Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2012 12:40 - Богдан Богданов, История на старогръцката култура, Александър Велики
Автор: aristotelis Категория: История   
Прочетен: 13363 Коментари: 6 Гласове:
-1

Последна промяна: 12.04.2012 16:35



  1. Проф. Богдан Богданов, История на старогръцката култура
Александър Велики

Античният театър в Охрид(на гръцки, Αχρίδα) е древногръцки театър от елинистичния период, построен вероятно около III век .пр.н.е. Използван е за театрални представления, а през II век пр.н.е е бил преустроен от римляните в арена за гладиаторски битки. Клетките за животните са били изградени непосредствено до обграждащите го стени.
Античният театър се намира в близост до Горна порта, в старата част на Охрид. Първоначално проектиран с над 4500 места, амфитеатърът е реконструиран през 2002 г. и сега е с капацитет 1700 места. Днес, в магическата атмосфера на този древен театър се провежда Охридския летен фестивал.          

image

Ο Στράβων, ο μεγαλύτερος Γεωγράφος της αρχαιότητας γράφει: "Εστίν ουν Ελλάς και η Μακεδονία"

Династията на Александър е претендирала, че произлиза от Херакъл, че е дошла в Македония от южния гръцки град Аргос и че е елинска, поради което е получила право да участва в допускащите само елински атлети Олимпийски игри, а това е станало във времето на Александър I Филелин, тоест около 150 години преди раждането на Александър III Велики
Филип II, бащата на Александър III Македонски, е печелил поне 
три състезания в Олимпийските игри.


През пролетта на 334г. пр. Хр. гръцката армия дебаркира на нос Сигей на брега на Азия
. Водачът и Александър забива със сила копието си на брега, като по този начин дава знак, че си присвоява териториите на великия персийски цар Дарий. Даден е сигнал за нападение и приказната епопея, която ще отведе Александър на
20 000 км.
Александър Македонски наследява баща си на 20 години. Суров, но предвидлив владетел, баща му 
Филип II реорганизира армията и и разширява царството си на Македония, северно от Гърция.
За няколко години той разпростира властта си над
могъщит
е гръцки градове, разпокъсани от вътрешни войни, и обединява територията под своя власт.
Но мечтата му за завладяване на обширна Персийска империя на може да се осъществи: той умира през 334г. пр. Хр., убит от един офицер, нает вероятно от персийците. Въпреки това той съумява да подготви сина си за властта.

В двора на столицата Пела Александър получава образование от големия философ Аристотел.
Той разпределя времето си между физическите
 упражнения, уроците по музика и медицина и четенето на Омировите творби "Илиада" и "Одисея".
Очарован е от техните герои и най-вече от славния воин Ахил. След като налага волята си над Гърция, 
(през онова време гръцките градове си съперничат помежду си за надмощие) особено като срива разбунтувалите се Тива, през 334 г. пр. Хр. Александър продължава делото на баща си, като поема риска да остави гръцките градове без контрол, той събира армия от 35 000 мъже, за да нападне Персия. Предвидени са припаси само за един месец. После войските трябва да снабдяват на място. Царят на персите Дарий трети знае, че се подготвя нападение, но не мобилизира цялата си армия.

Напредването на Александър обаче е светкавично: първите персийски части са разбити при река Граник.
След това през 333 г. пр. Хр. в долината Исос гърците удържат мъчителната победа срещу 150 000 войници на Дарий. Царят избягва, като изоставя на бойното поле съкровищата си, част от армията и семейството си.
Гръцките колонии в Азия са освободени. Финикийските градове 
се подчиняват един след друг, само Тир се предава след седем месеца упорита съпротива.
Тогава Александър се отправя към Египет, където е посрещнат като освободител и коронован като фарон.
Там основава
Александрия.

Но персийскта империя е още цяла и армията и наброява хиляди войници. Александър пак отправя срещу нея: спечелената битка при Гавгамела в Месопотамия през 331 г. пр. Хр. е решаваща. Дарий, принуден да бяга, е убит от един офицер. Легендарните източно столици падат една след друга: Суза, Вавилон, Екбатан и най-вече Персеполис. Този голям град е разграбен и опоражен, докато завоевателите грабят имперското съкровище.
На 26 години Александър осъществява мечтата на баща си и управлява най-голямата империя в света. Но амбицията му е да достигне границите на познатия до тогава свят.

През следващите години Александър се отправя към сърцето на Азия, в посока към Индия. Съпровождащите то географи казват, че там се намира океанът, който заобикаля земята. С частите си Александър пресича пустини, преминава планини и се бие с много племена.

След страшна битка срещу цар Пор през 326 г. пр. Хр. изтощената армия отказва да продължи. Протв волята си, завоевтелят дава заповед за връщане и отива в Суза, която заедно с Вавелон е избрал за временна столица на империята си.
Част от армията се връща по 
море през Персийския залив. Александър придружава останалите войски по суша. Пресича пустинята Гедрозия (днешен Белуджистан) и търпи нападенията на месните племена, убийствената горещина и жаждата. 10 000 войници загиват, преди да достигнат първите персийски градове.

