Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2011 14:08 - Древният град Филипи в Гърция-Македония (video)
Автор: aristotelis Категория: История   
Прочетен: 6330 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 16.09.2011 08:42




Древният град Филипи в Гърция-Македония   БГ-Наука

Филипи е древен град, тясно свързан с историята на Гърция.Останките от неговото величие се намират между Кавала и Драма, в непосредствена близост до днешния град Кринидес. 
В 304 год. пр.Хр. град Филипи имало Олимпийски победител.
Ламп (гръцки Λάμπου ο Φιλιππήσιος) станал победител на състезание с четири коня.

Едно от нещата, с които селището е прочуто, е че именно тук през 42 год. се срещат войските на Октавиан Август и Марк Антоний и убийците на Гай Юлий Цезар – Брут и Касий. Последните биват победени, а след това велико сражение градът става по-известен и започва да процъфтява. 
Интересно е да отбележим, че първото име на Филипи е всъщност Кринидес, което в буквален превод означаваизвор”. Наричал се е така, защото в района имало множество малки извори. Името идва заради многото води -"κρήναι γαρ είσι περί τώ λόφω ναμάτων πολλαί". 
Основите на града са положени от колонисти от близко разположения остров Тасос
.
По-късно, когато е завладян от Филип Втори Македонски, той го кръщава на себе си – Филипи, като това име е останало непокътнато и до днес. След това селището минава в ръцете на римляните. 
В руините на градската базиликα е открит един от най-дългите запазени старобългарски надписи - т.нар. Надпис от Филипи известен като старобългарски епиграфски паметник от времето на Пресиян (836-852), който отразява присъединяването на тези земи към Първото Българско царство през 837 година и понастоящем се намира в Археологическия музей на Филипи.
От 850 година Филипи е отново в границите на Византия

Днес във Филипи продължават да се провеждат археологически проучвания. В града могат да се наблюдават руини на древни базилики, форум, театър, църкви, музей и т.н. Друго, с което е известен е, че някога тук е живял апостол Павел, който от затвора в град Ефес през 55 г. праща на гражданите на град Филипи едно от своите послания – Послание към филипяните”.
Освен това от Филипи е и Св. Лидия от Тиатира, която се слави като първата жена в Европа, която приела християнството като религия.
Филипи е място, на което е трудно да не се възхитиш. Толкова много история и спомени за отминали времена са събрани на едно, че няма как да не се почувстваш част от всичко наоколо. Каква ли е цялата истина за съществуването на това кътче земя?
Старите колони, камъните и стените дълбоко пазят тайните на града, чиято история от стотици десетелия тъне в забрава.

 В античния театър във Филипи се организира ежегодно фестивал на изкуствата. В миналото в амфитеатъра римляните провеждали редица забавления и игри за тълпите, понякога дори смъртоносни – например борба с бикове

image
image
image
image
image
image
Надписът от Филипи на старогръцки език image   Saint Lidya"s churchimage Inside of st Lidya"s churchimage




Гласувай:
1



1. shtaparov - Филипи не е в Гърция, а в гръцката ...
12.03.2019 06:53
Филипи не е в Гърция,а в гръцката окупазионна зона в южна България!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aristotelis
Категория: История
Прочетен: 1851098
Постинги: 266
Коментари: 1484
Гласове: 303
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930