Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2012 17:49 - Божествената Мария Калас не познава истинско щастие - 4 videos
Автор: aristotelis Категория: История   
Прочетен: 6230 Коментари: 5 Гласове:
2

Последна промяна: 21.04.2012 21:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Божествената Мария Калас не познава истинско щастие
Оперната прима никога не среща голямата и споделена любов

"Мария Анна Сесилия София Калогеропулу се ражда през 1923 г. в Ню Йорк в семейството на гръцки емигранти.  Малко преди нейното раждане семейството загубва сина си, а по-голяма дъщеря вече имат. Eвангелия Калогеропулу ходила в траур през цялата си бременност и молила Бог бебето да е момче. Когато на бял святсе ражда момиче, майката няколко дни отказва да вижда Мария. 

Великата депресия не само разорила, но и разрушила семейството на аптекаря Калогеропулос. През 1937 г. той изпраща жена си и двете момичета в Атина. Веднага щом талантът на Мария се проявява, майка й вижда в това възможност за семейството да се измъкне от нищетата и започва да я изтезава с изтощителни певчески упражнения. Мария постъпва в консерваторията в Атина.
Дебютира на професионалната сцена веднага в главна роля в „Тоска” от Пучини в операта в Атина през 1941 г. Мария много иска да се върне в Америка. Но в дома на баща си, който на скоро се е оженил повторно, никой не й се радва.
А и в Америка в средата на 40-те никой не обръща внимание на пълничката бъдеща богиня.
Нищо, че през 1955 г. директорът на Метрополитън Опера едва ли не на колене ще моли Мария Калас да пее за баснословната за онези времена сума от 3000 долара (Карузо е получавал 2500 долара за едно излизане на сцена)".

Ла Скала - сцената, която винаги приютява невероятния глас на Мария Калас, се готви за 30-годишнината от смъртта на великото сопрано. Предвиждат се две изложби на костюмите й и на снимки зад кулисите. Подготвят се и три прожекции на филма "Калас", заснет от Филип Коли. Въпреки че е в разгара на лятото, от прочутия италиански театър вече работят по внушителното честване, защото точно 16 септември е датата, на която издъхва божествената гъркиня Калас. Все още не е ясно от какво умира оперната прима.

 Обстоятелствата около смъртта й са неизяснени, блуждаят съмнения, че се е отровила. Отчаяна от самотата си, световноизвестната певица се самоубива. Но това са само догадки. Нищо не е доказано, затова от Ла Скала предпочитат да не си припомнят неясните обстоятелства. Официалната версия е инфаркт. В историята на Ла Скала Мария Калас се превръща в едно от най-големите явления. Нейната стремглава кариера тръгва именно от Милано, където през декември 1951 година е зашеметяващият й дебют със "Сицилиански вечерни" на Джузепе Верди. След това вратите на престижния театър са широко отворени за нея.
Ла Скала дори поставя спектакли специално за новата си примадона и кани най-добрите и скъпи режисьори като Херберт фон Караян, Франко Дзефирели. Италианецът засне и първия игрален филм за непокорната гъркиня - "Калас завинаги", където главната роля изигра Фани Ардан.
 
Преди нейното име да пълни най-големите зали в света обаче, Мария Калас минава през властна майка, нещастно детство и изтощителни уроци по пеене. Бедното емигрантско семейство на пълничкото момиче с талант бързо осъзнава, че ако инвестира в нея, ще се измъкне от гетото. И това се случва, но платената цена е висока.

Въпреки това достига върхове и на практика 
става първата бляскава звезда на оперната сцена сравнявана по известност с холивудските диви, Мария винаги остава несигурното малко момиче. В личния си живот остава нещастна, неразбрана и самотна. Една жена на ръба, която пропада от депресия в депресия. Зад успеха и провала на Мария Калас стои амбициозната й майка.

Тя е типична гъркиня, решила да ръководи съдбата на децата си. Всичко е в нейните ръце. По-късно това поведение ще превърне Мария в неин враг, но в началото изходът изглежда предопределен. Едва петгодишна, бъдещата оперна прима е принуждавана да пее. "Мразех това", признава след години тя. Но стремежите на майка й имат и своето обяснение.

През 1923 година бащата внезапно решава, че цялото семейство ще се премести в Америка. След няколко истерични кризи, затръшване на врати и припадъци Евангелия се съгласява. Бракът с Георгиус не върви гладко от самото начало. Той кръшка, тя реве.
Той предпочита кръчмата и жените, тя мечтае за артистична кариера. Несбъднатите мечти ще се окажат тежко бреме за детето, което ражда в нюйоркската болница"Флауър" на 2 декември 1923 година. Убедена, че бебето ще е момче като второто й дете Василис, починало от минингит, отказва да погледне новороденото до четвъртия ден.
"Сестра ми винаги е била слаба, красива и лъчезарна, затова майка ми я предпочиташе", разкрива пред "Таймс" Мария Калас, когато става известна. Аз бях грозното патенце, тромава, дебела и непопулярна. Жестоко е да караш детето си да се чувства нежелано... Никога няма да й простя, че ми отне детството. През всички тези години, вместо да играя и да раста, пеех и изкарвах пари. Повечето неща, които направих за тях, са добри, а повечето, които те направиха за мен, не бяха. Тази изповед на Калас в няколко изречения обяснява целия й живот.

Тя винаги чувства, че не е обичана достатъчно от най-близките си. След като бракът на родителите й рухва, майката си отмъщава, като отвежда двете дъщери в Гърция и там лансира надарената си дъщеря. Но по време на Втората световна война Мария иска да се върне при баща си в Ню Йорк и го прави.