От Вавилон Александър ръководи и организира завоюваната империя. Задачата и амбицията му са огромни. Мечтае да сближи гърците и ориенталците, за да ги обедени в една нация.

Затова предприема зрелищни мерки. През 324 г. пр. Хр. в Суза гигандска сватба свързва хиляди гръцки войници с персийски девойки.
Самият Александър вече е женен за персийската принцеса Роксана. Въпреки това, подобно на персийските владетели с много жени, той взема за жена Статира (дъщеря на Дарий трети) и Парисатида
( дъщера на Артаксерикс трети).


Целта му е да основе нова гръцко-персийска династия. В империята поощрява създаването на гръцко-азиатски колонии. Отваря градовете за всички, независимо от националността им. Персийски чиновници влизат в имперската администрация.

Освен това 30 000 новобранци са обучени по гръцки методи и се вливат в армията. Не всички гърци са благосклонни към подобрен опит за сливане: те не желаят да приемат, че вчерашните им врагове "варвари" (т.е. не гърци) се смятат за равни на тях.

През 323 г. пр. Хр. Александър подготвя нова експедиция към Арабия и Африка. Но болестта го отнася на 33 години. Завоевателят не посочва наследник. Военачалниците му си оспорват властта и поделят завладяните територии. Голямата мечта за световна империя, смес от културите на Изтока и Запада, си отива с него.

Старият съветник на Александър Антипатер, който получава Гърция и Македония, опитва да подържа единството. Но смъртта му през 319 г. пр. Хр. окончателно погребва идеята. Селевк наследява Вавилония и Близкия Изток; Антигон получава Мала 
Азия, Лизимах - Тракия, Птолемей Лагос - Египет. 40 години по-късно остават само три големи династии, които контролират по-голямата част от империята - Антигонидите, Селевкидите и Лагидите.
Но поради вътрешните борби техните царства не могат да се противопоставят на римските армии и стават римски провинции след 2 в. пр. Хр.
За два века царствата, произлезли от завоеванията на Александър, преживяват разцвет. През този период, когато се смесват приносите на гърцкия свят с тези на Изтока, се развива блестяща цивилизация. Тя се нарича "елинистична", защото гръцката култура триумфира.

Най-напред тя се разпространява в градовете - те се покривт с храмове, зали и театри.
Жителите възприемат облеклото и езика на гърците, научен от чиновниците, търговците и войниците.

Най-великолепният град на времето е Александрия, населена с 1 милион жители. На входа на пристанището има фар, висок 120 м. На върха му гори огън, видим през ноща от 50 км. Този фар се смята за едно от Седемте чудеса на античния свят. Смята се, че останките му са открити на дъното на пристанището на Александрия през 1995 г. Градът е най-вече огнище на много развита елинистична култура.

Една сграда е посветена на
Музите (на 
старогръцки: μοῦσαι), в древногръцката митология са богините, вдъхновителки и покровителки на поезиятаизкуството и науката.
Обитават планините 
Хеликон и Парнас, и подслонява богатите художествени колекции. 
От там идва думата
"музей"(Μουσείο).
Библиотеката(Βιβλιοθήκη) съхранява 530 000 папиросови свитаци, които съдържат всички литературни и научни текстове от епохата, и привлича известни гръцки учени: географът Ератостен , математиците Евклид и Херон и много други. За нещастие тази приказна библиотека изгаря през      47 г. пр. Хр.

Гробницата на Филип Македонски  Гробницата-музей на Филип II - бащата на Александър Македонски - се намира във Вергина, малък град на 75 км. югозападно от Солун. Археолозите са се интересували от околните хълмовете още от 1850 г., предполагайки че под тях има гробници. През 1977 г. гръцкият археолог Манолис Андроникос започва разкопки на хълма, наречен Голямата Гробна могила (Great Tumulus, Μεγάλη Τούμπα) и открива общо седем зали, като две от тях са предполагаемите гробници на Филип II и на Александър IV Македонски (син на Александър Македонски).
Музеят Great Tumulus е изграден през 1993 г. и обхваща малък храм и четири гробници. Направен е по такъв начин, че да покаже могилата във вида, в който е била преди разкопките. Две от гробниците са непокътнати и в тях е основното богатсво на музея.
Гробницата на Филип II се състои от две стаи. В главната стая може да се види мраморен саркофаг с урна от 24 каратово злато. В урната са намерени костите на царя, златен венец от 313 дъбови листа и 68 жълъда. В стаята са намерени доспехи от злато и слонова кост, богато икрустирано погребално легло (на което е бил положен и изгорен) и сребърни съдове с погребални дарове.
В предверието е открит друг саркофаг, с по-малка златна урна и костите на жена, обвита в златисто-лилаво платно, със златен венец от цветя. До него има още едно погребално легло, частично разрушено от огън, отново със златен венец. Входът на гробницата е в Дорийски стил и на стената над него е изрисувана 5-метрова ловна сцена.
Гробницата на Александър IV Македонски е по-малка и също не е била разграбвана. На каменен пиадестал е намерена сребърна делва, съдържаща костите, а на нея златен дъбов венец. В стаята има също съдове и оръжия. Стените са украсени с фриз, изобразяващ надбягване с колесници.
Другите две намерени гробници са ограбени. Едната е наречена Гробницата на Персефона, тъй като е изрисувана с великолепни стенописи, изобразяващи отвличането на Персефона от Хадес. Другата гробница е полуразрушена, със запазен внушителен вход с четири Дорийски колони.

