Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2017 22:33 - Емоционален живот и зрялост на човека
Автор: asen98 Категория: Други   
Прочетен: 744 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Емоционалния живот на човека е когато наблюдаваме изгрева, четем книга, слушаме музика, мечтаем или решаваме ежедневните си задачи и проблеми, ние винаги проявяваме и своето отношение към света който ни заобикаля. Изпитваме радост, мъка, тревожим се, на моменти дори ни е досадно или много често сме напрегнати. Тези понятия аз ги наричам емоции и чувства. Ако нашите усещания, възприятия и представи отразяват различните качества и свойства на предметите и явленията, всевъзможните връзки и зависимусти между тях, то чрез емоциите и чувствата човек проявява своето отношение към същността на познанието. Ето защо те не могат да съществуват извън понятието и дейността. Те възникват чрез тях и влияят на тяхното развитие.
Сигурно ви е направило впечатление, че понятията емоции и чувства се използват като синоними. За някой психолози това е така, но аз ще се опитам да направя разлика между тях:
Чувствата са преживявания от висш порядък свързани с удовлетворението на социалните потребности, докато емоциите са преживявания възникващи в даден момент. Ето защо ние предпочитаме да говорим за емоции и емоционални състояния.
В живота на човека голямо значение имат настроенията. Често казваме "Зле ми е", "Не съм в настроение", "Гот ми е " и т.н. С тези неща ние изразяваме преживявания носещи преходен характер. Колкото и понякога да ни се струва, че те са безпричинни те всъщност са отговор на осъзнати или неосъзнати потребности.
Ето как можем да разграничим емоционалните състояния:
***************************************************************
1. Настроения- Това е по-кратко или по-продължително и устойчиво емоционално състояние, украсяващо всички наши преживявания. То служи като фон на нашите постъпки и действия. В зависимост от това какво ни е настроението (положително или отрицателно) ние можем по-успешно или да не се справим с един или друг проблем. Погрешно е схващането, че настроенията могат да се "управляват" със силата на волята. Ние нямаме "копче" за хубави или лоши емоции, но можем да се научим как настроенията ни по-малко да ни влияят в нашата дейност.
***************************************************************
2. Афект- Афективното състояние се изразява в постепенно нарастване на емоционалното напрежение.
Под афект поведението на хората е свръх динамично и ярко изразено. При определени обстоятелства афекта може да премине в невъздържано действие. Тъй като човек трудно съобразява в моменти когато е афектиран то най-добре е да се научи сам или с чужда помощ да разпознава тези състояния преди още да е навлязъл в спиралата на афекта.
***************************************************************
3. Стрес- Това е действие в условията на риск, когато е необходимо да се вземе самостоятелно и бързо решение за да се реагира в условията на неочаквано променяща се обстановка. Когато човек е в стрес се забелязва как се променя изцяло външният вид, тяхното поведение и различният начин по който реагират на обичайните неща. В състояние на стрес човешките възприятия се променят, затруднява се вниманието, процесите на мислене и паметта.
Може да настъпи цялостно блокиране и пълна дезорганизация на дейността. Тогава съзнателната дейност може да бъде заменена от навиците.
Възможен е и обратният ефект- доказано е, че незначителен стрес може да активира дейността, да концентрира усилията на човека и да доведе но необичайни решения.
**************************************************************
4. Фрустрация- Това е когато често се стремим към нещо важно и значимо за нас, но някой или нещо може да блокира усилията ни. Това може да бъде ограничение, забрана, липса на ресурси (пари, време) и много други.
Но не всяко неудовлетворено желание може да доведе до фрустрация. Тя се появява тогава когато степента на неудовлетвореност е по-висока от тази, която човек би могъл да понесе.
*************************************************************
Следващият етап от процеса на дейността, след борбата на мотивите, е вземането на решения. На този етап е от значение както нивото на умственото развитие на човека, така и неговото ниво на морална зрялост. Както виждате, отговорът на такива въпроси не винаги е лесен. Но такива са и повечето проблеми, пред които животът ни изправя. От това по какъв начин подхождаме към тях зависи и нивото ни на морална зрялост. То се изгражда в един продължителен процес, при който човек възприема социално одобрените правила и ограничения и започва да организира своето поведение съобразно с тях.
Сега ще ви дам три основни фази на моралното развитие:
**************************************************************
1. Предконвенциален стадий (доморално ниво).
В този стадий са хората чието поведение е основано само на изисквания отвън и когато изпълняват правилата само, за да избегнат наказание или да получат награда. Те постъпват по принципа: 
" Добро е онова, което аз искам и което ми носи изгода".
***************************************************************
2. Конвенционален стадий (стандартен, условен морал).
Това е етапът, при който се изпълняват устовените правила без да се обсъждат и подлагат на съмнение. 
Тук принципът е:
" Постъпвам така, както другите постъпват и добро е онова, което е добро и за мен и за другите". Най-голям процент от хората са точно на това ниво.
***************************************************************
3. Постконвенциален стадий (автономен морал).
Това е най-висшият стадий, при който моралното решение се превръща в личен избор, защото не винаги правилата са еднозначни (както и в дилемата, която разгледахме по-горе). В този случай, човек притежава уменията да прецени условността на нравствените правила, да потърси тяхното логическо обяснение, да намери алтернативи и да се опре на собствената си съвест. Хората на такова ниво на морална зрялост прилагат принципа:
" Добро е онова, което е добро най-напред за другите и след това за мен". Знам, че за да може човек да се окаже на "висотата" на третия стадий, той трябва да има и съответния социален опит и знания. Но пък никой не би ви се разсърдил, ако стремите към него.



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: asen98
Категория: Други
Прочетен: 13095
Постинги: 7
Коментари: 5
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031