на „втори етажи“ с тежкотоварно скеле, които позволяват укрепването на свода, създаването на подходящ нартикс, плавното преминаване от помещение в помещение, както и безопасното премахване на пръстта.

3. Солидното укрепване на второто преградно помещение за справяне със сериозния натиск на пръстта от следващото помещение.

4. Външното укрепване на входа със Сфинксовете, за обезопасяването на преградата и изграждането на подпорни елементи, които евентуално ще бъдат необходими при напредването на разкопките.
imageimageimageimage
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: aristotelis
Категория: История
Прочетен: 1841329
Постинги: 266
Коментари: 1484
Гласове: 303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031