The facade of the tomb of Philip II of Macedon

image

 Входът към Голямата гробница - Музеят във Вергина
image

The golden larnax and the golden grave crown of Philip
image
Ancient 
Greek Coins: Macedonian Kingdom
Всичките древни македонски монети са гръцки 
с гръцки букви и гръцки фрази

 

image

image

image

image

image

image

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image

 








Гласувай:
3



1. анонимен - славомакедонци помияри
24.01.2012 13:26
Няма никакво съмнение, елинистичната култура и гръцкия език чрез Александър Велики се разпространили в целя свят....само идйоти, помияри и дълбоко комплексирани тракедонисти и македонисти развиват фантастични тези за да им се подиграва цяла европа!
цитирай
2. анонимен - А бе на тези помияри, фалшификатори ...
24.01.2012 13:34
А бе на тези помияри, фалшификатори на историята такъв голям вибратор са им вкарали на гъза гърците, че скоро ще им излезе през устата.
цитирай
3. анонимен - отмъщител
27.01.2012 16:15
Голям смях с тези помияри псевдомакедонци който говорят завален български език!!!
цитирай
4. анонимен - "Македония е земя со бугарски народ и язик"
05.02.2012 14:55
26.10.2011

"Македония е земя со бугарски народ и язик"

Македонски анализатор за патриотизма, който "ни протече от ушите"

Македонија е земја со грчко име, српска црква, бугарски народ и јазик, 25,7 отсто
Албанци од кои 120.000 фалсификат?! Ич не ни е лесно! :) Загрижен Македонец

Този текст е публикуван в македонския вестник „ Вечер “ в рубриката „Думи на деня“, като нарочно не променихме нищо в правописа.

За настроенията в съседната ни държава говори обаче и материал на професор Нано Ружин, бивш посланик на Македония в НАТО, публикуван под заглавие „И Господ бил македонец“ в „Утрински весник“.

„Точно преди месец нацията беше в транс. Първо се случи промоцията на противоречивия паметник на Александър Македонски с фонтана. След това присъствахме на еуфоричното еднопартийно кич представление на отбелязването на Деня на независимостта. Патриотизмът ни протече и от ушите. Бяхме и сити, и напити, и щастливи, и духовно изпълнени след победата на баскетболистите
срещу националния отбор на южния съсед (Гърция). Скоро последва най-
голямото събиране на граждани на площад „Македония“ – след победата срещу
Литва. Тогава народът македонски чрез референдумско „не“ заяви на Европа:
„Едно име имаме, на никого не го даваме“, пише Ружин.

„В тези пияни дни на патриотизъм си помислихме, че и Господ е македонец“, продължава авторът.

„Че тази асоциация не е била обикновена метафора, потвърди и докладът на Европейската комисия (в текста на представения по-рано този месец доклад за напредъка на Македония липсва думата „македонски“ като определение за езика, на който се говори в страната). Македония разпъната като мъченик пред ЕС, подобно на Христос, остана без език, също като Исус, за когото никой не знае на кой език е говорел. Може би и той е говорел македонски“, продължава Ружин.

„Политическият екстаз на премиера (Никола Груевски) беше развален от прецизния и неумолим доклад на ЕС. Таман и той започна да вярва в своята идилична приказка за Македония и лошите еврократи му разва
цитирай
5. joysii - Ееееей, точно мислех да направя ...
10.02.2012 10:14
Ееееей, точно мислех да направя постинг на тема гробницата от Виргина!
Нали няма да се сърдиш ако дублирам темата ти?
Само че чакам да ми махнат тъпия БАН.
Поздрави за постинга!
Векове наред гръцката култура е била водеща.Много народи са се опитвали да подражават на майстори, художници,традиции....,но не са успявали да достигнат гръцкия стил и изящество.
цитирай
6. rizar - Няколко думи
04.04.2012 10:08
Кък тъй , преди Сашко нашенеца имало омироелински, пък след Сашко станало КОЙНЕ ИЛИ КИНЕ ??? Малко се изпоперсизирал или изскитизирал омирашкия гръчки , ххехеее .
Синтетични пигмейчета.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aristotelis
Категория: История
Прочетен: 1841192
Постинги: 266
Коментари: 1484
Гласове: 303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031