През 48-а във Флоренция пее Норма, която се превръща в една от коронните й роли. Някъде по това време среща и бизнесмена Джовани Менегини, който е луд фен на операта, и се омъжва за него. Тази промяна не й се струва достатъчна, Калас не се чувства добре в кожата си и в началото на 50-те отслабва драстично. За кратко се стопява с почти 30 кг. Според някои специалисти стресът влияе на гласа й. На кого му пука, след като вече вталената и елегантна дива ще срещне мъжа на живота си. Случва се на маскен бал във Венеция.
Примата завинаги ще остане влюбена в този град, защото там среща трагичната си и разрушителна страст - гръкинята среща гръцкия корабен магнат Аристотел Онасис.
Макар и да не си го признава, тя е увлечена по него и той по нея. През 1958, година след запознанството им, Калас вече се показва като истинска примадона.
Отменя скъп концерт в Рим на "Норма", където е поканен италианският премиер. Бунтарството още повече кара Онасис да хлътне и през лятото я кани със съпруга й на яхтата "Христина". Сред гостите е Чърчил.
След като се завръщат от пътешествието Мария подава молба за развод, а Онасис я отвежда със себе си в Париж. Там за пръв път тя се чувства истински щастлива.

Дотолкова е погълната от страстта си, че започва да нехае за кариерата си и почти напълно прекратява сценичните си изяви. Единственото й желание е, да се омъжи за Аристотел и да създадат семейство. Но тази пълна отдаденост на Калас вместо да засили връзката й с магната, по-скоро я руши. Онасис е влюбен не толкова в жената, колкото в оперната дива. Той е зашеметен от блясъка и светската суматоха около нея и със залеза на славата й, започва да губи интерес.
Оказва се, че за него Калас е била само поредният трофей. 
Тази безпощадна любовна история ще ги изпепели. Мария забременява, но губи бебето. Двамата посещават най-шикозните ресторанти, но така и не помиряват бушуващите бесове в себе си. Почти безценните огърлици и тежките кожени палта не ги правят по-близки.

Жадният за нови авантюри милиардер подготвя ново пътешествие с „Кристина”, но този път кани съпругата на президента Кенеди – Джаки и нейната сестра принцеса Лий Радзивил. Мария е дълбоко обидена от това публично унижение и отказва да се качи на яхтата. Медиите обаче, шумят около бляскавия круиз на магната и Калас почти ежедневно попада на снимки от пътешествието. На тях Аристотел се разхожда по същите тези места, в които пламва тяхната любов, но вече неотменно придружаван от Джаки Кенеди. 

В този момент Калас разбира, че любовта й с Онасис е била само една илюзия. Раздялата не става изведнъж, а бавно и мъчително, защото дори и съкрушена, Мария продължава да го обича безумно. Няколко грандиозни скандала и сдобрявания са началото на края. За да намери утеха, Калас се завръща отново на сцената, но изявите й претърпяват пълен провал.Гласът й вече е загубил силата си, а тя е само бледо подобие на някогашната оперна дива.
Изявите й се превръщат в провал и тя решава да се оттегли от операта. Скоро след това окончателно слага край на връзката си с магната. Така за кратко време Калас претърпява истинска житейска катастрофа – загубва не само таланта си, но и единственият мъж, който някога е обичала.
 Въпреки това надеждата, че Аристотел ще се завърне разкаян при нея, продължава да крепи Мария. Докато един ден тя не научава от пресата смазващата новина – Онасис ще се жени за вдовицата КенедиОнасис, който притежава цяла флотилия и е отявлен женкар, се увлича по вдовицата на американския президент Кенеди - Джаки.

Вместо пищна сватба с Мария си разменя халки с бившата първа дама на Щатите. Това е съкрушителен удар за Калас, тя има проблеми и с гласа си. Остава й отшелничеството и прекрасния изглед на апартамента в Париж. Единствената мечта да бъде обичана така и не се сбъдва. Оттук нататък Калас продължава да съществува само тялом, а душата й е напълно опустошена. Последните няколко години от живота си прекарва в пълна самота и изолация.

Според официалните данни умира от сърдечен удар на 53-годишна възраст. Редица обстоятелства около смъртта й обаче, пораждат съмненията, че великата оперна певица се е отровила.












Гласувай:
3



1. raders - На великите хора и страданието е ...
21.04.2012 17:59
На великите хора и страданието е велико. Прекрасна жена! Благодаря за постинга!
цитирай
2. joysii - Постинг - удоволствие. Ще се върна ...
22.04.2012 11:13
Постинг - удоволствие. Ще се върна след малко отново за да изслушам всичко.
Поздрави,Аристотелис.
цитирай
3. анонимен - Дулса Карабаджак Мераклиева
22.04.2012 11:39
За съжаление не разбирам семитски и ще изчакам Павел като се върне от инструктажа в анадолия, да ми ги преведе на тракийски.
цитирай
4. mariniki - да...Големите и Великите...
10.05.2012 18:06
докоснали съвършенството...са по своему
самотни и нещастни...за жалост..
цитирай
5. shtaparov - Как може жена с такава крива физи...
12.03.2019 06:33
Как може жена с такава крива физиономия да я наричаш "божествена"- ние такива за жени не ги броим!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aristotelis
Категория: История
Прочетен: 1841278
Постинги: 266
Коментари: 1484
Гласове: 303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031