Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2011 11:36 - Историята на Узото в Гърция - videos
Автор: aristotelis Категория: История   
Прочетен: 9623 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 20.05.2016 12:29


ИСТОРИЯТА НА УЗОТО image  image
image
image
image
image
Узото е един усъвършенстван потомък на дистилатите от джибри и други ферментирали, съдържащи захар, първични продукти. Класифицира се в общата категория на анасонлийките – алкохолни напитки с аромат на анасон.
Специфичният аромат се придава от анасона, звездовидният анасон и резенето (дивият копър).
 image
Основната разлика между узото и други напитки с аромат на анасон е традиционният начин на дистилиране, който се отличава от другите.
Узото се произвежда традиционно само в Гърция, затова и се смята за национална напитка на тази страна.
Следите на узото се губят назад във вековете. Някои твърдят, че корените му са в древността.

Други казват, че е продукт на по-новото време. Във всеки случай изглежда, че получава специалното си название в средата на 19 в. от разширената употреба на термина “Uso”, който означава “за употреба”. 
Етимологията на името води до италианския израз “Uso di Massalia”, който означава “за употреба в Марсилия”. Следвайки пътищата на копринените пашкули, Марсилия се превъща в една от първите дестинации за износ на узо. Знаем със сигурност, че производството на узо на о-в Лесбос се е ускорява от 19в. нататък. 
Специален вид анасон от селото Лисвори, мастихата от съседния о-в Хиос, различни други уханни треви от лесбоската земя и отличното познаване на изкуството на дистилацията придават на узото неповторимите му качества.
По тези причини, а и по много други, Лесбос си е отвоювал названието “родина на узото”. А селището Пломари се е прочува с прозиводството на някои от най-специфичните и много търсени видове узо.

  ПЛОМАРИ 
 
Пломари неслучайно се смята за родина на узото. На кръстопътя между Азия и Европа, с отблясъците на Визaнтия, гаснещи по бреговете му и ароматите на Ориента опияняващи небето му, Пломари се посвещава в изкуството на узото.
 
В миналото жителите на градчето - странстващи по света моряци и търговци са били заможни хора, които са знаели как да се насладят на радостите в живота.
Техният островитянски характер перфектно се съчетал със силната ароматна напитка.
Вкусвайки я, те мислено пътували към далечни земи, когато били на сушата.

Географското разположение на острова, морето и полодородната почва позволили на местните производители да направят узо с изключително качество.
Анасонът
от съседното Лисвори се смята за най-добрият в света, а реката Седунда се слави с кристалната си вода. 
От тези продукти Исидорос Арванитис създава в един бакърен аламбик през 1894г неповторимата рецепта на   “Узо Пломари - Исидорос Арванитис”.

ИСИДОРОС АРВАНИТИС 

През 1894г. Исидорос Арванитис, настойчивият перфекционист, жител на Пломари, започва голямото търсене на идеалните съставки, с които да забърка неповторимо узо. След много пътешествия намира това, което търси и за което мечте: вкус, който е богат на традиция и цвят, чист като вълните на Егея. 

Години по-късно, този тънък, но богат аромат, който съчетава хармонично традиционния начин на дистилация със съвременния начин на живот, ще бъде запечатан в една изящна бутилка с уникална коркова тапа.
Благодарение на безценния уравновесен вкус, нещо, което постигат най-отбраните напитки с гарантиран произход, “Узо Пломари - Исидорос Арванитис” печели обичта и предпочитанията на хората.
 
ДИСТИЛЕРИЯТА

Дистилерията на “Узо Пломари-Исидорос Арванитис” се премести в ново помещение сред чудесна маслинена горичка, пак в живописното градче Пломари - мястото, където преди век се създаваУзо Пломари”. 
Дистилерията съчетава традиционните процеси на производство и световните тенценции в бутилирането и опаковането. Състои се от малки, ръчно изработени, бакърени аламбици, а всички процедури се извършват при особено строги условия на хигиена.
Това се потвърждава от сертификата за гарантирано качеството, който производителят получава за прилагане на системата HACCP.


Развитието на износната дейност налага пренасянето на фабриката в по-голямо помещение. Дистилерията на “Узо Пломари-Исидорос Арванитис” е важна инвестиционна дейност, която допринася за развитието на о-в Лесбос и подпомага жизнеиня стандарт на местните жители.

От уважение към традицията, старите помещения на дистилерията в гр. Пломари, Лесбос, се използват за културни и образователни цели. 

Анасонът и резенето, които се слагат в дистилата, са от най-високо качество и се отглеждат от компанията в с. Лисвори, Лесбос.
Традиционният начин на дистилация в малките, ръчно изработени, бакърени аламбици се съчетава с уникалната рецепта на Исидорос Арванитис, за да придаде на “Узо Пломари” особения аромат и неповторимия вкус, направили напитка известна по целия свят.

 
ПРОДУКТИТЕ И ПРОЦЕДУРАТА НА ПРОИЗВОДСТВО
  Узо Пломари-Исидорос Арванитис” съдържа: мека вода от изворите на река Седунда, анасон от Лисвори, резене (див копър) от Северна Евия, звездовиден анасон, канела, индийски орех, екстракт от хиоска мастиха, различни други треви от лесбоската земя и сол от солниците на Калони, Лесбос.

