Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2011 12:29 - Откриване и закриване на олимпийските състезания - Атина 2004 (video)
Автор: aristotelis Категория: История   
Прочетен: 2486 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.08.2011 13:23


Светът е олимпиада!

През август в родината на олимпиадата Гърция се проведе най-голямото спортно събитие на 2004 г. Под сянката на войната в Ирак и на тероризма хиляди атлети от цял свят се събраха в южната ни съседка за XXVIII летни олимпийски игри – игрите на мира. Папа Йоан Павел II изпрати благословията си за мир, духовници от различни религии, събрани в гръцката столица, осъдиха насилието.

На 13 август Атина сътвори грандиозна церемония по откриване на олимпиадата. Председателката на Организационния комитет Яна Даскалаки приветства зрителите – над 72 000. В официалната ложа заеха местата си и министър-председателят на България Симеон Сакскобургготски, придружаван от министъра на младежта и спорта Васил Иванов и зам.-министъра Стефка Костадинова. Премиерът Сакскобургготски дочака церемонията по откриването в компанията на британския си колега Тони Блеър и президента на Германия Хорст Кьолер.

Шоуто пресъздаде цялата история на Гърция от древността. За първи път олимпийската клетва от името на 10 500 спортисти от 202 страни произнесе състезателка по плуване – това бе 19-годишната гъркиня Зои Димоскати. „Ще се състезаваме с пълно уважение на правилата и в дух на почтено съперничество“, се казва в олимпийската клетва, която е традиция от 1920 г.

По традиция Гърция открива парада заради големия си принос към олимпийското движение, но според същата традиция страната домакин трябва да дефилира последна. Проблемът бе решен, като шествието на участниците бе открито с гръцкия флаг, а самата делегация навлезе на стадиона последна. При преминаването на България най-радостен на стадиона бе Симеон Сакскобургготски, който започна да поздравява представителите ни.

Олимпиадата завърши на 29 август. На церемонията по закриването бе председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков.

„Скъпи гръцки приятели, вие спечелихте“, заяви на гръцки език президентът на Международния олимпийски комитет д-р Жак Рох под бурните аплодисменти на хилядите зрители на Олимпийския стадион в Атина, а след това произнесе традиционната фраза: „Обявям игрите на 28-aта олимпиада за закрити и призовавам младежта на света да се събере след четири години в Пекин, за да отпразнуваме игрите на 29-aта олимпиада.“

„Това бяха незабравими игри, игри на мечтите“, даде своята оценка д-р Жак Рох за олимпиадата, в която хиляди спортисти водеха оспорвана битка в продължение на 17 дни за 301 златни медала в 28 спорта.

„Олимпиадата се върна у дома и ние показахме на света големите неща, които гърците могат да правят“, заяви председателката на Организационния комитет на Атина, 2004 Яна Ангелопулу-Даскалаки, която получи златен олимпийски орден от д-р Рох за приноса си към игрите на тазгодишната олимпиада.

По време на церемонията д-р Жак Рох връчи медалите на призьорите в 301-ата дисциплина – маратонците. Кметът на Атина Дора Бакояни предаде олимпийския флаг на кмета на Пекин – Ван Цишан, където от 8 до 24 август 2008 г. ще се състоят игрите на следващата олимпиада.

Българският президент Георги Първанов и придружаваща го делегация също бяха в Атина по време на олимпиадата. Групата включваше олимпийските шампиони Ваня Гешева, Боян Радев, Янко Русев, Хасан Исаев, Петър Кировр, както и министъра на младежта и спорта Васил Иванов – Лучано.

Държавният ни глава бе в гръцката столица на 22 и 23 август. На 22 август президентът Първанов посети в олимпийското село част от българските олимпийци и им пожела успех в оставащите до края на олимпиадата състезания. Същия ден, заедно със съпругата си Зорка, той бе гост на празненството по случай Деня на България в олиимпийското село.

В двата дни на престоя си в гръцката столица българският президент, заедно със спортния министър, присъстваха и на състезания по спортна гимнастика, вдигане на тежести, плажен волейбол.

Случаят с Иван Славков – председател на БОК, не трябва да хвърля сянка върху българския спорт и кандидатурата на България за зимната олимпиадата през 2014 г. Това дискутира държавният ни глава при срещата си в Атина с президента на Международния олимпийски комитет д-р Жак Рох.








Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: aristotelis
Категория: История
Прочетен: 1851327
Постинги: 266
Коментари: 1484
Гласове: 303
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930