Съотношението на горепосочените съставки е тайна, както и рецептата, която ни остави в наследство Исидорос Арванитис.

Производството на дистилата, което е едно истинско свещено действие, трае 9 часа. Както казват:колкото по-бавно узрява, толкова по-добър дистилат става”.
Дистилацията започва с варене, след което парите се охлаждат и сгъстената течност се отвежда в метален съд.

Процесът продължава в малките, бакърени съдове – аламбици. След това главата и опашката на дистилата се изхвърлят, за да остане само сърцевината, която е най-хубавата и най-вкусната част на дистилата.

Преди сърцевината да се озове в бутилките, се разрежда с мека вода от изворите на река Седунда, така че узото да придобие желания алкохолен градус.

И накрая, бутилирането, опаковането и складирането стават с помощта на най-модерно оборудване и възможно най-голяма автоматизация.
Непрестанното обучение на персонала и точното спазване на процедурите на системата за гарантиране на качество, осигуряват
неповторимото качество на “Узо Пломари-Исидорос Арванитис”.

Ето как, тази специфична процедура и прословутата рецепта на Исидорос Арванитис, отличават “Узо Пломари-Исидорос Арванитис” от всички други напитки по света и му придават традиционен вкус и неповторим аромат.

---------------------------------------------------------------------------------  Поради что се гърчееш, мастико?! Публикувано на: 11.06.2009 17:14, източник: Иван Стамболов 

Узо "Паралия"...."Гърците са го измислили"...както..."Узаки Зорбас"

Българската спиртоварна индустрия не спира да удивлява със своята маркетингова находчивост. От известно време тече реклама на узаки (в новогръцки с наставката „-аки” имената се умаляват, тоест „уезенце”) „Зорбас”, в която дърти пияници жулят табла на гръцки остров. Носят им поредната мастика и на тях им става толко’ гот на душата, че стават да друснат едно сиртакенце. Излиза бозукчия да им циминичи отблизо и те щастливи започват да приклякат под натиска на изпитата мастика и на завладяващите южни ритми. Не щеш ли, идват турист и туристка, като туристът е безличен мухльо, а туристката – фолк-блондинка с изкуствени цици. Именно тя не издържа на музикалното изкушение и се хваща на хорото. Жените на пияниците гледат всичко това с умиление от балкона и се радват на мъжете си. Цялата тази неправдоподобна история се надява да предизвика у нас отлив от узото пломари, цантали, додека, кацару, павлидис, мини, барбаяни, пирос, янаци, пицилади, вето, кефи, матис и т.н, ит.н… Да предизвика отлив от всичко това и прилив към нещо ново, носещо умилителното именце „узаки”, нещо, което не е гръцко, но пък действието на рекламата му се развива в Гърция и героите в нея говорят на гръцки. Странни неща искат понякога от нас рекламите…

В цялата работа се наблюдава и още едно неустоимо изкушение, което иде да ни тласне към покупка на новата ароматизирана на анасон българска водка. Това е името Зорбас от едноименния, вярно американски, филм на гръцка тематика с участието на Антъни Куин и с музика от композитора-бивш комунист Микис Теодоракис (дали пиякис узакис всекис денякис?). Тоест гръцкия остров, табладжиите, циганинът с бозукито, бабичките на балкона и фолк-туристката с изкуствените цици, види се, не са достатъчни да ни убедят в гръцкостта на българския евтинджос, та се налага и да го кръстим на най-известния грък в негръцките очи – Алексис Зорбас. Маркетингът е безмилостен, когато е изправен пред задачата да осъществи продажби! Но кой в случая е маркетинговият гений? Коя е българската компания, навлязла така смело в гръцки води? Това е СИС Индърстрис, известна на публиката като Винпром „Карнобат”. Нали помните: „Време е да заколим прасето с една карнобатска гроздова”, клипът в който се разнасяше отрязана свинска глава в чиния. Силна атака на стръмните естетически върхове!…

Вдъхновен от размаха на рекламната кампания и от дързостта на продуктовата политика, аз реших да се опра на вече установената схема и да предложа нови продукти и кампании на винпром „Карнобат”. Схемата, припомням, е следната: взимаме дадена национална напитка, умаляваме името й граматически и я кръщаваме на известен човек от съответната националност: узо-узаки + Зорбас = Узаки Зорбас – йла, йла. И така, предлагам следните нови напитки:

Шнапсхен Адолф Хитлер – ком, ком!

Граппина Джузепе Верди – виени, виени!

Ан пти коняк Д’Артанян – виен, виен!

Уан литъл уиски Робин Худ – към, към!

Водочка Иван Грозни – иди сюда, иди сюда!

Разбира се, всичко това ще се произвежда тук, в България, от винпром „Карнобат” по познатия начин: купуваш украински дървесен спирт на цистерни, омекотяваш го леко в графитна инсталация и му добавяш есенция според настроението си и според маркетинговата политика на фирмата – коняк, уиски, ракия, узо… После пускаш рекламата и чакаш купувачите: йла, йла!…

ПЛОМАРИ-ЛЕЗВОС

image

image








Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: aristotelis
Категория: История
Прочетен: 1841257
Постинги: 266
Коментари: 1484
Гласове: 303
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031